fbpixel

Search icon
Search
Μini getaway: 4+1 must-visit προορισμοί για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας
ESCAPE

Μini getaway: 4+1 must-visit προορισμοί για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

Ετοιμαστείτε για μία σύντομη εξόρμηση στα πιο μαγευτικά μέρη!


Η αλήθεια είναι πως όλοι αισθανόμαστε συχνά την ανάγκη για ένα mini-break. Για μία μικρή εξόρμηση σε κάποιο κοντινό προορισμό της Ελλάδας, για μία εκδρομή σε ένα όμορφο μέρος, μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, που πλησιάζει, προσφέρεται για να γεμίσετε μπαταρίες, να χαλαρώσετε και να κάνετε δυναμικό comeback στην καθημερινότητά σας και το ευχάριστο είναι, πως η Ελλάδα είναι γεμάτη από όμορφες πόλεις, που καλύπτουν όλα τα «θέλω». 

Εμείς, συγκεντρώσαμε τους must-visit προορισμούς που βρίσκονται κοντά στη Θεσσαλονίκη, για το πιο απολαυστικό short-trip κι εσείς αυτό που έχετε να κάνετε, είναι να επιλέξετε αυτόν που σας ταιριάζει. Ετοιμάστε την travel-bag σας και χαλαρώστε μακριά από όλους κι από όλα, γνωρίζοντας παράλληλα τις τοπικές παραδόσεις και τα ελληνικά, παραδοσιακά έθιμα.

Η κατάλληλη στιγμή για ένα σύντομο ταξίδι!

Κοζάνη

shutterstock-779042530.jpg
Λίμνη Πολυφύτου

Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη και θεωρείται go to προορισμός, ιδανικά τον χειμώνα και την άνοιξη. Η Κοζάνη, αποτελεί μία από τις πιο όμορφες κι ιδιαίτερες πόλεις της Β. Ελλάδας κι όχι τυχαία. Οι λάτρεις του βουνού, τη λατρεύουν καθώς προσφέρεται για ατελείωτες βόλτες, αλλά και για ορειβασία, ενώ must είναι και μία επίσκεψη στην ξακουστή, λίμνη Πολυφύτου, που βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πόλη. Η φημισμένη, κοζανίτικη κουζίνα με τους πεντανόστιμους μεζέδες, θα σας κλέψει την καρδιά από την πρώτη κιόλας... δοκιμή, ενώ όλα τα πιάτα συνοδεύονται πάντα από τσίπουρο ή κρασί. Οι τοπικοί παραγωγοί δουλεύουν σκληρά όλη τη χρονιά και το σίγουρο είναι πως δε θα φύγετε με άδεια χέρια από εκεί!

Extra Info: Η Κοζάνη βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τις πόλεις που γιορτάζουν τις απόκριες πολύ έντονα και δεν είναι τυχαίο, ότι κινείται σε εορταστικούς ρυθμούς από την Τσικνοπέμπτη κι οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα. Το ξακουστό έθιμο των «φανών» κρατάει μέχρι και σήμερα κι αποτελεί πόλο έλξης για όσους βρίσκονται στην πόλη, αυτό το διάστημα. Αν δεν το γνωρίζετε, πρόκειται για μεγάλες φωτιές που ανάβουν στις μικρές γειτονιές της πόλης, με τον κόσμο να χορεύει και να τραγουδάει γύρω τους, υπό τους ήχους των πνευστών και των χάλκινων. Οι φανοί ανάβουν στις 8 το βράδυ και τότε είναι που ξεκινάει το μεγάλο γλέντι, με την πόλη να μένει ξύπνια μέχρι τις πρώτες, πρωινές ώρες. Η ζεστή ατμόσφαιρα κι η φιλοξενία των ντόπιων, θα σας κερδίσουν από την πρώτη στιγμή.

Ξάνθη

shutterstock-1282934602.jpg

Η Ξάνθη αποτελεί αγαπημένο destination για πολλούς κατοίκους της Θεσσαλονίκης κι όχι μόνο. Η "πόλη με τα χίλια χρώματα", όπως τη χαρακτηρίζουν οι ντόπιοι, έχει καταφέρει να κερδίσει μία θέση στην καρδιά των travel-lovers και προσφέρει πολλές και διαφορετικές εμπειρίες, σε όσους την επισκέπτονται. Είναι γνωστή για τη γαστρονομία της και ξεχωρίζει για τον γραφικό χαρακτήρα και την πλούσια ιστορία της, με τους ντόπιους να υποδέχονται τους visitors με καλή διάθεση και χαμόγελο. Οι βόλτες στα λιθόκτιστα σοκάκια αποτελούν φυσικά must, ενώ τα εντυπωσιακά αρχοντικά κι οι έντονες μυρωδιές από τα μπαχαρικά στις γειτονιές, θα σας προσφέρουν ένα ταξίδι στο παρελθόν.

Extra info: Εκτός από τα μαγευτικά, φυσικά τοπία και τα πανέμορφα σοκάκια της, η Ξάνθη έχει να επιδείξει και μία σειρά από έθιμα, που ζωντανεύουν κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα κι ένα από αυτά, είναι το έθιμο της Καμήλας, που τελείται κάθε χρόνο στην κεντρική πλατεία του οικισμού της Σταυρούπολης. Οι κάτοικοι φορούν τις πιο περίεργες στολές και δημιουργούν μία παρέλαση χρωμάτων και χαρά, με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα. Στο τέλος της πομπής μοιράζονται στους παρευρισκομένους δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα κι όλη η πόλη γίνεται ένα! 

Καστοριά

shutterstock-68700937.jpg

Η παγωμένη λίμνη που λειτουργεί σαν ένας μεγάλος καθρέφτης της πόλης, τα πολλά αξιοθέατα και τα στενά δρομάκια με τα πολλά, διαφορετικά χρώματα, είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που μας κάνουν να αγαπάμε την Καστοριά. Τον απόλυτο προορισμό γι' αυτή την περίοδο, που ικανοποιεί ακόμη και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Μία βόλτα στα καστοριανά καλντερίμια των παλιών συνοικιών Απόζαρι και Ντολτσό αποτελεί must, εφόσον βρεθείτε σε αυτή την πόλη, προκειμένου να θαυμάσετε τα επιβλητικά αρχοντικά και τις βυζαντινές εκκλησίες που δεσπόζουν σε αυτά, ενώ πόλο έλξης αποτελεί και το Σπήλαιο του Δράκου, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης και συγκεντρώθει πλήθος κόσμου, που σπεύδει να το θαυμάσει από κοντά.

Extra Info: Την Κυριακή της μεγάλης Αποκριάς η πόλη αποκτά μία ιδιαίτερη ομορφιά, καθώς οι ντόπιοι τηρούν πιστά ένα από τα πιο ξακουστά έθιμα της Ελλάδας, τις «μπουμπούνες». Πρόκειται ουσιαστικά για μεγάλες φωτιές που ανάβουν στις πλατείες της πόλης. Μικροί και μεγάλοι συγκεντρώνονται στις γειτονιές και σε κεντρικά σημεία της Καστοριάς κι ανάβουν τη φωτιά, συνοδεία μουσικής, την ώρα που ορχήστρες με πνευστά και χάλκινα παίζουν τοπικά τραγούδια. Το κρασί αλλά κι οι εκλεκτοί μεζέδες δε λείπουν από το πρόγραμμα και φυσικά, το γλέντι διαρκεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με την πόλη να μοιάζει στα καλύτερά της!

Τρίκαλα

shutterstock-513583972.jpg

Αν υπάρχει μία πόλη που φημίζεται για τη φυσική ομορφιά της και τα αμέτρητα τοπία, αυτή είναι τα Τρίκαλα. Η Παλιά Πόλη θεωρείται το ομορφότερο και γραφικότερο μέρος της πόλης κι αποτελείται από δύο συνοικίες, το Βαρούσι και τα Μανάβικα. Η πρώτη, επί τουρκοκρατίας, υπήρξε η γειτονιά των πλουσίων και σήμερα, εκεί συναντά κανείς πολλά διατηρητέα κτιρία κι αρχοντικά εκείνης της εποχής, όπως επίσης και βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες. Από την άλλη, τα Μανάβικα ξεχωρίζουν για τη χαρακτηριστική παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους. Πρόκειται ουσιαστικά για μία παραδοσιακή, παλιά λαϊκή γειτονιά που μαγνητίζει τα βλέμματα και κερδίζει τους επισκέπτες με τον αυθεντικό της χαρακτήρα. Πραγματικά αξίζει να επισκεφθείτε και τα δύο μέρη της πόλης, εφόσον βρεθείτε σε αυτήν και το σίγουρο είναι ότι θα θέλετε συνεχώς να επιστρέφετε εκεί!

Εxtra Info: Must-visit για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, αποτελούν τα Μεγάλα Καλύβια, που ανήκουν στο νομό Τρικάλων και συγκεντρώνουν πολλούς επισκέπτες. Κάθε χρόνο, αυτή την ημέρα γίνεται αναπαράσταση του παραδοσιακού καραγκούνικου γάμου κι ουσιαστικά, η ιεροτελεστία ενός παραδοσιακού γάμου παρουσιάζεται με έναν ιδιαίτερο, σαρκαστικό τρόπο, που θυμίζει τις περασμένες δεκαετίες. Η διαδικασία των αρραβώνων και του γάμου διακωμωδείται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ενώ οι εορτασμοί, ολοκληρώνονται με μία μεγάλη παρέλαση, που περιλαμβάνει αρκετό χορό κι ακόμη περισσότερο κέφι.

Ιωάννινα

shutterstock-191209877.jpg

Μία πόλη με μοναδική ομορφιά και μία ξεχωριστή αύρα, που παρασέρνει τους επισκέπτες με έναν τρόπο μαγικό. Τα Ιωάννινα δε θεωρούνται τυχαία go to προορισμός για κατοίκους από κάθε σημείο της Ελλάδας. Η έβδομη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, είναι κτισμένη γύρω από την λίμνη Παμβώτιδα ή λίμνη των Ιωαννίνων και ξεχωρίζει για τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα, τα πολλά αξιοθέατά της, το καλό φαγητό, αλλά και την έντονη νυχτερινή ζωή. Μία βόλτα στην παλιά πόλη αποτελεί must και πραγματικά, αξίζει να ξεκινήσετε την περιήγησή σας από το ρολόι της κεντρικής πλατείας. Τα γραφικά σοκάκια, τα μικρά σπιτάκια αλλά και το ξακουστό, Κάστρο, το οποίο την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αποτέλεσε σημαντικό σημείο για όλη την Ελλάδα, θα είναι μερικά μόνο από όσα θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε από κοντά. 

Extra Info: Τα Ιωάννινα αποτελούν ιδανική επιλογή για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, καθώς οι ντόπιοι τηρούν πιστά μέχρι και σήμερα τα έθιμα και προσκαλούν τους επισκέπτες να διασκεδάσουν μαζί τους και να απολαύσουν ένα μοναδικό ταξίδι στο παρελθόν. Το έθιμο της «Τζαμάλας», της μεγάλης φωτιάς που ανάβει το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας στις γειτονιές, είναι το πιο γνωστό κι αγαπημένο. Στις γειτονιές της πόλης ανάβουν περίπου 70 μεγάλες φωτιές και κάπως έτσι, ξεκινάει ένα ολονύχτιο πανηγύρι, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Πρόκειται για μία διαδικασία με ιδιαίτερους συμβολισμούς, καθώς παλαιότερα, αποτελούσε μία ιεροτελεστία εξαγνισμού, ενώ είχε κυριαρχήσει η πεποίθηση ότι η φωτιά έχει τη δύναμη να διώχνει το κακό.