fbpixel

Search icon
Search
Great Interiors: Οι 22 ωραιότερες κατοικίες που μας εντυπωσίασαν το 2022
INTERIORS

Great Interiors: Οι 22 ωραιότερες κατοικίες που μας εντυπωσίασαν το 2022

Όπως δημοσιεύτηκαν στο GLOW.gr


Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της, με τον χώρο του interior design να μας χαρίζει όλους αυτούς τους μήνες μοναδικές εικόνες από υπέροχες κατοικίες, που λειτούργησαν ως η απόλυτη πηγή έμπνευσης για κάθε λάτρη της αρχιτεκτονικής και της διακόσμησης. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε τα best of the best σπίτια σε κάθε γωνιά του κόσμου, που μας εντυπωσίασαν περισσότερο και περιηγηθήκαμε μέσα στο 2022 στους καταπληκτικούς χώρους τους μέσα από το GLOW.gr.

Let the doors open!

1. Ένα διαμέρισμα στην Ινδία μ' έμπνευση από την Emily In Paris

feature-image-article-noorien-kapoor.jpg

Παίρνοντας στοιχεία από τη δημοφιλή σειρά και συνδυάζοντας απρόσκοπτα τη φαντασία και το δράμα, ο Noorein Kapoor σχεδίασε αυτό το σπίτι στη Βομβάη για ένα νεαρό ζευγάρι που περιμένει μωρό. Μια πραγματική πανδαισία -χάρμα οφθαλμών- η κατοικία των 913 τετραγωνικών ποδιών περιλαμβάνει δύο υπνοδωμάτια και εκπέμπει μια ρομαντική, παριζιάνικη ατμόσφαιρα.

Take a tour!

2. Ένα loft στο Παρίσι με artistic αισθητική

g19-4408.jpg

Εδώ και πολλές δεκαετίες, ο Jacques Grange ξεχωρίζει στον κόσμο της αρχιτεκτονικής - όχι μόνο στο Παρίσι όπου είναι η έδρα του, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόσφατα έδωσε την υπογραφή του σε ένα εκπληκτικό διαμέρισμα στην Πόλη του Φωτός. Ένα σπίτι που ανήκει σε μια νεαρή οικογένεια και παραδίδει μαθήματα εκλεπτυσμένου design μέσα από το αξιοζήλευτο εσωτερικό του.

Take a tour!

3. Μια open-air κατοικία στην California γεμάτη φως

hdr-joefletcher-6059-e-lydfb.jpg

Σ' ένα βραχώδες οροπέδιο της ερήμου έξω από το Palm Desert, αυτή η μονοκατοικία βρίσκεται φωλιασμένη σ' έναν αστερισμό από ογκόλιθους, με θέα στην κοιλάδα Coachella και στην οροσειρά San Jacinto πέρα ​​από αυτό. Τα υλικά του σπιτιού επιλέχθηκαν για να κάνουν αθόρυβα αντίθεση με την ανάλαφρη παλέτα του τοπίου της ερήμου.

Take a tour!

4. Μια πολυτελής κατοικία στο Λονδίνο ή αλλιώς ένας οικογενειακός παράδεισος

20257bd9-ef5b-43b7-b2b0-badd6e80c167-drf08.jpg

Το studio Rochford διορίστηκε ως κύριος ανάδοχος σε αυτό το διατηρητέο ​​ακίνητο της δεκαετίας του 1860 μ' έδρα το Λονδίνο. Η ομάδα κατασκευής ολοκλήρωσε όλες τις οικοδομικές εργασίες, κάνοντας το σπίτι απόλυτα κατοικήσιμο και φέρνοντάς το στα σημερινά δεδομένα. Πλέον, η κατοικία ξεχωρίζει για τον ultra modern χαρακτήρα του, τη λειτουργικότητα, αλλά και την πολυτέλεια που αποπνέει.

Take a tour!

5. Μια κατοικία στη Νέα Υόρκη-ωδή στα έντονα χρώματα

job-10341.jpg

Τα χρώματα είναι τρόπος έκφρασης, με τον οποίο μπορεί κανείς να αποτυπώσει ακόμη και στοιχεία του χαρακτήρα του, αλλά και την αισθητική του. Στην προκειμένη περίπτωση, στην περιοχή Upstate της Νέας Υόρκης, μια απίστευτη κατοικία ξεπροβάλει μέσα στη φύση και μετατρέπεται σ' επίγειο παράδεισο. Ένα μοναδικό περιβάλλον που κάθε λάτρης του interior design θα λατρέψει όποιο κι αν είναι το προσωπικό του γούστο.

Take a tour!

6. Μια μοντέρνα κατοικία στο Παρίσι με sophisticated χαρακτήρα

apr-le-berre-vevaud-square-ranelagh-stephan-julliard-12.jpg

Το αρχιτεκτονικό studio Le Berre Vevaud, ξεχωρίζει στον κόσμο του design, με τους πάντες να κάνουν λόγο για την υψηλή αισθητική που διακρίνουν του αρχιτέκτονες που το απαρτίζουν. Πρόσφατα, μάλιστα, έδωσαν την υπογραφή τους σε μια εκπληκτική κατοικία στο Παρίσι. Σε αυτήν, η πολυτέλεια έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ ο σύγχρονος μινιμαλισμός έχει αποτυπωθεί με τον πιο εκλεπτυσμένο τρόπο, που έχει τον τρόπο να μας εντυπωσιάζει.

Take a tour!

7. Μια πέτρινη βίλα στην Πελοπόννησο με αέρα καλοκαιριού

img-6024.jpg

Το studio Etsi Architects διακρίνεται στον χώρο του design χάρη στην υψηλή αισθητική που το διακρίνει. Μ' έδρα την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα το χωριό Καρδαμύλη, καταφέρει να μπλέκει στα έργα του την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τη μοντέρνα αισθητική, που έχει τον τρόπο να απογειώνει οποιοδήποτε σκηνικό. Πρόσφατα, ολοκλήρωσαν την αναδιαμόρφωση μιας κατοικίας σ' ένα ιστορικό κτίριο του χωριού. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτίσμα δύο ορόφων που αποτυπώνει στο έπακρο τη μαγεία του καλοκαιριού, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον κάθε design lover απλά και μόνο από το εξωτερικό του.

Take a tour!

8. Μια κατοικία στη Νέα Υόρκη με glam & classy πινελιές

private20residence1207-1.jpg

Τα ερεθίσματα του interior designer Alexander Doherty είναι πολλά και διαφέρουν ανάλογα με τον χώρο που καλείται να διαμορφώσει κάθε φορά. Με γνώμονα τo high end design, βρέθηκε στην Αμερική και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, εκεί όπου ένα διαμέρισμα του 20ού αιώνα χρειαζόταν μια πλήρη αναδιαμόρφωση, ώστε να δείχνει και πάλι updated και να είναι ιδανικό για να φιλοξενήσει τους ιδιοκτήτες του.

Take a tour!

9. Ένα family house στην Αθήνα μ' αίσθηση εξοχικού σπιτιού

67-in5ak.jpg

Η μελέτη για την ολοκληρωτική αναδιαμόρφωση ενός κτίσματος στην Αθήνα περιλάμβανε δύο οροφοδιαμερίσματα στον πρώτο και δεύτερο όροφο, σε μια τριώροφη κατοικία στου Παπάγου. Μεγάλα μπαλκόνια με θέα το άλσος κι ένα υπέροχο αττικό φως λόγω προσανατολισμού, ήταν τα σημεία γύρω από τα οποία αρθρώθηκε η σύνθεση, ώστε με τη νέα διαμερισμάτωση, το φως να φτάσει παντού, κάνοντας κάθε χώρο να «πλημμυρίζεται» από αυτό.

Take a tour!

10. Μια avant-garde κατοικία στο Μεξικό που απογειώνει το mix & max

ad0522-wrinkle-6.jpg

Υπάρχει μια δόση τρέλας στη δουλειά των Astrid και Eddy Sykes, ιδρυτών της πολυεπιστημονικής εταιρείας wrinkleMX με έδρα την πόλη του Μεξικού. Κρυμμένο διακριτικά πίσω από την ιστορική πρόσοψη ενός κτιρίου των αρχών του 20ου αιώνα στα περίχωρα της μεξικανικής πρωτεύουσας, το "duplex" διαμέρισμα που οι σχεδιαστές επιμελήθηκαν για μια νεαρή οικογένεια είναι ένα παιχνίδι εξερεύνησης υλικών και γλυπτικής, εκπληκτική κι εντελώς ξεχωριστεί απ' ό,τι συνηθίζουμε να θαυμάζουμε.

Take a tour!

11. Μια νησιώτικη κατοικία στη Σίφνο που κάνει την ανατροπή

fyrgani-1545-1600x1067-ealf6.jpg

Μια εξοχική κατοικία που ξεπερνά τα όρια του σπιτιού και «ξεχύνεται» στο φυσικό τοπίο με τα αλώνια και τις ξερολιθιές. Το αρχιτεκτονικό γραφείο AKA – Apostolou Colakis Architects σχεδίασε την κατοικία στο Φυργάνι της Σίφνου σαν σύγχρονη θεμωνιά –χαρακτηριστικά πετρόχτιστα αγροτικά κτίσματα του νησιού– και τη χρωμάτισε σε επιλεγμένα σημεία με το λουλακί χρώμα του σιφνέικου ουρανού, ώστε να γίνει ένα με το νησιώτικο τοπίο.

Take a tour!

12. Ένα διαμέρισμα στην παραλία της Θεσσαλονίκης με απαράμιλλη θέα

takapartners-01-z3klj.jpg

Το Edge Family Home είναι ένα διαμέρισμα 200 m2 που βρίσκεται επάνω στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης και μετατράπηκε σε ένα αληθινό κόσμημα ύστερα από τον ανασχεδιασμό και τη μελέτη της αρχιτεκτονικής ομάδας Τaka + Partners. Ανακαινίστηκε πλήρως προκειμένου να στεγάσει τις ανάγκες μιας οικογένειας και οι χώροι αναπροσαρμόστηκαν ανάλογα σύμφωνα με τις επιθυμίες των νέων ιδιοκτητών.

Take a tour!

13. Μια cool κατοικία στο Los Angeles που θυμίζει grand gallery space

edc100122futureperfect-002-1662653994.jpg

Όταν ο David Alhadeff μπήκε για πρώτη φορά στο ανακτορικό, γεμάτο φως νέο του σπίτι στην καρδιά του Hollywood, ήξερε ότι είχε βρει την τοποθεσία του επόμενου κεφαλαίου τόσο για τη δική του γκαλερί, το Future Perfect, όσο και για τη νεαρή οικογένειά του. Για τη διαμόρφωση της κατοικίας του εμπιστεύτηκε χωρίς second thoughts τη δουλειά των Kamp Studios, με το team των οποίων έχει συνεργαστεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν. Το σπίτι αυτό είναι ένα ταξίδι στον χρόνο!

Take a tour!

14. Ένα island house στην Αντίπαρο που αποτυπώνει ιδανικά την τοπική αρχιτεκτονική

x2a8076-jvjh9.jpg

Το Avlakia house έχει τη σχεδιαστική υπογραφή του APR studio. Η τοποθέτησή του ανάμεσα σε δύο φαράγγια βοήθησε να εμπνευστεί το όνομα αυτού του σπιτιού. Βρίσκεται στο ειδυλλιακό νησί της Αντιπάρου, όπου το σπίτι προσφέρει μια σύγχρονη άποψη για τη στέγαση στο κυκλαδίτικο αρχιπέλαγος.

Take a tour!

15. Μια ειδυλλιακή κατοικία στο Μεξικό που υμνεί το slow living

8d5a6174-ok.jpg

Εάν η natural γοητεία στο design θα έπρεπε να αποδοθεί σε κάποιον επαγγελματία, τότε το team που συνθέτει το Espacio 18 Arquitectura θα ήταν πρώτο στη λίστα. Πρόσφατα, έδωσαν τη σχεδιαστική υπογραφή τους σε μια ultra stylish κατοικία, που αποτελεί τρανό παράδειγμα για την αισθητική που διατηρούν τόσο προσηλωμένα, το άμεσο contact με τη φύση και την αποτύπωση των λιτών γραμμών στην αρχιτεκτονική, που δε στερούνται ωστόσο την απαράμιλλη κομψότητα.

Take a tour!

16. Ένα super chic loft στη Νέα Υόρκη που βλέπει ολόκληρη την πόλη

tribeca-3-1.jpg

Η interior designer Emma Donnersberg με έδρα το Παρίσι αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες σχεδιάστριες της γενιάς της, εμπνέοντας τους λάτρεις του είδους για έναν υπέροχο και απίστευτα κομψό διάκοσμο. Στη Νέα Υόρκη, κλίθηκε να διαμορφώσει ένα ανακαινισμένο διαμέρισμα που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για μια φωτεινή κατοικία, που πλέον βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία μιας νεαρής οικογένειας, η οποία θέλησε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής της σε ένα μοντέρνο περιβάλλον.

Take a tour!

17. Ένα απαράμιλλης αισθητικής διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη που μοιάζει να αιωρείται στον Θερμαϊκό

kn-072-as.jpg

Η τοποθεσία είναι συγκλονιστική, αφού η κατοικία αυτή «αφουγκράζεται» τον παλμό της πόλης στο πιο γοητευτικό της σημείο, ακριβώς πάνω στο θαλάσσιο μέτωπο, απολαμβάνοντας από ψηλά την πιο μαγευτική θέα του Θερμαϊκού. Η συνένωση των δύο προϋπαρχόντων διαμερισμάτων σε ένα χάρισε στο σπίτι απολαυστική άνεση, παρέχοντάς του εντυπωσιακές προοπτικές, τις οποίες με πολύ έξυπνο και ευρηματικό τρόπο η αρχιτέκτονας Κυράννα Σαμαρά κατάφερε στην πορεία να εκμεταλλευτεί.

Take a tour!

18. Μια βίλα στο Βιετνάμ εμπνευσμένη από τη Σαντορίνη

santo-by-the-sea-house-pham-huu-son-architects-27-3il5e.jpg

Οι Pham Huu Son Architects ολοκλήρωσαν το Santo by Sea, μια εξοχική κατοικία στο Βιετνάμ εμπνευσμένη από το όνειρο των ιδιοκτητών που αφορούσε στη δημιουργία ενός σπιτιού που θα παρέπεμπε στη Σαντορίνη. Μέσα στη γραφική φυσική ομορφιά του κόλπου Van Phong, η δομή διαμορφώνεται ως μια μινιμαλιστική ασβεστωμένη βίλα που συνδυάζει στοιχεία της παραδοσιακής ελληνικής νησιωτικής αρχιτεκτονικής και της σύγχρονης βιετναμέζικης γοητείας.

Take a tour!

19. Ένα γοητευτικό διαμέρισμα στο Βερολίνο με fashionable στοιχεία

p3-esters-apartment-2-0-berlin-germany-ester-bruzkus-architekten-yatzer.jpg

Όταν προέκυψε η ευκαιρία για την αρχιτέκτονα Ester Bruzkus μ' έδρα το Βερολίνο να μετακομίσει από τον δεύτερο στον τελευταίο όροφο της πολυκατοικίας της στο Prenzlauerberg, μια γοητευτική γειτονιά μποέμ με χίπστερ αύρα, εκμεταλλεύτηκε το γεγονός να ανασχεδιάσει τον χώρο διαβίωσής της εμπλουτίζοντάς τον με φρέσκες ιδέες, συνδυάζοντας και την πανοραμική θέα του Βερολίνου.

Take a tour!

20. Μια κατοικία στην Αθήνα που «παντρεύει» την κλασική με τη μοντέρνα τέχνη

1f4a0f3f-1b75-44e7-af1c-5a0564fdcbe4-rw-1920.jpg

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Fotis Zapantiotis Associated Architects ολοκλήρωσε την ανακαίνιση ενός τυπικού διαμερίσματος του μεσοπολέμου στην Αθηναϊκή γειτονιά του Μετς. Η σχεδιαστική φιλοσοφία βασίστηκε αφενός στη διατήρηση και ανάδειξη των ιδιαίτερων art deco χαρακτηριστικών του κτιρίου και αφετέρου στην ενσωμάτωση των απαραίτητων τροποποιήσεων του εσωτερικού, ώστε να επιτευχθεί η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών και επιθυμιών του ιδιοκτήτη.

Take a tour!

21. Μια κατοικία στην Πορτογαλία που φαντάζει βγαλμένη από την έρημο χάρη στις αποχρώσεις της

08-house-in-grandolapubbga.jpg

Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Ricardo Bak Gordon μ' έδρα την Πορτογαλία φημίζεται παγκοσμίως για τις δουλειές του ανά τον κόσμο, καθώς η σχεδιαστική φιλοσοφία του έχει κάτι το καλοκαιρινό, το ανεπιτήδευτο και το τόσο σύγχρονο. Οι δυνατότητές του καταφέρνουν να δίνουν «ζωή» ακόμη και στα πιο αδιάφορα περιβάλλοντα, προσδίδοντάς τους χρώμα και μοντέρνο χαρακτήρα που κάνει τη διαφορά.

Take a tour!

22. Μια λουσμένη στο φως βίλα στην Ίο που εκμοντερνίζει το κυκλαδίτικο design

residence-in-ios-photo-by-george-fakaros-6-1.jpg

Η υπόσκαφη ισόγεια κατοικία επιφάνειας 350m2 βρίσκεται στην περιοχή Μυλοπότας της Ίου, σε επικλινές οικόπεδο µε νοτιοδυτικό προσανατολισμό και µαγευτική θέα στις υπόλοιπες Κυκλάδες και το Αιγαίο πέλαγος. Η λογική του σχεδιασμού, με την υπογραφή του Christos Vlachos, επωφελήθηκε από την κλίση του οικοπέδου που κυμαίνεται μεταξύ 25-35%, τοποθετώντας την κατοικία με τρόπο που να αφήνει όσο το δυνατόν μικρότερο ίχνος στο τοπίο, που μετά την ανοικοδόμηση μοιάζει ανέγγιχτο, με τον κτιριακό όγκο να είναι υπόσκαφος στην πλευρά του δρόμου και να ανοίγεται προς την πισίνα με υπερχείλιση, τον περιβάλλοντα χώρο και τη θέα.

Take a tour!