fbpixel

Search icon
Search
Αυτή η παραθαλάσσια κατοικία του '60 στη Νότια Καλιφόρνια είναι ό,τι πιο μοντέρνο θα δείτε σήμερα
INTERIORS

Αυτή η παραθαλάσσια κατοικία του '60 στη Νότια Καλιφόρνια είναι ό,τι πιο μοντέρνο θα δείτε σήμερα

Και είναι σχεδιασμένη από τη Leah O'Connell


Με μια πρώτη ματιά, αυτό το σπίτι των μέσων του αιώνα στη Νότια Καλιφόρνια, θα σας δώσει την αίσθηση πως βρίσκεστε σε ένα λαμπερό πάρτι της δεκαετίας του 1970, περιτριγυρισμένοι από τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της εποχής. Μπορεί να περάσουν μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να παρατηρήσετε τα αποκαλυπτικά σημάδια ότι ενώ το σπίτι χτίστηκε πριν από περίπου 60 χρόνια, έκτοτε έχει αναβαθμιστεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Μια σειρά από σύγχρονα υφάσματα, ταπετσαρίες και χαλιά υποδηλώνουν ότι κάποιος έμπειρος interior designer έχει δουλέψει σκληρά γι' αυτό το συγκλονιστικό αποτέλεσμα.

320living20room-at-03x.webp


Η εν λόγω σχεδιάστρια είναι η Leah O'Connell με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Όταν μια φίλη της ζήτησε βοήθεια για την ανακαίνιση της κατοικίας της, η Leah ανακάλυψε την αγάπη της -και το ταλέντο της- για τους εσωτερικούς χώρους. Ξεκίνησε επίσημα το στούντιό της το 2014, μέσω του οποίου πουλάει επίσης τα δικά της υφάσματα και ταπετσαρίες (και σύντομα έπιπλα), κι έτσι αποδεικνύει το απίστευτο γούστο της, το οποίο ήταν έμφυτο χωρίς σπουδές και ειδική εκπαίδευση. Είναι μια σχεδιάστρια που βασίζεται στη διαίσθηση και όχι στα μαθήματα, και οι χώροι που προκύπτουν είναι μοναδικοί και πολυεπίπεδοι, αντλώντας έμπνευση από πηγές που κυμαίνονται από την αίγλη του παλιού Hollywood μέχρι τους θρυλικούς Άγγλους σχεδιαστές όπως ο Robert Kime, ο Guy Goodfellow και η Penny Morrison.

5-living-room-pretzel-chair-at-033x.webp


Οι ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου σπιτιού στην Καλιφόρνια είχαν συνεργαστεί με τη Leah σε ένα προηγούμενο έργο και την κάλεσαν να μεταμορφώσει το παραθαλάσσιο καταφύγιό τους, το οποίο δεν είχε πειραχτεί από τότε που χτίστηκε τη δεκαετία του '60 και είχε αρχίσει να διαλύεται από το πέρασμα των χρόνων. Έπρεπε να μετατραπεί σε ένα άνετο οικογενειακό σπίτι που θα μπορούσε εύκολα να φιλοξενήσει καλεσμένους. Η εταιρεία Appleton Architects με έδρα τη Σάντα Μπάρμπαρα έθεσε τα θεμέλια - κυριολεκτικά, διότι το σπίτι δε διέθετε κανένα. «Πριν, ήταν απλώς χτισμένο απευθείας πάνω σε πασσάλους στην άμμο. Έγιναν όλα από την αρχή», εξηγεί η Leah για το σπίτι πριν από την προσεκτική ανακατασκευή του. Μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή προσθήκη είναι η κρυφή τσιμεντένια πλάκα που κατασκευάστηκε κάτω από το σπίτι για να ελαχιστοποιηθούν οι πλημμύρες.

Το καθήκον της Leah ήταν να διατηρήσει το αρχικό vibe του κτιρίου, προσθέτοντας ταυτόχρονα χρώμα και μοτίβα για να δώσει στο χώρο μια πολυεπίπεδη αίσθηση. «Υπήρχε κάτι υπέροχο στις περίεργες γωνίες - ήταν γοητευτικές και αποκάλυπτα την παλιά αρχιτεκτονική του», λέει η Leah. Έτσι, το design παραμένει σε μεγάλο βαθμό το ίδιο: η πλευρική, σε σχήμα U δομή στεγάζει κουζίνα, μπαρ, καθιστικό, οικογενειακό δωμάτιο, δωμάτιο πολλαπλών χρήσεων, δωμάτιο με κουκέτες και δύο υπνοδωμάτια στον κάτω όροφο, με δύο επιπλέον υπνοδωμάτια στον επάνω όροφο. Οι εσωτερικοί τοίχοι -πιθανότατα μεταγενέστερες προσθήκες- αφαιρέθηκαν για να ανοίξει ο χώρος («θέλαμε να υπάρχει θέα στη θάλασσα από κάθε δωμάτιο», αναφέρει η designer), κι έτσι ένα περίεργα τοποθετημένο υπνοδωμάτιο στη μέση του ισογείου, χωρίς παράθυρα με δυτικό προσανατολισμό, διαλύθηκε και στη θέση του υπάρχει τώρα ένα άνετο οικογενειακό δωμάτιο όπου ένας εντοιχισμένος πάγκος «αγκαλιάζει» τους τοίχους.

25-kitchen-east-at-03x.webp


Το ξύλο στην πιο ανοιχτόχρωμη εκδοχή του πρωταγωνιστεί και παραπέμπει σε εκείνη την εποχή. Η Leah έπρεπε να «παντρέψει» τα vintage στοιχεία με αυτό που περιγράφει ως «παραδοσιακή ευαισθησία» - κι εδώ είναι που η αγάπη της για το βρετανικό design και άλλες, κάπως απροσδόκητες πινελιές μπαίνουν στο παιχνίδι. «Ήξερα αμέσως ότι ήθελα να στηριχθώ σε μια σκανδιναβική αισθητική» λέει η ίδια. Ως εκ τούτου, τα χαλιά -τα οποία είναι όλα χειροποίητα κιλίμια σχεδιασμένα από τη Leah- βασίζονται σε παραδοσιακά σουηδικά μοτίβα. «Δεν ήθελα να αποσπάσω την προσοχή από την αίσθηση του καταφυγίου ή να κρύψω την υπέροχη θέα στη θάλασσα», σημειώνει, οπότε τα έντονα χρώματα περιορίζονται στα υφάσματα, τις ταπετσαρίες και τα μικρότερα δωμάτια.

Ένα από τα πιο περήφανα επιτεύγματα της Leah είναι αναμφίβολα η τεράστια τραπεζαρία που μετατράπηκε σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, η οποία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος μιας πτέρυγας του σπιτιού. Σύμφωνα με την ίδια: «Το πρώτο πράγμα που μου είπε ο πελάτης μου ήταν ότι αυτός ο χώρος θα χρησιμοποιούνταν για γιόγκα το πρωί, μεσημεριανό γεύμα και μπριτζ το απόγευμα, ένα κομψό δείπνο το βράδυ και μια ντίσκο πάρτι μετά».

2920primary20bath-at-03x.webp

Το αποτέλεσμα είναι κομψό, διακριτικό και αφήνει ανεμπόδιστη τη θέα προς το απέραντο μπλε. Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες.

Πηγή: House & Garden | Φωτογραφίες: Jess Isaac