fbpixel

Search icon
Search
Αυτό είναι το αναπάντεχο νόστιμο και θρεπτικό σνακ που δεν προσθέτει θερμίδες
WELLNESS

Αυτό είναι το αναπάντεχο νόστιμο και θρεπτικό σνακ που δεν προσθέτει θερμίδες

Τα φύκια αποτελούν ένα must-try snack σύμφωνα με το Harvard


Ανάλογα την καταγωγή σας, μπορεί να γνωρίζετε τα φύκια ως το περιτύλιγμα του αγαπημένου σας sushi ή ως κάτι που καλύτερα να αποφύγετε στην παραλία. Κι όμως, τα φύκια έχουν και άλλες ιδιότητες, καθώς έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν μέρος της καθημερινής σας διατροφής. Ενώ οι άνθρωποι από τους πολιτισμούς της Ασίας και του Ειρηνικού τα καταναλώνουν εδώ και αιώνες, τα τελευταία χρόνια έχουν γνωρίσει αύξηση της δημοτικότητάς τους ως μία νόστιμη και θρεπτική επιλογή σνακ σε όλο τον κόσμο. Τι συμβαίνει λοιπόν; 

shutterstock-2259309635.jpg

Αρχικά, τι είναι τα φύκια;

Φύκια είναι η ονομασία που δίνεται σε οποιοδήποτε αριθμό φυτών και φυκιών που αναπτύσσονται σε υδάτινες μάζες. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη που αναπτύσσονται φυσικά σε όλο τον κόσμο. Αλλά τα βρώσιμα φύκια είναι πιο δημοφιλή στις ασιατικές κουζίνες.

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα είδη φυκιών που χρησιμοποιούνται είναι: 

  • nori
  • aonori
  • kombu
  • wakame
  • dulse
  • ogo
  • kelp
  • hijiki
  • spirulina

Διατροφικό προφίλ 

Η ακριβής θρεπτική σύσταση των φυκιών ποικίλλει ανάλογα με το είδος που τρώτε. Ανεξάρτητα από τον τύπο που επιλέγετε, τα φύκια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, λίπος και ζάχαρη και είναι συνήθως μια καλή πηγή μετάλλων και φυτικών χημικών ουσιών, γνωστών ως φυτοχημικά. Τα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να περιέχουν περιλαμβάνουν σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Β9, ιώδιο, βιταμίνη Κ, φυτικές ίνες, DHA και EPA (υγιεινά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα), κάλιο και φυτοχημικά, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών και των καροτενοειδών. Ελέγξτε την ετικέτα με τα διατροφικά στοιχεία για να δείτε πόσο από ποια θρεπτικά συστατικά περιέχονται στο συγκεκριμένο προϊόν (και ελέγξτε το μέγεθος της μερίδας για να δείτε πόσο πρέπει να φάτε για να πάρετε αυτές τις ποσότητες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα παρασκευάσματα φυκιών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Επιπλέον, ορισμένα είδη φυκιών περιέχουν υψηλές ποσότητες ιωδίου, το οποίο είναι απαραίτητο σε περιορισμένες ποσότητες, αλλά μπορεί να είναι επιβλαβές όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Τα φύκια μπορεί επίσης να περιέχουν τα βαρέα μέταλλα αρσενικό, υδράργυρο, κάδμιο και μόλυβδο, τα οποία μπορεί να απορροφήσουν εάν καλλιεργούνται σε περιοχές που έχουν μολυνθεί με αυτές τις ουσίες.

shutterstock-2094284152.jpg

Πιθανά οφέλη των φυκιών για την υγεία

Ορισμένες προκαταρκτικές έρευνες έχουν συνδέσει τα φύκια με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, αντικαρκινικές ιδιότητες, έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και υγιή λειτουργία του θυρεοειδούς. 

Ιδέες για την ενσωμάτωση φυκιών σε γεύματα και σνακ

Μπορείτε να βρείτε πολλούς διαφορετικούς τύπους αποξηραμένων φυκιών στο ίντερνετ και σε ασιατικά παντοπωλεία. Όλο και περισσότερο, μπορείτε να αγοράσετε φύκια, ειδικά σνακ από φύκια (τα οποία είναι συνήθως μικρά φύλλα αποξηραμένου nori, ο τύπος που χρησιμοποιείται στα ρολά sushi) σε πολλά σούπερ μάρκετ. Αυτά μπορείτε να τα απολαύσετε κατευθείαν από τη συσκευασία.

Για να ενσωματώσετε αποξηραμένα φύκια σε μαγειρεμένα φαγητά, μπορείτε να τα μουλιάσετε σε νερό για λίγα λεπτά και στη συνέχεια:

  • Χρησιμοποιήστε τα για να αρωματίσετε ζωμούς και σούπες.
  • Ανακατέψτε με σησαμέλαιο, ξίδι από κρασί ρυζιού και αγγούρι ή μαρούλι για μια γρήγορη σαλάτα με φύκια - τη γνωστή seaweed salad. 
  • Σοτάρετε τα με σκόρδο.
  • Τυλίξτε τα στεγνά γύρω από ρύζι και ψάρι για να φτιάξετε το δικό σας ρολό sushi.
  • Προσθέστε το σε πιάτα ζυμαρικών και κατσαρόλες.