Η τοποθέτησή του ανάμεσα σε δύο φαράγγια βοήθησε να εμπνευστεί το όνομα αυτού του σπιτιού. Βρίσκεται στο ειδυλλιακό νησί της Αντιπάρου, όπου το σπίτι προσφέρει μια σύγχρονη άποψη για τη στέγαση στο κυκλαδίτικο αρχιπέλαγος.
Φαίνεται μονολιθικό και αφηρημένα χτισμένο με την πρώτη ματιά, καθώς και σχετικά μικρό, λόγω έξυπνου σχεδιασμού και κρυφών, υπόγειων χώρων, ενώ στην πραγματικότητα είναι μια γενναιόδωρη σχεδιαστική κατασκευή, που περιέχει ένα αρκετά μεγάλο σχεδιάγραμμα: το κυρίως σπίτι και έναν ξενώνα (επτά υπνοδωμάτια στο συνολικά), δύο πισίνες, γενναιόδωρους εξωτερικούς χώρους και σημαντικούς βοηθητικούς χώρους.
«Ένα υβρίδιο μεταξύ ενός κτιρίου και ενός χωματουργικού έργου, όπου το να αποφασίσεις τι να αποκαλύψεις και τι να κρύψεις κάτω από το έδαφος ήταν μια πράξη εξισορρόπησης μεταξύ της ανθρώπινης εμπειρίας και της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής διατήρησης», λέει το αρχιτεκτονικό team.
Ο κύριος, καθαρός και λευκός όγκος του σπιτιού σχεδιάστηκε για να φέρει στο μυαλό έναν τοίχο αντιστήριξης - ένα κοινό χαρακτηριστικό στα ελληνικά νησιά. Έτσι, τοποθετείται αρμονικά στο περιβάλλον του, με σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Κυκλάδων αλλά και στα τοπολογικά χαρακτηριστικά. Η φαινομενικά αυστηρή, ορθογωνική όψη του σπιτιού εξισορροπείται από μια πέργκολα που, τυλιγμένη σε φυλλώδη αναρριχώμενα φυτά, προσφέρει μια οργανική χωρική αντιπαράθεση.
Στο εσωτερικό, τοπικές οικοδομικές τεχνικές, χειροτεχνίες και υλικά, όπως πέτρα και μάρμαρο, χρησιμοποιήθηκαν για την ενίσχυση της σχέσης του κτιρίου με την τοποθεσία του, καθώς και για την υποστήριξη της οικονομίας της περιοχής. Η παθητική ψύξη μέσω σκίασης, μόνωσης και φυσικού αερισμού παίζει μεγάλο ρόλο στη διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας του σπιτιού.
Το λευκό αποτελεί τον «καμβά» κάθε χώρου και πάνω σ' αυτόν άλλοι τόνοι
δίνουν «ζωή» κι extra διάσταση, όπως το σκούρο γκρι, το καφέ, αλλά και
το μπεζ, τα οποία εναλλάσσονται μεταξύ τους και «δένουν»
συγκλονιστικά.
Παρατηρούμε πως το κάθε δωμάτιο δεν ξεφεύγει ιδιαίτερα
από την παλέτα των ουδέτερων, earthy τόνων, τη στιγμή που η «ζεστασιά»
έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και κάνει κάθε σημείο τόσο ελκυστικά φτιαγμένο.
Σε κάθε σημείο της κατοικίας εξυμνεί τη μαγεία του καλοκαιριού και της φύσης - δύο στοιχεία τα οποία λειτούργησαν ως πηγή έμπνευσης για το αρχιτεκτονικό team. Η απλότητα αποτυπώνεται σε όλο της το μεγαλείο, ενώ το ξύλο, η πέτρα και το μάρμαρο είναι τα πρωταγωνιστικά υλικά κατασκευής κι εντοπίζονται όπου κι αν στρέψει κανείς το βλέμμα του.
About
Το ARP σημαίνει Architecture Research Practice και ιδρύθηκε το 2014 από την αρχιτέκτονα Αργυρώ Πουλιοβάλη, με γραφεία στην Αθήνα και στο μικρό νησί της Αντίπαρου. Η Πουλιοβάλη, που εκπαιδεύτηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο ETH Ζυρίχης, έxει την εμπειρία που απέκτησε στα γραφεία της Meili Peter Architekten στη Ζυρίχη και της decaArchitecture στην Αθήνα, στη δυναμική, ταχέως αναδυόμενη πρακτική της. Πρόκειται για ένα στούντιο που στοχεύει στο να προσφέρει μια νέα ματιά στη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική, εξισορροπώντας τις μοντερνιστικές διδασκαλίες του 20ου αιώνα, τις παγκόσμιες επιρροές του 21ου αιώνα και την παραδοσιακή τοπική γλώσσα και τι σημαίνει για το ελληνικό δομημένο περιβάλλον του σήμερα.
Το χαρτοφυλάκιο της ARP περιέχει μια εντυπωσιακή συλλογή κατοικιών, όπως το APS House (το οποίο κέρδισε τιμητική διάκριση στην κατηγορία «πρώτο έργο από έναν νεαρό αρχιτέκτονα» στα Greek Architecture Awards που διοργανώθηκαν από το DOMA), το Avlakia House και το Papyrella House (α φιναλίστ στα Greek Architecture Awards by DOMA). Το στούντιο συχνά σχεδιάζει έπιπλα και custom made κατασκευές για ορισμένα έργα του, πάντα προσαρμοσμένα σε κάθε τοποθεσία. Ως αποτέλεσμα, η ARP στοχεύει να λανσάρει σύντομα μια σειρά επίπλων κατά παραγγελία που θα περιλαμβάνει τραπέζια, γραφεία και καρέκλες για εσωτερική ή εξωτερική χρήση.
Φωτογραφία Yiorgos Kordakis