fbpixel

Search icon
Search
Ντοπαμίνη: Γιατί ονομάζεται ορμόνη της χαράς και οι φυσικοί τρόποι που θα την αυξήσουν
HEALTH

Ντοπαμίνη: Γιατί ονομάζεται ορμόνη της χαράς και οι φυσικοί τρόποι που θα την αυξήσουν

Εσείς γνωρίζετε τι είναι στην πραγματικότητα;


Η ευτυχία και η χαρά δεν είναι μόνο ένα συναισθήματα αλλά και μια βιοχημική διαδικασία που επηρεάζεται από μία σειρά από ορμόνες. Μία από τις βασικές σ' αυτήν την κατηγορία είναι η ντοπαμίνη. Είναι γνωστή για τον ρόλο της στη ρύθμιση της διάθεσης, της προσοχής, και της κίνησης, αλλά πιο συχνά αποκαλείται «ορμόνη της ανταμοιβής», επειδή σχετίζεται με το αίσθημα ικανοποίησης και λειτουργεί ως επιβράβευση για κάτι που έχουμε κάνει. Για πολλούς αποτελεί κίνητρο, πρόκληση και καταλύτη της δημιουργικότητάς τους.

Η έλλειψή της ευθύνεται για  μειωμένα κίνητρα και τον μειωμένο ενθουσιασμό για πράγματα που ενθουσιάζουν τους περισσότερους ανθρώπους. Τα επίπεδα της ντοπαμίνης ρυθμίζονται κατά κύριο λόγο από το νευρικό σύστημα, ωστόσο υπάρχουν μερικές ενέργειας που μπορούμε να κάνουμε ώστε να αυξήσουμε τα επίπεδά της. 

f1a08ccadd222aff34896ee28e15a9a2.jpg
Τις ημέρες λοιπόν, που μπορεί να νιώθετε αφηρημένοι, κουρασμένοι ή ακόμα και "αποπροσανατολισμένοι" μπορείτε να θέσετε σε εφαρμογή τα παρακάτω!

Εντάξτε τις πρωτεΐνες στη διατροφή σας 

Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από μικρότερα δομικά στοιχεία που ονομάζονται αμινοξέα. Υπάρχουν 23 διαφορετικά αμινοξέα, μερικά από τα οποία μπορεί να συνθέσει το σώμα σας και άλλα που πρέπει να πάρετε από τα τρόφιμα.Ένα αμινοξύ που ονομάζεται τυροσίνη παίζει κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή ντοπαμίνης. Θα την βρείτε σε τροφές όπως τα αμύγδαλα, τα αβγά, τα ψάρια και το κοτόπουλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα τυροσίνης στον οργανισμό συμβάλουν σημαντικά στην καλή λειτουργία της μνήμης και βελτιώνουν τη συγκέντρωση. 

Φροντίστε τον ύπνο σας 

Ο σωστός και επαρκής ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού, άρα και στην αύξηση των επιπέδων της ντοπαμίνης. Δημιουργήστε μία ρουτίνα ύπνου και προσπαθείστε να μην παρεκκλίνετε από αυτήν. Αν κοιμάστε αρκετά και καλά, τότε θα δείτε αμέσως τη διάθεσή σας να αλλάζει προς το καλύτερο. 

273ea228b84b6fb339869b1d23b417df.jpg

Ακούστε το αγαπημένη σας μουσική

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που ακούν τη μουσική που τους αρέσει, απελευθερώνουν περισσότερη ντοπαμίνη. Δημιουργήστε μία λίστα με τα αγαπημένα σας τραγούδια και ανατρέξετε σ' αυτήν κάθε φορά που νιώθετε κουρασμένοι ή ψυχολογικά φορτισμένη. Αφιερώστε λίγη ώρα στον εαυτό σας και απολαύστε μελωδίες που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα. 

Πείτε "Ναι" στη γυμναστική 

Όσοι γυμνάζεστε καταλαβαίνετε ακριβώς το αίσθημα ευφορίας που προκαλείται όταν ολοκληρώνουμε έναν κύκλο προπόνησης. Αυτό σ' έναν βαθμό οφείλετε στην απελευθέρωση ορμονών, όπως είναι η ενδορφίνη αλλά και η ντοπαμίνη. Μη διστάσετε να προσθέσετε προπονήσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ώστε να βελτιώσετε την ψυχολογία σας. 

Καταναλώστε προβιοτικά

Είναι γνωστό πως ο εγκέφαλος συνδέεται με το έντερο κι αυτό γιατί το δεύτερο περιέχει μεγάλο αριθμό νευρικών κυττάρων που παράγουν πολλά μόρια σηματοδότησης νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης. Έρευνες έχουν δείξει πως συγκεκριμένα είδη βακτηρίων που ζουν στο έντερό μας, μπορούν να παράγουν ντοπαμίνη, η οποία επηρεάζει άμεσα την ψυχική υγεία και την καλή διάθεση. Το γιαούρτι, η μαύρη σοκολάτα και το κεφίρ μπορούν να συμβάλουν σημαντικά σ' αυτήν τη διαδικασία. 

90c13d520be023f38a51d2e923b280d0.jpg

Περάστε χρόνο με τους φίλους σας

Ίσως το πιο σημαντικό και αποτελεσματικό απ' όλα. Η συναναστροφή και η κοινωνική επαφή με ανθρώπους που αγαπάνε και περνάμε όμορφα μπορεί να απογειώσει τη ψυχολογία μας και να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα της ντοπαμίνης. Αντιθέτως, η απομόνωση και η απομάκρυνση μπορεί να έχετε εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Μη χάνετε χρόνο και επικοινωνήστε με τους πιο κοντινούς ανθρώπους της ζωής σας!