fbpixel

Search icon
Search
Τα σημάδια που δείχνουν ότι ο μεταβολισμός σας είναι πραγματικά αργός και τι μπορείτε να κάνετε
HEALTH

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ο μεταβολισμός σας είναι πραγματικά αργός και τι μπορείτε να κάνετε

Μία διαδικασία που σίγουρα δε χρειάζεται άγχος, αλλά μεθοδικά βήματα


Έχοντας έναν ενεργοποιημένο μεταβολισμό, ο οποίος ουσιαστικά λειτουργεί σωστά, θα παρατηρήσετε ότι έχετε περισσότερη ενέργεια και θα αισθάνεστε καλύτερα, με το βάρος σας να διατηρείται στα σταθερά επίπεδα. Πόσοι από εσάς -ωστόσο- γνωρίζετε πώς θα το πετύχετε αυτό; Το σώμα μας, από μόνο του ξέρει πώς να μας «μιλάει» και να μας δείχνει τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι και τώρα, ήρθε η ώρα απλά να το ακούσουμε.

Συνεχίστε να διαβάζετε, για να ανακαλύψετε τα σημάδια που σας δείχνουν πως ο μεταβολισμός σας είναι αργός, αλλά και το πώς θα το αλλάξετε αυτό.

Αναλάβετε δράση!

Good to know

Ξεκινώντας από τα βασικά, είναι σημαντικό να καταλάβετε το τι ακριβώς είναι ο μεταβολισμός και ποια είναι πραγματικά η αξία του. Είναι αυτός που προσδιορίζει τον αριθμό των θερμίδων που «καίμε» κάθε στιγμή, ακόμη και τις ώρες που ξεκουραζόμαστε ή κοιμόμαστε κι όπως σημειώνουν οι ειδικοί, είναι ουσιαστικά η «μηχανή» του σώματός μας, η οποία χρειάζεται διαρκώς καύσιμα -aka θερμίδες- προκειμένου να εκτελεί σωστά κι επαρκώς τις λειτουργίες της. Η ηλικία, είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό, καθώς όσο μεγαλώνουμε, μειώνεται η μυϊκή μας μάζα με αποτέλεσμα να γίνεται πιο αργός, ενώ σημασία έχει και το φύλο. 

vegan-BVMlZ.jpeg


Οι άντρες, έχουν από τη φύση τους μεγαλύτερη μυϊκή μάζα από τις γυναίκες και συνήθως ταχύτερο μεταβολισμό, ενώ -τέλος- εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι και τα γονίδια. Υπάρχει πράγματι η κατηγορία των ανθρώπων που γεννιούνται με γρήγορο μεταβολισμό, ενώ κάποιοι άλλοι πρέπει να προσπαθήσουν για να τον επιταχύνουν, ωστόσο, σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως διάφορες έρευνες έχουν δείξει πως αν ακολουθεί κανείς ένα κακό διατροφικό πρόγραμμα, μπορεί να «ρίξει» και να μειώσει τον μεταβολισμό του έως 30%. To make the long story short, πρόκειται για έναν βασικό κομμάτι του ανθρώπινου σώματος, το οποίο δεν πρέπει να παραμελούμε για πολλούς λόγους.

The signs

Στασιμότητα βάρους

Ένα σημάδι που σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να λειτουργεί ως... καμπανάκι, είναι το γεγονός πως το σωματικό βάρος ενός ατόμου δεν αλλάζει, ακόμη και όταν ακολουθεί ένα σωστό και σταθερό πρόγραμμα διατροφής και γυμναστικής. Το φαινόμενο αυτό, ονομάζεται «αντίσταση απώλειας βάρους» και ουσιαστικά, αυτό που συμβαίνει είναι ότι το σώμα αποθηκεύει θερμίδες αντί να τις καίει.

Φούσκωμα

Πόσες φορές έχετε παρατηρήσει πως το σώμα σας μοιάζει «πρησμένο» μετά από ένα απλό, basic γεύμα; Πόσες φορές έχετε αισθανθεί αυτό το ενοχλητικό φούσκωμα, που σας προκαλεί εκνευρισμό; Πρόκειται για σημάδια που συνδέονται άμεσα με τη δυσλειτουργία του πεπτικού και αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, όπως φλεγμονές και αργό μεταβολισμό.

shutterstock-2151872281.jpg


Ο
ρμονικές αλλαγές

Ένας αργός μεταβολισμός είναι αρκετά πιθανό να οδηγήσει σε ανισορροπίες ορμονών που επηρεάζουν την όρεξη, τον ύπνο και το άγχος, ενώ εξίσου κοινά, είναι και συμπτώματα όπως το ξηρό δέρμα ή η αραίωση των μαλλιών, ειδικά στην περίπτωση των γυναικών.

Ανισορροπία σακχάρου

Αισθάνεστε πολλές φορές μέσα στην ημέρα μία ανεξήγητη πείνα και επιθυμία για γλυκά; Σε αυτή την περίπτωση, η «αντίδραση» αυτή του σώματός σας, έρχεται να σας δείξει πως δε διαχειρίζεται σωστά το σάκχαρο στο αίμα κι αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να αισθάνεστε κι ένα έντονο αίσθημα ατονίας.

The solutions

Οργανώστε τα γεύματά σας

Η πιο σημαντική και βασική αλλαγή που μπορείτε να κάνετε, σε περίπτωση που παρατηρήσετε πως ο μεταβολισμός σας έχει αλλάξει, είναι να κάνετε focus στη διατροφή σας. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τα γεύματα αργά μέσα στη μέρα, ειδικά όσο πλησιάζει η ώρα του ύπνου, προκειμένου να δημιουργήσετε ένα διάλειμμα 12-14 ωρών για να ξεκουραστεί το σώμα σας. Όσον αφορά στο ξεκίνημα της ημέρας, προτιμήστε ένα γεύμα 1-2 ώρες μετά από την ώρα που θα ξυπνήσετε, προκειμένου να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας.

Εξετάστε τον παράγοντα «δυσανεξίες»

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν -λανθασμένα- το γεγονός ότι είναι αρκετά πιθανό να εμφανίσουν σε κάποιο διάστημα της ζωής τους διάφορες τροφικές δυσανεξίες. Πλέον, ειδικά με τα μέσα που έχουμε όλοι στη διάθεσή μας, είναι σημαντικό να εξετάσουμε κι αυτόν τον παράγοντα, προκειμένου να απομακρύνουμε από τη διατροφή μας τροφές που πιθανότατα μας επιβαρύνουν.  Η γλουτένη, τα γαλακτοκομικά ή και η σόγια αποτελούν αρκετές φορές την... πηγή του κακού και ένα ειδικό test, είναι αυτό που θα σας δώσει όλες τις απαντήσεις.

shutterstock-2434185529.jpg


Π
ιείτε νερό

Κι όμως και σε αυτή την περίπτωση, το νερό είναι ένας παράγοντας που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εκ νέου ενεργοποίηση του μεταβολισμού σας, αυξάνοντάς τον σε ένα ποσοστό που αγγίζει ακόμη και το 30%. Συνεπώς, είναι εξαιρετικά σημαντικό να το εντάξετε στην καθημερινότητά σας, φροντίζοντας να πίνετε περίπου 2-3 λίτρα ημερησίως και τα benefits θα είναι πολλαπλά.

Κάντε γυμναστική

Η άσκηση συμβάλλει στην επιτάχυνση του μεταβολισμού κι ακόμη κι αν δεν σκοπεύετε άμεσα να την εντάξετε στην καθημερινότητά σας, το περπάτημα ή και η ποδηλασία μπορούν να αποτελέσουν ένα πρώτο step. Από εκεί και πέρα, εξαιρετικά αποτελεσματική είναι η γυμναστική με αντιστάσεις, καθώς οι μύες καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από το λίπος, οπότε η αύξηση της μυϊκής σας μάζας θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Προσπαθήστε να κάνετε δραστηριότητες που ενδυναμώνουν τις μεγάλες μυϊκές ομάδες, όπως είναι τα πόδια, η πλάτη, η κοιλιά, το στήθος και οι ώμοι τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα και πείτε ένα μεγάλο «ναι» σε ασκήσεις υψηλής έντασης.

Διαχειριστείτε το άγχος σας

Δυστυχώς, έχουμε μπει σε μία εποχή, στην οποία το άγχος παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλους -σχεδόν- τους τομείς της καθημερινότητάς μας κι είναι κι αυτός ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό και να μειώσει τη λειτουργία του. Συνεπώς, αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να προσπαθήσετε να το διαχειριστείτε το άγχος σας, ξεκινώντας με μικρά steps που θα σας οδηγήσουν στο σημείο που θέλετε να φτάσετε. Μικρά breaks μέσα στη μέρα, αλλά και δραστηριότητες που επιτρέπουν στο μυαλό σας να ξεφύγει έστω και για λίγο, είναι μερικά μόνο από τα tips που ενδεχομένως θα σας βοηθήσουν.

shutterstock-2455925403-cpP9s.jpg


Κ
αλός ύπνος

Last but not least, μία καλή και σταθερή nighttime routine, είναι ένα από τα πιο σημαντικά «μυστικά» που διατηρούν τον μεταβολισμό σε σωστά επίπεδα. Προσπαθήστε να κοιμάστε περίπου 7-9 ώρες κάθε βράδυ, προκειμένου να επιτρέψετε στον οργανισμό σας να λειτουργεί σωστά, αλλά και στο σώμα σας να κάνει ένα break, για να προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο πως δε χρειάζεται πανικός και ανησυχία, ακόμη κι αν παρατηρήσετε πως ο μεταβολισμός σας μοιάζει να έχει «κολλήσει», καθώς δεν πρόκειται για κάτι μόνιμο. Υιοθετώντας σωστές συνήθειες, με απλές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας, θα μπορέσετε να ανακτήσετε τον έλεγχο και να αλλάξετε την καθημερινότητά σας προς το καλύτερο...