fbpixel

Search icon
Search
Αποδράστε σε μια νησιώτικη κατοικία στη Σίφνο που κάνει την ανατροπή
INTERIORS

Αποδράστε σε μια νησιώτικη κατοικία στη Σίφνο που κάνει την ανατροπή

Με την υπογραφή των AKA – Apostolou Colakis Architects


Mια εξοχική κατοικία που ξεπερνά τα όρια του σπιτιού και «ξεχύνεται» στο φυσικό τοπίο με τα αλώνια και τις ξερολιθιές. Το αρχιτεκτονικό γραφείο AKA – Apostolou Colakis Architects σχεδίασε την κατοικία στο Φυργάνι της Σίφνου σαν σύγχρονη θεμωνιά –χαρακτηριστικά πετρόχτιστα αγροτικά κτίσματα του νησιού– και την χρωμάτισε σε επιλεγμένα σημεία με το λουλακί χρώμα του σιφνέικου ουρανού, ώστε να γίνει ένα με το νησιώτικο τοπίο.

Το vacation house μόλις 58 τ.μ. «στηρίζεται» απαλά στο σιφνέικο τοπίο σαν μια σύγχρονη θεμονιά, συνεπής με την κλίμακα και τη μορφολογία των αγροτικών κτιρίων που είναι διάσπαρτα γύρω του, περιτριγυρισμένη από διαμορφώσεις με ξερολιθιές που αναμιγνύονται με τα εγκαταλελειμμένα πέτρινα περιγράμματα των χαρακτηριστικών αγροτικών κτισμάτων της Σίφνου -τις θεμωνιές– και τα αλώνια τους.

the-greek-foundation-fyrgani-sifnos-aka-architects-ykR5s.jpg


Αποτελείται από τρεις ορθογώνιους όγκους: δύο λιθόκτιστους που περιέχουν τα υπνοδωμάτια και, μεταξύ τους, έναν μικρό χρωματισμένο όγκο που περιέχει την κουζίνα. Ο όγκος αυτός αναδύεται από τον αναλημματικό ξερολιθικό τοίχο και εκτείνεται σε μια στεγασμένη αυλή που λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίοδος μεταξύ εξωτερικών χώρων και δωματίων.

Ο χώρος μεταξύ του ξερολιθικού τοίχου και του κτιρίου δημιουργεί έναν διάδρομο που μετατρέπεται σε μεγάλη ανατολική αυλή με άπλετη θέα στο Αιγαίο. Με την εναλλαγή κλειστών, στεγασμένων και ανοιχτών χώρων (ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής), διασφαλίζεται η άνεση σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες.

Η τοποθέτηση των όγκων αξιοποιεί τις φυσικές ιδιότητες του τοπίου της Σίφνου δημιουργώντας διαφορετικές εμπειρίες: πρόσβαση από την πιο ήπια νότια πλευρά, ο ανατολικός ήλιος που «λούζει» τη μεγάλη αυλή, προστασία από τους δυνατούς βόρειους ανέμους στη σκεπαστή αυλή, πλαισιωμένη θέα στη θάλασσα και στους δύο οικισμούς που καταλαμβάνουν τις περιμετρικές κορυφογραμμές, ο φυσικός αερισμός που επιτυγχάνεται με περιμετρικά ανοίγματα και θέα στη θάλασσα και στους δύο οικισμούς που διαμορφώνουν τις περιμετρικές κορυφογραμμές.

fyrgani-1502-scaled-s7ysE.jpg


Για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν βασικά υλικά της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής: τοπική πέτρα, ξύλο, σοβάς, μέταλλο και λυγαριά. Με συνολική επιφάνεια μόλις 58μ2, η κατοικία είναι συνεκτική και περιεκτική. Ο διάκοσμος των δωματίων είναι λιτός και ταυτόχρονα πλήρης. Τα κρεβάτια είναι κτιστά στο χρώμα των δαπέδων και οι μικρές ξύλινες γκαρνταρόμπες διαμορφώνουν την είσοδο προς τα ευρύχωρα λουτρά.

Τα ξύλινα ντουλάπια κουζίνας με μεταλλικό σκελετό περιέχουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, ενώ οι ειδικές πιατοθήκες αναφέρονται σε παραδοσιακές νησιώτικες κουζίνες. Ο όγκος της κουζίνας επεκτείνεται ανάμεσά στους πέτρινους όγκους των δωματίων δημιουργώντας μία σκεπαστή αυλή, προστατευμένη από τους δυνατούς βόρειους ανέμους.

Οι πηγές φωτισμού είναι απλές και διακριτικές, δημιουργώντας διάφορα επίπεδα φωτισμού. Τα δωμάτια εκμεταλλεύονται τον φυσικό αερισμό από τα περιμετρικά ανοίγματα με μια μικρή ενίσχυση δροσιάς από ανεμιστήρες οροφής.

fyrgani-0648-scaled-ZEptH.jpg


Οι αρχιτέκτονες, έχοντας κατά νου τους τούς πολύχρωμους κυκλαδίτικους οικισμούς, οι εσωτερικοί κι εξωτερικοί χώροι βάφτηκαν στο χρώμα του σιφνέικου ουρανού, που ξεπερνά τα όρια του σπιτιού και «χύνεται» στο μαγευτικό τοπίο. Αυτές οι αντανακλαστικές επιφάνειες δημιουργούν ένα αίσθημα υγρασίας κι έναν διάλογο με τη θάλασσα και ξεχωρίζοντας το ανθρωπογενές περιβάλλον από το περιβάλλον φυσικό και αδιαμόρφωτο τοπίο, το οποίο παρέμεινε ανέπαφο, με ήπια φύτευση κοντά στο σπίτι. 

Εξερευνήστε στην gallery για να ανακαλύψετε περισσότερες φωτογραφίες της ονειρικής κατοικίας!

Φωτογραφίες: Cathy Cunliffe