fbpixel

Search icon
Search
Πώς μια απίθανη κατοικία στην California γίνεται «ένα» με το εξωτερικό περιβάλλον
INTERIORS

Πώς μια απίθανη κατοικία στην California γίνεται «ένα» με το εξωτερικό περιβάλλον

Σχεδιασμένη από το studio Aidlin Darling Design


Σε ένα βραχώδες οροπέδιο της ερήμου έξω από το Palm Desert, αυτή η μονοκατοικία βρίσκεται σφιχτά φωλιασμένη σε έναν αστερισμό από ογκόλιθους, με θέα στην κοιλάδα Coachella και στην οροσειρά San Jacinto πέρα ​​από αυτό. Τα υλικά του σπιτιού επιλέχθηκαν για να κάνουν αθόρυβα αντίθεση με την ανάλαφρη παλέτα του τοπίου της ερήμου. Το μαυρισμένο ξύλο είναι από πεύκου που είναι καμένο, βουρτσισμένο με σύρμα, ενώ όλες αυτές οι επεξεργασίες προορίζονται να παρέχουν ένα φινίρισμα υψηλής υφής που είναι ανθεκτικό στη σήψη κι ελαχιστοποιεί τις συστολές και διαστολές σε ένα κλίμα που είναι γνωστό για τις μεγάλες ημερήσιες μεταβολές της θερμοκρασίας.

Το εσωτερικό είναι ένα κολάζ από σκυρόδεμα, ξύλο, πέτρα και χάλυβα, καθένα από τα οποία ανταποκρίνεται στην άμεση εφαρμογή του για να μεγιστοποιήσει την ανθεκτικότητα, παρέχοντας στο σπίτι ζεστασιά και μια ποιοτικη αίσθηση καταφυγίου. Το διάγραμμα του σπιτιού είναι ένα τρίπτυχο στοιχείων: μια πλωτή οροφή, μια συλλογή από ξύλινους όγκους και δύο τσιμεντένιους τοίχους. Οι ιδιοκτήτες είναι ένα ζευγάρι που αναζητούσε ένα καταφύγιο στην έρημο πολύ μακριά από την αστική ζωή του και αυτό που ζήτησαν ήταν απλό: δημιουργήστε ένα λιτό σπίτι που δεν θα αφαιρέσει ούτε ένα δέντρο Pinyon, θα αγκάλιαζει το ρουστίκ κλίμα της ερήμου και θα πλαισιώνει το συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο σαν χαμαιλέοντας από μέσα.

aidlin-darling-design-high-desert-retreat-architecture-california-dezeen-2364-col-122-TqES7.jpg


Παρατηρώντας τις αποχρώσεις του μικροκλίματος, οι τεράστιες μεταβολές της θερμοκρασίας από μέρα σε νύχτα, η συγκεκριμένη θέση των υπαρχόντων δέντρων και γλυπτικών ογκόλιθων και η δύναμη των διαρκώς μεταβαλλόμενων συνθηκών φωτός στο γύρω οροσειρές, μετατρέπεται στο απόλυτο place to be κάθε εποχή του χρόνου. Το σπίτι θα λειτουργούσε ως μια απλή «συσκευή» πλαισίωσης ώστε ο ένοικος να παρατηρεί το δυναμικό περιβάλλον του εδάφους, και να γίνεται κομμάτι αυτού. Η δομή θα ήταν εξαιρετικά ήσυχη και καθαρή στη γεωμετρία της, σκόπιμα σε αντίθεση με τις οργανικές μορφές της ερήμου και χαμηλά στο έδαφος για να ελαχιστοποιηθεί η παρουσία της. 

Έτσι ακριβώς κι έγινε, με το τελικό αποτέλεσμα να εντυπωσιάζει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις του interior design. Η τετράγωνη πλωτή οροφή εκτελεί πολλές λειτουργίες. Από την κλιματική πλευρά, αιωρείται πάνω από το σπίτι παρέχοντας ανάπαυλα από τον ήλιο που χτυπάει τόσο στην αδιαφανή του μορφή όσο και ως ένα πορώδες ξύλινο πλέγμα. Ένα μοναδικό διάφραγμα είναι χαραγμένο στο επίπεδο της οροφής, πλαισιώνοντας τον δραματικό ουρανό από πάνω, παρέχοντας παράλληλα στον χώρο της πισίνας άφθονη έκθεση στον ήλιο.

hdr-adamrouse-0284-kwO4W.jpg


Κάτω από το επίπεδο της οροφής υπάρχουν επτά ευθύγραμμοι όγκοι που περιέχουν τις λειτουργίες του σπιτιού. Εννοιολογικά ξεκίνησαν ως μια μοναδική ευθύγραμμη μάζα που χωρίζεται και γλιστράει έξω στο τοπίο για να μεγιστοποιήσει την εμπειρία του γύρω εδάφους και να δημιουργήσει ένα κρίσιμο κενό στο κέντρο του σπιτιού. Αυτό το κενό έγινε τόσο η είσοδος όσο και η τραπεζαρία – ένας χώρος όπου συναντώνται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός χώρος.

Ενώ οι ξύλινοι όγκοι φιλοξενούν το κρίσιμο πρόγραμμα για το σπίτι, η ακολουθία εισόδου από το γκαράζ στο σπίτι αρθρώνεται από τον προσανατολισμό και τη μορφή δύο τσιμεντένιων τοίχων εισόδου. Αντιπαρατίθενται σκόπιμα για να δημιουργήσουν ένα κενό μεταξύ τους, οδηγώντας τελικά τον ένοικο στην τζάμια είσοδο του σπιτιού. Οι παράλληλοι τοίχοι από σκυρόδεμα δεν πλαισιώνουν μόνο την είσοδο και την τραπεζαρία πέρα, αλλά κυρίως την ηρωική θέα προς την Ανατολή και την κοιλάδα Coachella παρακάτω.

hdr-adamrouse-7408-c-uTeIc.jpg
Ανατρέξτε στην gallery για να ανακαλύψετε περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!

Photographs: Adam Rouse, Joe Fletcher