fbpixel

Search icon
Search
Fall Fatigue: H επιστήμη πίσω από την φθινοπωρινή κόπωση και η αντιμετώπισή της
WELLNESS

Fall Fatigue: H επιστήμη πίσω από την φθινοπωρινή κόπωση και η αντιμετώπισή της

Κι όμως είναι λογικό να αισθάνεστε κουρασμένοι το φθινόπωρο


Το φθινόπωρο είναι, για πολλούς ανθρώπους, η πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Δέντρα και δάση στα χρώματα του κίτρινου έως σκούρου κόκκινου, βαθύ μπλε ουρανός, ο πιο φρέσκος αέρας και τα πιο εντυπωσιακά landscapes. Δυστυχώς, δεν μπορούμε όλοι μας να απολαύσουμε τόσο πολύ αυτή την εποχή του χρόνου. Η φθινοπωρινή κόπωση μπορεί να κλονίσει την ενέργειά μας και να αφήσει ελάχιστα αποθέματα. Παρακάτω εξηγούμε τι ακριβώς μας συμβαίνει και βλέπουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε. 

shutterstock-2494807813.jpg

Τι είναι η φθινοπωρινή κόπωση;

Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται για κούραση, έλλειψη ενέργειας και γενικά για ελάχιστη καλή διάθεση κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Έχουμε την τάση να λέμε συνήθως: Έχω φθινοπωρινή κόπωση! Πρόκειται όμως για μια πραγματική ιατρική κατάσταση; Η απάντηση είναι ναι, ονομάζεται: «Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή» ή SAD. Επηρεάζει τους ανθρώπους καθώς αλλάζουν οι εποχές, αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου ή του χειμώνα.

Ποια είναι τα συμπτώματά της; 

Όπως και τα συμπτώματα της κατάθλιψης, μπορεί να ποικίλλουν ευρέως. Ο καθένας την βιώνει με διαφορετικό τρόπο. Μπορεί να φτάσουν από ελαφρύ εκνευρισμό μέχρι σοβαρή κατάθλιψη που επηρεάζει την καθημερινή ζωή.

Η φθινοπωρινή κόπωση μπορεί πραγματικά να σας επηρεάσει. Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από την πάθηση αυτή, είναι απολύτως φυσιολογικοί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά μόλις αλλάξουν οι εποχές, τα συναισθήματά τους τους μετατρέπουν σε κοινωνικά εσωστρεφείς, καταθλιπτικούς ανθρώπους.

Ας ρίξουμε μια βαθύτερη ματιά σε αυτό: Οι φυσικές αλλαγές που συμβαίνουν καθώς το καλοκαίρι μετατρέπεται σε φθινόπωρο μπορούν να επηρεάσουν το σύστημα του σώματός μας με τρόπο που να βγαίνει εκτός ισορροπίας. Αυτές οι αλλαγές είναι: Η θερμοκρασία του σώματος είναι πολύ χαμηλή και η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή:

1. Αλλαγές στο φως της ημέρας

Η αλλαγή στην ποσότητα του ηλιακού φωτός στο οποίο εκτιθέμεθα καθημερινά επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας αντιδρά και προσαρμόζεται στον εξωτερικό κόσμο με διάφορους τρόπους.

2. Ο κιρκάδιος ρυθμός ή το εσωτερικό ρολόι του σώματος

Όταν ο ήλιος δύει και δεν υπάρχει φως που να εισέρχεται στα μάτια μας, το σώμα αρχίζει να παράγει μελατονίνη, μια ορμόνη που είναι υπεύθυνη για το αίσθημα κούρασης και υπνηλίας. Το φως της ημέρας/του ήλιου αναστέλλει την παραγωγή αυτής της ορμόνης, οπότε είναι απολύτως φυσικό να νιώθουμε πιο ενεργητικοί το καλοκαίρι απ' ό,τι το χειμώνα.

shutterstock-2288114477.jpg

Τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό;

Μετά από όλες αυτές τις πληροφορίες, φαίνεται ότι η φθινοπωρινή κόπωση είναι αναπόφευκτη και μας πλήττει όλους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Μην ανησυχείτε, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε. 

Διατροφή

Ας ξεκινήσουμε με ένα πράγμα που όλοι αγαπάμε να κάνουμε, το φαγητό. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσει πάντα στην πρόληψη του οργανισμού σας από ασθένειες.

Βιταμίνες

Τώρα, που έχουμε λιγότερα φρέσκα φρούτα διαθέσιμα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να δίνετε στο σώμα σας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Επίσης, υπάρχουν μερικές τροφές, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε τις συνιστώμενες δόσεις θρεπτικών συστατικών: παντζάρια, μήλα, κολοκύθα και αχλάδια. Είναι όλα πολύ νόστιμα και ευέλικτα και θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το SAD και άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το φθινόπωρο, όπως για παράδειγμα ένα κοινό κρυολόγημα.

Άσκηση 

Η γυμναστική έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης. Η σωματική δραστηριότητα βοηθά το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σας σύστημα και σας συμβάλλει στο να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος.

Ψυχική δραστηριότητα

Η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική υγεία. Αν αισθάνεστε εκτός ισορροπίας αυτή την εποχή του χρόνου, δοκιμάστε μερικές τεχνικές χαλάρωσης. Ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα εξαρτάται από εμάς και μπορεί να αλλάξει. Μερικές φορές βλέπουμε τον κόσμο πιο περίπλοκο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Οι πρακτικές χαλάρωσης, όπως η ενσυνειδητότητα, ο διαλογισμός ή η yoga, έχουν δείξει ευεργετικές επιδράσεις στον εγκέφαλό μας. Δεν ανήκετε σε αυτούς; Δοκιμάστε το, μπορεί να εκπλαγείτε θετικά.