fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Με τη fashion designer Liana Camba
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Με τη fashion designer Liana Camba

Με αφορμή την capsule συλλογή της "Le Ruban", όπου η σύγχρονη μόδα συναντά την κεραμική


Eδώ και χρόνια, η σχεδιάστρια μόδας Liana Camba έχει χτίσει το όνομά της με προσοχή κι έχει καθιερωθεί σαν μία από τις πλέον καταξιωμένες ελληνίδες designers. Φέτος μέσα από την ανάγκη της να εξερευνήσει νέους τρόπους έκφρασης και να πειραματιστεί με διαφορετικές πτυχές δημιουργικότητας αλλά και την αληθινή αγάπη της για το design, το homeware και τη φιλοσοφία της φιλοξενίας δημιούργησε σε συνεργασία με την κεραμίστρια Νάνσυ Λειβαθινού μια limited edition συλλογή κεραμικών.

Με πηγή έμπνευσης τη διαχρονική κομψότητα της κορδέλας, ένα επαναλαμβανόμενο στοιχείο στις δημιουργίες Liana Camba, η συλλογή Le Ruban είναι ένα δημιουργικό σταυροδρόμι εκεί που η σύγχρονη μόδα συναντά την τέχνη της κεραμικής ισορροπώντας ιδανικά μεταξύ αισθητικής και χρηστικότητας, ενώ η νέα συλλογή προβάλλει τη χειροποίητη μοναδικότητα κι ερμηνεύει την ελληνικότητα στην πιο refined εκδοχή της. Κάθε κομμάτι της limited συλλογής – η οποία αποτελείται από τέσσερα ανθοδοχεία, ένα κηροπήγιο και ένα διακοσμητικό στοιχείο - έχει δημιουργηθεί στο χέρι, είναι μοναδικό και κυκλοφορεί σε αριθμημένα αντίτυπα. Ωδή στη διαχρονικότητα της ελληνικής δεξιοτεχνίας, η συλλογή είναι ένα ταξίδι στη σύγχρονη δημιουργικότητα παντρεύοντας αρμονικά την κεραμική, μια τέχνη που είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την ελληνική παράδοση και τη λαογραφία, με την πιο σύγχρονη μορφή έκφρασης, τη μόδα. Η Le Ruban ολοκληρώνεται με μια ομώνυμη capsule συλλογή ρούχων που αποτελείται από 6 outfits κι έρχεται να «ντύσει» στιλιστικά το concept της δημιουργικής συνέργειας συνθέτοντας μια αρμονική εικόνα.   

Μιλήστε μας για την πορεία σας, πώς ξεκίνησαν όλα, ποιο ήταν το σημείο εκκίνησης και πώς εξελίχθηκε η διαδρομή σας;

Όλο αυτό έρχεται μέσα από πολύ δουλειά με συνέπεια και ειλικρίνεια. Αγαπώ πολύ αυτό που κάνω. Το αγαπούσα πριν ακόμα το συνειδητοποιήσω. Η δημιουργία είναι σαν την ανάσα μου. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχω... Ξεκίνησε σαν διέξοδος και επιθυμία για επαγγελματική αλλαγή και όλα ήρθαν τόσο φυσικά. Από την πρώτη συλλογή το 1987 ένοιωσα την ανταπόκριση των γυναικών και την μαγεία που αυτό χάριζε στη ζωή μου. Μετά, σεζόν τη σεζόν η μια συλλογή έφερνε την επόμενη και κάπως έτσι ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας. Μια ιστορία που νιώθω πολύ τυχερή που την έζησα και τη ζω.

le-ruban-liana-camba-1-P5ghM.jpg

Όλες οι συλλογές έχουν κάτι το ξεχωριστό. Πώς το καταφέρνετε αυτό κι όταν φτάνει η στιγμή που ολοκληρώνεται κάτι πως νιώθετε;

Ξεκινάω πάντα από την επιλογή των υφασμάτων, οραματίζομαι πως θέλω να ντύσουν το σώμα, ποια ιστορία να διηγηθούν, ποιο παραμύθι.... Και όταν κάτι ολοκληρώνεται είναι σαν να γίνεται το σκοτάδι μέρα.

Μια σύγχρονη κοσμοπολίτισσα που αντλεί έμπνευση από το καθετί... Μιλήστε μας για τα στοιχεία από τα οποία εμπνέεστε;

Λατρεύω τα παραμύθια όπως σας είπα. Την ατμόσφαιρά τους, το ιδανικό, το ρομαντικό, τις όμορφες εικόνες, την ομορφιά γενικώς. Την αρμονία, την μουσική, τον χορό, το σινεμά, την τέχνη, τα ταξίδια. Όλα αυτά σε μία ιστορία.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας και τι είναι αυτό που κάνει μια συλλογή επίκαιρη και πολυπόθητη;

Θεωρώ οτι η επιτυχία μου οφείλεται στην διαχρονικά πολύ καλή ποιότητα των πρώτων υλών και της ραφής, στον αέρα ευγένειας και θυληκότητας που αποπνέουν τα ρούχα μου, στην αίσθηση που δημιουργούν στις γυναίκες, φορώντας τα, ότι είναι οι πρωταγωνίστριες της ζωής τους. Ότι αξίζουν. Αυτό, άσχετα από τις τάσεις, είναι πάντα επίκαιρο και πολυπόθητο.

unknown-1-bSjGT.jpeg

Ποιο είναι το είδος γυναίκας που αγαπάτε και σας εμπνέει για να σχεδιάζετε; Υπάρχουν γυναίκες που σκέφτεστε «θα ήθελα να φοράει αυτό»;

Όλες τις γυναίκες που αγαπούν τον εαυτό τους, που τον σέβονται και τον φροντίζουν. Η αυτοπεποίθηση τους είναι το καλύτερο αξεσουάρ και ταιριάζει πολύ με τα ρούχα μου. Ακολουθώ πάντα το στυλ της κάθε γυναίκας. Δεν πάνε όλα σε όλες... και η σωστή πρόταση, το σωστό ρούχο για την κάθε γυναίκα είναι επιτυχία. 

Τι σας έκανε να δημιουργήσετε τη συλλογή "Le Ruban"; Μιλήστε μας γι' αυτήν.

Αγαπώ πολύ το interior design, την αρχιτεκτονική, το lighting design. Είχα πάντα την επιθυμία να δημιουργήσω κάτι που να σχετίζεται με την διακόσμηση του σπιτιού αλλά η έλλειψη χρονου ύψωνε εμπόδια. Πάντα έψαχνα το πώς, μέχρι που συναντήθηκαν οι δρόμοι μας με την κεραμίστρια Νάνσυ Λειβαθινού και έγινε η επιθυμία μου πραγματικότητα.

Μια κορδέλα που γίνεται από ρούχο μέχρι και είδη για το σπίτι... Πού αλλού θα σας πάει;

Η κορδέλα είναι αναπόσπαστο υλικό στις συλλογές μου. Μου αρέσει η υφή της, η κίνησή της, κι έτσι έγινε η έμπνευση μου για την νέα μου συλλογή "Le Ruban". Είμαι ανοιχτή σε νέους δρόμους... προορισμός μου το φεγγάρι!

le-ruban-liana-camba-0-5JvCs.jpg

Τι άλλο σχεδιάζετε;

Αυτή τη στιγμή δουλεύω σε ένα νέο project, με κυρίαρχο στοιχείο έναν πίνακα ζωγραφικής μιας φίλης μου. Δεν λέω περισσότερα, θα το δείτε σύντομα.

Eίναι η μόδα και το interiors γυναικεία υπόθεση;

Η δημιουργία, η τέχνη, και γενικότερα η αισθητική είναι οικουμενική και πανανθρώπινη. Δεν έχει ούτε όρια ούτε φύλλα.

Πώς θα περιγράφατε το interior style που προτιμάτε;

Μου αρέσει η μονοχρωμία, ειδικά οι τόνοι του λευκού. Μου δημιουργεί ηρεμία, καθαρότητα και είναι ο καμβάς για να αναδειχθούν έργα τέχνης, και λεπτομέρειες από παλιά αντικείμενα.

le-ruban-liana-camba-5-Dljkm.jpg

3 coffee table books στο τραπέζι σας;

- «Ένδυμα ψυχής», Βαγγέλης Κύρης

- Fashion Now

- Grace

- Art of the 20th Century

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σας κόσμημα ever;

Ένα κολιέ από μεγάλα γκρι μαργαριτάρια από την αγαπημένη μου φίλη και σχεδιάστρια Maria Mastori, στον οποίο έχει ενσωματώσει έναν σταυρό με κομμένα διαμάντια και δύο πουάρ, καθώς κι ένα παλιό παντατίφ της μητέρας μου.

Φοράτε πράγματα για χρόνια, κι αν ναι ποιο είναι ένα αγαπημένο σας αξεσουάρ;

Η σχέση μου με τις δαντέλες ήταν πάντα μια σχέση ερωτική. Είναι ένα υλικό που αγαπώ για τη φινέτσα και την πολυτέλεια που αποπνέει. Επίσης,  δεν έχει εποχή και δεν είναι ποτέ εκτός μόδας. Έχω δυο-τρία δαντελένια τοπ που τα φοράω πάντα.

unknown-0OITJ.jpeg

Περιγράψτε μας με τρεις λέξεις τον εαυτό σας...

Ήρεμη, αισιόδοξη, πεισματάρα.

Αν ζούσατε σε άλλο μέρος, ποιο θα ήταν αυτό;

Σε κάποιο νησί, κατά προτίμηση των Κυκλάδων. Έχω ανάγκη να είμαι κοντά και να βλέπω τη θάλασσα.

Τι δε θα θέλατε να δείτε σε ένα τραπέζι;

Ένα εμπριμέ τραπεζομάντιλο.

le-ruban-liana-camba-6-go8cX.jpg

Επόμενοι στόχοι;

Στόχος μου είναι να μείνω δημιουργική.

Κάτι για το οποίο είστε περήφανη;

Παρέμεινα πιστή σε μένα, στα ιδανικά μου, στην ποιότητα ζωής που θέλω για τον εαυτό μου.