fbpixel

Search icon
Search
Η Villa il Gioiello στη Φλωρεντία διατηρεί τη μαγεία του παρελθόντος της με τρόπο υποδειγματικό
INTERIORS

Η Villa il Gioiello στη Φλωρεντία διατηρεί τη μαγεία του παρελθόντος της με τρόπο υποδειγματικό

Μετά την αναβίωσή της από την Pierattelli Architetture


Στη Φλωρεντία, η Pierattelli Architetture υπέγραψε το έργο για την ανακαίνιση και την εσωτερική διακόσμηση της Villa il Gioiello, συνδυάζοντας εκλεπτυσμένες διαθέσεις και αρχαία γοητεία. Ανάμεσα σε έργα τέχνης του εικοστού αιώνα Οι αναμνήσεις του παρελθόντος συνδυάζονται με σύγχρονες λειτουργίες χάρη στην προσεκτικά ισορροπημένη σχεδιαστική ερμηνεία. 

interni-8.jpg


Σε πέντε ορόφους συνολικής επιφάνειας 700 m2, η Villa il Gioiello βρίσκεται στους λόφους κοντά στο κέντρο της παλιάς πόλης της Φλωρεντίας, σε έναν στενό δρόμο που τυλίγεται ανάμεσα σε χαρακτηριστικούς ανώμαλους πέτρινους τοίχους. Το έργο ανακαίνισης κι εσωτερικής διακόσμησης από τον Pierattelli Architetture έχει διατηρήσει την ατμόσφαιρα και τη vintage ψυχή αυτού του τόπου δημιουργώντας μια μονοκατοικία με διαχρονική γοητεία και μια διαρκώς εξελισσόμενη ιστορία που αφηγείται πολλά έργα τέχνης από σημαντικές προσωπικότητες του εικοστού αιώνα, όπως ο Alighiero Boetti , Ettore Spalletti, Jannis Kounellis και Mario Schifano.

Σε δομικό επίπεδο, τα αρχικά στοιχεία έχουν αποκατασταθεί κι ενισχυθεί από τους αρχιτέκτονες, φέρνοντας νέα προσωπικότητα τόσο στους εσωτερικούς χώρους όσο και στον εξωτερικό κήπο με μια πισίνα υπερχείλισης επενδεδυμένη με λευκό χαλαζίτη, σχεδιασμένη και διευρυμένη σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα τοπίου Gianni Medoro, έναν μαθητή του Pietro Pomponazzi. Ενώ, αφενός, ορισμένα στοιχεία εποχής εξακολουθούν να είναι ορατά, το μασίφ παρκέ δάπεδο από ξύλο τικ ανακτήθηκε με πλακάκια, ενώ στους χώρους υπάρχουν καμάρες και ξύλινα δοκάρια. 

dettaglio-4.jpg


Τα δωμάτια έχουν αποκτήσει νέα εμφάνιση χάρη στην έξυπνη χρήση επιφανειών και σε συνδυασμό φυσικών υλικών όπως μάρμαρο, τραβερτίνη, ξύλο teak και καρυδιάς. Τα δωμάτια του ισογείου είναι μεγάλα και σχεδιασμένα για χαλάρωση αλλά και για διασκέδαση: το σαλόνι είναι διπλού ύψους με μια εντυπωσιακή σταυρωτή θολωτή οροφή. Η τυπικά κουζίνα της Τοσκάνης έχει ανακαινιστεί, εισάγοντας μια αντίθεση μεταξύ των ζεστών αποχρώσεων του teak, με την τεχνοτροπική γοητεία του και τα εκλεπτυσμένα χρώματα της πέτρας για μια γραμμική, πιο σύγχρονη αίσθηση. Η τραπεζαρία, με τα τρία τοξωτά παράθυρά της που βλέπουν στο γύρω τοπίο, περιλαμβάνει μια σκάλα από ξύλο και Corten που σχεδιάστηκε από τον Pierattelli Architetture.

Τα χρώματα, τα σχήματα και τα υλικά έχουν επιλεγεί για να πληρούν τις προδιαγραφές του έργου. Τα περισσότερα από τα έπιπλα σχεδιάστηκαν από τους αρχιτέκτονες: στο μπάνιο και στο σαλόνι όπου το αναγνωστήριο στεγάζει μια μεγάλη γεωμετρική βιβλιοθήκη από καρυδιά Canaletto με μεταλλικές πλευρές από βουρτσισμένο ορείχαλκο και ράφια φωτισμένα από έμμεσο φως. Στον ημιώροφο, όπου έχουν προστεθεί δωμάτια όπως το home theater και μια αίθουσα hi-fi, ξεχωρίζει μια βιβλιοθήκη σχεδιασμένη να φιλοξενεί ένα επαγγελματικό ηχοσύστημα. 

interni-19.jpg


Η εντυπωσιακή κύρια κρεβατοκάμαρα στον πρώτο όροφο «αγκαλιάζει» τη θέα στους λόφους της Τοσκάνης, στο χαγιάτι με ένα ιδιωτικό, κομψό, υπαίθριο σαλόνι. Μια σκάλα από ξύλο καρυδιάς Canaletto προσδίδει χαρακτήρα στο κύριο υπνοδωμάτιο, ενώ το δάπεδο κι εδώ από ανακυκλωμένο ξύλο διατεταγμένο σε πλακάκια. Η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι επίσης εμφανής στην επένδυση από ξύλο καρυδιάς Canaletto στην οροφή και στους τοίχους, όπου μια κρυφή πόρτα οδηγεί στο δωμάτιο-ντουλάπα. 

interni-28.jpg


Για χαλάρωση κι ευεξία, στο υπόγειο έχει κατασκευαστεί γυμναστήριο με σάουνα. Στον τρίτο όροφο και σε προέκταση της υπάρχουσας εσωτερικής σκάλας, η σοφίτα είναι ξενώνας με φεγγίτη, μπάνιο και καθιστικό. Αυτός ο χώρος δημιουργήθηκε με την κατασκευή μιας νέας χαλύβδινης πλάκας δαπέδου που διέρχεται από το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ορόφου, επιτρέποντας την αύξηση των τετραγωνικών της βίλας.

esterni-1.jpg
Δείτε στην gallery περισσότερους χώρους της κατοικίας!