fbpixel

Search icon
Search
Τhe Talks: Με την fashion και art consultant, Zoi Kyriakakos
#GREEKSDOITBETTER

Τhe Talks: Με την fashion και art consultant, Zoi Kyriakakos

Και founder του Isorropia Homegallery


Η πορεία της Zoi Kyriakakos ξεκίνησε από την αγάπη της για τη μόδα, το στιλ και γενικότερα την αισθητική, που ανέκαθεν τη γοήτευαν. Η επιθυμία της να αποτυπώνει την ομορφιά που έβλεπε γύρω της την οδήγησε στο να ασχοληθεί πιο ενεργά με τον χώρο της μόδας. Μετά το πτυχίο της στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, βρέθηκε στο Μιλάνο, όπου και σπούδασε σχέδιο μόδας στο Istituto Marangoni, κατόπιν προτροπής μιας οικογενειακής φίλης. Παρόλο που αρχικά δεν το είχε σχεδιάσει, κατέληξε να παραμείνει εκεί για 20 χρόνια. 

Η διαδρομή της δεν ήταν εύκολη, αλλά μέσα από δοκιμές σε διάφορους τομείς της μόδας, κατάφερε να διαμορφώσει το επαγγελματικό της προφίλ. Εργάστηκε ως freelance Image & Fashion Consultant, αναλαμβάνοντας τη γενική επιμέλεια γκαρνταρόμπας και εικόνας κυριών, ενώ παρείχε και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε multibrand boutiques για νέους σχεδιαστές. Με ένα διεθνές πελατολόγιο, κυρίως εκτός Ευρώπης, αφιέρωσε πάθος και ενέργεια στη δουλειά της. Ωστόσο, καθώς το σύστημα της μόδας άρχισε να αλλάζει, ένιωσε την ανάγκη να εξελίξει τη δημιουργικότητά της. Το Μιλάνο, με τον πλούτο της κουλτούρας και της καλλιτεχνικής έκφρασης, αποτέλεσε το ιδανικό περιβάλλον για αυτή τη μετάβαση, από τη μόδα στην τέχνη, κάνοντάς την μια φυσική εξέλιξη για εκείνην.

Πώς προέκυψε το Isorropia Homegallery; Τι ακριβώς πρεσβεύει και πόσο εξιτάρει τη δημιουργικότητά σου;

Το Isorropia Homegallery προέκυψε από την ανάγκη για μια νέα, πιο προσωπική προσέγγιση στη διάδοση της τέχνης. Ως συλλέκτες, ιδιαίτερα νέων καλλιτεχνών, είχαμε την τύχη να αναπτύξουμε προσωπικές σχέσεις μαζί τους. Αυτό μας ενέπνευσε να ξεκινήσουμε το συγκεκριμένο project στο ίδιο μας το σπίτι, προσφέροντας εκθέσεις που αντικατοπτρίζουν τη δική μας αισθητική, παράλληλα με το art system του Μιλάνου. Μέσα από το Isorropia Homegallery, οι καλλιτέχνες έχουν την ευκαιρία να επεκτείνουν το δίκτυό τους και να αυξήσουν την προβολή τους, ενώ οι επισκέπτες απολαμβάνουν την εμπειρία της γνωριμίας με τους καλλιτέχνες σε ένα πιο φιλόξενο και «οικείο» περιβάλλον, έχοντας την ευκαιρία να δουν ήδη πώς θα είναι τα έργα τοποθετημένα σε μια ιδιωτική κατοικία. Έτσι δημιουργείται ένας συνεχής «ανοιχτός» διάλογος, μια πλατφόρμα που ενώνει το κοινό, τα έργα, την τέχνη και τον χώρο.

Σήμερα, ασχολείται με την προώθηση και τη διάδοση της τέχνης, σε όλες τις μορφές της, επιτρέποντας τη γνώση των πιο σύγχρονων φαινομένων, τα οποία εκδηλώνονται μέσω πολυεπίπεδων μεθόδων.

Ο «Κώδικας Δεοντολογίας» του Isorropia Homegallery είναι: Το I.H. δεν συμμετέχει στην εμπορική αγορά ή πώληση έργων τέχνης και δεν παίρνει προμήθειες από πωλήσεις έργων τέχνης των καλλιτεχνών ή των γκαλερί τους. Όλες οι δραστηριότητες που παρέχονται από τα μέλη προς την I.H. είναι εθελοντικές και χωρίς αμοιβή. Η I.H. δεν αποζημιώνει τα μέλη της ούτε για τα έξοδά τους. Όλες οι χρηματικές συναλλαγές της I.H., εισερχόμενες και εξερχόμενες, γίνονται μόνο μέσω τραπεζικού εμβάσματος ή πιστωτικής κάρτας. Η I.H. δεν χρησιμοποιεί μετρητά. Οι καλλιτέχνες και οι γκαλερί δεν επιτρέπεται να γίνουν μέλη της I.H., και η I.H. δεν αποδέχεται δωρεές από αυτούς. 

zoiglow10-x4Tqc.jpg
Backstage rehearsal of performance curated by Zoi Kyriakakos

H Tέχνη είναι μία από τις μεγάλες σου αγάπες. Ως art lover ποιες είναι οι περίοδοι τέχνης που αγαπάς περισσότερο;

    Δεκαετία '60 και '70, κυρίως performances και installations. Με γοητεύει η γενικότερη αντισυμβατική προσέγγιση της αισθητικής, όπως και η ανάγκη για νέους τρόπους πνευματικής αναζήτησης και έκφρασης.

    Ποιος είναι ο ρόλος της Τέχνης στη ζωή μας σήμερα και πώς διαφοροποιείται στο πέρασμα του χρόνου;

    Νομίζω ότι έχουμε ανάγκη την τέχνη περισσότερο από ποτέ. Ζούμε σε μια εποχή έντονων αντιθέσεων, μεγάλων αλλαγών και ταχυτήτων, όπου επικρατεί υπερβολική «ρευστότητα» στα πάντα. Η τέχνη αντιπροσωπεύει τη ζωή και λειτουργεί πολλές φορές ως «γέφυρα» για την κατανόηση του σύγχρονου κόσμου και του εαυτού μας μέσα σε αυτόν.

    Στην πορεία του χρόνου, η τέχνη προσαρμόζεται και εξελίσσεται, αντανακλώντας τα κυρίαρχα φαινόμενα και τις τάσεις κάθε εποχής.

    Αν ήταν στο χέρι σου να διαλέξεις, ποια θα ήταν μια επόμενη έκθεση που θα ήθελες να παρακολουθήσεις; 

    Μια έκθεση που παρουσιάζει σπάνια έργα από οποιονδήποτε καλλιτεχνικό χώρο, ειδικά αν αυτά δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο ευρύ κοινό μέχρι τώρα. Όπως, για παράδειγμα, σπάνιες φωτογραφίες από τα γυρίσματα ταινιών πριν από τη δεκαετία του ’50.

    zoiglow13-VtY1Q.jpg
    Inside Isorropia Homegallery, Milano

    Τι έχεις αποκομίσει από την προσωπική σχέση που αναπτύσσεις με τους ανθρώπους της τέχνης και ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σου;

    Η προσωπική επαφή με τους ανθρώπους της τέχνης είναι κάτι το ανεκτίμητο! Είναι μεγάλη τύχη να μπορώ να παρακολουθώ από κοντά τις εξελίξεις σε καλλιτεχνικό επίπεδο, αλλά και να συζητώ για ποικίλα θέματα. Αυτό που πάντα με συναρπάζει στους καλλιτέχνες του εξωτερικού είναι το πώς απεικονίζουν στα έργα τους στοιχεία από την ελληνική μυθολογία, την ιστορία, τα γράμματα, οτιδήποτε ελληνικό. Και αναφέρομαι στη σύγχρονη τέχνη. Είναι αξιοθαύμαστο το πόσο μια τέτοια επαφή μπορεί να διευρύνει τον τρόπο που «βλέπουμε» τις καταστάσεις, αλλά και να διεγείρει την ενσυναίσθησή μας.

    Ποιους Έλληνες καλλιτέχνες ξεχωρίζεις και πώς θα έβλεπες την ελληνική τέχνη σε δέκα χρόνια;

    Είναι πολλοί οι Έλληνες καλλιτέχνες που θαυμάζω αλλά και ανακαλύπτω. Θα ήταν άδικο να επιλέξω συγκεκριμένα ονόματα. Είμαι πολύ αισιόδοξη για την πορεία και εξέλιξη της τέχνης στην Ελλάδα, η οποία είναι πλέον πόλος έλξης και γενικότερου ενδιαφέροντος για το εξωτερικό. Αρκεί να περπατήσει κανείς στην Αθήνα για να αφουγκραστεί τον έντονο καλλιτεχνικό παλμό της πόλης.

    Ποια είναι η γνώμη σου για την "art to use";

    Το trend "art to use" είναι ένας έξυπνος και προσιτός τρόπος που επιτρέπει τη διάδοση της δημιουργικής έκφρασης σε ευρύτερο κοινό, συμβάλλοντας συχνά στη βελτίωση της συνολικής αισθητικής και πρακτικά.

    Αν μπορούσες να καλέσεις σε δείπνο κάποιον, ποιος θα ήταν αυτός;

    Ιδανικά θα καλούσα τον Pablo Picasso και την παρέα των καλλιτεχνών φίλων του. Μια τέτοια βραδιά θα ήταν αναμφίβολα συναρπαστική, γεμάτη συζητήσεις για την τέχνη, την έμπνευση και τη φιλοσοφία πίσω από τα έργα τους. Θα ήταν απίστευτα ενδιαφέρον να ακούσω τις διαφορετικές απόψεις τους, από το τολμηρό και το ανατρεπτικό έως το πιο κλασικό και συμβατικό, καθώς και να ανακαλύψω τι θα έλεγαν για τις προκλήσεις και τις αλλαγές στον καλλιτεχνικό κόσμο σήμερα.

    zoiglow14-4e5hQ.jpg
    Inside Isorropia Homegallery, Milano. Photo Credits: Giovanni Aponte


    Ποια είναι η σχέση σου με τη μόδα;

    Είναι ενεργή και διαρκής, καθώς παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις εξελίξεις. Ωστόσο, πιστεύω ότι το προσωπικό στιλ είναι αυτό που τελικά ξεχωρίζει και εξελίσσεται με τον χρόνο, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα του καθενός.

    Τι είναι αυτό που κάνει ένα αντικείμενο ξεχωριστό και υπάρχουν fashion αξεσουάρ που φοράς για χρόνια;

    Ο ίδιος ο δημιουργός. Όσο περισσότερο «ανοίγει» τον εαυτό του για τη δημιουργία ενός αντικειμένου, τόσο πιο ξεχωριστό είναι το αποτέλεσμα. Έχω στην κατοχή μου εδώ και πολλά χρόνια μια vintage καρφίτσα Chanel που φοράω σπάνια.

    Το αγαπημένο σου μουσείο και μια έκθεση που δεν θα ξεχάσεις ποτέ.

    Το Victoria and Albert Museum είναι το αγαπημένο μου μουσείο. Μια έκθεση που θα θυμάμαι πάντα είναι η «Savage Beauty», η πρώτη αναδρομική παρουσίαση του έργου του Alexander McQueen στην Ευρώπη. Η ατμόσφαιρα ήταν τόσο μαγευτική που όλοι οι επισκέπτες έμειναν σιωπηλοί, απορροφημένοι από τη μοναδική εμπειρία για ώρες.

    Η αλλαγή που θα ήθελες να δεις να συμβαίνει...

    Λιγότερα λόγια, περισσότερες πράξεις, αυθορμητισμό και θετική διάθεση στην καθημερινότητά μας.

    Τρία coffee table books που έχεις στο καθιστικό σου.

    Έχω πάντα και μόνο καταλόγους αγαπημένων μου καλλιτεχνών από όλους τους χώρους.

    Αν εγκατέλειπες εσπευσμένα το σπίτι σου, ποια τρία πράγματα θα έπαιρνες οπωσδήποτε μαζί σου;

    Το κινητό, το laptop και το ρολόι μου.

    Η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει ποτέ...

    Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις, αυθεντικά. Σχεδόν όπως ο τίτλος του βιβλίου του Leo Buscaglia.

    Περιγράφοντας τον εαυτό σου με τρεις λέξεις...

    Δημιουργική, ανήσυχο πνεύμα, μαχητική.

    zoiglow12-hwttS.jpg
    Inside the studio of the artist: Claudio Coltorti

    Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει...

    Ειλικρινείς ανθρώπινες σχέσεις. Δημιουργία και εξέλιξη, καθημερινά, για/στα πάντα. Να μπορείς να αντιληφθείς, να απολαύσεις και να εκτιμήσεις οτιδήποτε είναι ποιοτικό και απλό στη ζωή.

    Το πιο αγαπημένο σου artpiece και τι θέση έχει στη ζωή σου.

    Ένα έργο του Agostino Arrivabene με τίτλο «Exala» (Εκπνοή). Είναι ένας μικρός σε διαστάσεις πίνακας πάνω σε ξύλο, αλλά με τεράστια δυναμική. Ήρθε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής μου. Από τότε, μου υπενθυμίζει πάντα πόσο σημαντικό είναι να «εκπνέουμε» ό,τι δεν μας αφήνει να ζήσουμε και να εξελιχθούμε στη ζωή μας.

    Μίλησέ μου για τα επόμενά σου σχέδια. 

    Αυτή τη στιγμή, επικεντρώνομαι σε projects που συνδυάζουν τη δημιουργικότητα και την τέχνη με την επιχειρηματικότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σκοπός μου είναι η υλοποίηση καινοτόμων ιδεών αξιοποιώντας τις γνωριμίες που έχω αναπτύξει σε διεθνες επίπεδο. Ωστόσο, για να προχωρήσουν αυτά τα projects, είναι απαραίτητο να υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον και δέσμευση από την πλευρά των συνεργατών. Η επιτυχία τους εξαρτάται από τη διάθεση να αναλάβουμε δράση και να αναδείξουμε την ανάγκη για τέτοιες πρωτοβουλίες, που μπορούν να αφήσουν θετικό αποτύπωμα στην αγορά και την κοινωνία.

    www.isorropiahomegallery.org