fbpixel

Search icon
Search
Ρετινόλη vs Ρετινάλη: Αυτή είναι η διαφορά των δύο κορυφαίων αντιγηραντικών συστατικών
FACE & BODY

Ρετινόλη vs Ρετινάλη: Αυτή είναι η διαφορά των δύο κορυφαίων αντιγηραντικών συστατικών

Καθώς οι νέες νομοθεσίες αλλάζουν το πρόσωπο της ρετινόλης, η ρετινάλη απολαμβάνει τώρα μια στιγμή στο προσκήνιο


Υπήρχε μια εποχή, όχι πολύ καιρό πριν, που η ρετινόλη δεν μπορούσε να είναι λάθος. Ένα συστατικό που αποτελούσε το χρυσό πρότυπο, αγαπήθηκε από τους δερματολόγους, συζητήθηκε στο TikTok και γοήτευσε ακράδαντα τον κόσμο της ομορφιάς. Όμως, χάρη στις νέες νομοθεσίες που θα μπορούσαν να αλλάξουν το πρόσωπο (και την ισχύ) αυτού του πολυαγαπημένου "αντιγηραντικού" ήρωα, για να μην αναφέρουμε τον ερεθισμό που συχνά είναι συνώνυμο με αυτό, αυτό το σταθερό μέλος της φροντίδας της επιδερμίδας έχει χάσει κάπως την εύνοιά του. Και ως αποτέλεσμα, δίνει το έναυσμα για την λιγότερο γνωστή αδελφή του, ή αλλιώς, τη ρετινάλη.

Η ρετινάλη, επίσης μέλος της οικογένειας των ρετινοειδών, απολαμβάνει επιτέλους μια στιγμή στο προσκήνιο. Τόσο πολύ, που οι αναζητήσεις στο Google για τη λέξη «ρετινάλη» αυξήθηκαν κατά 73% τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση Boots Beauty Trend Report 2024. Και με τόσα πολλά οφέλη για την περιποίηση της επιδερμίδας, από την ενίσχυση της λάμψης έως τη βελτίωση των λεπτών γραμμών, είναι πολύ εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί. Αλλά όπως συμβαίνει με όλους τους συγκεχυμένους όρους για το δέρμα, η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ ρετινάλης και ρετινόλης δεν είναι μικρό κατόρθωμα. 

Ως beauty editor δεν μου αρέσει καθόλου να αφήνω τα ερωτήματά σας αναπάντητα. Για αυτό, παρακάτω, έμαθα τα πάντα σχετικά με το τι διαφοροποιεί αυτά τα δύο ρετινοειδή και πώς ακριβώς μπορείτε να αποκομίσετε τα οφέλη τους στην υπάρχουσα ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας!

Τι ακριβώς είναι η ρετινάλη;

stighmiotipo-othonis-9.png

Αν και τεχνικά ανήκει στην ίδια οικογένεια, η ρετινάλη δεν πρέπει να συγχέεται με τη ρετινόλη. Για να καταλάβετε πώς λειτουργεί η ρετινάλη, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πρώτα τα βασικά στοιχεία των ρετινοειδών. Η ρετινόλη, η ρετινάλη και το ρετινοϊκό οξύ (επίσης γνωστό ως τρετινοΐνη) ανήκουν όλα σε μια οικογένεια μορίων που ονομάζονται ρετινοειδή. Πρόκειται για σημαντικά μόρια στην ανάπτυξη και τη διατήρηση πολλών ιστών στο ανθρώπινο σώμα και συντονίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι ιστοί ανανεώνονται.

Οι ειδικοί εξηγούν πως για να λειτουργήσει κάθε ρετινοειδές πρέπει να μετατραπεί στο δέρμα σε ρετινοϊκό οξύ. 'Όσο λιγότερα είναι τα βήματα που απαιτούνται για τη μετατροπή του ρετινοειδούς σε ρετινοϊκό οξύ, τόσο ισχυρότερο θα είναι. Το ρετινοϊκό οξύ βρίσκεται ήδη στην ενεργή του μορφή και δεν απαιτεί μετατροπή, επομένως είναι το ισχυρότερο και συνήθως διατίθεται μόνο με ιατρική συνταγή. (Στην πραγματικότητα, είναι 20 φορές πιο ισχυρό από τη ρετινόλη).

Αλλά εδώ είναι που γίνεται ενδιαφέρον - η ρετινάλη είναι επίσης πιο ισχυρή από την αγαπημένη σας ρετινόλη. Επειδή η ρετινάλη απαιτεί ένα βήμα μετατροπής λιγότερο από τη ρετινόλη, θεωρείται ότι είναι γενικά ισχυρότερη από τη ρετινόλη. Η ρετιναλδεΰδη ή ρετινάλη είναι ο άμεσος πρόδρομος του ρετινοϊκού οξέος ή της τρετινοΐνης, η οποία είναι η μορφή του ρετινοειδούς που ασκεί επίδραση στα κύτταρα, σύμφωνα με τους δερματολόγους. Ως εκ τούτου, η ρετινάλη είναι στην πραγματικότητα η ισχυρότερη μορφή βιταμίνης Α που μπορείτε να αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή.

Ποια είναι τα οφέλη της ρετινάλης στην περιποίηση της επιδερμίδας;

7501606d1fbe4d6b0a8baf5ca9a08e4e.jpg

Υπάρχουν επίσης πολλά οφέλη για την περιποίηση της επιδερμίδας. Η ρετινάλη είναι μια δύναμη φροντίδας της επιδερμίδας που μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση λεπτών γραμμών, ρυτίδων, αποχρωματισμού, ατελειών και πόρων επιταχύνοντας την κυτταρική εναλλαγή και ενθαρρύνοντας την παραγωγή κολλαγόνου.

Αυτό το επαναστατικό συστατικό συμβάλλει στην αύξηση του κύκλου εργασιών, της παραγωγής κολλαγόνου και του πάχους του δέρματος. Αλλά είναι επίσης η καλύτερη «αντιγηραντική» θεραπεία εκεί έξω με αποτέλεσμα τη βελτίωση του τόνου του δέρματος, τη μείωση της υπερμελάγχρωσης, τη μείωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων και μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του μεγέθους των πόρων.

Κάνει επίσης θαύματα για το δέρμα με τάση ακμής. Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι χρήσιμο για τη θεραπεία της ακμής. Δεδομένου ότι λειτουργεί ταχύτερα από τη ρετινόλη, για να μην αναφέρουμε ότι είναι ισχυρότερο, οι experts το περιγράφουν ως ένα «βήμα παραπάνω» από τη ρετινόλη όταν πρόκειται για τη μείωση της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Ωστόσο, δεδομένης της δύναμης και της ισχύος του, υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Για αρχή, η ρετινάλη μπορεί να είναι ασταθής στη διαμόρφωση. Αν και ορισμένες μάρκες χρησιμοποιούν ενθυλάκωση για να διασφαλίσουν ότι ο τύπος παραμένει σταθερός, δεν είναι όλα τα προϊόντα ίσα. Αυτή η διαδικασία ενθυλάκωσης βελτιώνει τη σταθερότητα και την παράδοση της ρετιναλδεΰδης στο δέρμα. Αλλά τελικά, το πόσο αποτελεσματικό είναι ένα προϊόν μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από τη σύνθεση και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση και τη βελτίωση της παροχής ενός δραστικού συστατικού. Αυτό σημαίνει ότι μια καλά διαμορφωμένη ρετινόλη μπορεί θεωρητικά να είναι «ισχυρότερη» από μια λιγότερο καλά διαμορφωμένη ρετινόλη.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ρετινόλης και ρετινάλης;

Μπορεί να ακούγονται σαν συγγενικά πνεύματα, αλλά στην πραγματικότητα, η ρετινόλη και η ρετινάλη δεν είναι δύο από τα ίδια. Αν και η ρετινάλη ακούγεται παρόμοια με τη ρετινόλη, οι μοριακές διαφορές τους τις καθιστούν μοναδικές και έτσι αλληλεπιδρούν με το δέρμα με διαφορετικό τρόπο. Και οι δύο ανήκουν στην οικογένεια των ρετινοειδών και είναι μια μορφή βιταμίνης Α, αλλά όσον αφορά τη χημική δομή τους, διαφέρουν κατά έναν δεσμό και δύο άτομα υδρογόνου. Αυτό σημαίνει ότι αν και είναι στενά συνδεδεμένες, η ρετινάλη είναι ουσιαστικά το επόμενο επίπεδο από τη ρετινόλη, καθώς είναι πιο κοντά στην ενεργή μορφή (ρετινοϊκό οξύ). Και έτσι, η κύρια διαφορά τους είναι πραγματικά η ισχύς τους. Στην πραγματικότητα, η ρετινάλη θεωρείται ότι δρα πάνω από 10 φορές πιο γρήγορα στο δέρμα από τη ρετινόλη, ανάλογα με τη φόρμουλα και το προϊόν.

Πώς να προσθέσετε τη ρετινάλη στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας

2a6fc53906a9109b97c95342fa8b2606.jpg

Όπως όλα τα ρετινοειδή, η ρετινάλη δεν πρέπει να απλώνεται στο δέρμα ή να εφαρμόζεται τυχαία. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα υποστούν μια περίοδο ξηρότητας, ερυθρότητας και πιθανώς πόνου όταν προσπαθούν να ξεκινήσουν τη χρήση του ρετιναλικού - έχει μάλιστα και το όνομα «ρετινοποίηση» - η περίοδος κατά την οποία το δέρμα προσαρμόζεται και προσαρμόζεται στις θεραπείες με ρετινοειδή.

Η εκκίνηση με χαμηλή δύναμη είναι το κλειδί της επιτυχίας. Εφαρμόζετε πάντα μόνο σε πολύ στεγνό δέρμα (πλύνετε το πρόσωπό σας και περιμένετε 20 λεπτά πριν το εφαρμόσετε), αποφύγετε τις ευαίσθητες περιοχές κοντά στα μάτια, το στόμα και τη μύτη και χρησιμοποιήστε το μόνο μία φορά την εβδομάδα για αρχή. Αφού η επιδερμίδα σας συνηθίσει το συστατικό, μπορείτε στη συνέχεια να αυξήσετε την εφαρμογή σε δύο φορές την εβδομάδα, και στη συνέχεια τρεις φορές.

Όλοι οι ειδικοί προειδοποιούν ότι επειδή τα ρετινοειδή μπορούν να απενεργοποιηθούν από το φως, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε πάντα τη ρετινάλη τη νύχτα και να διασφαλίζετε ότι χρησιμοποιείτε αντηλιακό με υψηλό συντελεστή την επόμενη ημέρα. Όλοι πρέπει να χρησιμοποιούν έναν ειδικό δείκτη προστασίας όλο το χρόνο, ανεξάρτητα από τον καιρό, αλλά αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πρόκειται για τη χρήση ρετινοειδών, καθώς η ευαισθησία του δέρματος θα αυξηθεί και αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μελάγχρωσης.