fbpixel

Search icon
Search
Rafael Nadal: Η δημόσια στήριξη στον Yannik Sinner που μας έκανε -ξανά- να τον λατρέψουμε
PEOPLE & MOMENTS

Rafael Nadal: Η δημόσια στήριξη στον Yannik Sinner που μας έκανε -ξανά- να τον λατρέψουμε

Για μία ακόμη φορά ο Ισπανός μας δείχνει το πόσο σπουδαίος άνθρωπος/αθλητής είναι


Το τελευταίο διάστημα, ο Jannik Sinner έχει δει πολλά βλέμματα να στρέφονται επάνω του, όχι για απόλυτα αγωνιστικούς λόγους. Το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, βρέθηκε δύο φορές θετικός στην απαγορευμένη ουσία κλοστεβόλη τον περασμένο Μάρτιο, αλλά τελικά απέφυγε την τιμωρία, με τη συγκεκριμένη υπόθεση να έχει προκαλέσει ανάμεικτα συναισθήματα στον κόσμο του τένις.

Υπάρχουν αυτοί που τον στηρίζουν, αναλύοντας όλα τα δεδομένα και αυτοί, που πήραν από την πρώτη στιγμή θέση απέναντί του και μίλησαν για μία ιδιαίτερη μεταχείριση. Ο Rafael Nadal ανήκει στους πρώτους και στο πλαίσιο τηλεοπτικής του συνέντευξης, τοποθετήθηκε για ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί αρκετό κόσμο...

Τι συνέβη ακριβώς;

The Story

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια, πως οι top-level αθλητές υποβάλλονται συνεχώς σε καθημερινούς ελέγχους. Υπάρχουν όρια που δεν μπορούν να ξεπεραστούν και γενικότερα, οι οδηγίες είναι λίγο-πολύ ξεκάθαρες για όλους. Τι συνέβη -λοιπόν- στην περίπτωση του Yannik Sinner; Ο Ιταλός τενίστας, που τη δεδομένη χρονική στιγμή φιγουράρει στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, βρέθηκε δύο φορές θετικός στην απαγορευμένη ουσία κλοστεβόλη τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο, απέφυγε την τιμωρία. Η ITIA (International Tennis Integrity Agency) ανακοίνωσε ότι ο κορυφαίος τενίστας στον κόσμο αθωώθηκε καθώς αποδείχτηκε ότι αυτό δεν έγινε ηθελημένα, καθώς -μετά από σχετική έρευνα- προέκυψε ότι μολύνθηκε από σπρέι που χρησιμοποιούσε ο φυσιοθεραπευτής του για ένα τραύμα που είχε στο δάκτυλό του.

Η υπερασπιστική γραμμή του Sinner, υποστήριξε πως η ουσία «πέρασε» στο δέρμα μέσω μασάζ που του έγινε χωρίς γάντια, ενώ η ποσότητα της ουσίας που βρέθηκε στον οργανισμό του ήταν πάρα πολύ μικρή. Το πρώτο τεστ έγινε στις 10 Μαρτίου -κατά τη διάρκεια του Indian Wells- κι ακολούθησε κι ένα δεύτερο, περίπου οκτώ μέρες μετά, λίγο πριν το Miami Open, από όπου ο νεαρός τενίστας έφυγε νικητής. Η πλευρά του Sinner ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα των τεστ τον περασμένο Απρίλιο κι αμέσως άσκησε έφεση, η οποία έγινε δεκτή από την ITIA και γι' αυτό του επετράπη να αγωνίζεται κανονικά στο tour και να ανεβεί στη συνέχεια στο Νο1 του κόσμου. Στα τέλη του περασμένου Απρίλη, ο Ιταλός αποσύρθηκε με τραυματισμό από τα προημιτελικά του Madrid Open και δεν αγωνίστηκε για 27 μέρες, μέχρι την πρεμιέρα του στο Roland Garros, ενώ η υπόθεση πέρασε -κατόπιν- στα χέρια ανεξάρτητου δικαστηρίου, που δέχτηκε κι αυτό όσα υποστήριξε ο ίδιος, για να ακολουθήσει η οριστική απαλλαγή.


Ο Sinner έχασε τους 400 βαθμούς και τα 325.000 δολάρια που κέρδισε, εξασφαλίζοντας την πρόκρισή του στα ημιτελικά του Indian Wells, ωστόσο, του δόθηκε κανονικά η δυνατότητα να δώσει το «παρών» στο US Open, με τον ίδιο να σημειώνει πως: «Θα αφήσω αυτή τη δύσκολη και ατυχή περίοδο πίσω μου. Θα κάνω τα πάντα για να σιγουρευτώ πως θα συνεχίσω να τηρώ τους κανονισμούς του προγράμματος αντιντόπινγκ της ITIA και θα έχω γύρω μου μια ομάδα που είναι σχολαστική με τη δική της συμμόρφωση». Η ATP, από την πλευρά της, ανέφερε: «Είναι ενθαρρυντικό που δεν βρέθηκε υπαιτιότητα ή αμέλεια από την πλευρά του Jannik Sinner. Θα θέλαμε επίσης να αναγνωρίσουμε την στιβαρότητα της διαδικασίας έρευνας και την ανεξάρτητη αξιολόγηση των στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος αντιντόπινγκ του τένις, που του επέτρεψε να συνεχίσει να αγωνίζεται. Αυτό ήταν ένα δύσκολο θέμα για τον Jannik και την ομάδα του και υπογραμμίζει την ανάγκη για τους παίκτες και το επιτελείο τους να δίνουν τη μέγιστη δυνατή προσοχή στη χρήση προϊόντων ή θεραπειών. Η ακεραιότητα είναι ύψιστης σημασίας στο άθλημά μας».

Η τοποθέτηση του Nadal

Όλα τα παραπάνω, είναι ουσιαστικά όσα συνέβησαν όλους τους τελευταίους μήνες, από τη στιγμή που έγινε γνωστό πως ο Sinner βρέθηκε θετικός σε μία απαγορευμένη ουσία. Από τότε, μεσολάβησαν πολλές συζητήσεις, πολλές κουβέντες με φόντο την απόφαση και τη -μη- τιμωρία του και πολλοί άνθρωποι του τένις -κι όχι μόνο- πήραν θέση για όλο αυτό. Τώρα, ήρθε και η σειρά του Rafael Nadal... Την ώρα που ο Ιταλός δίνει τη δική του μάχη στο US Open και τη Νέα Υόρκη, ο Ισπανός παραχώρησε μία μεγάλη, τηλεοπτική συνέντευξη στην πατρίδα του και μεταξύ άλλων, κλήθηκε να μιλήσει και για το συγκεκριμένο ζήτημα και μας έδειξε για μία ακόμη φορά γιατί πρέπει όλοι να υποκλίνονται μπροστά του. Ο Nadal δε θέλησε να ρίξει... στάχτη σε έναν αντίπαλο ή να δημιουργήσει το δικό του κλίμα, όπως έκαναν αρκετοί αυτό το διάστημα, αλλά μοιράστηκε τη δική του αλήθεια.

fqaox5a7qcq1twhqxynm.jpg

«Έχω μια αρετή ή ελάττωμα... Πιστεύω συνήθως στην καλή πρόθεση των ανθρώπων. Γνωρίζω τον Sinner και δεν πιστεύω ότι ήθελε να ντοπαριστεί. Δεν πρέπει να μας αρέσει μία απόφαση, μόνο εάν είναι αυτή που θέλουμε. Στην τελική, η δικαιοσύνη είναι δικαιοσύνη κι εγώ πιστεύω σε αυτή. Έχω εμπιστοσύνη στις αρχές που παίρνουν τις αποφάσεις και θεωρώ ότι οι αποφάσεις τους βασίζονται σε αυτό που πιστεύουν ότι είναι σωστό. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι δεν τιμωρήθηκε, διότι αυτοί που έπρεπε να κρίνουν είδαν ξεκάθαρα ότι δεν έπρεπε να τιμωρηθεί. Δε νομίζω ότι δεν τιμωρήθηκε επειδή είναι ο Sinner και ότι αν ήταν άλλος θα είχε τιμωρηθεί. Είμαι πεπεισμένος γι' αυτό. Κάθε άποψη είναι σεβαστή, αλλά αυτή είναι η δική μου άποψη», ήταν μεταξύ άλλων τα λόγια του Nadal. Πράγματι, αρκετοί υποστήριξαν πως ο Sinner δεν τιμωρήθηκε επειδή βρίσκεται στο Νο1, θεωρώντας -προφανώς- πως σε διαφορετική περίπτωση η μεταχείριση θα ήταν άλλη, ωστόσο, ο Ισπανός έδωσε την καλύτερη απάντηση.

5601821.jpg

Το δεδομένο σε αυτή την υπόθεση, είναι πως ο Sinner έθεσε -άμεσα- επίσημα τέλος στη συνεργασία του με τον φυσιοθεραπευτή και τον γυμναστή του, που ήταν και οι δύο βασικοί εμπλεκόμενοι και θέλησε ο ίδιος να μιλήσει δημόσια για όλο αυτό, σε μία προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Σε αυτή τη φάση, αυτό είναι που πρέπει να κρατήσουν άπαντες και το γεγονός πως μέσα από όλες τις έρευνες και τις αναλύσεις που έγιναν σε κάθε βαθμό και κάθε μέτρο, προέκυψε το ίδιο συμπέρασμα. Όλα τα υπόλοιπα,μ μοιάζουν πλέον να αποτελούν απλά κομμάτια μίας προσπάθειας που γίνεται, προκειμένου να μειωθεί η αξία ενός τενίστα που τη δεδομένη στιγμή βρίσκεται στην κορυφή, ενώ ο ίδιος έχει αποδείξει την αθωότητά του...