fbpixel

Search icon
Search
Πώς μια κατοικία στην Αθήνα απέκτησε την αίσθηση εξοχικού σπιτιού
INTERIORS

Πώς μια κατοικία στην Αθήνα απέκτησε την αίσθηση εξοχικού σπιτιού

Με την υπογραφή του studio Lila architect + designer


H μελέτη για την ολοκληρωτική αναδιαμόρφωση ενός κτίσματος στην Αθήνα περιελάμβανε δύο οροφοδιαμερίσματα στον πρώτο και δεύτερο όροφο, σε μια τριώροφη κατοικία στου Παπάγου. Μεγάλα μπαλκόνια με θέα το άλσος κι ένα υπέροχο αττικό φως λόγω προσανατολισμού, ήταν τα σημεία γύρω από τα οποία αρθρώθηκε η σύνθεση, ώστε με τη νέα διαμερισμάτωση, το φως να φτάσει παντού, κάνοντας κάθε χώρο να «πλημμυρίζεται» αυτό. 

Κλασσικό δείγμα αρχιτεκτονικής του '70, η κατοικία είχε στα ατού της μια εξαιρετική κλίμακα με άνετα, μαρμάρινα σκαλιά, που οδηγούν στην είσοδο του πρώτου ορόφου, εκεί όπου θα ξεδιπλώνεται στο εξής η καθημερινή ζωή της οικογένειας. Πρόκειται για μια οικογένεια ενός ζευγαριού διακεκριμένων δικηγόρων και των τριών μικρών κοριτσιών τους. Η ιδιοκτήτρια, μια σύγχρονη επιχειρηματίας πληθωρικής προσωπικότητας, με ιδιαίτερο γούστο, ήθελε ο όροφος αυτός να αποτελεί μια καλόγουστη αλλά πλήρως «ζωντανή» και λειτουργική κατοικία, σεβόμενη την αισθητική της εποχής κατασκευής της, και όπως χαρακτηριστικά ανάφερε η ίδια: «...να νομίζεις ότι θα ανοίξει η πόρτα και θα μπει η Καρέζη...».

39-RmXqM.jpg


Διατηρήθηκαν όλα τα στοιχεία που διέθεταν την κλασσική αξία των σπιτιών του '70 με τις διαχρονικά μοναδικές χρωματικές νότες, όπως τα πράσινα μάρμαρα στο καθιστικό και η ξύλινη είσοδος με τα σταθερά υαλοστάσια στο κίτρινο χρώμα. Επιλέχθηκαν πλακάκια για τον διάδρομο, την κουζίνα και τα μπαλκόνια, που προσδίδοντας κλασικό χαρακτήρα μέσα από τον συνδυασμό τους με τα υπόλοιπα υλικά, αφαιρούν από την αρχική αυστηρότητα του σπιτιού.

Οι «μικρές κυρίες» του ζευγαριού, μια μεγαλύτερη και δύο δίδυμες, επιλέχθηκε να χρησιμοποιήσουν τα πίσω υπνοδωμάτια, στα οποία σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν επιπλέον αποθηκευτικοί χώροι βοηθώντας στη σωστή οργάνωση. Πρόθεση ήταν η ενίσχυση της ήδη καλής σχέσης μεταξύ των αδελφιών, ενοποιώντας τα δύο μικρά υπνοδωμάτια. Με την διάνοιξη μιας μεγάλης τζαμαρίας στο μεταξύ τους, ενοποιήθηκαν, εξασφαλίζοντας επικοινωνία εκ των έσω, δημιουργώντας στην ουσία μια μικρή “σουίτα” για τα κορίτσια, δίπλα στο δωμάτιο της γκουβερνάντας τους.

Οι δίδυμες τοποθετήθηκαν μαζί, αφήνοντας στη μεγαλύτερη αδερφή έναν πιο προσωπικό χώρο, που όμως η οπτική επικοινωνία μεταξύ των κρεβατιών πρόκειται να δώσει ευκαιρίες για πολλά κοριτσίστικα βράδια γέλιου και συζητήσεων στο μέλλον, δημιουργώντας όμορφες παιδικές μνήμες…

14-fLzkq.jpg


Το λουτρό τους, πλήρως ανακαινισμένο, έχει pop πινελιές που οδηγούν σε ένα κομψό και ανάλαφρο αποτέλεσμα. Ο σχεδιασμός στο υπνοδωμάτιο του ζευγαριού, κινήθηκε σε εντελώς διαφορετικό ύφος. Τόσο ο διαχωριστικός τοίχος προς το WC από μαύρο γυαλί, όσο και η διάνοιξη του μεγάλου παραθύρου προς τον κήπο, οδήγησαν σε ένα μοντέρνο, δυναμικό αποτέλεσμα που ταιριάζει στους ρυθμούς ζωής του ζευγαριού.

Ο δεύτερος όροφος, ήταν εξαρχής ένα διαφορετικό «σενάριο»...

Η κουζίνα πλήρως λειτουργική και αντισυμβατική στο σχεδιασμό της, είναι ενοποιημένη με το καθιστικό και διαθέτει ένα τζαμένιο μεγάλο αποθηκευτικό χώρο και μια μοντέρνα νησίδα.

79-8DxGf.jpg

Profile

Το studio LILA architect + designer με έδρα την Αθήνα, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1999 από την Λίλα Αθανασοπούλου, αρχιτέκτονα μηχανικό ΕΜΠ (NTUA). Ασχολείται με τον σχεδιασμό + την κατασκευή ιδιωτικών έργων, ενώ δραστηριοποιείται + πειραματίζεται σε ένα ευρύ πεδίο κλίμακας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: ιδιωτικές κατοικίες, συγκροτήματα κατοικιών, ξενοδοχεία + καταστήματα, αλλά και σχεδιασμό αντικειμένου. Έχει λάβει μέρος σε πανελλήνιες εκθέσεις αρχιτεκτονικής + design και άρθρα με έργα του γραφείου έχουν παρουσιαστεί περιστασιακά σε ελληνικές εκδόσεις. Στόχος αποτελεί η γνησιότητα και η μοναδικότητα, αποτυπωμένη σε κάθε έργο μέσα από την βιωματική δυναμικότητα του χώρου, προβάλλοντας συγκεκριμένα πρότυπα ζωής, έχοντας σαν γνώμονα την βιοκληματική + ενεργειακή αναβάθμιση των έργων αλλά + interior design μέσα από οικονομικές προτάσεις σχεδιασμού, φτάνοντας μέχρι και τον σχεδιασμό αντικειμένου.

Ανατρέξτε στην gallery για να ανακαλύψετε περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!