fbpixel

Search icon
Search
Μια σύγχρονη νέα κατοικία στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης που κόβει την ανάσα
INTERIORS

Μια σύγχρονη νέα κατοικία στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης που κόβει την ανάσα

Mε την αρχιτεκτονική υπογραφή των Point 27 Architects


Οι ογκόλιθοι από τοπική πέτρα φέρνουν ένα απτικό φινίρισμα σε αυτό το σπίτι στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ολοκληρώθηκε από το studio αρχιτεκτονικής Point27 Architects που εδρεύει στην πόλη. Η οικογενειακή κατοικία, που ονομάζεται Atrium House, βρίσκεται στις παρυφές της Θεσσαλονίκης, σε μια δεντρόφυτη τοποθεσία στο Πανόραμα που βλέπει προς τον Θερμαϊκό Κόλπο.

Η Point27 Architects κλήθηκε να αγκαλιάσει τις δυνατότητες της περιοχής, παρέχοντας ταυτόχρονα επαρκή ιδιωτικότητα από τον κοντινό δρόμο, δημιουργώντας ένα σχέδιο που εξισορροπεί τους ανοιχτούς και τους κλειστούς χώρους. «Η βασική ιδέα του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία ενός σπιτιού που να αγκαλιάζει τον μεσογειακό τρόπο ζωής, όπου οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι διαβίωσης είναι εξίσου σημαντικοί», είπε η συνιδρύτρια του Point27, Στελίνα Τσιφτή. «Γιορτάζει τον πλούτο του φωτός και το παιχνίδι των σκιών κάτω από τον δυνατό ήλιο», πρόσθεσε.  

17-ouY1Z.jpg

Το Atrium House είναι οργανωμένο σε σχήμα L, το εξωτερικό του οποίου βλέπει στον δρόμο με μια σε μεγάλο βαθμό κενή πέτρινη πρόσοψη με μια σειρά από διάτρητα λεπτά, κάθετα ανοίγματα. Οι εσωτερικές άκρες αυτής της φόρμας σε σχήμα L αγκαλιάζουν μια μεγάλη βεράντα και πισίνα, με συρόμενα γυάλινα πάνελ πλήρους ύψους και λευκές κουρτίνες που επιτρέπουν στους εσωτερικούς χώρους να ανοίγουν πλήρως στο τοπίο.

Οι δύο όροφοι του σπιτιού χωρίζονται από μια μεγάλη τσιμεντένια πλάκα δαπέδου, που μένει ορατή για να δημιουργήσει ένα οριζόντιο σημείο σε όλο το εξωτερικό και εκτείνεται για να σχηματίσει ένα θόλο που προστατεύει τη βεράντα του σπιτιού.

hero-point27-architects-atrium-house-greece-dezeen-2364-col-0-852x479.jpg


Εσωτερικά, το Atrium House είναι οργανωμένο γύρω από τις δύο αυλές του, η μία από τις οποίες χωρίζει την είσοδο από το σαλόνι, την τραπεζαρία και την κουζίνα και μια άλλη χωρίζει την κουζίνα από τα υπνοδωμάτια και τα μπάνια. Συρόμενες γυάλινες πόρτες ανοίγουν σε αυτές τις μικρές αυλές, οι οποίες βοηθούν επίσης στον αερισμό των εσωτερικών χώρων.

«Τα δύο εσωτερικά αίθρια παρέχουν φυσικό φως και χαλαρωτικά οπτικά εστιακά σημεία ενώ λειτουργούν προγραμματικά ως ενδιάμεσες θέσεις μεταξύ των διαφόρων χώρων της κατά τα άλλα διάταξης ανοιχτής ροής», είπε ο Τσιφτή. Στον μικρότερο πρώτο όροφο πάνω από τη νότια πτέρυγα, δύο παιδικά υπνοδωμάτια ανοίγουν σε μια βεράντα στον τελευταίο όροφο, ενώ μεγάλα παράθυρα στεγασμένα πίσω από κινητά ξύλινα παραβάν βλέπουν την πράσινη στέγη της βόρειας πτέρυγας του σπιτιού.

point27-architects-atrium-house-greece-dezeen-2364-col-24-852x568.webp


Εσωτερικά, οι περιοχές εμφανούς σκυροδέματος και λιθοδομής έρχονται σε αντίθεση με πιο minimal λευκά φινιρίσματα, αποθηκευτικά στοιχεία σε σκούρο ξύλο και πάγκους κουζίνας σε σκούρο μάρμαρο. «Ο αυλακωτός λίθος επιλέχθηκε επειδή παρέχει μια απτική αίσθηση που είναι ελκυστική στην αφή και προσφέρει έναν παιχνιδιάρικο οπτικό πλούτο όταν αλληλεπιδρά με τον δυνατό ήλιο της Μεσογείου», εξήγησε ο συνιδρυτής της αρχιτεκτονικής ομάδας Πάνος Χατζητσακύρης.

Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες!

Πηγή: dezeen | Φωτογραφίες: Mariana Bisti