fbpixel

Search icon
Search
Τhe Talks: Με την γλύπτρια Αγγελική Σταματάκου
#GREEKSDOITBETTER

Τhe Talks: Με την γλύπτρια Αγγελική Σταματάκου

Με αφορμή το γλυπτό Monolith που παρουσίασε στην Art Athina


Αν και είναι η πρώτη της συμμετοχή στην Art Athina, το timing ήταν ιδανικό και το γλυπτό της Μονόλιθος που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κέρδισε όλες τις εντυπώσεις. Η Αγγελική Σταματάκου επέλεξε να παρουσιάσει μόνο ένα έργο τέχνης μια και το συγκεκριμένο έργο είναι αρκετά επιβλητικό. Η ιδιαίτερη μορφή του, οι υφές και η χρήση φωτισμού, ήχων και κίνησης δημιούργησαν μια ζωντανή και δυναμική εμπειρία, κάνοντας το γλυπτό διαδραστικό και ζωντανό.

Η ίδια αναφέρει: «Οραματιζόμουν έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα - από εκεί προέρχονται οι Μονόλιθοι και αυτό που πρεσβεύουν. Η έμπνευση πίσω από το γλυπτό προέρχεται από το ενδιαφέρον μου για την επιστημονική φαντασία, τον φουτουρισμό και το άγνωστο. Παράλληλα δημιούργησα, τον μυστηριώδη, ανθρωπόμορφο χαρακτήρα Jano Ailo, ο οποίος με κάποιον άγνωστο τρόπο συνδέεται με τους Μονόλιθους. Κάθε Μονόλιθος είναι μία μοναδική στο είδος της δημιουργία, με ξεχωριστό όνομα που προκύπτει από τις συντεταγμένες στις οποίες βρέθηκε. Οι Μονόλιθοι αψηφούν την κατανόηση, υπονοώντας ίσως μια εσωτερική ζωτικότητα και μια μυστηριώδη δύναμη».

Από χειροποίητα λεπτομερή κεραμικά γλυπτά μέχρι εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, η Αγγελική ξεπερνά τα όρια του δυνατού. Χαρακτηρίζει τη δουλειά της ενδοσκοπική και κοινωνικά συνειδητοποιημένη, αντικατοπτρίζοντας τις προσωπικές της εμπειρίες, τις φιλοσοφικές της εξερευνήσεις και τον κόσμο γύρω της.

Η τέχνη ήταν πάντα μέρος της ζωής της, αποτελούσε κομμάτι της καθημερινότητάς της από μικρό παιδί. Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα να επιλέξει μια διαδρομή για το μέλλον της, η τέχνη δεν ήταν στα πρώτα πλάνα της Αγγελικής Σταματάκου. Σπούδασε φαρμακευτική στην Αγγλία, πήρε και το Master, θεωρούσε ότι είχε επιλέξει τον "σωστό" δρόμο. Ωστόσο, η ανάγκη της να εκφράζεται δημιουργικά δεν είχε εκλείψει ποτέ. Σπούδασε Εικαστικά στο ΑΚΤΟ, στη συνέχεια έγινε μητέρα, κι όταν γνώρισε τον πηλό συνέβη κάτι απρόσμενο. Άρχισε να αφιερώνει ατελείωτες ώρες στην δημιουργία έργων. Η ίδια αφηγείται... «Κάποια στιγμή, περίπου δύο χρόνια πριν, κάθισα και συζήτησα με τον εαυτό μου. Με ρώτησα πού θέλω να είμαι στο μέλλον, ποιο είναι το πραγματικό μου πάθος. Η απάντηση ήταν προφανής. Η τέχνη. Το να χαράσω τον δικό μου δρόμο ως καλλιτέχνης ήταν απόφαση που άλλαξε τη ζωή μου. Από τότε βρίσκω τον εαυτό μου σε ένα συνεχές ταξίδι συναισθηματικής και πνευματικής εξέλιξης».

Σήμερα, μια σειρά από διακρίσεις και συνεργασίες σε όλο τον κόσμο με διεθνή σημαντικά projects την καθιστούν μία από τις πιο σημαντικές Ελληνίδες κεραμίστριες, με μια πολύ ιδιαίτερη γραφή που την κάνει πραγματικά να ξεχωρίζει. Κι έχει ακόμη να δώσει πολλά!

sgpr1w3hprg5yr7r720240920103652-XddaI.jpg

Μίλησέ μας για το feedback, την ανταπόκριση που είχε αυτό το επιβλητικό έργο από το κοινό.

Η ανταπόκριση του κοινού ήταν απίστευτη. Παρατηρούσαμε τον κόσμο να παρατηρεί το έργο, να θέλει να το αγγίξει, και τελικά να το αγγίζει! Υπήρξαν πολλές όμορφες στιγμές με το κοινό. Την πρώτη μέρα, μία Γαλλίδα γυναίκα, αφού της εξήγησα τη σημασία του Μονόλιθου για μένα, άρχισε να κλαίει. Μου είπε “συγγνώμη”, και της απάντησα “γιατί συγγνώμη; Έτσι θα σε θυμάμαι για πάντα.” Αυτή η στιγμή ήταν πολύ σημαντική για μένα. Όλοι είμαστε συνδεδεμένοι και χρειαζόμαστε την ελευθερία να εκφραζόμαστε. Με άγγιξε επίσης το γεγονός ότι έλαβα μηνύματα από ανθρώπους που μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για το έργο και τα συναισθήματα που τους προκάλεσε. Αυτό ήταν σημαντικό τόσο για μένα όσο και για την ομάδα.

Ποια είναι τα αγαπημένα σου υλικά, πώς κατέληξες σ’ αυτά και τι είναι αυτό το ξεχωριστό που σου προσφέρουν;

Το αγαπημένο μου υλικό είναι ο πηλός. Με γοητεύει το ότι μου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσω ο,τιδήποτε επιθυμώ με τα χέρια μου. Ωστόσο, πρόσφατα, άρχισα να εξερευνώ και άλλα υλικά, όπως τον χαλκό, τη ρητίνη και το αλουμίνιο και είμαι ενθουσιασμένη που θα τα ενσωματώσω στη δουλειά μου.

Τι μέρος της ζωής σου καταλαμβάνει η Τέχνη;

Η επαφή μου μαζί της είναι καθημερινή. Κάθε μέρα βρίσκομαι στο στούντιο μου από τις 8 το πρωί και κάποιες μέρες φεύγω βράδυ. Πάω και Σαββατοκύριακα. Είτε σχεδιάζω, είτε χτίζω έργα, είτε πειραματίζομαι, είτε βρίσκομαι σε βιντεοκλήσεις με συνεργάτες, είτε απαντώ σε e-mails  σχετικά με τη δουλειά μου. Είμαι αφοσιωμένη σε αυτό που κάνω, με γεμίζει, και δίνει σκοπό στη ζωή μου.

Τι το μοναδικό σου προσφέρει η κεραμική τελικά;

Νιώθω ότι έχει διαμορφώσει την στάση μου απέναντι στη ζωή. Δίνω ποιοτικό χρόνο στον εαυτό μου, ενώ παράλληλα είμαι παραγωγική και αποτελεσματική. Δίνω την ψυχή μου σε κάθε έργο, και έτσι είμαι πάντα ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα. Επιπλέον, χαίρομαι που τα έργα μου μπορούν να φέρουν χαρά σε άλλους, καθώς νιώθω ότι δημιουργήθηκαν γι' αυτούς.

Πότε αισθάνεσαι ότι ένα έργο ολοκληρώνεται;

Ξέρω πού τελειώνει πριν τελειώσει. Καμία φορά και πριν ξεκινήσει. Έχει να κάνει με την ισορροπία. Μόλις βρει ισορροπία έχει τελειώσει. Ωστόσο αυτό που αντιλαμβάνομαι αργότερα, κάποιες φορές και μήνες μετά την ολοκλήρωσή ενός έργου, είναι η ιστορία του. Τότε είναι που το έργο αποκτά ζωή, και αυτή είναι μια συγκινητική στιγμή για εμένα.

Τι σου έχει αποκομίσει η εξωστρέφειά σου με τη συμμετοχή σου σε εκθέσεις του εξωτερικού;

Κάθε συμμετοχή μου σε έκθεση στο εξωτερικό πέραν της μοναδικής εμπειρίας, είχε πάντα κάποια σημαντική συνεργασία να μου προσφέρει. Aρχικά βρίσκω πολύ ενδιαφέρον να γνωρίζω καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Πέραν αυτού όμως έχω γνωρίσει και εξαιρετικούς ανθρώπους, μέντορες και έχω μάθει παρά πολλά για το πως λειτουργεί ο κόσμος της τέχνης. Σου ανοίγει το μυαλό. Ιδιαίτερα μετά τη συμμετοχή μου στη Biennale της Φλωρεντίας, γνώρισα ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν και τώρα συνεργάζομαι μαζί τους για σπουδαία projects.

Ποια είναι τα highlights της καριέρας σου και τι έπεται;

Η συνεργασία μου με τον Ross McLean Calder και το House of Mandela το 2023 να εκπροσωπήσω τα έργα του Nelson Mandela στην Ελλάδα. Η βράβευσή μου με το "Lorenzo il Magnifico" βραβείο στην XIV Florence Biennale για την Κεραμική Τέχνη στην τελετή λήξης. Επίσης είμαι πολύ ενθουσιασμένη για την συνεργασία μου με το Casamia στο Dubai, είναι πολύ σημαντική. Η συνεργασία μου με τον γλύπτη Marco Olivier από την Νότια Αφρική, με τον οποίο δουλεύουμε πάνω σε έργα για δημόσιες εγκαταστάσεις. Η εκπροσώπηση έργων μου από την Gallery Philia στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2022. Συμβαίνουν διάφορα ωραία.

Ποιες είναι οι σωστές δόσεις ενέργειας που διαθέτεις στην Τέχνη και σε όλα τα υπόλοιπα;

Σε αυτήν τη φάση της ζωής μου, όλα γυρίζουν γύρω από την τέχνη. Δεν έχω days off, γιατί δεν είναι ακριβώς δουλειά. Είναι σκοπός. Δεν είναι εύκολο, απαιτεί θυσίες. Ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος και ο σκοπός είναι σημαντικός οπότε δεν ξέρω αν οι δώσεις ενέργειας που δίνω είναι οι σωστές αλλά το κάνω από επιλογή. Τον ελεύθερο χρόνο μου θα τον αφιερώσω στα παιδιά μου.

Πού έχεις καταλήξει σε σχέση με τον τρόπο ζωής που σου ταιριάζει;

Μου αρέσει να είμαι δημιουργική και ελεύθερη. Ενθουσιάζομαι να κάνω σπουδαίες συνεργασίες με ανθρώπους από όλο τον πλανήτη και σπουδαία πράγματα στην χώρα μου και στο εξωτερικό.

Πώς νιώθεις όταν βλέπεις ένα έργο σου σε κάποιον χώρο;

Μου αρέσει να παρατηρώ διακριτικά πώς αντιδράει ο κόσμος όταν βλέπει έργα μου. Την αλληλεπίδρασή τους με τον θεατή.

Τι έχεις αποκομίσει μέχρι τώρα;

Είμαι επιλεκτική με τους συνεργάτες μου. Αυτήν τη στιγμή, συμμετέχω σε σημαντικές συνεργασίες στο εξωτερικό. Με κάθε νέα συνεργασία, ανοίγονται νέες προοπτικές. Νιώθω ευγνωμοσύνη για όσα συμβαίνουν.

Τι άλλο σχεδιάζεις; Ποια είναι τα επόμενά σου βήματα;

Παράλληλα με τα χειροποίητα κεραμικά μου έργα, έχω μπει και στον χώρο του Interior Design. Θα δείτε πολλά όμορφα πράγματα μέσα στο επόμενο διάστημα.

Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει...

Αγάπη, δημιουργικότητα, εξέλιξη.

sk94c0uhwxfbv3yok20240920103830-rmZvp.jpg

Ποιοι άνθρωποι σε βοήθησαν στο πρόσφατο έργο σου;

Για να πάρουν ζωή τα περίπλοκα γλυπτά, συνεργάστηκα στενά με μια ομάδα ταλαντούχων ατόμων. Ο κατασκευαστής και ειδικός στα υλικά, Λέων Βήτας. Ο Paulius Uza και η Aurelija Sukeviciute, οι technological artists και ιδιοφυΐες πίσω από τη φόρτιση του Μονόλιθου με ενέργεια, ενσωματώνοντας πρωτότυπο ήχο και τα οπτικά εφέ στο γλυπτό. Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την The Blender Gallery, με την καθοριστική υποστήριξη του διευθυντή της, Ιάσωνα Θεοφανίδη, ο οποίος έχοντας υψηλές προσδοκίες, συνέβαλε καθοριστικά στην υλοποίησή του.

Για να ζωντανέψει ο αινιγματικός χαρακτήρας Jano Ailo, συνεργάστηκα με τον διακεκριμένο Έλληνα σχεδιαστή μόδας Γιάννη Λάσκο, με τον ταλαντούχο Hair/Make up Designer Μπράτη και την Conceptual Φωτογράφο Φωτεινή Ζαγκλάρα.