fbpixel

Search icon
Search
Ένα avant-garde house στο Μεξικό είναι ό,τι πιο ιδιαίτερο θα δείτε σήμερα
INTERIORS

Ένα avant-garde house στο Μεξικό είναι ό,τι πιο ιδιαίτερο θα δείτε σήμερα

Σχεδιασμένο από το design duo, Astrid & Eddy Sykes


Υπάρχει μια δόση τρέλας στη δουλειά των Astrid και Eddy Sykes, ιδρυτών της πολυεπιστημονικής εταιρείας wrinkleMX με έδρα την πόλη του Μεξικού. Κρυμμένο διακριτικά πίσω από την ιστορική πρόσοψη ενός κτιρίου των αρχών του 20ου αιώνα στα περίχωρα της μεξικανικής πρωτεύουσας, το "duplex" διαμέρισμα που οι σχεδιαστές επιμελήθηκαν για μια νεαρή οικογένεια είναι ένα παιχνίδι εξερεύνησης υλικών και γλυπτικής, εκπληκτική κι εντελώς ξεχωριστεί απ' ό,τι συνηθίζουμε να θαυμάζουμε. 

Η κουζίνα από μόνη της, με τα διπλωμένα ορειχάλκινα επίπεδα κι ένα μαρμάρινο kitchen island που παραπέμπει κατά κάποιον τρόπο σε θυσιαστικό βωμό των Μάγια, αξίζει μια διατριβή για την εκκεντρικότητα, τον βιωματικό σχεδιασμό και τη δομική παραμόρφωση. Εν ολίγοις, δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο με το εσωτερικό αυτής της κατοικίας, η οποία απογειώνει την έννοια του μοντερνισμού και της σύγχρονης τέχνης.

Step inside!
ad0522-wrinkle-6.jpg


«Μας πήρε τρεις μήνες μόνο για να φτιάξουμε μόνο την κουζίνα. Έχουμε εμμονή με όλα όσα αγγίζουν οι άνθρωποι, πώς ασχολούνται με έναν χώρο και τα αντικείμενα που τον γεμίζουν. Αυτό είναι το πάθος μας»
, λέει η Astrid. Ο Eddy υπογραμμίζει τη φιλοσοφία που ωθεί τα μακροπρόθεσμα πειράματα της εταιρείας: «Δουλεύουμε με προσήλωση στην παραμικρή λεπτομέρεια, ξεκινώντας από το πώς κάποιος μπαίνει σε ένα δωμάτιο, το πόμολο της πόρτας και τους διακόπτες. Εστιάζουμε σε σημεία επαφής, μέρη όπου ερωτήματα εργονομίας κι εμπειρίας αφής παρουσιάζουν ευκαιρίες για να δημιουργήσουμε κάτι εξαιρετικό», εξηγεί ο ίδιος.

Το πράσινο μάρμαρο Tikal από τη Γουατεμάλα, ένας επιμήκης αρχιτεκτονικός νεροχύτης από χοντρό τραβερτίνη, μια οροφή από διπλωμένα ορειχάλκινα φωτιστικά που πέφτει σε έναν τοίχο από ορειχάλκινες πολυεπίπεδες πόρτες, κι ένα δάπεδο από στροβιλισμένα πλακάκια από χρωματιστό σκυρόδεμα και μαρμαρόσκονη, σχεδιασμένα σε συνεργασία με τον Pablo Kobayashi, αποτελούν μερικά μόνο από τα βασικά υλικά του εντυπωσιακού σπιτιού. «Τα διάφορα κομμάτια και τα διαφορετικά υλικά περιγράφουν τις δικές τους σχεδιαστικές γλώσσες, αλλά παραμένουν σε συνομιλία μεταξύ τους», υποστηρίζει ο Eddy.

ad0522-wrinkle-8-1.jpg



Τα σαγηνευτικά πλακάκια εκτείνονται στους ανοιχτούς χώρους του living room και της τραπεζαρίας, των οποίων οι τοίχοι είναι «τυλιγμένοι» σε ένα οπτικό χαρτί με ένα διακριτικά κυματιστό τρισδιάστατο εφέ που ενεργοποιείται από φώτα LED. Η ειδικά σχεδιασμένη οροφή πάνω από την τραπεζαρία κάνει μια εντυπωσιακή παρουσία στον χώρο, ιδιαίτερα σε αντίθεση με την πλούσια βλάστηση που κυριαρχεί στον κήπο του σπιτιού. Στο φουαγιέ-γραφείο που υπάρχει στο ισόγειο, μια τοξωτή βιβλιοθήκη σε μια έντονη μωβ απόχρωση και μια ιδιαίτερη χρυσή σκάλα από ξύλο και γύψο, είναι ένας ακόμη λόγος για να πειστούμε πως δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο σπίτι.

Όσο για το μπάνιο, το οποίο το ζευγάρι σχεδίασε με ένα περίτεχνο σύστημα σχισμής που φιλοξενεί πλάκες από πολυτελή χαλαζίτη μέσα σε ένα εφελκυσμένο ορειχάλκινο σημείο. «Είναι ένας πολύ μικρός χώρος, με μια πολύ στενή καμπίνα ντους, οπότε τον προσεγγίσαμε σαν ένα αντικείμενο που λειτουργεί ως statement. Τα πάντα, από την credenza μέχρι τον νεροχύτη και τα συρτάρια σχεδιάστηκαν σχολαστικά», εξηγεί η Astrid. Εδώ, όπως και στα υπνοδωμάτια, η εμφανώς παραδοσιακή ταπετσαρία δίνει ένα bonus glam στοιχείο στην avant-garde σχεδιαστική καλαισθησία του συνολικού σπιτιού.

ad0522-wrinkle-3-1.jpg
Περιηγηθείτε στην gallery για να ανακαλύψετε περισσότερες φωτογραφίες της υπέροχης κατοικίας!

Φωτογραφίες: Fernando Marroquin, AD