fbpixel

Search icon
Search
Week Agenda: Πώς υποδέχεται η Θεσσαλονίκη τη νέα εβδομάδα
AGENDA

Week Agenda: Πώς υποδέχεται η Θεσσαλονίκη τη νέα εβδομάδα

Οι πιο updated προτάσεις είναι εδώ


Μια μέρα μάς χωρίζει από τον Οκτώβριο και η Θεσσαλονίκη έχει υποδεχθεί για τα καλά τη φθινοπωρινή σεζόν. Προτάσεις για όλα τα γούστα και για κάθε ώρα της ημέρας γεμίζουν την εβδομάδα μας με ενδιαφέροντα δρώμενα, που αξίζουν την προσοχή μας.

Κρατήστε σημειώσεις...

Δευτέρα

«Τα τραγούδια της Σωτηρίας» στο Θέατρο Αυλαία

755950.jpg

«Τα τραγούδια της Σωτηρίας», η μουσική παράσταση αφιερωμένη στην «Αρχόντισσα του ρεμπέτικου», ανεβαίνει ξανά, σε έναν ιδιαίτερο χώρο! H Χριστίνα Μαξούρη και τέσσερις λαϊκοί μουσικοί, στήνουν το πάλκο τους στο Θέατρο Αυλαία. «Τα τραγούδια της Σωτηρίας» ξεπερνούν τα όρια της σκηνής και του πάλκου και κινούνται ανάμεσα στη θεατρική παράσταση και τη μουσική βραδιά. Η Χριστίνα Μαξούρη ερμηνεύει αγαπημένα τραγούδια που σφράγισε με τη φωνή της η Μπέλλου και ανάμεσα σε αυτά μας αφηγείται μικρές ιστορίες και σύντομα περιστατικά από τη ζωή της ερμηνεύτριας. Οι σκοποί του Τσιτσάνη, του Παπαϊωάννου, του Μητσάκη, του Καλδάρα, του Σαββόπουλου, του Μούτση, του Ανδριόπουλου και του Λάγιου, μπλέκονται με μαρτυρίες για τη ζωή της Μπέλλου, μέσα από λόγια της ίδιας αλλά και ανθρώπων που τη γνώρισαν.

Info: Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ), Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.

Συγγραφείς του κόσμου ταξιδεύουν στο Μέγαρο: Georgi Gospodinov

greenwell-the-bulgarian-sadness-of-georgi-gospodinov-2.webp

Ο επιτυχημένος κύκλος εκδηλώσεων "Συγγραφείς του κόσμου" φιλοξενεί αγαπημένους συγγραφείς του αναγνωστικού κοινού. Αντλώντας συνομιλητές από ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών ιδιοτήτων και με συγγραφείς από όλο τον κόσμο, φιλοδοξία του ΟΜΜΘ είναι να συμβάλει στη διεύρυνση του πολιτισμικού διαλόγου και να προσφέρει στο κοινό του αλησμόνητες συζητήσεις. Στις 7/10, προσκεκλημένοι είναι ο συγγραφέας Georgi Gospodinov και η καθηγήτρια πανεπιστημίου Αλεξάνδρα Ιωαννίδου.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Δευτέρα στις 19:00.


Τρίτη

Αlexandre Mitchell έκθεση «Πόλεις της χαμένης μνήμης»

894089.jpg

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα παρουσιάζει από την Τρίτη 8 Οκτωβρίου την έκθεση «Πόλεις της χαμένης μνήμης/ Cities of Lost Memory» του Alexandre Mitchell, μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της στο πολιτιστικό κέντρο Full Circle των Βρυξελλών. Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 20 σχέδια, με ινδική μελάνη, με θέματα που αφορούν ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες, προβάλλουν δύσκολες όψεις της Ιστορίας και φιλοδοξούν να προκαλέσουν αντιπαραθέσεις και συζητήσεις.

Info: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. (Αγίου Δημητρίου 159), εγκαίνια Τρίτη στις 19:00.

Τρεις ξεχωριστές συναυλίες στο Βυζαντινό Λουτρό από το ωδείο Άνω Πόλης - 1η Συναυλία

bizantina-loytra-ano-polis-1790.jpg

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στο μοναδικό Βυζαντινό Λουτρό της οδού Θεοτοκοπούλου τρεις ξεχωριστές συναυλίες του Ωδείου Άνω Πόλης με ελεύθερη είσοδο για περιορισμένο αριθμό θεατών. Την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί συναυλία κλασικής Κιθάρας με την συμμετοχή των τελειόφοιτων σπουδαστών της τάξης του Μίλτου Χατζηκάλφα.

Info: Βυζαντινό Λουτρό (Θεοτοκοπούλου 13), Τρίτη στις 19:30.


Τετάρτη

59α Δημήτρια: Έκθεση: Διαχρονικές υφές - από την παράδοση στη σύγχρονη δημιουργία

1942-khoros-ton-moyson.jpg

Ο Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής και ο Πολιτιστικός σύλλογος Ουρανούπολης παρουσιάζουν έναν εικαστικό διάλογο μεταξύ των τεχνικών υφαντικής που αναπτύχθηκαν στο Παλαιοχώρι και την Ουρανούπολη και έργων σύγχρονης τέχνης. Τα σύγχρονα καλλιτεχνικά έργα που πλαισιώνουν τα αριστουργήματα της παράδοσης προέρχονται από εκλεκτούς Έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η Γιώτα Ανδριάκαινα, η Κατερίνα Βέλλιου, ο Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, η Κατερίνα Ζαφειροπούλου, ο Δημήτρης Ζουρούδης, ο Χρήστος Κωστούλας [Captain] και η Ευγενία Φαλιαρίδου. Καθένας ερευνά την έννοια της Συνύπαρξης, αντλεί έμπνευση από τα «καλλιγραφένια υφαντά, την παραδοσιακή ταπητουργία» και προσφέρει το δημιουργικό του αποτύπωμα. Υποδεχόμενοι με ενθουσιασμό την πρόσκληση, εξέφρασαν την προθυμία τους να συνεισφέρουν ενεργά στη διαδικασία αυτού του δημιουργικού διαλόγου.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Τετάρτη 10:00 - 18:00.

Αναδρομική έκθεση «Βάσω Κατράκη - Χαράγματα»

xaragmata.jpg

Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου και ώρα 20:00 η αναδρομική έκθεση Βάσω Κατράκη – Χαράγματα, με έργα από τη συλλογή της οικογένειας Μαριάννας Κατράκη. Η έκθεση, που διοργανώνεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την οικογένεια Μαριάννας Κατράκη, παρουσιάζει περί τα 90 έργα, που διατρέχουν το σύνολο της δουλειάς της: από τα πρώτες ξυλογραφίες της στα τέλη της δεκαετίας του 1930 έως τις συνθέσεις της δεκαετίας του 1980. Πλούσιο εποπτικό υλικό πλαισιώνει την έκθεση, ενώ ξεχωριστή έμφαση δίνεται στα έργα, τα οποία η χαράκτρια φιλοτέχνησε την περίοδο 1967-1974, με αφορμή και την επέτειο των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Info: Casa Bianca (Βασ. Όλγας 180 & Θεμ. Σοφούλη), εγκαίνια Τετάρτη στις 20:00.


Πέμπτη

«Το πάρτυ της ζωής μου» της Ελένης Ράντου στο Αριστοτέλειον

737690.jpg

Η Ελένη Ράντου πλάθει μια συναρπαστική ιστορία μνήμης και «αμνησίας», ένα γλυκόπικρο Πάρτυ ζωής, ο Ανέστης Αζάς, μετά τον εμπνευσμένο Μπακλαβά του, σκηνοθετεί και οι String Demons, Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούνη, συνοδεύουν μελωδικά, και όχι μόνο, ζωντανά επί σκηνής.

Info: Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2), Πέμπτη στις 20:30.

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας "Oneiric Images"

896640.jpg

Η Myró Gallery παρουσιάζει την ομαδική έκθεση φωτογραφίας "Oneiric Images" υπό την επιμέλεια της Μαριάνας Ρωσσιάδου. Η έκθεση αποτελεί μια πρόσκληση σε ένα ταξίδι στα βάθη του ονείρου, όπου τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας θολώνουν και νέες αφηγήσεις αναδύονται. Σε αυτή την ομαδική εικαστική εξερεύνηση, οι καλλιτέχνες καλούνται να βουτήξουν στο υποσυνείδητο, αντλώντας έμπνευση από την εύθραυστη φύση του φανταστικού και του άυλου, για να ανασύρουν εικόνες που αντικατοπτρίζουν τις εσωτερικές τους αναζητήσεις.

Info: Myró Gallery (Νικηφόρου Φωκά 8), εγκαίνια Πέμπτη στις 19:00.


Παρασκευή & Σαββατοκύριακο

59α Δημήτρια: Συναυλία-αφιέρωμα στο Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

xorodia.webp

Συναυλία σε διοργάνωση Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, 59 Δημητρίων Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού Θεσσαλονίκης. Ο όρος «Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη» ή αλλιώς η «Σφαγή του Χορτιάτη» αναφέρεται στη μαζική δολοφονία 146 Ελλήνων της μαρτυρικής αυτής κωμόπολης, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων ήταν γυναικόπαιδα, από Ναζί και Ταγματασφαλίτες, στις 2 Σεπτεμβρίου 1944, ως αντίποινα για το χτύπημα του ΕΛ.ΑΣ. σε ένα γερμανικό αυτοκίνητο. Ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη και η Κ.Ο.Θ. ανέθεσαν στον πολυβραβευμένο Βρετανό συνθέτη David Bruce τη δημιουργία ενός νέου έργου, αφιερωμένου στη μνήμη όλων αυτών που έφυγαν τόσο άδικα και μαρτυρικά από τη ζωή εκείνη την αποφράδα ημέρα. Το έργο αυτό θα αποτελέσει ένα ζωντανό μνημείο για τα θύματα του Χορτιάτη που θα μπορεί να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της γης και να κάνει γνωστή σε όλους τη Σφαγή.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Παρασκευή στις 21:00.

Δέσποινα Σταθάκη έκθεση «Γυάλινος κόσμος - It's all Greek to me»

10000670298854303724500247383-769x1024.jpg

Η Myró Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Δέσποινας Σταθάκη, «Γυάλινος κόσμος - It's all Greek to me». Με έμπνευση από την Ελλάδα, την τέχνη και το τοπίο της, ο «Γυάλινος κόσμος» αποτυπώνει τα πρόσωπα στη λαμπρότερη στιγμή της νιότης και του κάλλους τους. Χρωματιστά και χρυσοποίκιλτα βυθίζονται στο γυαλί προσπαθώντας να σωθούν από το χρόνο και τη φθορά. Στα τοπία, οι θάλασσες ζωντανεύουν καθώς το γυαλί φυλακίζει για πάντα εκείνη τη μαγική στιγμή που τα χρώματα αναμιγνύονται με όλη τους τη δύναμη ή σχηματίζονται από οριζόντιες χρωματικές επιστρωματώσεις που διακόπτονται από χρυσό. Μια ματιά στον ελληνικό κόσμο μέσα από ένα χρωματιστό καλειδοσκόπιο, όπου μεικτές τεχνικές ακρυλικά, μαρκαδόροι και χρυσόσκονη, φύλλα χρυσού, καμβάς και πέτρα συνεργάζονται απρόσμενα και αντισυμβατικά, έχοντας επιρροές από την pop art αλλά και τη μεξικανική τέχνη, τα βικτωριανά cameo-memorabilia και τα αρχαία νομίσματα, για να δημιουργήσουν έργα που υμνούν τη διαχρονική ελληνική τέχνη και ομορφιά.

Info: Myró Gallery (Νικηφόρου Φωκά 8), Παρασκευή 15:00 - 21:00, Σάββατο 10:00 - 14:00.

Παράσταση κλασικού μπαλέτου «Δον Κιχώτης»

grand-gala-baleto-theatro-g.jpg

Στις 12 Οκτωβρίου, θα παρουσιαστεί η διάσημη παράσταση κλασικού μπαλέτου «Δον Κιχώτης» σε Θεσσαλονίκη και Βέροια. Πρόκειται για μια από τις πιο λαμπερές και δημοφιλείς παραστάσεις του παγκόσμιου ρεπερτορίου, η ιστορία της συγκινεί εδώ και πολλά χρόνια μικρούς και μεγάλους, συνδυάζοντας κωμικά και ρομαντικά στοιχεία. Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης» σε μουσική του Αυστριακού συνθέτη Ludwig Minkus ανέβηκε για πρώτη φορά το 1869 από τον χορευτή και χορογράφο Marius Petipa και στις αρχές του 20ου αιώνα αναθεωρήθηκε από τον Alexander Gorsky. Βασίζεται σε ένα μικρό μέρος του διάσημου μυθιστορήματος του Μιγκέλ ντε Θερβάντες (1547-1616), καθώς επικεντρώνεται στον θυελλώδη έρωτα της Kitri με τον κουρέα Basil.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Σάββατο στις 15:00 και στις 20:00.

Anatolia Walking Tours

dji-0003.jpg

Σε αυτό το ιδιαίτερο walking tour, με ξεναγό μας τον Τάσο Παπαδόπουλο, εξερευνούμε τις εγκαταστάσεις του campus του Κολλεγίου Ανατόλια και συνδεόμαστε με τα γεγονότα, τα πρόσωπα και τις ιστορικές συνθήκες μέσα από τις οποίες το Ανατόλια ρίζωσε, αναπτύχθηκε και συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στον εκπαιδευτικό τομέα της χώρας εδώ και 100 χρόνια. Άγνωστες ιστορίες, μυστικές γωνιές, σημαντικές προσωπικότητες, ηρωισμός, αυτοθυσία, ανθρωποκεντρισμός και προσήλωση στα ιδανικά για μια καλύτερη παιδεία, αποτελούν μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά αυτής της διαδρομής, όπου το παρελθόν συνδέεται με το παρόν, και κυρίως με το μέλλον του Ανατόλια.

Info: Κτίριο Macedonia Hall (campus Λυκείων), Κολλέγιο Ανατόλια, Σάββατο στις 11:00 και στις 17:00.