fbpixel

Search icon
Search
59α Δημήτρια: Όλα όσα ανυπομονούμε να απολαύσουμε τις προσεχείς ημέρες στη Θεσσαλονίκη
CITY VIBES

59α Δημήτρια: Όλα όσα ανυπομονούμε να απολαύσουμε τις προσεχείς ημέρες στη Θεσσαλονίκη

Ό,τι αξίζει την προσοχή σας και δεν πρέπει να χάσετε


Τα Δημήτρια, η μεγαλύτερη και πιο ιστορική γιορτή πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, έρχονται για 59η συνεχόμενη χρονιά με ένα ιδεολογικό πλαίσιο ευθυγραμμισμένο με τον παγκοσμίως τιμώμενο συγγραφέα Φραντζ Κάφκα κι ένα πρόγραμμα πολλαπλών αναγνώσεων και δράσεων. Εικαστικά, θέατρο, μουσική, χορός, σινεμά, λογοτεχνία, γαστρονομία και performances συνθέτουν το παλίμψηστο του φετινού 59ου φεστιβάλ έως και την 1η Νοεμβρίου, μέσα από επάλληλα γεγονότα και δράσεις θα παρουσιάσει πολυεπίπεδες εκδοχές και στρωματογραφίες τέχνης και αστικής κουλτούρας.

Μεταμορφώσεις γιατί η Θεσσαλονίκη αλλάζει. Μεταμορφώσεις γιατί ο μακροβιότερος πολιτιστικός θεσμός της πόλης μετασχηματίζεται μαζί της. Μεταμορφώσεις γιατί τα πολλαπλά κι επικαλυπτόμενα πρόσωπα της Θεσσαλονίκης ανά τους αιώνες επανεγράφονται και αποτυπώνονται με τα μάτια πάντα στραμμένα στο μέλλον.

Παρακάτω, ξεχωρίσαμε όλα όσα θα απολαύσουμε μέσα στο υπόλοιπο μήνα και όχι μόνο!

1. Kapani Project

27905d-9022a1bd046344b5b6e7105914db27b3-mv2.jpg

Το Kapani Project είναι μια πλατφόρμα που συνδυάζει την τέχνη, τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα, με τη ζωντάνια της αγοράς Καπάνι, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία πλούσιας πολιτισμικής ποικιλομορφίας σε πνεύμα γιορτής. Ετοιμαστείτε για ένα διήμερο γεμάτο με μουσική, εκθέσεις, παραστατικές τέχνες και street food με φόντο τον πλούτο της αγοράς Καπάνι και το μαγικό νυχτερινό και υποβλητικό της πρόσωπο.

Info: Αγορά Καπάνι, 5-6 Οκτωβρίου.


2. Arpissima – Anais Gaudemard

arpissima-anais-gaudemard-by-nicolas-mignani-2017.jpg

Η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής άρπας του πλανήτη, η περίφημη Salvi Harps, εκθέτει τις άρπες της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης για 3 μέρες και εμπράκτως αποδεικνύει τον θρύλο της μέσω τριών υπέροχων συναυλιών: Στις 5 Οκτωβρίου η Anais Gaudemard ερμηνεύει Scarlatti, Spohr, Zabel, Hersant, Debussy, Coleman.

Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, 5 Οκτωβρίου στις 20:00.


3. Διαχρονικές Υφές – Από την Παράδοση στη Σύγχρονη Δημιουργία

diaxronikes-yfes.jpg

Ο ΙΝ Παμμεγίστων Ταξιαρχών Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής και ο Πολιτιστικός σύλλογος Ουρανούπολης παρουσιάζουν έναν εικαστικό διάλογο μεταξύ των τεχνικών υφαντικής που αναπτύχθηκαν στο Παλαιοχώρι και την Ουρανούπολη και έργων σύγχρονης τέχνης. Τα σύγχρονα καλλιτεχνικά έργα που πλαισιώνουν τα αριστουργήματα της παράδοσης προέρχονται από εκλεκτούς Έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η Γιώτα Ανδριάκαινα, η Κατερίνα Βέλλιου, ο Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, η Κατερίνα Ζαφειροπούλου, ο Δημήτρης Ζουρούδης, ο Χρήστος Κωστούλας [Captain] και η Ευγενία Φαλιαρίδου. Καθένας ερευνά την έννοια της Συνύπαρξης, αντλεί έμπνευση από τα «καλλιγραφένια υφαντά, την παραδοσιακή ταπητουργία» και προσφέρει το δημιουργικό του αποτύπωμα. Υποδεχόμενοι με ενθουσιασμό την πρόσκληση, εξέφρασαν την προθυμία τους να συνεισφέρουν ενεργά στη διαδικασία αυτού του δημιουργικού διαλόγου.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Φουαγιέ Μ1, 9 Οκτωβρίου - 1 Νοεμβρίου.


4. Βάσω Κατράκη – Χαράγματα

baso-katrakh-ikaros-iii-scaled.jpg

Μια αναδρομική έκθεση με έργα από τη συλλογή της οικογένειας Μαριάννας Κατράκη που παρουσιάζει τη χαρακτική της Βάσως Κατράκη, αποτελεί σημείο αναφοράς και από τις πιο ολοκληρωμένες και γόνιμες προτάσεις της ελληνικής τέχνης. Στις χαρακτηριστικές, επιμηκυμένες, αρχετυπικές μορφές των συνθέσεών της, με τη λιτότητα και τη βαθιά επεξεργασμένη απλοποίηση της φόρμας τους, η Βάσω Κατράκη πλάθει ένα ολόκληρο σύμπαν εικόνων, μορφοποιεί τη ζωτική της σχέση με τον κόσμο, καταθέτει μια στάση ζωής και μια κοινωνική-πολιτική διαμαρτυρία, επικεντρώνεται στη μοίρα του ανθρώπου μέσα από την υποβλητική αντίθεση του άσπρου – μαύρου. Το πέρασμα από την παραδοσιακή τεχνική της ξυλογραφίας στα χαράγματα πάνω στην πέτρα με εντελώς πρωτότυπο τρόπο δε θα της δώσει μόνο πρωτόγνωρες εκφραστικές δυνατότητες, μια διαφορετική κλίμακα μεγέθους ή μια νέα αίσθηση της υλικότητας, αλλά γενικότερα θα συμβάλει στην ανανέωση της χαρακτικής τέχνης, στην απελευθέρωσή της από κάθε είδους συμβάσεις και δεσμεύσεις.

Info: Δημοτική Πινακοθήκη / Casa Bianca, 9 Οκτωβρίου - 28 Φεβρουαρίου 2025.


5. Τα τραγούδια της Σωτηρίας

sotiriajpg.webp

Η Χριστίνα Μαξούρη και τέσσερις εξαιρετικοί λαϊκοί μουσικοί στήνουν το πάλκο τους και μας προσκαλούν σε ένα ακόμα ταξίδι στη ζωή και τα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου. Όμως «Τα τραγούδια της Σωτηρίας» ξεπερνούν τα όρια της σκηνής και του πάλκου, καθώς κινούνται ανάμεσα στη θεατρική παράσταση και τη μουσική βραδιά, με τη Χριστίνα Μαξούρη, ηθοποιό και τραγουδίστρια, μία από τις πιο χαρακτηριστικές και αξιοσημείωτες φωνές της νεότερης γενιάς, να δίνει νέα πνοή στα τραγούδια της Σωτηρίας στο σήμερα. Οι σκοποί του Τσιτσάνη, του Παπαϊωάννου, του Μητσάκη, του Καλδάρα, του Σαββόπουλου, του Μούτση, του Ανδριόπουλου και του Λάγιου μπλέκονται με μαρτυρίες για τη ζωή της Μπέλλου, μέσα από λόγια της ίδιας αλλά και ανθρώπων που τη γνώρισαν. Η παράσταση δεν έχει τον χαρακτήρα ή τον σκοπό της βιογραφίας, αλλά τη διάθεση να δημιουργήσει μία ατμόσφαιρα γιορτής, μια κοινή εμπειρία όπου όλοι μοιραζόμαστε τις ιστορίες της και τα τραγούδια της θα μας φέρουν πιο κοντά.

Info: Θέατρο Αυλαία, 7-8 Οκτωβρίου στις 21:00.


6. Street Outdoors: Party hard!

street-outdoors-presskit11093-scaled.jpg

Από το 2012, που πρωτοξεκίνησε το υπερδιάσημο πλέον κινητό τους party, δεν υπήρξε ούτε μία φορά που τα σετ των Jiles John και Jose Ampa να μην οδηγήσουν το πλήθος σε χορευτική μέθεξη και διονυσιασμό. Τοκροσόβερ ηλεκτρονικό ρεπερτόριό τους, που με την ίδια ευκολία με την οποία μιξάρει το ελέκτρο "BlueMonday" των New Order με το τέκνο "Born Slippy" των Underworld, μπορεί άνετα να εντάξει και την afro house, την old school και νέα disco, όπως και δεκάδες ακόμα παραφυάδες του γκρουβ από όπου κι αν προέρχεται, εγγυημένα θα ξεσηκώσει. Fun, παλμός, πολύχρωμα παιδιά στο πλήθος, ετοιμαστείτε για το πιο εκστατικό και rave party των φετινών 59ωνΔημητρίων.

Info: Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νέα Παραλία, 13 Οκτωβρίου στις 17:00.


7. Ζαμάν Φουντ Stories #4 Οι συνοικίες τρώνε γκουρμέ και διηγούνται τις δικές τους ιστορίες

img-5922.jpg

H Αλεπού του Ανδρέα Κλαυδιανού και ο Κρίταμος των Σαμψών Αλμασίδη και Γιώργου Μουκριώτη στην Τούμπα, η Μόστρα της Αναστασίας Μπέκα στου Χαριλάου, το Κορωνίς των Σοφίας και Ευθύμη Καρανίκα, Γιώργου Νικολακάκη, Ευθύμη Κάλφα και Γιάννη Χατζηιωαννίδη στη Σοφούλη και το Σουμάκι του Γιώργου Παπουνίδη στους Αμπελόκηπους αποδεικνύουν περίτρανα ότι η γαστρονομική Θεσσαλονίκη δεν περιχαρακώνεται μόνο στα καθιερωμένα σποτ του κέντρου. Στις συνοικίες, δίπλα στα παραδοσιακά στέκια, μια νέα γενιά σεφ και επιχειρηματιών κατάφεραν να αποκεντρώσουν το παιχνίδι, πιστοποιώντας καθημερινά ότι οι γεύσεις της πόλης δεν γνωρίζουν σύνορα και... αποκεντρώνονται! Όλοι οι παραπάνω θα μιλήσουν για το ρίσκο του να ξεφεύγεις από τη σιγουριά του κέντρου και να επενδύεις στις γειτονιές, που κάθε μια έχει δικούς της κώδικες και ιδιαίτερες αξίες. Την εκδήλωση παρουσιάζει και συντονίζει ο εξειδικευμένος σε θέματα γεύσης δημοσιογράφος Κώστας Γιάντσιος από το Biscotto.gr. Καλούδια και πιάτα θα μαγειρεύονται και θα προσφέρονται ζωντανά υπό την επιμέλεια της σχολής La Chef Levi.

Info: Αγορά Μοδιάνο, 15 Οκτωβρίου στις 19:00.