fbpixel

Search icon
Search
"Superfine: Tailoring Black Style" το θέμα του επερχόμενου Met Gala 2025 - Ό,τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής
FASHION NEWS

"Superfine: Tailoring Black Style" το θέμα του επερχόμενου Met Gala 2025 - Ό,τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Το οποίο θα λάβει χώρα στο Metropolitan Museum of Art την πρώτη Κυριακή του Μαΐου


Πρόκειται για την ετήσια εκδήλωση, τη μεγαλύτερη γιορτή της μόδας. Το Met Gala θα επιστρέψει το 2025, την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου, και μαζί με αυτό, ένας καταιγισμός κομψών προσωπικοτήτων που θα κυριαρχήσουν στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης για μια μοναδική βραδιά. Όπως αποκαλύφθηκε από το Costume Institute, το θέμα του Met Gala του 2025, το dress code, τη λίστα καλεσμένων και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το επερχόμενο μεγάλο event.

Ποιο είναι το θέμα του Met Gala του 2025;

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το θέμα του Met Gala συμπίπτει με το θέμα της εαρινής έκθεσης του Ινστιτούτου Κοστουμιών. Το 2025, το Met Gala και η έκθεση θα έχουν θέμα "Superfine: Tailoring Black Style". Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης, η έκθεση θα «παρουσιάσει μια πολιτιστική και ιστορική εξέταση του Black dandy, από την εμφάνιση της φιγούρας στην Ευρώπη του Διαφωτισμού κατά τον 18ο αιώνα μέχρι τις σημερινές ενσαρκώσεις της σε πόλεις σε όλο τον κόσμο».

Εντός της γκαλερί, θα ξεδιπλωθεί η εξερεύνηση της «σημασίας του ενδυματολογικού στιλ για τη διαμόρφωση των μαύρων ταυτοτήτων στην ατλαντική διασπορά» μέσα από σημαντικά αρχειακά ενδύματα, έργα τέχνης, αποσπάσματα ταινιών και άλλα. Το ίδιο το θέμα αντλεί έμπνευση από το βιβλίο της Monica L. Miller του 2009 "Slaves to Fashion: Black Dandyism and the Styling of Black Diasporic Identity". Η Miller, η οποία είναι σήμερα πρόεδρος και καθηγήτρια Αφρικανικών Σπουδών στο Barnard College του Πανεπιστημίου Columbia, θα είναι προσκεκλημένη επιμελήτρια στην πρώτη ειδική έκθεση ανδρικής ένδυσης εδώ και είκοσι χρόνια. (Η τελευταία φορά που παρουσιάστηκε αποκλειστικά η ανδρική μόδα ήταν το 2003 στην έκθεση "Braveheart: Men in Skirts").

Ποιο θα είναι το dress code;

Όπως ίσως θυμάστε από τη σύγχυση που επικρατούσε γύρω από την ενδυμασία του Met Gala 2024, οι παρευρισκόμενοι καλούνται να τηρήσουν έναν υποχρεωτικό ενδυματολογικό κώδικα που αντιστοιχεί στο συνοδευτικό θέμα. Πέρυσι, αυτό μεταφράστηκε στο ότι οι καλεσμένοι φορούσαν σύνολα εμπνευσμένα από την έννοια "The Garden of Time", ενώ η φυσική έκθεση είχε θέμα "Sleeping Beauties: Reawakening Fashion".

Το dress code για το Met Gala του 2025 δε θα αποκαλυφθεί πριν από τις αρχές του νέου έτους, αλλά η έκθεση παρέχει πλαίσιο κι ενδείξεις για το τι θα υπαγορεύσει το Ινστιτούτο Κοστουμιών ως κανόνες ένδυσης. Ένα κρίσιμο μέρος του βιβλίου της Miller, και της έκθεσης σε άμεση συσχέτιση, είναι η έννοια του «δανδισμού». Για τους μη μυημένους, ο δανδισμός χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει κάποιον -ιστορικά έναν άνδρα- ο οποίος είναι «εξαιρετικά αφοσιωμένος στο στιλ και το προσεγγίζει ως πειθαρχία», σύμφωνα με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης. Στο πλαίσιο της Black Americana, στην οποία εστιάζει συγκεκριμένα η έκθεση, η φράση έχει βαθύτερη σημασία.

gettyimages-2151813675.jpg


Όπως εξηγείται σε μια δήλωση: «Ο δανδισμός επιβλήθηκε αρχικά στους μαύρους άνδρες στην Ευρώπη του 18ου αιώνα, καθώς το ατλαντικό δουλεμπόριο και η αναδυόμενη κουλτούρα του καταναλωτισμού δημιούργησαν μια τάση για μοντέρνα ντυμένους υπηρέτες. Ο δανδισμός προσέφερε στους μαύρους ανθρώπους την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το ντύσιμο, τη χειρονομία, την ειρωνεία και το πνεύμα για να μετασχηματίσουν τις δεδομένες ταυτότητές τους και να φανταστούν νέους τρόπους ενσάρκωσης των πολιτικών και κοινωνικών δυνατοτήτων».

Πώς διαμορφώνεται η λίστα των καλεσμένων;

Ενώ η λίστα των καλεσμένων παραμένει υπό αυστηρή λεπτομέρεια, μπορούμε να εκτιμήσουμε ποιοι θα μπορούσαν να παρευρεθούν με βάση το θέμα. Δεδομένης της προσέλευσης για το ντεμπούτο του Pharrel στην ανδρική συλλογή Louis Vuitton -Beyoncé, Zendaya, Naomi- μπορούμε επίσης να περιμένουμε ένα παρόμοιο πλήθος αστέρων τον Μάιο. Η Rihanna θα εμφανιστεί αναμφίβολα στο πλευρό του ράπερ αγαπημένου της, A$AP Rocky.

1340156806.webp

Πότε θα λάβει χώρα;

Από το 1995 που εδραίωσε τη θέση του στο ημερολόγιο της μόδας, το Met Gala φιλοξενείται σταθερά την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου. Για το 2025, η ακριβής ημερομηνία θα είναι στις 5 Μαΐου 2025. Τα περιβόητα τσιμεντένια σκαλοπάτια του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης στο Upper East Side θα μεταδίδονται ζωντανά καθώς οι διασημότητες της μόδας, της τέχνης και της ψυχαγωγίας θα τα ανεβαίνουν. Οι αφίξεις θα μεταδοθούν από τα μεγαλύτερα δίκτυα.

Με πληροφορίες από Grazia