fbpixel

Search icon
Search
So Long Marianne: Ένας μεγάλος έρωτας αναβιώνει με φόντο την Ύδρα
ARTS & CULTURE

So Long Marianne: Ένας μεγάλος έρωτας αναβιώνει με φόντο την Ύδρα

Η ιστορία αγάπης του Leonard Cohen με τη μούσα του Marianne προβάλλεται στην μικρή οθόνη


Ήταν το 1959, όταν ο 25χρονος τότε ποιητής και συγγραφέας, Leonard Cohen, αποφασίζει να εγκαταλείψει το βροχερό Λονδίνο και να εγκατασταθεί στην Ύδρα για να βρει την ελευθερία και την έμπνευση που αναζητούσε. Τότε, το νησί του Αργοσαρωνικού αποτελούσε πόλο έλξης καλλιτεχνών και διανοούμενων εξαιτίας της ταινίας "Το παιδί και το δελφίνι" με τη Sophia Loren, που είχε κυκλοφορήσει δύο χρόνια νωρίτερα. 

Ο Cohen δεν άργησε να μαγευτεί από την αύρα και την ενέργεια του νησιού, αποφασίζοντας να εγκατασταθεί μόνιμα και έναν χρόνο αργότερα να αγοράσει το πρώτου του σπίτι, το οποίο ανακαίνισε ολομόναχος και με σεβασμό στην αρχιτεκτονική της αρχοντικής Ύδρας. 

cohen-ihlen-1-2000-8069060e98614de2a0c3c0d457964ae1.jpg
Marianne Ihlen & Leonard Cohen

Εκεί ήταν που συνάντησε και για πρώτη φορά ένα ζευγάρι που όπως είπε αργότερα, "δεν είχα ιδέα πως θα περνούσα την επόμενη δεκαετία με την γυναίκα αυτού του άντρα". Την ίδια χρονιά, η Marianne Ihlen μένει μόνη της στο νησί, με τον λίγο μηνών γιο της, καθώς ο άντρας της την εγκαταλείπει για να ταξιδέψει με τη νέα του αγαπημένη στο Αιγαίο. Μια φιλία ξεκινάει ανάμεσα στον Cohen και τη Marianne και δεν αργεί να εξελιχθεί σ' έναν από τους πιο φλογερούς έρωτες, πάντοτε με φόντο το μαγευτικό τοπίο και την αύρα της Ύδρας.

so-long-marianne-4.jpg
Στιγμιότυπο της τηλεοπτικής σειράς "So long, Marianne" (2024).

Η Marianne εκτός από σύντροφος έγινε και μούσα του Cohen, εμπνέοντάς τον για την τρίτη ποιητική του συλλογή με τίτλο "Λουλούδια για τον Χίτλερ", ενώ γι' αυτήν γράφτηκε το τραγούδι, "So long Marianne" που αποτελεί και τον τίτλο της νέας καναδο-νορβηγο-ελληνικής σειράς, η οποία προβάλλεται στην Ελλάδα από την Cosmote TV.  Η παρουσία της ήταν έντονη και στο δεύτερο άλμπουμ του (Songs from a Room), που κυκλοφόρησε το 1969, με φωτογραφία οπισθόφυλλου τη Marianne να κάθεται στο γραφείο του Cohen στο σπίτι του στην Ύδρα. 

so-long-marianne-series-3.jpg
Φωτογραφία οπισθόφυλλου τη Marianne να κάθεται στο γραφείο του Cohen στο σπίτι του στην Ύδρα

Οι δρόμοι τους χωρίζουν οριστικά το 1972, όταν ο Leonard Cohen απέκτησε ένα γιο, τον Adam, με τη Suzanne Elrod. Μαζί με τη σχέση τους όμως, δεν τελείωσε και η αγάπη που υπήρχε, καθώς συνέχισαν να αγαπιούνται βαθιά, μέχρι το τέλος της ζωής τους. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο που ο θάνατος του ενός δεν απείχε πολύ από τον θάνατο του άλλου.

Πιο συγκεκριμένα, όταν το 2016 ο Cohen έμαθε ότι η Marianne πάσχει από λευχαιμία, μέσω κοινού φίλου, της έστειλε ένα γράμμα, το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργότερα. Σε αυτό έγραψε: “Λοιπόν, Marianne, ήρθε η στιγμή που τα σώματά μας καταρρέουν. Νομίζω ότι θα σε ακολουθήσω πολύ σύντομα. Να ξέρεις ότι είμαι τόσο κοντά σου, που αν απλώσεις το χέρι σου, νομίζω ότι μπορείς να φτάσεις το δικό μου. Ξέρεις ότι πάντα σε αγαπούσα για την ομορφιά σου και για τη σοφία σου, δεν χρειάζεται να πω κάτι άλλο. Αλλά τώρα, θέλω απλώς να σου ευχηθώ ένα πολύ καλό ταξίδι. Αντίο παλιά μου φίλη. Ατελείωτη αγάπη, τα λέμε στο δρόμο...”.

1f28647c8f6c47c0a483c2f3cc27b022.webp
Στιγμιότυπο της τηλεοπτικής σειράς "So long, Marianne" (2024).

Η σειρά που εξιστορεί αυτόν τον μεγάλο έρωτα ξεκίνησε να προβάλλεται από τις 29 Σεπτεμβρίου. Όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι καναδικής, νορβηγικής κι ελληνικής συμπαραγωγής, ενώ το cast αποτελείται από καταξιωμένους ηθοποιούς, όπως ο Alex Woolf που υποδύεται τον Leonard Cohen και έχει παίξει στο Oppenheimer και η Νορβηγίδα ηθοποιός Thea Sofie Loch Næss που υποδύεται τη Marianne σε νεαρή ηλικία. 

Κεντρική φωτογραφία: Νίκος Νικολόπουλος