fbpixel

Search icon
Search
Αυτοί είναι οι λόγοι που αισθάνεστε καλύτερα μετά το μπάνιο στη θάλασσα
WELLNESS

Αυτοί είναι οι λόγοι που αισθάνεστε καλύτερα μετά το μπάνιο στη θάλασσα

Οι αποδείξεις ότι δεν πρέπει να σταματάμε το κολύμπι και μετά το τέλος του καλοκαιριού


Το ότι η θάλασσα έχει ευεργετικές και θαυματουργές ικανότητες τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία, το γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, η αυτοφροντίδα απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους, γεγονός που έχει οδηγήσει σε περισσότερες έρευνες για τα θετικά που προσφέρει η θάλασσας στον οργανισμό μας. 

d896a3adf0ed645c118200341fe19859.jpg

Σίγουρα μετά το πέρας των καλοκαιρινών διακοπών, θα έχετε παρατηρήσει ότι νιώθετε πιο όμορφα, πιο ξεκούραστα και πιο χαλαροί. Γνωρίζετε όμως στην πραγματικότητα τους λόγους που δημιουργούνται όλα τα παραπάνω θετικά συναισθήματα; 

Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω και ανακαλύψτε τους!

1. Ασκείστε καθημερινά 

Όλοι οι γυμναστές συστήνουν το κολύμπι ως έναν από τους καλύτερους τρόπους εκγύμνασης, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Με το κολύμπι ασκούμαστε χωρίς να καταβάλλουμε ιδιαίτερο κόπο, καθώς αισθανόμαστε μόλις το 10% του βάρους μας, ενώ παράλληλα γυμνάζουμε όλο μας το σώμα. Επιπλέον, ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνοντας την καρδιακή λειτουργία. 

2. Ενισχύετε το αναπνευστικό σας

Κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, οι αναπνοές μας γίνονται πιο βαθιές και οι σφυγμοί μας επιταχύνονται, γεγονός που οδηγεί στην καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων. Στα θετικά συμπεριλαμβάνονται και τα αρνητικά ιόντα, με τα οποία είναι γεμάτη η θάλασσα, που βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του οξυγόνου. Πιο αναλυτικά, τα συγκεκριμένα ιόντα καθαρίζουν τους αεραγωγούς, μειώνουν τα συμπτώματα του άσθματος και των αλλεργιών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που άνθρωποι με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα αισθάνονται καλύτερα όταν περνούν περισσότερο χρόνο κοντά στη θάλασσα. 

65a6cfeb454451e859a37ebe7e2f2b84.jpg

3. Τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος 

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, το θαλασσινό κολύμπι έχει τη μαγική ικανότητα να τονώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το θαλασσινό νερό περιέχει πολλά ζωτικά στοιχεία, βιταμίνες, μέταλλα και ζωτικούς οργανισμούς, απαραίτητα για το ανθρώπινο σώμα. Plus, μες το κολύμπι εκπέμπονται ενδορφίνες - οι ορμόνες της χαράς - που συμβάλουν στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου μας. 

4. Ενίσχυση του σωστού ύπνου

ba772b7529f376667e8639f03ab1347f.jpg

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι μετά από το μπάνιο στη θάλασσα ο ύπνο σας θα ήταν καλύτερος και συνεπώς πιο ξεκούραστος. Οι λόγοι είναι πολλοί κι ένας από τους σημαντικότερους είναι τα χημικά στοιχεία που υπάρχουν στο θαλασσινό νερό, με χαρακτηριστικά το μαγνήσιο, το λίθιο και το βρώμιο, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση διαφόρων ψυχοσυναισθηματικών διαταραχών. Τέλος,  τα ανόργανα άλατα που περιέχει συμβάλουν στον γρήγορο ύπνο. 

5. Το αλάτι θεωρείται φυσικό αντικαταθλιπτικό 

Γνωρίζατε ότι ο ρόλος του αλατιού στο νευρικό σύστημα και στην ψυχολογία έχει μελετηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες; Κι όμως, ναι! Δεν είναι λίγες οι έρευνες, οι οποίες έχουν αποδείξει ότι το αλάτι μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό αντικαταθλιπτικό σε πολλούς ανθρώπους. 

Όλα τα παραπάνω εξηγούν το λόγους που νιώθουμε καλύτερα μετά τις βουτιές στη θάλασσες και τις διακοπές αλλά και γιατί δεν πρέπει να τις σταματήσουμε ακόμα και τώρα, που το καλοκαίρι τελείωσε!