fbpixel

Search icon
Search
Ατζέντα Εβδομάδας: Όλα όσα θα απολαύσουμε αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη
AGENDA

Ατζέντα Εβδομάδας: Όλα όσα θα απολαύσουμε αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη

Οι πιο ενημερωμένες προτάσεις είναι εδώ


Η νέα εβδομάδα μάς βάζει σε καλοκαιρινό mood, φέρνοντας νέες προτάσεις στην πολιτιστική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Παρακάτω, καταγράψαμε τις καλύτερες προτάσεις σε δρώμενα και events για όλα τα γούστα, που θα σας κρατήσουν με αμείωτο το ενδιαφέρον.

Κρατήστε σημειώσεις...

Δευτέρα

Περιοδική φωτογραφική έκθεση: «Από την ανασκαφή στην προβολή»

arhaiologiko-moyseio-thessalonikis.jpg

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει την περιοδική φωτογραφική έκθεση με τίτλο: «Από την ανασκαφή στην προβολή». Η έκθεση διοργανώνεται από τον Σύλλογο Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού Βορείου Ελλάδος και εντάσσεται στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο σύλλογος με τίτλο «Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού στην κοινωνία». Στόχος αυτήν τη χρονιά είναι να παρουσιάσει μέσα από επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό το αρχαιολογικό έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας.

Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6), καθημερινά 09:00 - 16:00.

Ομαδική έκθεση "Visualbility Vol 2" - EuroPride 2024

gr.jpg

Με μια ομαδική εικαστική έκθεση, στην οποία ογδόντα Έλληνες καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα τους, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο EuroPride 2024, που φέτος διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση με τίτλο "Visualbility Vol.2" διοργανώνεται μαζί με την ομάδα Double Trouble, σε συνεργασία με το Thessaloniki Pride και υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας. Μέσα από στοχασμούς γύρω από έννοιες όπως το σώμα, οι «κανόνες», οι αξίες, η ελευθερία, η χειραφέτηση, η ενδυνάμωση, η μνήμη, η ταυτότητα, οι συλλογικές αναπαραστάσεις, η σεξουαλικότητα, η αγάπη και τα φύλα, οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας αλλά και άλλων μορφών τέχνης όπως ψηφιακές δημιουργίες και performance. Έχοντας διαφορετικές αφετηρίες και ερεθίσματα, χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές και υλικά, επιχειρούν να περάσουν μηνύματα συμπερίληψης, αυτοδιάθεσης και υποστήριξης του διαφορετικού.

Info: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Στρατού 2Α), Δευτέρα 18:00 - 21:00.

Σινεμά με Θέα: Port Authority

portauthority1-superjumbo.jpg

O τερματικός σταθμός λεωφορείων "Port Authority" είναι ένας τόπος δυσοίωνος και μουντός, όπου απόκληροι και νιόφερτοι παίρνουν μια πρώτη γεύση από τη σκληρή όψη της Νέας Υόρκης. Ο Πολ καταφθάνει εκεί με την προοπτική μιας νέας αρχής, ελπίδα που γρήγορα εγκαταλείπει το κάδρο, καθώς καταλαβαίνει ότι η θετή αδελφή του δεν ήρθε να τον παραλάβει. Δεν πτοείται όμως και αποφασίζει να βαδίσει μόνος στη ζούγκλα της μεγαλούπολης. Όταν ερωτεύεται τη Γουέι, μια γοητευτική τρανς γυναίκα, ο Πολ θα ξεκινήσει ένα γεμάτο προκλήσεις ταξίδι αυτογνωσίας, αποδομώντας τα στερεότυπα που έφερε στις αποσκευές του, μαθαίνοντας να διαβάζει τον κόσμο με άλλα μάτια. Σκηνοθεσία-σενάριο: Danielle Lessovitz. Παίζουν: Fionn Whitehead, Leyna Bloom, McCaul Lombardi κ.ά.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Δευτέρα στις 21:30.


Τρίτη

Έκθεση φωτογραφίας "All the Colours in One" της Σοφίας Δαρμουσλή

q7a4700-768x537.jpg

Η γκαλερί PINAKOTHEKE, στα πλαίσια του Euro Pride 2024, θα πραγματοποιήσει στον χώρο της την φωτογραφική έκθεση της Σοφίας Δαρμουσλή με τίτλο "All the Colours in One". Η φράση "all the colours in one" είναι ένας ποιητικός και μεταφορικός τρόπος να μιλήσεις για ένα πολύπλοκο και πολύπλευρο άτομο με πολλά συναισθήματα κι εμπειρίες. Υποδηλώνει ένα καλειδοσκόπιο πολλών διαφορετικών αποχρώσεων και τονικοτήτων. Η φωτογράφος, μέσα από τις εικόνες της, έχει την επιθυμία να σε μεταφέρει σε ένα τέτοιο κόσμο, όπου γιορτάζονται καθημερινά όλα τα διαφορετικά μας «χρώματα», σε ένα κόσμο ζωντανό, σε ένα κόσμο χωρίς αποκλεισμούς. 

Info: PINAKOTHEKE (Καρύπη 38), εγκαίνια Τρίτη 18:00 - 23:00.

«Στρακαστρούκες» του Δημήτρη Σαμόλη στο Θέατρο Μικρό Κήπου

816803.jpg

Βρισκόμαστε ακριβώς δέκα λεπτά πριν χτυπήσουν οι καμπάνες για την Ανάσταση σ' ένα χωριό της Κρήτης. Ο Κωσταντής κρατάει στη μια του χούφτα καραμελάκια που σκάνε στο στόμα και στην άλλη αυτοσχέδιες στρακαστρούκες. Στην κλειστή κοινωνία της επαρχίας που κανείς δεν του απλώνει το χέρι, ο ήρωάς μας ανοίγει την καρδιά του με σπαρακτικό χιούμορ λίγο πριν κάνει το μεγάλο μπαμ. Οι καμπάνες όμως χτυπούν νωρίτερα. Ο ηθοποιός και τραγουδοποιός Δημήτρης Σαμόλης στο πρώτο του θεατρικό έργο, βάζει στο μικροσκόπιο την «αγία ελληνική οικογένεια», τη ζωή στην επαρχία και τον εκφοβισμό σε ένα συνταρακτικό μονόλογο-κατάθεση. Οι Στρακαστρούκες είναι μια καθηλωτική ελεγεία αγάπης για την ανθρώπινη φύση αλλά και ένα φωτεινό βέλος σε αυτά που μας πόνεσαν βαθιά.

Info: Θέατρο Κήπου (Νικολάου Γερμανού, Πλατεία ΧΑΝΘ), Τρίτη στις 21:30.

Έκθεση «Απόηχοι. Μαρτυρίες μιας γενιάς»

gh.webp

Η The Basket Gallery συμμετέχει στο EuroPride 2024 Thessaloniki φιλοξενώντας την έκθεση «Απόηχοι. Μαρτυρίες μιας γενιάς». Μέσα από τα πορτραίτα και την αφήγηση πέντε ανθρώπων μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας βγαίνει στο προσκήνιο το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μιας ΛΟΑΤΚΙ+ γενιάς. Μια γενιά που ήρθε αντιμέτωπη με μια συντηρητική κοινωνία και βίωσε διακρίσεις και προπηλακισμούς. Τόλμησε τη φυλομετάβαση. Πέρασε από τις συμπληγάδες του AIDS και θρήνησε απώλειες αγαπημένων φίλων και εραστών. Χειραφετήθηκε μέσα από τους αγώνες του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος. Γιόρτασε την ορατότητα στο Pride. Πανηγύρισε το σύμφωνο συμβίωσης και τον γάμο. Και τώρα βλέπει στο γύρισμα του βίου της τις προκλήσεις της τρίτης ηλικίας. Μια εγκατάσταση με φωτογραφικά πορτραίτα και προβολή βίντεο. Οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν την εμπειρία τους σκανάροντας ένα QR code για να δουν στο κινητό τους βίντεο με τη μαρτυρία των προσώπων που απεικονίζονται στα πορτραίτα.

Info: The Basket Gallery (Καραολή και Δημητρίου των Κυπρίων 36), Τρίτη 17:00 - 20:30.


Τετάρτη

Κωνσταντίνος Κερεστετζής - έκθεση «Ακουαρέλες από το Άγιον Όρος»

881904.jpg

Η Αγιορειτική Εστία παρουσιάζει στον εκθεσιακό της χώρο την έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Κερεστετζή με τίτλο «Ακουαρέλες από το Άγιον Όρος». Ο εικαστικός Κωνσταντίνος Κερεστετζής ταξιδεύει τακτικά στο Άγιον Όρος και αποτυπώνει με τον χρωστήρα και τις ακουαρέλες του «όψεις ιστορικών μονών, σκητών και ασκηταριών, υμνώντας τη μοναξιά τους σε απόκρημνα σημεία κι ακτές» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς στο εισαγωγικό κείμενο της έκθεσης. Η ενότητα των έργων του στην συγκεκριμένη έκθεση είναι το αποτέλεσμα της πιο πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθωνική πολιτεία, το 2023, ενώ περιλαμβάνει και μεγάλο αριθμό έργων που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Info: Αγιορειτική Εστία - Κτίριο Νεδέλκου (Εγνατία 109), Τετάρτη 09:00 - 16:00.

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας «Πόλεις του Κόσμου»

poleisjpg.webp

Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Πόλεις του κόσμου» από την Τετάρτη 5 έως και την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024, σε συνεργασία με τις φωτογραφικές ομάδες «Φωτοπόροι» και «Φ». Στην έκθεση συμμετέχουν 20 μέλη των Φωτογραφικών Ομάδων «Φωτοπόροι» και «Φ». Κάθε μέλος επέλεξε μια διαφορετική πόλη και δημιούργησε ένα μεγάλο portfolio. Με 190 φωτογραφίες παρουσιάζονται 20 πόλεις του κόσμου, με θεματολογία: αστικό τοπίο, αρχιτεκτονική φωτογραφία, πόρτες, λεπτομέρειες, πάρκα και φωτογραφία δρόμου.

Info: Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (Βαφόπουλου 3), Τετάρτη 09:00 - 14:00 και 17:00 - 20:30.


Πέμπτη

Loreena McKennitt στο Θέατρο Γης

aef2024-loreena-mckennitt-1.jpg

Την Πέμπτη 27 Ιουνίου, η πόλη της Θεσσαλονίκης θα υποδεχθεί την απόλυτη μούσα της world/ethnic/folk μουσικής, την Καναδή Loreena McKennitt, στο Θέατρο Γης. Η αγαπημένη καλλιτέχνιδα του ελληνικού κοινού, έρχεται να γοητεύσει το κοινό της Βορείου Ελλάδας, με το αδιανόητο ταλέντο και τη μαγική φωνή της, πέντε χρόνια μετά από την προηγούμενη, αξέχαστη εμφάνισή της. Έχοντας στην καριέρα της πάρα πολλές βραβεύσεις, έχοντας πουλήσει δεκάδες εκατομμύρια δίσκους και γνωρίζοντας τρομαχτική επιτυχία απ' άκρη σ' άκρη της γης, η Loreena McKennitt, έρχεται και πάλι στη χώρα που τη λατρεύει όσο λίγους καλλιτέχνες.

Info: Θέατρο Γης (Νταμάρι Τριανδρίας), Πέμπτη στις 21:00.

Eτήσια Έκθεση Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Β. Ελλάδας

casa-bianca-1024x768.jpg

Η ετήσια έκθεση του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Β. Ελλάδας θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, κτίριο Casa Bianca από 27/6 έως 27/7/2024. Μουσική παρέμβαση: Μιχάλης Χατζηαναστασίου, Καθηγητής Συγκριτικής Μουσικολογίας, Σολίστ και Μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Τζαζ Β. Ελλάδας.

Info: Casa Bianca (Βασ. Όλγας 180 & Θεμ. Σοφούλη), Πέμπτη 10:00 - 18:00.

Προβολή ταινίας ''Pride'' στο Λιμάνι

unnamed.jpg

Το αγαπημένο μας Λιμάνι μετατρέπεται γι' άλλη μια φορά σε υπέροχο θερινό σινεμά και μας προσκαλεί να απολαύσουμε κάτω από τον νυχτερινό ουρανό την βρετανική πολιτική κωμωδία Pride του Μάθιου Γουόρκας, την Πέμπτη 27 Ιουνίου στις 21:30. Με την προβολή του Pride το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η Parallaxi υποστηρίζουν τις εκδηλώσεις του EuroPride Thessaloniki 2024. Η προβολή πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης. Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, η ταινία μας μεταφέρει στο –όχι και τόσο μακρινό– 1984, όταν μια ομάδα λονδρέζων ακτιβιστών από ομοφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες αποφασίζουν να στηρίξουν τις οικογένειες των ανθρακωρύχων στην Ουαλία, που απεργούν εδώ για αρκετό καιρό ενάντια στα σκληρά μέτρα που είχε λάβει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ. Το συνδικάτο διστάζει να λάβει την υποστήριξή τους, όταν όμως οι ακτιβιστές αποφασίζουν να πάνε απευθείας στους εργάτες, δύο εντελώς διαφορετικές κοινότητες ενώνονται σε μια απρόσμενα ελπιδοφόρα και και θαρραλέα συνεργασία.

Info: Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Πέμπτη στις 21:30.


Παρασκευή & Σαββατοκύριακο

Γιορτή πανσελήνου: ξαναχορεύοντας κάτω από το φεγγαρόφωτο

11647018.jpg

O Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί και φέτος, για πολλοστή χρονιά, την επιτυχημένη Γιορτή της Πανσελήνου (αυτήν την Παρασκευή), την οποία διοργανώνει από το 2017. Στην πλατεία, ανάμεσα στα δύο κτίρια του Μεγάρου, και κάτω από το καλοκαιριάτικο φεγγαρόφωτο θα παρουσιαστεί ένα υπέροχο μουσικό – χορευτικό πρόγραμμα. Περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων δεκαετιών με διαχρονική αξία και ενθουσιασμό, που μαγεύει από τις δεκαετίες '80 και '90 μέχρι και σήμερα τη νεολαία.

Info: Πλατεία Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία). 

Οι Gadjo Dilo στην Παραλία Επανομής

gadjo-dilo-athens-gazarte.jpg

Οι Gadjo Dilo συναντούν το κοινό της Θεσσαλονίκης στις 29 Ιουνίου σε μια συναυλία στην Παραλία Επανομής. O ιδιαίτερος τους ήχος, ο "Manouche De Grec" όπως τον αποκαλούν και οι ίδιοι, είναι ένα πάντρεμα της μουσικής παράδοσης της gypsy jazz με τα χρώματα της ελληνικής μουσικής. Το πάθος των Gadjo Dilo παρασύρει κάθε φορά το κοινό να χορέψει και να τραγουδήσει μαζί τους. Aυτοσχεδιάζουν, πειραματίζονται και με τραγούδια μιας άλλης εποχής μας μεταφέρουν μηνύματα σύγχρονα και ελπιδοφόρα!

Info: Παραλία Επανομής, Σάββατο στις 21:00.

Thessaloniki EuroPride 2024

backgroundthesspride.jpg

Η πορεία της παρέλασης του Thessaloniki EuroPride 2024, θα ξεκινήσει το απόγευμα του Σαββάτου, 29 Ιουνίου 2024, από το πάρκο της ΧΑΝΘ, θα κινηθεί κατά μήκος της οδού Τσιμισκή κι έπειτα μέσω της οδού Βενιζέλου θα κατευθυνθεί στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, καταλήγοντας στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μετά τη παρέλαση θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία με την οποία θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις του Thessaloniki EuroPride 2024.

Φεστιβάλ Επταπυργίου 2024: Δήμητρα Γαλάνη - Παυλίνα Βουλγαράκη

dimitra1.jpg

Γιορτάζοντας τα 55 χρόνια καριέρας, η Δήμητρα Γαλάνη βάζει την υπογραφή της σε ένα πρόγραμμα που συνοψίζει την διαδρομή μιας ολόκληρης ζωής. Μια αναδρομή σε πολύ αγαπημένα τραγούδια, που όλοι περιμένουν, για δύο βραδιές στο Φρούριο του Επταπυργίου, με μια υπέροχη μπάντα στο πλευρό της. Η Δήμητρα Γαλάνη, στιχουργός, συνθέτις κι ερμηνεύτρια, συνεργάζεται σταθερά με νέους ανθρώπους, μουσικούς και καλλιτέχνες- δημιουργούς, που ξεχωρίζει. Και αυτή τη φορά επιλέγει από την σύγχρονη σκηνή την Παυλίνα Βουλγαράκη, ταλαντούχα δημιουργό και ερμηνεύτρια, με την οποία ήδη έχει γράψει 2 τραγούδια (Χίλιες ζωές και Δεν είπες κάτι). Δίπλα τους ο Σεραφείμ Γιαννακόπουλος, και το πενταμελές μουσικό τους σχήμα.

Info: Επταπύργιο, Κυριακή στις 21:15.