fbpixel

Search icon
Search
Simone Biles: Πώς κατάφερε η χρυσή Ολυμπιονίκης να εξελιχθεί στο απόλυτο σύμβολο για τις γυναίκες;
PEOPLE & MOMENTS

Simone Biles: Πώς κατάφερε η χρυσή Ολυμπιονίκης να εξελιχθεί στο απόλυτο σύμβολο για τις γυναίκες;

Άνοιξε τον δρόμο και τα θέματα ψυχικής υγείας βρίσκονται στο επίκεντρο


Πολλοί θεωρούν πως για τους top-level αθλητές η καθημερινότητα είναι εξαιρετικά εύκολη, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι σε πολλές περιπτώσεις αρκετά διαφορετική. Η Simone Biles, αποτελεί ένα από τα παραδείγματα που έρχονται να το επιβεβαιώσουν αυτό, με την iconic αθλήτρια που έχει κάνει... συλλογή από μετάλλια, να έχει μιλήσει ανοικτά για τη δική της «μάχη» και την περίοδο όπου επέλεξε να βάλει σε προτεραιότητα την υγεία της -σωματική και ψυχική- έχοντας εξελιχθεί πλέον στο απόλυτο σύμβολο.

Πώς το έχει καταφέρει αυτό; Συνεχίστε να διαβάζετε, για να ανακαλύψετε τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, με επίκεντρο την χρυσή Ολυμπιονίκη.

Μία γυναίκα-πρότυπο!

Η «μάχη» και τα χαμόγελα

Μετά από ένα break περίπου δύο ετών, έκανε το δικό της comeback και επέστρεψε δυναμικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, μαγνητίζοντας όλα τα βλέμματα. Η Simone Biles δεν είναι μία αθλήτρια σαν όλες τις άλλες. Είναι μία γυναίκα που γνωρίζει πολύ καλά πώς να ξεπερνάει και να διαχειρίζεται τα εμπόδια που εμφανίζονται στο δρόμο της κι αυτό, είναι κάτι που το έχει δείξει στην πράξη. Στη γαλλική πρωτεύουσα, το περασμένο καλοκαίρι, συγκέντρωσε 4 μετάλλια -3 χρυσά και 1 ασημένιο- και έφτασε συνολικά τα 39 Ολυμπιακά και Παγκόσμια μετάλλια, έχοντας εξελιχθεί πλέον σε μια από τις πιο πολυβραβευμένες αθλήτριες του κόσμου. Οι επιδόσεις της είναι μαγικές, ωστόσο, για να φτάσει σε αυτό το σημείο όπου βρίσκεται σήμερα, έπρεπε να περάσει πολλά. Έπρεπε να σταθεί στα πόδια της και να πατήσει σε αυτά ξανά σταθερά. 


Το 2020, η Αμερικανίδα αθλήτρια εγκατέλειψε πολύ γρήγορα την προσπάθειά της, ανακοινώνοντας πως θα αποσυρθεί για ένα εύλογο διάστημα προκειμένου να ξεκουραστεί και να θέσει σε προτεραιότητα τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική της υγεία. Αποχώρησε από την Εθνική ομάδα που βρισκόταν -τότε- στο Τόκιο και η κίνησή της αυτή, είχε σχολιαστεί έντονα από τα media παγκοσμίως, αλλά και από το κοινό. Δέχθηκε έντονη κριτική, αμφισβητήθηκε, είδε πολλούς να της γυρίζουν την πλάτη, όμως εκείνη γνώριζε καλά τι έπρεπε να κάνει. Ήταν ένα κορίτσι που είχε υποστεί μία αισχρή σεξουαλική κακοποίηση, από τον γιατρό της Εθνικής Ομάδας Γυμναστικής των ΗΠΑ, που κατηγορήθηκε από περίπου 250 γυναίκες και μετά τη δίκη, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Η Biles έκανε ένα step back και προσπάθησε να διαχειριστεί ό,τι της είχε συμβεί, μαζεύοντας τα κομμάτια της και όταν αισθάνθηκε ξανά έτοιμη, πήρε εκ νέου τη ζωή στα χέρια της κι εξελίχθηκε στο απόλυτο πρότυπο για κάθε γυναίκα. Έκανε πολλές άλλες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της κι αυτό, είναι το πιο σπουδαίο επίτευγμα...

Η απόλυτη πηγή δύναμης

Δεν είναι απλά μία αθλήτρια που επέστρεψε δυναμικά στη δράση. Πάλεψε σκληρά και από τον εφιάλτη, έκανε το comeback στο φως και τα χαμόγελα, αποτελώντας το ιδανικό παράδειγμα, την απόλυτη πηγή δύναμης, έμπνευσης... Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, έρχεται να το υπογραμμίσει αυτό μέσα από συγκεκριμένους αριθμούς, σημειώνοντας ότι 60% των γυναικών ακολούθησαν την πορεία που χάραξε η πασίγνωστη αθλήτρια, θέτοντας σε προτεραιότητα την ψυχική υγεία τους. «Πρέπει να κάνω ό,τι είναι σωστό για μένα και να επικεντρωθώ στην ψυχική μου υγεία και να μην τη θέσω περαιτέρω σε κίνδυνο», είχε σημειώσει εκείνη, όταν ανακοίνωσε την απόφασή της να αποχωρήσει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες κι όπως φαίνεται, τα λόγια της, αυτά, αποτελούν πλέον τον απόλυτο οδηγό για δεκάδες ακόμη γυναίκες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες κι αντίστοιχες καταστάσεις.

ap23281500199872.jpg


«
Μάχομαι κάθε μέρα με αυτούς τους “δαίμονες” μέσα μου και δεν εμπιστεύομαι τόσο πολύ τον εαυτό μου όσο συνήθως, Δεν έχω αισθανθεί έτσι ποτέ ξανά στο παρελθόν. Η πνευματική ετοιμότητά μου δεν είναι εδώ». Τα λόγια της, ήταν και είναι ενδεικτικά της κατάστασης που έπρεπε να αντιμετωπίσει. Είναι ενδεικτικά του τι πέρασε η ίδια, όταν όλοι πίστευαν πως η ζωή της ήταν ιδανική. Η πραγματικότητα ήταν πολύ-πολύ σκοτεινή, ωστόσο, βγήκε νικήτρια. Το μεγαλύτερο παράσημο της ζωής της μέχρι πρότινος ήταν η εκπληκτική επιστροφή μετά τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπισε στο πρόσφατο παρελθόν, ωστόσο, τώρα πλέον μπορεί να χαμογελά έχοντας καταφέρει κάτι ακόμη πιο σπουδαίο: Έχει δείξει το δρόμο σε δεκάδες άλλες γυναίκες κι έχει εξελιχθεί στο απόλυτο πρότυπο. Αυτή είναι η Simone Biles...