Ξεχώρισαν από την αρχή της άφιξής τους στην γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Κουζίνες καινούριες, spots σε αρχαιολογικούς χώρους και μπάρες προστίθενται στον «χάρτη» της εστίασης κι εμείς είμαστε εδώ για να δώσουμε τον παλμό, με όλα όσα αξίζουν τη δοκιμή σας.
Αυτή τη φορά, η διαδρομή μου στην καρδιά της πόλης αφορά σε εκείνες τις γαστριμαργικές στάσεις, οι οποίες ελπίζω ότι με μαεστρία θα καταφέρουν να μάς εκπλήξουν τη φετινή χειμερινή σεζόν. Μερικές από αυτές θα τις απολαύσουμε προσεχώς, μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Τα ερωτήματά μου συνεχίζουν να αρκετά, όμως όπως σε κάθε συνάντηση με τους ανθρώπους τους, οι απαντήσεις τους με κατατοπίζουν και δηλώνω αισιόδοξη, μα όχι συγκρατημένα! Πολλοί αναρωτιέστε επίσης για το πόσο εύκολο είναι να διατηρήσει κανείς τον πήχη ψηλά, όσον αφορά στην αυθεντικότητα της γαστρονομικής ταυτότητας σε ένα πεδίο, αρκετά ανταγωνιστικό, όπως είναι το σκηνικό του φαγητού -και όχι μόνο- στην πόλη μας. Τα δεδομένα δεν είναι εύκολα, όμως και πότε ήταν θα μου απαντήσετε και πολύ πιθανόν να συμφωνήσω μαζί σας. Αλλά, αν δε τολμήσεις και αν δεν πειραματιστείς, ίσως και ποτέ να μη μάθεις και είμαι σίγουρη ότι και αυτά τα πρόσωπα γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει ανέλιξη μετά από κόπο.
Ελάτε μαζί μας σήμερα στους παρακάτω τέσσερις (νέους και ανανεωμένους) προορισμούς Θεσσαλονίκης, οι οποίοι υπόσχονται μια ευχάριστη εμπειρία εξόδου. Ας τους γνωρίσουμε μαζί καλύτερα!
Aristotel
Οι ιδέες είναι αυτές, οι οποίες χαρίζουν ουσιαστικό περιεχόμενο και ενισχύουν τις αισθήσεις μας, όταν καθόμαστε γύρω από το τραπέζι. Εμπλουτίζουν τη λειτουργία της τροφής και εκτός από τη γεύση, την όραση, την ακοή, την αφή, τρέφουν και ευφραίνουν και τη νόηση. Αυτή ήταν μια από τις κεντρικές πεποιθήσεις του Έλληνα φιλοσόφου και επιστήμονα, Αριστοτέλη, σχετικά με τη σημασία της επικοινωνίας και της αρμονικής συνύπαρξης γύρω από ένα δείπνο. Με βασική επιρροή το συγκεκριμένο πρόσωπο, δημιουργήθηκε στην καρδιά της πόλης και στο πιο κεντρικό, ομώνυμο σημείο, το Aristotel.
Elite διακόσμηση, ένα μείγμα vintage γοητείας και σύγχρονης εκλέπτυνσης, μάς προσκαλεί για να απολαύσουμε στιγμές χαλάρωσης και να «βυθιστούμε» σε ένα περιβάλλον, το οποίο σταματά τον χρόνο και ενισχύει τη συζήτηση. Στο Aristotel, κάθε λεπτομέρεια, από τα βελούδινα καθίσματα μέχρι τα εξεζητημένα έργα Τέχνης και τους δίσκους, είναι προσεκτικά επιλεγμένη, για να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα ζεστασιάς και έμπνευσης. Άλλωστε, το κεντρικό του motto "Forever & #alwaysiconic" αποδεικνύει τη διάθεση των ανθρώπων του να μοιραστούν μαζί μας μια exclusive εμπειρία.
Προχωρώντας στη γαστρονομική του κουλτούρα, κάθε του πρόταση αποτελεί και ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα υψηλής γευστικής αξίας, με την εποχικότητα, την απλότητα και την αγνή πρώτη ύλη να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Η προσέγγιση της μεσογειακής γευστικής φιλοσοφίας είναι πρωταγωνιστής, λειτουργώντας ως η κατάλληλη βάση. Κάθε πιάτο - από τις επιλογές του πρωινού μέχρι το δείπνο- αφηγείται τη μοναδική του ιστορία, γεμάτη από πρωτότυπα αρώματα και εκπλήξεις, ειδικά αφιερωμένες στη χαρά του ουρανίσκου! Από τις elegant μπρουσκέτες με ψιλοκομμένο κρέας και φρέσκα βότανα σε τραγανό ψωμί μέχρι τη λαχταριστή πάστα με αρμονικό μείγμα βασιλικού, κουκουνάρι και παλαιωμένο Parmigiano Reggiano, κάθε επιλογή αφηγείται την ιστορία της νοστιμιάς των υλικών της. Τα ίδια προσεχτικά βήματα ακολουθούνται και στο σκηνικό της τέχνης του mixology. Ένα αρμονικό μείγμα ζωηρών γεύσεων και μπαχαρικών, επισφραγίζεται με λεπτές γαρνιτούρες.
Info: Αριστοτέλους 2. Instagram: @aristotel_skg
_______________________________________________________________________
Estet cafe
Η αισθητική ταυτότητα αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη της αυθεντικότητάς μας και ειδικά όταν όλα ευδοκιμούν, για να την αναδείξουμε με τους πιο αντιπροσωπευτικούς τρόπους, τότε αυτό είναι είναι ένα από τα πρώτα δείγματα επιτυχίας, αλλά και αληθινής ευτυχίας! Πιστεύω πως αυτή η καρμική ροή συμβαίνει και με τον καταξιωμένο σεφ Βασίλη Χαμάμ, ο οποίος συναντήθηκε δημιουργικά με τον Δημήτρη Βλασίου, για να δημιουργήσουν ένα μικρό καφέ, το οποίο θα σερβίρει homemade παρασκευές.
Στην Ολύμπου με Τοσίτσα γωνία, το Cafe Estet αποτελεί μια fresh πρόταση για την πόλη, με μια φιλοσοφία, η οποία ανταποκρίνεται στους σύγχρονους ρυθμούς της πόλης, χωρίς να αφήσει πίσω του το αστικό παρελθόν της. Αυτό αποδεικνύεται και από το κόκκινο logo του, με τα πλάγια καλλιγραφικά γράμματά του. Η ιστορία που έχει αφήσει τα γοητευτικά στίγματά της σε κάθε στενό της πόλης πάντα αποτελούν την πιο σπουδαία έμπνευση. Στην προκειμένη περίπτωση η νοσταλγική ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με το παρελθόν της φροντίδας και προετοιμασίας ενός από του πιο ιστορικού εδέσματος της Θεσσαλονίκης, συμβάλουν ενεργά σε ένα επερχόμενο στέκι - έκπληξη!
Όπως, χαρακτηριστικά μάς αναφέρει ο Βασίλης: «Το μαγαζί ήταν μπουγατσατζίδικο παλιά και αποτελείται από δύο τριγωνικούς χώρους που συνδέονται με ένα διάδρομο. Ο μπροστά χώρος αποτελείται το καφέ και το ταμείο με ένα μεγάλο τριγωνικό μπαρ από μάρμαρο Πεντέλης και διάκοσμο μοντέρνο μινιμαλιστικό με μερικές αναφορές στο αστικό παρελθόν της περιοχής. Όπως η διχρωμία λαδομπογιάς/ακρυλικού και το χειροποίητο λόγκο από φύλλο χρυσού στο τζάμι σχεδιασμένο από τον Βασίλη Κότσικα και εφαρμοσμένο από τον quick brown fox. Ο πίσω χώρος θα έχει καθιστικό και παρασκευαστήριο με δυνατότητα μετατροπής για events και supper clubs και one offs στα οποία θα μαγειρεύω για ένα μικρό αριθμό ατόμων από πρωινό μέχρι δείπνο. Τύπου φαντάσου το μαγαζί "p Franco" μόνο ένα επαγωγικό κ ένα φουρνάκι μπροστά στο κόσμο.
Το φαγητό τις καθημερινές θα είναι κρύα σάντουιτς, και τοστ τύπου grilled cheese. Προζυμένιο ψωμί. Δικές μου παρασκευές και σάλτσες, coffee sriracha/hamam sauce. Ελληνικά τυριά κι αλλαντικά. Εποχικά φρούτα και λαχανικά. Κ κάποια κρύα πιάτα. Σαλάτες και χειροποίητο χούμους, πατατοσαλάτα. Στο φουρνάκι θα κάνω πίτες και κέικ. Πίτες όπως κρεατόπιτα με κατσίκι, κυδώνια και κάστανα. Το χειμώνα θα βάλω ζεστό φαγητό κατσαρόλας. Λαδερά, όσπρια ή σούπες που θα γίνονται στο επαγωγικό».
Info: Ολύμπου 78. Instagram: @estet.cafe| *Το spot αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του την ερχόμενη εβδομάδα. Stay tuned!
____________________________________________________________________________
Momus Art Cafe
Είναι υπέροχες οι νέες κινήσεις να πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στην ατμόσφαιρα, την οποία αποπνέει η Τέχνη της πόλης μας. Η δημιουργία coffee spot στους χώρους σημαντικών πολιτισμικών φορέων, αποκτά έδαφος και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι' αυτό! Πριν λίγες εβδομάδες ξεκίνησε τη λειτουργία του Momus Art Cafe στον εσωτερικό χώρο του MOMus- Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Πρόκειται για ένα cozy coffee spot, το οποίο μάς υποδέχεται καθημερινά (εκτός Δευτέρας), εντός και εκτός ωρών λειτουργίας του μουσείου, με την πιο θετική διάθεση!
Εμείς συνομιλήσαμε με έναν εκ των διαχειριστών του, τον δημοσιογράφο Χρήστο Κιούση, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην άνετη ατμόσφαιρα του χώρου, αλλά και στις φιλικές τιμές προς όλους, καθώς το καφέ βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση με την περιοχή των πανεπιστημίων. Ο ίδιος μοιράζεται μαζί μας ακόμη ένα σημείο - κλειδί του, το οποίο αποδεικνύει την ελαστικότητά του όσον αφορά στη λειτουργία και φιλοσοφία του είναι ότι εξυπηρετεί ως ένα lounge spot, άκρως κατάλληλο για να μελετήσουμε και να εργαστούμε με το laptop μας, με τη συνοδεία μιας άριστης ποιότητας καφέ, φρέσκων χυμών και ελαφριών snack.
Όπως μάς εξηγεί, πρόκειται για ένα κτίριο, το οποίο διακρίνεται για την εξωστρεφή αρχιτεκτονική του σε μια ακτίνα 110 τ.μ. και στοχεύουν στο να αξιοποιήσουν με τους καλύτερους δυνατούς τρόπους και τους καλαίσθητους εξωτερικούς χώρους του μουσείου για special events. Σημείο αναφοράς του σχετικά με τη διαμόρφωσή του, όπως τονίζει, είναι η κυριαρχία του κίτρινου χρώματος, το οποίο ολοκληρώνει αρμονικά την ενιαία αισθητική ταυτότητα με το μουσείο. Οι ίδιοι, μάλιστα, ζήτησαν τον κωδικό του ίδιου χρώματος από το αρχιτεκτονικό γραφείο της Νέας Υόρκης, το οποίο είχε επιμεληθεί τη διακόσμηση του πολιτιστικού χώρου, ακόμη και για την custom μηχανή του καφέ, ώστε να ταιριάζει άψογα με το σκηνικό!
Info: Εγνατίας 154 (Εντός του MOMus- Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης). Instagram: @momusartcafe| Ώρες & ημέρες λειτουργίας: Καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 18:00, Πέμπτη από τις 12:00 μέχρι τις 20:00. Δευτέρα κλειστά.
________________________________________________________________________________
Προσεχώς!
Μεταφορά του Ούζου Μέλαθρον στον εξώστη της Αγοράς Μοδιάνο
Η Αγορά Μοδιάνο ολοκληρώνει με σταθερά και αποφασιστικά βήματα το ανανεωμένο και πολλά υποσχόμενο νέο της πρόσωπο, συνθέτοντας ένα ψηφιδωτό πολλαπλών διαφορετικών επιλογών σε καταστήματα λιανικής και εστίασης, προσφέροντας στους Θεσσαλονικείς τα πιο εκλεκτά και προσιτά προϊόντα της πόλης.
Σε πολύ λίγο καιρό, υποδέχεται ένα spot με άρωμα από το παρόν, αναμνήσεις από το παρελθόν και μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον. Το άκρως επιτυχημένο concept του μεζεδοπωλείου Ούζου Μέλαθρον που φέτος κλείνει 30 ολόκληρα χρόνια ζωής, έρχεται στην μεγάλη αγκαλιά της ανανεωμένης Αγοράς σ' έναν μοναδικό χώρο στον εξώστη επί της οδού Βασιλέως Ηρακλείου. Η πάντα ανατρεπτική μεζεδοφαγεία του, προσαρμοσμένη στη νέα εποχή και βασισμένη πάντα στα τοπικά προϊόντα της Θεσσαλονίκης, τα οποία βρίσκονται πλέον και μέσα στην Αγορά Μοδιάνο, δημιουργεί το καινούριο στέκι για το μεζέ, και όχι μόνο.
Info: Ερμού 24 και, Βασ. Ηρακλειου 33| *To Ούζου Μέλαθρον αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στην Αγορά Μοδιάνο στο τέλος Οκτωβρίου.
Stay tuned!
Cover photo: Aristotel