fbpixel

Search icon
Search
To ιστορικό Τελωνείο στην Καρδαμύλη μετατράπηκε σε μια μοντέρνα κατοικία
INTERIORS

To ιστορικό Τελωνείο στην Καρδαμύλη μετατράπηκε σε μια μοντέρνα κατοικία

Mε την υπογραφή της ομάδας Etsi Architects


Η αρχιτεκτονική ομάδα Etsi Architects έχει μετατρέψει ένα διατηρητέο ​​ιστορικό κτίριο σε σύγχρονη κατοικία μέσα από μια σειρά αλλαγών και αναβαθμίσεων. Το Τελωνείο, ως ένα από τα ορόσημα της περιοχής ξαναζωντάνεψε, σεβόμενοι τη θέση του στο φυσικό τοπίο, την ιστορία και την κοινότητα. Η θέση του στο λιμάνι της Καρδαμύλης από τον 18ο αιώνα το καθιστά κομβικό σημείο για την περιοχή. Αφού «αναστήθηκε» για λίγο ως μοτέλ τη δεκαετία του 1960, είχε εν μέρει θαφτεί στο μπετόν κι ερειπώθηκε, δίνοντας στους αρχιτέκτονες την τέλεια ευκαιρία να το επαναπροσδιορίσουν ως σπίτι διατηρώντας το για το μέλλον.

the-greek-foundation-teloneio-etsi-architects-kardamyli1-ysv4R.jpg


Δημιουργώντας μια ταυτότητα όπου η δυαδικότητα μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο, οι αρχιτέκτονες αποκάλυψαν την εκπληκτική λιθοδομή του 18ου αιώνα, μετατρέποντας τα κοντά οκλαδόν κτίρια σε ψηλά λεπτά με προσεκτική ανασκαφή από το γύρω σκυρόδεμα. Διατηρώντας ανέπαφη την αρχική οχυρωμένη μανιάτικη αρχιτεκτονική, αποκατέστησαν το κέλυφος και πρόσθεσαν παράθυρα στους κάτω ορόφους επιτρέποντας φως και αέρα στο χώρο. Συνδέοντας τα δωμάτια σε κάθε κτίριο, η ομάδα σχεδιασμού πρόσθεσε μια σκάλα με έντονη κοπή του κύριου θόλου, δημιούργησε πρόσβαση στην ύπαιθρο στη νότια πλευρά και συνέδεσε τα δύο κτίρια μεταξύ τους.

Ήθελαν οι πελάτες να μπορούν να κινούνται ελεύθερα μέσα και μεταξύ των χώρων. Μέχρι αυτό το σημείο, αν και τα δύο κτίρια ήταν ανεξάρτητα με μια προστατευμένη αυλή ανάμεσά τους, όλα τα δωμάτια είχαν ξεχωριστή
πρόσβαση από το εξωτερικό.

the-greek-foundation-teloneio-etsi-architects-kardamyli10-F6cD9.jpg


«Το Τελωνείο ως παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν οι ειδικοί συνεργάζονται σε ένα αναγεννητικό κτίριο. Χρησιμοποιήσαμε τοπικά υλικά όπως μαρμάρινα δάπεδα από το λατομείο Οιτύλου, έπιπλα και καπλαμάδες από ξύλο ελιάς και τοπικά βότσαλα για το μωσαϊκό της εισόδου, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές για τις επισκευές. Πετύχαμε αυτό που θέλαμε: μια υπερσύγχρονη ιστορική αποκατάσταση και ένα κομψό δεύτερο σπίτι που μεγιστοποιεί τη θέα στη θάλασσα, με ροή μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Τέσσερα υπνοδωμάτια, ένα γραφείο και τρία μπάνια σε δύο κτίρια και μια ενιαία κουζίνα/τραπεζαρία/καθιστικό για μια σύγχρονη οικογένεια. Το έργο μεταμόρφωσε την τοπική κοινωνία, ξεπερνώντας τις επιφυλάξεις για την αποκατάσταση ενός αγαπημένου ορόσημου και να γίνει πόλο έλξης επισκεπτών. Ξεπέρασε και πέρα ​​από αυτό που ελπίζαμε εμείς και οι πελάτες μας», αναφέρει το team του Etsi Architects.

the-greek-foundation-teloneio-etsi-architects-kardamyli7-hEaNE.jpg


Πετύχαν αυτό που έθεσαν ως στόχο: μια υπερσύγχρονη ιστορική αποκατάσταση και μια κομψή δεύτερη κατοικία που μεγιστοποιεί τη θέα στη θάλασσα, με ροή μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Τέσσερις κρεβατοκάμαρες, ένα γραφείο και τρία μπάνια σε δύο κτίρια, καθώς και ένας ανοιχτός χώρος κουζίνας/τραπεζαρίας/καθιστικού για να τον απολαμβάνει μια σύγχρονη οικογένεια.

Το τελικό αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες ακόμα και των Εtsi και των πελατών τους και έκανε την τοπική κοινωνία να ξεπεράσει τις όποιες αρχικές επιφυλάξεις της. Το νέο Τελωνείο είναι ένα αποκατεστημένο ιστορικό τοπόσημο της Καρδαμύλης αλλά και πόλος προσέλκυσης τουριστών.

the-greek-foundation-teloneio-etsi-architects-kardamyli14-1qgqx.jpg

Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες!

Φωτογραφίες: Panagiotis Voumvakis