fbpixel

Search icon
Search
Μια βίλα στην Ίο εκμοντερνίζει το κυκλαδίτικο design και «γιορτάζει» τη μαγεία του καλοκαιριού
DESIGN

Μια βίλα στην Ίο εκμοντερνίζει το κυκλαδίτικο design και «γιορτάζει» τη μαγεία του καλοκαιριού

Με την αρχιτεκτονική υπογραφή του Christos Vlachos


Η υπόσκαφη ισόγεια κατοικία επιφάνειας 350m2 βρίσκεται στην περιοχή Μυλοπότας της Ίου, σε επικλινές οικόπεδο µε νοτιοδυτικό προσανατολισμό και µαγευτική θέα στις υπόλοιπες Κυκλάδες και το Αιγαίο πέλαγος. Η λογική του σχεδιασμού επωφελήθηκε από την κλίση του οικοπέδου που κυμαίνεται μεταξύ 25-35%, τοποθετώντας την κατοικία με τρόπο που να αφήνει όσο το δυνατόν μικρότερο ίχνος στο τοπίο, που μετά την ανοικοδόμηση μοιάζει ανέγγιχτο, με τον κτιριακό όγκο να είναι υπόσκαφος στην πλευρά του δρόμου και να ανοίγεται προς την πισίνα με υπερχείλιση, τον περιβάλλοντα χώρο και τη θέα. 

Η κατοικία χωρίζεται σε δύο πτέρυγες που τέμνονται από ακτινωτούς, προς το κέντρο της κάτοψης, τοίχους αντιστήριξης από λιθοδομή, προερχόμενη, όπως και τα περισσότερα υλικά κατασκευής, από τις εκσκαφές του αγροτεμαχίου. Η μια πτέρυγα επιφάνειας 65m2 περιλαμβάνει τον ξενώνα, με δύο υπνοδωμάτια με en-suite μπάνια και η άλλη, επιφάνειας 285m2 φιλοξενεί την κύρια κατοικία που αποτελείται από τρία υπνοδωμάτια με δικά τους μπάνια και τους απαραίτητους λειτουργικούς χώρους.

residence-in-ios-photo-by-george-fakaros-4-1-mK6QP.jpg


Στο exterior design, βλέπουμε πως όλα είναι τόσο ανεπιτήδευτα τοποθετημένα, μιας και η απόλυτη ηρεμία είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται κατά νου. Εξωτερικά living spaces, barbeque areas και σημεία για ατελείωτη χαλάρωση είναι όλα όσα συνθέτουν το ονειρεμένο και inspiring σκηνικό.

Η ίδια μαγευτική αίσθηση συνεχίζεται και στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού και μας κάνει να θέλουμε να τους εξερευνήσουμε. Συγκεκριμένα, η πρόσοψη του κτιρίου δημιουργεί μια σχεδόν διάφανη όψη από την πλευρά του δρόμου, ενώ οι τοίχοι από πάνελ φωτίζουν το εσωτερικό, δημιουργώντας μια ιδεατή επέκταση στο outdoor περιβάλλον. Με τα μεγάλα παράθυρα να έχουν επιλεχθεί με σκοπό να κάνουν το σπίτι να γίνεται «ένα» με την εξωτερική θέα, το περιβάλλον «πλημμυρίζεται» από το φως του ήλιου.

residence-in-ios-photo-by-george-fakaros-15-u8dJS.jpg


Στον ενιαίο χώρο διημέρευσης βρίσκονται η κουζίνα, η τραπεζαρία κι ένα ευρύχωρο καθιστικό σε ανοιχτή διάταξη. Ο χώρος αυτός εκτονώνεται με ένα μεγάλο συρόμενο άνοιγμα προς την ημιυπαίθρια τραπεζαρία, κάτω από την προβολή του δώματος, μπροστά από την πισίνα. Στην πίσω πλευρά της κατοικίας, γυάλινοι τοίχοι από την οροφή ως το εσωτερικό δάπεδο βλέπουν στο όρυγμα της βραχώδους πλαγιάς, με φωταγωγούς - τομές σε οριζόντια διάταξη από το επίπεδο των δωμάτων, που επιτρέπουν το φυσικό φωτισμό και τον αερισμό του υπόσκαφου τμήματος.

Εκεί, τοποθετούνται οι χώροι που χρήζουν μεγαλύτερης ιδιωτικότητας, όπως τα υπνοδωμάτια και τα μπάνια. Τα δώματα επιτρέπουν την επαναφορά του φυσικού τοπίου, έχοντας την ίδια βλάστηση και τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά του. Η κατοικία έχει μηδενική συντήρηση λόγω της επιλογής υλικών όπως το εμφανές beton στα εξωτερικά δάπεδα και η πέτρα στην τοιχοποιία, ενώ βάλλεται από τα φυσικά στοιχεία μόνο στην όψη του προσανατολισμού της. Οι εσωτερικές επιφάνειες από γυψοσανίδα, καθώς και τα επιλεγμένα έπιπλα και διακοσμητικά στοιχεία έχουν απαλούς ήπιους χρωματισμούς που συνάδουν με το περιβάλλον και το τοπίο, δημιουργώντας μια απρόσκοπτη συνέχεια του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο με αποκορύφωση τη θέα.

residence-in-ios-photo-by-george-fakaros-11-C4x7h.jpg
Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!

Photos: George Fakaros