fbpixel

Search icon
Search
Intuitive Eating: Εσείς γνωρίζετε τη διαισθητική διατροφή και τα πραγματικά benefits της;
WELLNESS

Intuitive Eating: Εσείς γνωρίζετε τη διαισθητική διατροφή και τα πραγματικά benefits της;

Το νέο trend που έρχεται να αλλάξει όσα γνωρίζατε


Υπάρχουν άνθρωποι που λένε «ναι» στις πολλά υποσχόμενες δίαιτες-διατροφές, ωστόσο, δυσκολεύονται να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Υπάρχουν -επίσης- κι αυτοί που φαίνεται αρχικά να κάνουν το πολυπόθητο big step και χάνουν βάρος, όμως, μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα επιστρέφουν στην προηγούμενη κατάσταση και βλέπουν το σώμα τους να αλλάζει -ξανά- αλλά, προς το χειρότερο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ιδανικός τρόπος για να απαλλαγεί κάποιος μια για πάντα από το περιττό σωματικό βάρος και να παρατηρήσει άμεσα αποτελέσματα τόσο στη ζυγαριά, όσο και στο σώμα του, είναι μία καλή και ισορροπημένη διατροφή. 

Το make the long story short, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε -επιτέλους- πως διατροφή δε σημαίνει στέρηση. Η διαισθητική διατροφή κερδίζει όλο και περισσότερους fans τα τελευταία χρόνια κι αν θέλετε να μάθετε περισσότερα γι΄αυτήν, συνεχίστε να διαβάζετε για να γνωρίσετε τα μικρά μυστικά της.

Δείτε το σώμα σας να αλλάζει σωστά!

Intuitive Eating

5c4e014c-60bf-4122-881c-d20399d1b76c.jpeg

Για πρώτη φορά, ο όρος διαισθητική διατροφή, aka intuitive eating, έκανε την εμφάνισή του το 1995, όταν δύο Αμερικανίδες διαιτολόγοι, η Elyse Resch και η Evelyn Tribole δημιούργησαν και παρουσίασαν ένα βιβλίο, μέσα στο οποίο ανέλυαν πολλά σημαντικά ζητήματα γύρω από το «καυτό» topic της διατροφής. Οι δύο αυτές γυναίκες, παρατήρησαν πως πολλοί άνθρωποι-πελάτες τους, ανακτούσαν σε ένα μεγάλο μέρος το χαμένο βάρος, χωρίς εν τέλει να καταφέρουν να πετύχουν τον επιθυμητό στόχο τους. Έτσι, μετά από πολλές μελέτες κι αναλύσεις, δημιούργησαν ένα diet plan, το οποίο έχει μία πολύ απλή βάση: Τον ίδιο μας τον εαυτό! Ουσιαστικά, μεγάλος τους στόχος ήταν να μάθει ο καθένας να τρέφεται σωστά, «ακούγοντας» απλά το σώμα του.

Κατά καιρούς όλοι έχουμε πει «ναι» σε διάφορες δίαιτες ή διατροφές, προκειμένου να αποκτήσουμε το σώμα των ονείρων μας, ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα αυτά που θέλουμε και περιμένουμε. Οι στερήσεις, οι περιορισμοί και τα πολλά «πρέπει» και «μη» μακροπρόθεσμα μας κάνουν να αποσυνδεόμαστε από αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε. Το σώμα μας, έχει τη δύναμη να μας «ειδοποιεί» στέλνοντάς μας μηνύματα για τι έχει ανάγκη κι ίσως το πιο σημαντικό, είναι να καταφέρουμε να το ακούσουμε, δημιουργώντας μία υγιή και ειλικρινή σχέση με αυτό και κυρίως με το φαγητό. Αυτή είναι και η βασική αρχή της διαισθητικής διατροφής.

The facts 

2a897c16-1e25-4436-8200-498765c3dd59.jpeg
Αυτοεκτίμηση και συνειδητοποίηση

Πρώτο και πολύ-πολύ σημαντικό βήμα, για όσους θέλουν να στραφούν στη διαισθητική διατροφή, είναι να κατανοήσουν πως το κάθε σώμα είναι διαφορετικό από το άλλο. Κανείς δεν είναι ίδιος, άρα κανείς δεν πρέπει να μπαίνει στη διαδικασία της σύγκρισης, είτε αυτό αφορά το σωματικό βάρος, είτε την εξωτερική εμφάνιση, είτε ακόμη και το φαγητό. Ο κάθε οργανισμός διαφέρει, το ίδιο κι οι ανάγκες του. Όλα τα σώματα αξίζουν σεβασμό και αποδοχή. Ξεκινώντας -λοιπόν- ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σας, αποδεχθείτε τον εαυτό σας όπως είναι και φροντίστε να του συμπεριφέρεστε με τον τρόπο που του αξίζει πραγματικά.

Συμφιλίωση με το φαγητό

Όπως προαναφέρθηκε, λανθασμένα έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι για να χάσει κανείς το βάρος που επιθυμεί, πρέπει να στερηθεί και να αποβάλλει από την καθημερινότητά του τροφές που ορισμένες φορές είναι ακόμη και απαραίτητες. Αφήστε την άκρη τα «ναι» και τα «όχι» και δώστε στον οργανισμό σας την επιλογή να δοκιμάσει οτιδήποτε έχει ανάγκη, δίνοντάς του ένα περιθώριο χρόνου μέχρι να βρεθεί η απαραίτητη ισορροπία. Σκοπός είναι να τρώτε σύμφωνα με τα σήματα πείνας και κορεσμού που σας στέλνει το σώμα σας, αναγνωρίζοντάς τα. Έχοντας στο μυαλό σας ότι αυτό που θέλετε είναι ένα balance, θα έχετε την ελευθερία να επιλέξετε τι θα φάτε και σε τι ποσότητα.

Ακούστε το σώμα σας

Το κάθε ανθρώπινο σώμα, έχει συγκεκριμένες ανάγκες και χρειάζεται επαρκή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, προκειμένου να παραμένει υγιές και να διατηρείται σε καλή κατάσταση από μέσα, προς τα έξω. Βασική αρχή της διαισθητικής διατροφής είναι να ακούει και να «διαβάζει» κανείς σωστά τα σήματα πείνας και κορεσμού που στέλνει το σώμα του. Φυσικά, πρώτο και πολύ βασικό, είναι να μάθετε να ξεχωρίζετε τη βιολογική πείνα από την συναισθηματική. Το αίσθημα πείνας δεν είναι εχθρός, είναι απλά μια βιολογική ένδειξη πως το σώμα χρειάζεται την απαραίτητη ενέργεια -μέσω της τροφής- για να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά.

Απολαύστε το φαγητό

Μία ακόμη βασική αρχή της διαισθητικής διατροφής, είναι να απολαμβάνει πραγματικά κανείς το κάθε του γεύμα. Πολλοί άνθρωποι, μπαίνοντας στη διαδικασία να χάσουν το περιττό βάρος, καταλήγουν απλά να παραβλέπουν την απόλαυση και τελικά, η «νοοτροπία της δίαιτας» είναι αυτή που κατακλύζει τις σκέψεις τους. Αντιθέτως, ακολουθώντας μία ισορροπημένη διατροφή και κυρίως, κατανοώντας το τι πραγματικά έχει ανάγκη το σώμα σας, θα συνειδητοποιήσετε πως χρειάζεστε όλες τις τροφές, απλά στην απαραίτητη για εσάς ποσότητα. Δοκιμάστε νέα υλικά και συνταγές, δημιουργήστε τα δικά σας γεύματα επιλέγοντας τις γεύσεις της αρεσκείας σας κι αν ο πραγματικός σας στόχος είναι η απώλεια βάρους, πείτε ένα μεγάλο «ναι» στις healthy επιλογές, έχοντας πάντα σαν γνώμονα το τι σας προσφέρει ευχαρίστηση. Πολύ σύντομα, θα διαπιστώσετε πως ακόμη και οι πολύ μικρότερες ποσότητες θα είναι αρκετές, για να σας χαρίσουν το αίσθημα του κορεσμού.

Βάλτε την κίνηση στη ζωή σας

Last but not least, βασικό part ενός healthy lifestyle, είναι η γυμναστική. Ξεκινήστε, αποβάλλοντας από το μυαλό σας τη σκέψη ότι η άσκηση συνδέεται αποκλειστικά με την εικόνα του σώματός σας. Η γυμναστική θα σας χαρίσει ευεξία, καθώς είναι ο απόλυτος τρόπος για να φροντίσετε τον εαυτό σας, να συνδεθείτε με το σώμα σας, να κάνετε ένα mini break από όλη την καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις σας. Βρείτε τον τρόπο άσκησης που σας ταιριάζει, είτε αυτό είναι ένα session yoga ή pilates, είτε μία επίσκεψη στο γυμναστήριο, είτε απλά τρέξιμο στη φύση και ξεκινήστε από σήμερα κιόλας!

Τhe benefits

Τα τελευταία χρόνια, έχουν κάνει την εμφάνισή τους διάφορες μελέτες γύρω από τη θετική επίδραση της διαισθητικής διατροφής τόσο στην σωματική, όσο και στην ψυχική υγεία κι ειδικά όσον αφορά στις γυναίκες, τα δείγματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Σε πρώτη φάση, το συγκεκριμένο trend -αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι- συμβάλλει στη διατήρηση ή στην απώλεια σωματικού βάρους, σε μία καλύτερη ψυχική υγεία και μειώνει τον κίνδυνο των διατροφικών διαταραχών, ενώ επιφέρει και σημαντική βελτίωση των καρδιομεταβολικών δεικτών, σε συνδυασμό με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της LDL χοληστερόλης. Σε βάθος χρόνου, ο άνθρωπος αποκτά καλύτερη σχέση με το φαγητό, ενώ οι ειδικοί υποστηρίζουν πως μπορεί να εφαρμοστεί και στα παιδιά, με φόντο τη δημιουργία σωστών διατροφικών συνηθειών. Με απλά λόγια, η διαισθητική διατροφή είναι μια μορφή συντονισμού του μυαλού με το σώμα και την τροφή.