fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Με την fashion designer, Marina Raphael
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Με την fashion designer, Marina Raphael

Με αφορμή τη συνεργασία της με την στυλίστρια Georgia Medley


Από μικρή ηλικία είχε πάντα μια έμφυτη δημιουργικότητα, η οποία την ωθούσε να εξερευνά τον κόσμο της τέχνης και του design. Προερχόμενη από την οικογένεια Swarovski, η οποία έχει μια ισχυρή παράδοση στον τομέα της πολυτέλειας και του κρυστάλλου, είχε τη δυνατότητα να απορροφήσει τις αξίες της ποιότητας, της καινοτομίας και της προσοχής στη λεπτομέρεια. Παράλληλα, οι σπουδές της στο King's College στο Λονδίνο, όπου ειδικεύτηκε στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, της έδωσαν τα απαραίτητα εφόδια για να αντιληφθεί σε βάθος την επιχειρηματική πλευρά της μόδας και να εφαρμόσει στρατηγικές ανάπτυξης στο brand της. Το πάθος της για δημιουργία την οδήγησε να ιδρύσει το δικό μου brand, Marina Raphael. Η πορεία της ξεκίνησε από μια βαθιά επιθυμία να δημιουργήσει κομμάτια που θα αναδεικνύουν τη θηλυκότητα και τη δύναμη της σύγχρονης γυναίκας. Μέσα από αφοσίωση, έρευνα και διαρκή αναζήτηση καινοτομίας, το brand Marina Raphael εξελίχθηκε να συνδυάζει την κομψότητα με τη διαχρονική πολυτέλεια, και πλέον οι συλλογές του είναι άμεσα αναγνωρίσιμες για τον μοναδικό τους χαρακτήρα. 

Ποια θεωρείς τα highlights της πορείας σου;  

Αναμφίβολα, μερικά από τα πιο σημαντικά περιλαμβάνουν κάποιες πολύ ξεχωριστές στιγμές. Πρώτον, η χαρά που ένιωσα όταν διάσημες προσωπικότητες όπως η Jennifer Lopez, η Alicia Keys και η Katie Holmes επέλεξαν να φορέσουν τις τσάντες μου. Αυτό αποτέλεσε μια τεράστια επιβράβευση για τη δουλειά μου και μια σπουδαία αναγνώριση στον τομέα της μόδας. Δεύτερον, η διεθνής απήχηση των προϊόντων μου είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή για μένα. Οι παραγγελίες που προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι η δουλειά μου έχει μια παγκόσμια απήχηση και ανταγωνίζεται σε διεθνές επίπεδο. Τέλος, η συνεργασία με κορυφαία online καταστήματα όπως το Moda Operandi και φυσικά καταστήματα όπως το Harrods αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Αυτές οι συνεργασίες επιβεβαιώνουν την ποιότητα και την καινοτομία των τσαντών μου και αποτελούν μεγάλη τιμή για εμένα.

gmxmr4-wcqze.jpg

Εστιάζεις στο luxury και επενδύεις σ’ αυτό. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της γυναίκας για την οποία σχεδιάζεις και πώς αυτό διαμορφώνεται με τα χρόνια.

Σίγουρα, όταν δημιουργού για τη γυναίκα που προτιμά το luxury, έχω κατά νου κάποιες κεντρικές αξίες και χαρακτηριστικά που καθορίζουν την προσέγγισή μου. Αυτή η γυναίκα είναι μια προσωπικότητα με αυτοπεποίθηση και σιγουριά, ξέρει ποιο είναι το στιλ της και επιλέγει το luxury, όχι απλώς για την πολυτέλεια του, αλλά για την αξία και την ποιότητα που προσφέρει. Είναι κομψή και έχει την ικανότητα να εκτιμά την αληθινή ποιότητα και τα διαχρονικά σχέδια. Αντί να ακολουθεί απλώς τις τελευταίες τάσεις της μόδας, προτιμά να επιλέγει κομμάτια, που αντικατοπτρίζουν την προσωπική της αισθητική και που θα παραμείνουν επίκαιρα με το πέρασμα του χρόνου.

Όλες οι συλλογές σου έχουν κάτι το ξεχωριστό. Τι νέο και τι καινοτόμο φέρνει η νέα χρονιά; 

Παραμένοντας πιστοί στην ταυτότητα του brand, συνεχίζουμε να δίνουμε έμφαση στο εμβληματικό plexiglass χερούλι που έχει γίνει σήμα-κατατεθέν των τσαντών μας. Ωστόσο, κάθε συλλογή είναι μοναδική, με νέα στοιχεία και λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Επιπλέον, έχουμε προγραμματίσει μια σειρά από συναρπαστικές συνεργασίες που θα φέρουν φρέσκα χρώματα και σχέδια στη γκάμα μας. Η νέα καλοκαιρινή συλλογή SS25 αναμένεται να είναι μια από τις πιο δυνατές μας μέχρι σήμερα, με καινοτόμα σχέδια που θα ξεχωρίσουν για τη κομψότητά τους. Στόχος μας είναι να συνδυάσουμε την κλασική αισθητική με μοντέρνες πινελιές, δημιουργώντας τσάντες που είναι ταυτόχρονα διαχρονικές και σύγχρονες.

Μίλησέ μου για τις καινούριες συνεργασίες σου, πώς προέκυψαν και πώς έχουν αυτές διαμορφωθεί; 

Είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη γι' αυτές, καθώς φέρνουν μια φρέσκια οπτική και δημιουργικότητα στο brand Marina Raphael. Η πιο πρόσφατη συνεργασία μας είναι με την Georgia Medley, μια πολύ καλή μου φίλη και διάσημη στυλίστρια στο Λονδίνο. Η Georgia και εγώ μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για τη μόδα και τη μοναδικότητα, και έτσι δημιουργήθηκε μια capsule συλλογή που αποτελείται από 6 τσάντες. Κάθε κομμάτι της συλλογής αντανακλά την προσωπικότητα και το ξεχωριστό στυλ της Georgia, ενώ παράλληλα διατηρεί την αισθητική του brand. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό και είμαι πολύ περήφανη για το πώς εξελίχθηκε αυτή η συνεργασία. Μια άλλη συνεργασία που έχει διαμορφώσει το brand μας είναι με την Ευαγγελία Σμυρνιωτάκη. Η γνωριμία μας έγινε σε μια πτήση, όπου αμέσως «κολλήσαμε» και καταλάβαμε ότι θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι μοναδικό μαζί. Οι τσάντες που σχεδιάσαμε είναι γεμάτες χρώμα και ζωντάνια, αντικατοπτρίζοντας το δημιουργικό πνεύμα και των δύο μας. Αυτή η συνεργασία έχει παραμείνει σταθερή με τον χρόνο και συνεχίζει να είναι εξαιρετικά επιτυχημένη, προσφέροντας μοναδικά κομμάτια που ξεχωρίζουν. Κάθε συνεργασία μας είναι αποτέλεσμα μιας ιδιαίτερης σχέσης και αμοιβαίας έμπνευσης. Είναι ένας τρόπος να εξερευνούμε νέες ιδέες και να επεκτείνουμε τα όρια του τι μπορεί να προσφέρει το brand Marina Raphael, παραμένοντας πιστοί στην ποιότητα και το στυλ που μας χαρακτηρίζει.

240423-lm-marina-raphael-ss25-shot-02-gm-x-mr-217-v1-rXmqQ.jpg

Υπάρχει τάση στο luxury να είναι no branded. Ποια είναι η γνώμη σου γι’ αυτό;

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια τάση στον χώρο των πολυτελών αγορών να αποφεύγονται τα έντονα λογότυπα και να προτιμάται μια πιο διακριτική προσέγγιση. Προσωπικά, πιστεύω ότι η πραγματική πολυτέλεια δεν χρειάζεται απαραίτητα να φωνάζει το όνομά της. Εμείς, εστιάζουμε στην ποιότητα, τον ιδιαίτερο σχεδιασμό και τις ξεχωριστές λεπτομέρειες, όπως το plexiglass χερούλι που αποτελεί την υπογραφή μας. Προσπαθούμε να δημιουργούμε κομμάτια που ξεχωρίζουν, κυρίως για τη διαχρονικότητα και την τέχνη που ενσωματώνουν. Έτσι, ακόμα και χωρίς έντονα λογότυπα, οι τσάντες μας μιλούν από μόνες τους για την ποιότητα και το στυλ τους.

Πόσο εύκολο ήταν να δημιουργήσεις ένα προϊόν που έχει άμεση αναγνωρισιμότητα; Κάτι το οποίο έχεις πετύχει απόλυτα.

Η δημιουργία ενός προϊόντος με άμεση αναγνωρισιμότητα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Απαιτεί πολλή σκέψη, προσεκτικό σχεδιασμό και διαρκή προσπάθεια. Από την αρχή, θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι μοναδικό που θα ξεχωρίζει και θα αναγνωρίζεται αμέσως. Το χαρακτηριστικό plexiglass χερούλι ήταν μια από τις βασικές μας καινοτομίες, που έγινε σήμα κατατεθέν του brand. Συνδυάσαμε αυτό το ξεχωριστό στοιχείο με υψηλή ποιότητα, προσεγμένη πρακτικότητα και διαχρονικό σχεδιασμό, ώστε οι τσάντες μας να είναι όχι μόνο όμορφες αλλά και λειτουργικές. Η Riviera είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα αυτού του οράματος. Πρόκειται για μια τσάντα που όχι μόνο ξεχωρίζει για το σχεδιασμό της, αλλά είναι και εξαιρετικά πρακτική, ιδανική για κάθε περίσταση. Η επιτυχία της Riviera μας έδειξε ότι όταν εστιάζεις στις λεπτομέρειες και προσφέρεις κάτι πραγματικά ξεχωριστό, η αναγνωρισιμότητα έρχεται από μόνη της. Είναι μια τσάντα που μπορεί να κρατήσει ο καθένας, και αυτός ο συνδυασμός κομψότητας, λειτουργικότητας και άμεσα αναγνωρίσιμου σχεδιασμού είναι που την κάνει τόσο επιτυχημένη.

Ποιες είναι οι αδιαπραγμάτευτες αξίες σου; 

Οι αδιαπραγμάτευτες αξίες μας είναι η ποιότητα, η αυθεντικότητα και η προσοχή στη λεπτομέρεια. Από την αρχή, έχουμε δεσμευτεί να δημιουργούμε προϊόντα που αντανακλούν το υψηλότερο επίπεδο δεξιοτεχνίας και αισθητικής, καθώς οι τσάντες κατασκευάζονται στην Φλωρεντία. Η ποιότητα για εμάς δεν αφορά μόνο τα υλικά, αλλά και τη διαδικασία δημιουργίας, από τον σχεδιασμό μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια στην κατασκευή κάθε τσάντας. Τέλος, η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι αυτό που κάνει κάθε κομμάτι μας να ξεχωρίζει. Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από το τέλειο, είτε αυτό αφορά την επιλογή των υλικών, τη ραφή, είτε τη συνολική λειτουργικότητα της τσάντας. Αυτές οι αξίες είναι ο πυρήνας του brand μας και κατευθύνουν κάθε απόφαση που παίρνουμε.

gmxmr3-z9IgO.jpg

Μοιράσου μαζί μου κάτι για τα επόμενα σου σχέδια.

Τα επόμενα σχέδιά μας περιλαμβάνουν μια τεράστια συνεργασία που θα αποκαλυφθεί επίσημα στις 4 Νοεμβρίου. Είναι ένα πολύ μεγάλο project στο οποίο δουλεύουμε εδώ και καιρό, και ανυπομονούμε να το μοιραστούμε με όλους. Αυτή η συνεργασία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα για μένα, καθώς θα φέρει κάτι πραγματικά ξεχωριστό και καινοτόμο. Προς το παρόν, δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα που θα ενθουσιάσει και θα εκπλήξει τους λάτρεις της μόδας. Λίγη υπομονή ακόμα... Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει, και πιστέψτε με, αξίζει να περιμένετε!

Έχοντας πλέον διεθνή εμβέλεια, τι είναι η Ελλάδα για το brand; 

Είναι η καρδιά του brand Marina Raphael. Είναι η χώρα μου, το μέρος όπου ξεκίνησαν όλα. Εδώ βρίσκονται τα κεντρικά μας γραφεία και η ομάδα μου, που είναι σαν οικογένεια για μένα. Η Ελλάδα προσφέρει απεριόριστη έμπνευση, από τα πανέμορφα τοπία μέχρι την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά. Αυτή η έμπνευση είναι βαθιά ριζωμένη σε κάθε συλλογή μας και είναι κάτι που θέλω να κρατήσω ζωντανό καθώς το brand μας επεκτείνεται διεθνώς. Επιπλέον, έχουμε την τύχη να έχουμε πελάτισσες που αγαπούν το brand μας και είναι πραγματικές φίλες του. Οι σχέσεις που έχουμε χτίσει με αυτές, η υποστήριξή τους και η αφοσίωσή τους, είναι κάτι που εκτιμούμε βαθύτατα. Κάθε φορά που βλέπουμε μια πελάτισσα να φοράει μια από τις δημιουργίες μας, αισθανόμαστε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να είναι το σπίτι μας, ανεξαρτήτως πόσο μακριά φτάνουμε στον κόσμο.

Έχεις στο μυαλό σου ένα dream project που ονειρεύεσαι να πραγματοποιήσεις; 

Δεν έχω ένα συγκεκριμένο "dream project" στο μυαλό μου, αλλά αυτό που πραγματικά ονειρεύομαι είναι η συνεχή εξέλιξη και ανάπτυξη του brand μας. Θέλω να συνεχίσουμε να κάνουμε μεγάλες συνεργασίες, να γνωρίζουμε εντυπωσιακά άτομα και να εξελίσσουμε τα κομμάτια μας με δημιουργικότητα και καινοτομία. Για παράδειγμα, είμαστε πολύ περήφανοι για την προσθήκη vanity cases και cardholders στη συλλογή μας, που δείχνουν πώς επεκτείνουμε την γκάμα μας πέρα από τις τσάντες. Ελπίζω να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας νέες κατηγορίες προϊόντων που εμπλουτίζουν τη ζωή των πελατών μας και τους προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία με το brand. Το όνειρό μου είναι να βλέπω το brand Marina Raphael να εξελίσσεται, να μεγαλώνει και να ξεχωρίζει για τη δημιουργικότητά του, όχι μόνο στο χώρο των τσαντών αλλά και πέρα από αυτό.

Ο ορισμός της ομορφιάς για εσένα; 

Η αυτοπεποίθηση, η δύναμη και ότι ο καθένας είναι ξεχωριστός. Η αληθινή ομορφιά δεν είναι απλώς μια εξωτερική εμφάνιση, αλλά η ικανότητα να είσαι αυθεντικός, να εκφράζεις τον εαυτό σου με σιγουριά και να δείχνεις τη δύναμή σου μέσα από τις επιλογές και τις πράξεις σου, αναδεικνύοντας έτσι την μοναδικότητα κάθε ατόμου.

Περίγραψέ μου με τρεις λέξεις τον εαυτό σου. 

Η συναισθηματικότητα μου επιτρέπει να συνδέομαι βαθιά με τους ανθρώπους γύρω μου και να κατανοώ τις ανάγκες και επιθυμίες τους, γεγονός που ενισχύει τη δημιουργική μου διαδικασία. Η δημιουργικότητα είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από τις ιδέες και τις καινοτομίες που αναπτύσσω. Μέσω της δημιουργικής μου σκέψης, μπορώ να εξερευνώ νέες προσεγγίσεις, να σχεδιάζω μοναδικά έργα και να προσφέρω λύσεις που συνδυάζουν αισθητική και λειτουργικότητα. Η αφοσίωση μου προς τη δουλειά και τους στόχους μου είναι αδιαπραγμάτευτη. Αυτή η αφοσίωση ενισχύει τη δουλειά μου και καθοδηγεί τη συνεχή εξέλιξή μου σε όλα τα επίπεδα.

Το αγαπημένο σου interior style.

Θα έλεγα τον συνδυασμό του μεσογειακού και σκανδιναβικού στιλ. Το mediterranean style προσφέρει μια αίσθηση «ζεστασιάς» και άνεσης, με πλούσια υφάσματα, έντονες υφές και χρώματα που θυμίζουν το ηλιόλουστο κλίμα. Ωστόσο, επιλέγω να συνδυάζω αυτό το στυλ με τις καθαρές, ήρεμες αποχρώσεις και γραμμές του scandinavian design. Οι φωτεινές, ουδέτερες αποχρώσεις του, καθώς και η απλότητα και λειτουργικότητά του, προσθέτουν μια αίσθηση ηρεμίας και τάξης στο χώρο. Το αποτέλεσμα είναι ένας χώρος που είναι ταυτόχρονα ζεστός και καλαίσθητος, συνδυάζοντας τα καλύτερα στοιχεία και από τους δύο κόσμους. Ένας χώρος που όχι μόνο εκπέμπει άνεση και πολυτέλεια, αλλά και διατηρεί μια αίσθηση ηρεμίας και αρμονίας.

gmxmr1-ox7st.jpg

Τρία coffee table books που έχεις στο καθιστικό σου.

Αγαπώ τα βιβλία του εκδοτικού οίκου ASSOULINE. Η συλλογή μου είναι μεγάλη αλλά αν έπρεπε να διαλέξω τα 3 πιο αγαπημένα μου θα ήταν τα εξής:

  1. Dior by John Galliano
  2. The Impossible Collection of Fashion
  3. Franca: Chaos & Creation

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια…

Οραματίζομαι να βλέπω το brand να είναι παρόν σε μεγάλα καταστήματα και boutiques σε όλο τον κόσμο, σε εμβληματικές πόλεις όπως το Παρίσι, η Ρώμη, το Μιλάνο, καθώς και στην Ελλάδα. Θέλω να δημιουργήσουμε ισχυρές συνεργασίες με κορυφαία καταστήματα και να επεκτείνουμε τη διεθνή παρουσία μας με παρουσία σε πολυτελή εμπορικά κέντρα και flagship stores. Ταυτόχρονα, επιθυμώ να δω την ομάδα μου να μεγαλώνει και να ενισχύεται με ταλαντούχους επαγγελματίες που θα συνεισφέρουν στη συνεχή εξέλιξη και καινοτομία του brand. Σκοπός μου είναι να επεκτείνουμε τη γκάμα των προϊόντων που προσφέρουμε, όπως ανέφερα και παραπάνω, προσθέτοντας νέες και καινοτόμες δημιουργίες πέρα από τις τσάντες. Θέλω το brand να είναι συνώνυμο της πολυτέλειας, της καινοτομίας και της διαχρονικής ποιότητας, αναγνωρίσιμο και αγαπητό σε κάθε γωνιά του κόσμου.