fbpixel

Search icon
Search
Έρση Σωτηροπούλου: Η πρώτη Ελληνίδα συγγραφέας - φαβορί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024
PEOPLE & MOMENTS

Έρση Σωτηροπούλου: Η πρώτη Ελληνίδα συγγραφέας - φαβορί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σήμερα, Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου


Έχουν περάσει 60 χρόνια από τότε που ο Γιώργος Σεφέρης τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας και 45 από τη βράβευση του Οδυσσέα Ελύτη. Φέτος, ένα από τα μεγάλα φαβορί για τον πολυπόθητο τίτλο, είναι όχι μόνο Ελληνίδα, αλλά και γυναίκα πεζογράφος. Το όνομά της είναι Έρση Σωτηροπούλου και ανταγωνίζεται επάξια μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως είναι ο Ιάπωνας συγγραφέας Haruki Murakami και η Κινέζα Can Xue. 

Η είδηση για την πιθανότητα αυτής της σημαντικής διάκρισης έγινε γνωστή από την ίδια τη συγγραφέα, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, στον οποίο ανάρτησε τους πίνακες που δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των εταιρειών στοιχήματος άρα και τις προβλέψεις και τις αποδόσεις που δίνουν για το ποιος είναι πιθανότερο να βραβευτεί φέτος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η ιστορία μιας γυναίκας 

ersi-sotiropoulou.jpg

Η Έρση Σωτηροπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1953 και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Πολιτιστική Ανθρωπολογία στη Φλωρεντία και εργάστηκε ως μορφωτική σύμβουλος στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη. Έχει γράψει ποιήματα, νουβέλες και μυθιστορήματα και έχει ασχοληθεί µε την οπτική και τη συγκεκριμένη ποίηση.

Κατά τη διάρκεια της λογοτεχνικής και συγγραφικής της πορείας έχει κερδίσει μια σειρά από βραβεία, όπως το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και µε το βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω» για το µυθιστόρημα «Ζιγκ ζαγκ στις νεραντζιές», το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για τη συλλογή «Να νιώθεις µπλε, να ντύνεσαι κόκκινα», το βραβείο ποίησης Dante Alighieri στην Ιταλία. Το μυθιστόρημά της «Τι µένει από τη νύχτα» απέσπασε στη Γαλλία το Βραβείο Μεσόγειος και στις ΗΠΑ το Εθνικό βραβείο ALTA 2019. Τα έργα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, σουηδικά, φινλανδικά, τουρκικά, αραβικά και ιταλικά.

favori-nompel-logotexnias-2024-ersi-17878.webp

Δεν ήταν όμως όλα ρόδινα στην επαγγελματική της καριέρα. Μία από τις άσχημες στιγμές ήταν, όταν πριν από χρόνια, το βιβλίο της «Ζιγκ ζαγκ στις νεραντζιές» λογοκρίθηκε και είχε ως αποτέλεσμα να αποσυρθεί με εισαγγελική εντολή το 2008 από τις σχολικές βιβλιοθήκες ως «χυδαίο πορνογράφημα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Έρση Σωτηροπούλου είναι υποψήφια για το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Μάλιστα, το όνομά της βρίσκεται στη λίστα τα τελευταία 5 -6 χρόνια. Ωστόσο, φέτος φαίνεται τα πράγματα να είναι κάπως διαφορετικά, με τις πιθανότητες να είναι υπέρ της.

Με γλώσσα κοφτερή και δυνατή, με θέματα που αγγίζουν όλες τις πτυχές της ζωής μας, από τη θέση της γυναίκας, την οικογένεια, τον φεμινισμό, την πολιτική, τη μορφή της μητέρας αλλά και την ανάγκη του να ανήκεις κάπου, η συγγραφέας έχει αφήσει και συνεχίζει να αφήνει το δικό της στίγμα στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια λογοτεχνία. Ελπίζουμε αυτό να ανταμειφθεί και με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. 

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει σήμερα, Πέπμτη, στις 14:00 ώρα Ελλάδας από τη Σουηδική Ακαδημία.