fbpixel

Search icon
Search
Το φετινό Homo Faber 2024 ταξιδεύει στη ζωή με χειροτεχνίες και εκθέσεις σε όλη τη Βενετία
ARTS & CULTURE

Το φετινό Homo Faber 2024 ταξιδεύει στη ζωή με χειροτεχνίες και εκθέσεις σε όλη τη Βενετία

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου υπό την επιμέλεια του Luca Guadagnino


Στη Βενετία, το Homo Faber 2024 παρουσιάζει την 3η του έκδοση στο Fondazione Giorgio Cini στο νησί San Giorgio Maggiore έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024. Για φέτος, ο διοργανωτής Michelangelo Foundation for Creativity and Craftsmanship και οι εταίροι του επέλεξαν το θέμα «Ταξίδι της ζωής», που επινόησε η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, Hanneli Rupert. 

mv5bnje5mzi5ntcyn15bml5banbnxkftztcwndc4mdg1mw-at-at-v1.jpg
Luca Guadagnino

Ανέθεσαν στον σκηνοθέτη Luca Guadagnino τη σκηνογραφία και την καλλιτεχνική διεύθυνση της εκδήλωσης, αλλά δεν πρόκειται για μια ομάδα ενός ατόμου, αφού ο ίδιος συνεργάζεται με τον Μιλανέζο αρχιτέκτονα Nicolò Rosmarini, ώστε να μπορέσει να ζωντανέψει ο σχεδιασμός της παραγωγής και της έκθεσης.

1-pob8a.jpg
2-HX6NN.jpg

Δέκα θεματικές εκθέσεις καλωσορίζουν τους επισκέπτες, ενώ τα ονόματά τους ακολουθούν το χρονοδιάγραμμα από τη ζωή στη μετά θάνατον ζωή: Γιορτή, Κληρονομιά, Αγάπη (φλερτ), Αγάπη (ένωση), Ταξίδια, Φύση, Όνειρα, Διάλογοι και Μετά θάνατον. Στη βενετσιάνικη εκδήλωση, η σκηνογραφία των Luca Guadagnino και Nicolò Rosmarini οδηγεί τους θεατές στο τι σημαίνει ζωή και πώς μπορεί να μοιάζει η μετά θάνατον ζωή.

3-pBEdW.jpg
4-Ur056.jpg

Ο σκηνοθέτης αναφέρει στο Design Boom ότι το έργο του ήταν πάντα να βρίσκει τον τρόπο να αφηγείται μια ιστορία με ό,τι του δίνεται. Ο Luca Guadagnino είναι γνωστός για τις ταινίες του Call Me By Your Name, Bones and All, Suspiria και πρόσφατα για το Challengers. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι απογειώνει το νόημα της ζωής προσθέτοντας το ταλέντο του στην καλλιτεχνική δημιουργία. Όταν οι επισκέπτες μπαίνουν στο Homo Faber 2024 στη Βενετία, περνούν μέσα από ένα εκδοτήριο εισιτηρίων, που κατακλύζεται από παστέλ και ροζ, και μάλιστα σε αφθονία. Διασχίζουν μία passerella, που ευδοκιμεί σε χρώματα όπως το βερίκοκο, η πούδρα, το γκρι και το ροζ, συνδέοντας κάθε μία από τις 10 εκθέσεις. Οι καθρέφτες γίνονται αντικείμενο επανάληψης για τον Ιταλό σκηνοθέτη, εμφανίζονται σε όλα τα στάδια για να αντανακλούν το περιβάλλον του νησιού καθώς και το φυσικό φως. Κάποιοι πλισέ υφασμάτινοι τοίχοι εμφανίζονται επίσης, ένας τρόπος για τον Guadagnino να αποτίσει φόρο τιμής στον βενετσιάνικης καταγωγής σχεδιαστή Carlo Scarpa, έναν από τους καλλιτεχνικούς του επηρεασμούς.

5.jpg
6-Rl9wX.jpg

Παρόλα αυτά, οι κύριοι πρωταγωνιστές του Homo Faber 2024 είναι οι τεχνίτες και οι τέχνες τους, ο τρόπος με τον οποίο κάνουν τέχνη και η ίδια η τέχνη. Η εκδήλωση προβάλλει περισσότερα από 800 αντικείμενα από περισσότερους από 400 τεχνίτες από περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ορισμένα από αυτά τα αντικείμενα και τις διαδικασίες δεν είναι ακίνητα, επειδή ορισμένοι τεχνίτες διοργανώνουν ζωντανές επιδείξεις και εργαστήρια για τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζουν την τέχνη και τα έργα τους. Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν και να μάθουν τις τεχνικές κατασκευής βάζων, κορδονιών, σφαιρών, ρολογιών, κοσμημάτων, παπουτσιών, οργάνων γραφής και άλλων. Μπορεί να είναι σε θέση να κεντήσουν και να φτιάξουν τη δική τους ιαπωνική βιβλιοδεσία, με την καθοδήγηση των αρχιτεχνιτών και την παρουσίαση της Mazda.

7-pX377.jpg
8-f0s5D.jpg

Αν επιθυμούν απλώς να χαζέψουν, μπορούν να θαυμάσουν τη χειροτεχνία και τις τεχνικές όπως αυτές που βρίσκονται στη Sala Bianca. Σε μια αίθουσα γεμάτη λουλούδια, οι επισκέπτες συναντούν μπροστά στα μάτια τους μια εντεκάδα από βιτρίνες και λουλούδια φτιαγμένα από χαρτί. Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές ρίχνουν επίσης φως στην ιστορία της αρχιτεκτονικής του Fondazione Giorgio Cini. Ενώ στις προηγούμενες εκδόσεις ήταν κρυμμένες, ο Luca Guadagnino και ο Nicolò Rosmarini αποφασίζουν να εκθέσουν φωτογραφίες από την αποκατάστασή τους τη δεκαετία του '50 μέσα από ένα κολάζ ασπρόμαυρων εικόνων. Με τη δική της μορφή, η αποκατάσταση αποπνέει δεξιοτεχνία με την οποία συντονίζεται το θέμα του καλλιτεχνικού θεσμού.

9.jpg

Το Homo Faber 2024 δεν βρίσκεται μόνο στο νησί San Giorgio Maggiore. Εξαπλώνεται σε ολόκληρη την πόλη της Βενετίας ως βιοτεχνικά εργαστήρια για τους επισκέπτες της πόλης. Εβδομήντα ατελιέ ανοίγουν τις πόρτες τους για το κοινό, χωρίς να απαιτείται κράτηση, όπου μπορούν να ασχοληθούν με τις τοπικές τέχνες και χειροτεχνίες της πόλης. Το Fondazione Cologni dei Mestieri d'Arte ανέπτυξε το πρόγραμμα με την υποστήριξη της Cartier και σε συνεργασία με διάσημα βενετσιάνικα ιδρύματα, ώστε το Homo Faber 2024 να επεκτείνει τις εκδηλώσεις, τις εκθέσεις και τις παρουσιάσεις του. Ο κατάλογος των εκδηλώσεων περιλαμβάνει μια έκθεση με τίτλο L'Italia nel cuore στο Hotel Splendid Venice - Starhotels Collezione και μια σειρά εκδηλώσεων κάθε Τετάρτη βράδυ στο Fondaco dei Tedeschi μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2024.

Info

Homo Faber 2024 | @homofaber

organizer: Michelangelo Foundation for Creativity and Craftsmanship

vice Chair: Hanneli Rupert

artistic Direction: Luca Guadagnino, Nicolò Rosmarini | @studiolucaguadagnino, @nicolorosmarini

venue: Fondazione Giorgio Cini | @fondazionegcini

location: San Giorgio Maggiore island, Venice, Italy

dates: September 1st to 30th, 2024

Πηγή: Design Boom