fbpixel

Search icon
Search
An insider guide to: Σύρος με τον Ευθύμη Κάλφα
TRAVEL

An insider guide to: Σύρος με τον Ευθύμη Κάλφα

Ο Θεσσαλονικιός ραδιοφωνικός παραγωγός μοιράζεται μαζί μας τους θησαυρούς αυτού του τόπου


Είναι η φωνή πίσω από την καθημερινή απογευματινή συντροφιά από την Αθήνα, πλέον, στα FM του Music 89.2, ο άνθρωπος με το αστείρευτο χιούμορ που όλοι θα θέλαμε να είχαμε για παρέα, ο insider που γνωρίζει πάντα τα καλύτερα μέρη για φαγητό και κοκτέιλ, αλλά κι ένα social media junkie, που θα περιγράψει παραστατικότατα όλα όσα σκεφτόμαστε. Ο τρόπος που τόσο αυθεντικά προσεγγίζει τα πάντα τον καθιστούν τον καλύτερο συλλέκτη εμπειριών, κυρίως σε μέρη όπου φτάνεις μέσω θαλάσσης, μιας και το αεροπλάνο δεν αποτελεί ιδιαίτερη αγάπη του.

THE ISLAND Η Σύρος θα είναι πάντα πρώτη στις προτιμήσεις μου, χωρίς δεύτερες σκέψεις! Ένα νησί γεμάτο αντιθέσεις, που συνδυάζει τον κυκλαδίτικο μινιμαλισμό με τη μεσαιωνική μεγαλοπρέπεια και τα νεοκλασικά στοιχεία. Η Ερμούπολη, που άρχισε να κατοικείται σταδιακά από πρόσφυγες από το 1822, με τα νεοκλασικά κτίρια και τις πλατείες, αποπνέει μια αριστοκρατική ατμόσφαιρα που θυμίζει την Ευρώπη του 19ου αιώνα. Και ύστερα είναι οι ήσυχες παραλίες της με τα κρυστάλλινα νερά, που σου χαρίζουν απόλυτη ηρεμία και χαλάρωση. Εδώ πέρασα το πρώτο μου Πάσχα σε νησί κι έκτοτε έγινε προσωπικός μου στόχος κάθε Πάσχα να πηγαίνω και σε κάποιο άλλο, μέχρι να τα επισκεφθώ όλα.

shutterstock-1337841920.jpg


M
UST VISIT Αφήστε το αυτοκίνητο κάπου κεντρικά και ξεκινήστε το περπάτημα. Βόλτα στην Ερμούπολη, στο θέατρο Απόλλων και την πλατεία Μιαούλη, αλλά και στην Άνω Σύρο οπωσδήποτε, με τα ενετικά στοιχεία και την καταπληκτική θέα. Μια επίσκεψη στο μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη αλλά και στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα σας βοηθήσει να μάθετε περισσότερα για την Ιστορία του νησιού.

TOP SECRET Αφού πέσει ο ήλιος κι έχετε γυρίσει από τη θάλασσα, μετά το απαραίτητο μπάνιο στο δωμάτιο και μπόλικη after sun στο σώμα, πηγαίνετε στο Kouchico που θα βρείτε στη Χώρα ή για κάτι πιο χαλαρό και γραφικό, στο Theosis Bar, στην Άνω Σύρο.

shutterstock-1999311812.jpg


L
OCAL FLAVORS Για πρωινό, δοκιμάστε τα πεντανόστιμα “Sando” του Poem, μπροστά στην προκυμαία του λιμανιού. Για μεσημεριανό, κατευθυνθείτε στη Χαλανδριανή στην Απάνω Μεριά του νησιού, στην ταβέρνα Λυγερός, εκεί όπου μαγειρεύουν σε γάστρες, σε χάλκινους νταβάδες και σε καζάνια, πάντα στον ξυλόφουρνο και με ψησταριές στα κάρβουνα. Μη φύγετε από το νησί αν δε δειπνήσετε στο Hygge, στην Άνω Σύρο, ένα εστιατόριο με έμφαση στην ψαροφαγία, με λίγες προτάσεις και σε κρέας, και με θέα που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα. Στις τελευταίες πενθήμερες διακοπές μου, το επισκέφθηκα συνολικά 4 φορές. Επίσης, όλοι στο νησί μιλούν για το ντόπιο τυρί Σαν Μιχάλη (Π.Ο.Π.), το οποίο έχει γεύση καρυδιού -ειδικά όταν ωριμάζει- και είναι πικάντικο. Αρκετοί το χαρακτηρίζουν ως την «παρμεζάνα» της Σύρου και θα το συναντήσετε σε όλα τα εστιατόρια και τις ταβέρνες. Είναι το top προϊόν τους.

FAVORITE BEACH Η παραλία Γαλησσάς είναι ιδανική για οικογένειες, ενώ η Αζόλιμνος προσφέρει μια πιο ήσυχη εμπειρία. Για μια «όαση δροσιάς», επισκεφτείτε την Πηγή πίσω από την Άνω Σύρο, όπου τρέχει ένα μικρό ρυάκι.

syros-hygge-top-3-1280.jpg
Το εστιατόριο Hygge


H
IDDEN GEMS Ένα καλά κρυμμένο διαμαντάκι είναι το ξωκλήσι του Αγίου Στέφανου στη Σύρο, που βρίσκεται σε μια σπηλιά μέσα στη θάλασσα και η πρόσβαση σε αυτό γίνεται μόνο με οργανωμένη πεζοπορία από τον Γαλησσά ή με σκάφος. Για αγορές, στην Ερμούπολη επισκεφτείτε το Syros Art Gallery, με εκθέτες που εμπνέουν πρώτα απ’ όλα την ψυχή, και το Alkisti Jewelry Atelier, με τα χειροποίητα κοσμήματα που αντλούν έμπνευση από τη θάλασσα της Σύρου.


Island Inspiration


lygeros-syros-tavernes-gastronomos-1.jpg
Παραδοσιακά χειροποίητα κεραμικά της Σύρου


Θυμάμαι πέρυσι, όσο ήμουν στο νησί, είχα διαβάσει το «20 χρόνια σιωπή» της Μαρί Βαρέιγ. Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, γεμάτο μυστικά και ανατροπές, βαθιά γυναικεία αλληλεγγύη και απλή γλώσσα, ιδανικό για ανάγνωση κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Δεν πρέπει να φύγει κανείς από τη Σύρο αν δε δοκιμάσει τα παραδοσιακά λουκούμια αλλά και τη χαλβαδόπιτα.

Στη Σύρο υπάρχουν πολλά καταστήματα χειροποίητων κεραμικών - από κούπες και βάζα μέχρι πιάτα και διάφορα διακοσμητικά σπιτιού. Νομίζω είναι το πιο όμορφο δώρο για να φέρεις μαζί σου πίσω.