fbpixel

Search icon
Search
Paralympics 2024: Δύο ακόμη Έλληνες αθλητές έγραψαν ιστορία στο Παρίσι!
PEOPLE & MOMENTS

Paralympics 2024: Δύο ακόμη Έλληνες αθλητές έγραψαν ιστορία στο Παρίσι!

Πολλά χαμόγελα και συγκίνηση για Αντώνη Τσαπατάκη και Κωνσταντίνο Τζούνη


Ένας νέος, διπλός θρίαμβος για την Ελλάδα, δύο νέες, σπουδαίες διακρίσεις για την ελληνική αποστολή που μαγνητίζει τα βλέμματα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 που διεξάγονται στο Παρίσι. Πρώτα, ο Κωνσταντίνος Τζούνης και μερικές ώρες μετά, ο Αντώνης Τσαπατάκης, έγραψαν τη δική τους ιστορία στη γαλλική πρωτεύουσα, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο την τρομερή συγκομιδή της Ελλάδας στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός και σκόρπισαν χαμόγελα και συγκίνηση, με τα «γαλανόλευκα» μετάλλια να φτάνουν πλέον τα 7 συνολικά.

Διπλή επιτυχία! 

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα

tzounis.jpg

Ήταν έτοιμος να δώσει τη δική του «μάχη». Ήταν αποφασισμένος να δώσει ό,τι είχε, με φόντο ένα σημαντικό, ένα σπουδαίο μετάλλιο και να γράψει ιστορία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024. Ο Κωνσταντίνος Τζούνης πάλεψε σκληρά στον τελικό της δισκοβολίας F56 στο στάδιο του Stade de France και κατάφερε να κάνει το όνειρο πραγματικότητα. Έκανε δικό του το χάλκινο μετάλλιο, καθώς στην πέμπτη ρίψη του έστειλε τον δίσκο στα 41.32 μέτρα, ενώ οι υπόλοιπες προσπάθειές του μετρήθηκαν στα 39.14μ, 39.90μ και 37.87μ, έχοντας και δύο άκυρες. Πίστεψε στον εαυτό του και δεν το έβαλε κάτω. Ήθελε να πετύχει κάτι μεγάλο στο Παρίσι και μέχρι την τελευταία στιγμή έμοιαζε αποφασισμένος να αφήσει το στίγμα του, για να ανέβει τελικά στο βάθρο και να στρέψει την προσοχή -ξανά- στην Ελλάδα, προσθέτοντας και το δικό του όνομα στη λίστα με τους φετινούς Παραολυμπιονίκες.

«Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμη. Θέλω να πω "μάνα, τα καταφέραμε!". Ήταν ένας στόχος μου, να γίνω Παραολυμπιονίκης με μετάλλιο. Ήθελα πρώτα απ' όλα να αποδείξω στον εαυτό μου, ότι όλα όσα έκανα μετά το Τόκιο, δεν πήγαν χαμένα. Γιατί τέσσερα χρόνια, δεν είναι λίγα. Είχα άγχος για τις άκυρες βολές, όπως συνέβη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά και οι συνθήκες αυτού του αγώνα, ήταν ιδιαίτερες. Ήρθα με ευρωπαϊκό ρεκόρ, καλύτερο από την επίδοση του αθλητή που πήρε το αργυρό μετάλλιο, αλλά υπήρχε το άγχος και οι ιδιαίτερες συνθήκες. Ήρθε να με δει η οικογένεια μου και ήθελα να τους κάνω υπερήφανους. Ευχαριστώ Ελλάδα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Τζούνης λίγο μετά τον σπουδαίο του αγώνα και κάπως έτσι, έκλεισε γι' αυτόν ένα πολύ-πολύ σημαντικό ταξίδι. Με τον πιο γλυκό, με τον πιο όμορφο τρόπο...

Ξανά στο βάθρο ο Τσαπατάκης

Η πέμπτη ημέρα των Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού ξεκίνησε μαγικά για την Ελλάδα και συνεχίστηκε ακριβώς έτσι, καθώς μετά τον Κωνσταντίνο Τζούνη, ήταν και η σειρά του Αντώνη Τσαπατάκη να χαμογελάσει. Ήταν η δική του σειρά να πανηγυρίσει μία σπουδαία επιτυχία και να προσθέσει μία ακόμη iconic στιγμή στην απίστευτη καριέρα του. Ο Έλληνας πρωταθλητής κολύμπησε στην εντυπωσιακή πισίνα της La Défense Arena και αφού εξασφάλισε την παρουσία του στον τελικό των 100μ πρόσθιο SB4, κλήθηκε να υπερασπιστεί το χάλκινο μετάλλιο που είχε κατακτήσει στο Τόκιο και τα κατάφερε με εμφατικό τρόπο! Με μία απίθανη κούρσα στον μεγάλο τελικό, ο Κρητικός κολυμβητής κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο φτάνοντας τη συγκομιδή της Ελλάδας στους 17ους Παραολυμπιακούς Αγώνες στα επτά μετάλλια. Τερματίζοντας σε 1:36.16, ο Αντώνης Τσαπατάκης χαμογέλασε και στο Παρίσι, μετά το Τόκιο και έγραψε ξανά ιστορία, για να ανέβει στο βάθρο και να απολαύσει τη δική του στιγμή.


«Τα συναισθήματα είναι ότι για ακόμα μία μέρα ήμουν και παρέμεινα ελεύθερος. Μία ακόμα μέρα που έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό και δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα γιατί ξέρω πως αν ξαπλώσω σήμερα το βράδυ για να κοιμηθώ, αν καταφέρω να κοιμηθώ, ότι τα έχω δώσει όλα», ανέφερε λίγο μετά την κατάκτηση του μεταλλίου, για να συνεχίσει: «Για κάθε κούρσα είμαι χαρούμενος ανεξαρτήτου αποτελέσματος, γνωρίζοντας όμως ότι έχω δώσει το παραπάνω από αυτό που μπορώ. Το αργυρό μετάλλιο αυτό δε σημαίνει κάτι, παρά μόνο ότι είναι ακόμα μία μέρα στην δουλειά. Αύριο έχουμε ακόμα έναν αγώνα και μετά ακολουθεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόπλων. Η ζωή επιφυλάσσει κάθε μέρα έναν αγώνα που δεν ξέρεις ότι υπάρχει. Το μετάλλιο το αφιερώνω σε όλη την Ελλάδα, τους γονείς μου, τη γυναίκα μου και σε όσους εμπνεύστηκαν και τους έκανα να ονειρευτούν αυτό το βράδυ».

Υπάρχουν αυτοί που σταματούν μπροστά στα εμπόδια κι αυτοί, που αντλούν ακόμη περισσότερη δύναμη από αυτά και προχωρούν, βάζοντας τον πήχη όλο και πιο ψηλά. Γίνονται τα όνειρα πραγματικότητα, παρά τις δυσκολίες; Οι σπουδαίοι, αυτοί, μαχητές αποτελούν το πιο μεγάλο, το πιο σπουδαίο παράδειγμα για όλους και μας δείχνουν πως όταν υπάρχει θέληση, κανένας και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει έναν άνθρωπο με ψυχή και καρδιά...