fbpixel

Search icon
Search
To ονειρεμένο Τhyta house στη Λευκάδα είναι ένα open air σύγχρονο καταφύγιο
INTERIORS

To ονειρεμένο Τhyta house στη Λευκάδα είναι ένα open air σύγχρονο καταφύγιο

Με την υπογραφή των Lassa Architects


Tο Thyta House, μια εκπληκτική δημιουργία των LASSA Architects, βρίσκεται σε μια απομονωμένη ορεινή περιοχή της Λευκάδας, ανάμεσα σε άγριους θάμνους κι ελαιόδεντρα. Το σπίτι σχεδιάστηκε ως σύγχρονο καταφύγιο, συνδυάζοντας καμπύλες και γραμμικές σιλουέτες που εναρμονίζονται με τη φυσική τοπογραφία του βουνού. Το έργο συγχωνεύεται με το έδαφος, δημιουργώντας μια σειρά από αλληλεπικαλυπτόμενους όγκους που μειώνουν τον οπτικό αντίκτυπο όπως φαίνεται από τη θάλασσα. 

thyta-houses-curvilinear-silhouettes-run-along-the-mountainous-landscape-of-lefkada-8-1-xr1aD.jpg


Το σπίτι εκτείνεται γραμμικά σε δύο επίπεδα, ακολουθώντας την καμπυλότητα του βουνού. Oι κοινόχρηστοι χώροι βρίσκονται στον κάτω όροφο με μια μεγάλη ελλειπτική καθιστική περιοχή, ενώ τα υπνοδωμάτια ενσωματώνονται στον πάνω όροφο με πανοραμική θέα στη θάλασσα και το βουνό. Το ελλειπτικού σχήματος καθιστικό είναι το επίκεντρο της κατοικίας, δημιουργώντας έναν προστατευμένο αυλόγυρο που παρέχει σκιά και θέα στον ουρανό. Η στέγη διαθέτει φεγγίτες που πλαισιώνουν ελαιόδεντρα, ενώ μια κολόνα σκίασης επεκτείνει τη σκιασμένη περιοχή και κατευθύνει τη θέα στη θάλασσα. Μπαίνοντας στο σπίτι, ο σχεδιασμός κατευθύνει το βλέμμα προς τη χαράδρα και τη λαμπερή θάλασσα, με τις καμπυλωτές γραμμές να καθοδηγούν την εμπειρία.

thyta-houses-curvilinear-silhouettes-run-along-the-mountainous-landscape-of-lefkada-13-1-800x609-l6GRO.jpg


Όσον αφορά στη διακόσμηση, παρατηρούμε πως η λιτότητα έχει την τιμητική της σε όποια γωνιά κι αν στρέψει κανείς την προσοχή του. Τα ελληνικά καλοκαιρινά χρώματα πρωταγωνιστούν μέσα κι έξω, ενώ οι αποχρώσεις είναι γήινες κι έτσι γίνονται «ένα» με τη φύση. Ο μοντερνισμός σε κάθε σημείο έχει αποτυπωθεί με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο, ενώ παράλληλα ο τεχνητός φωτισμός συμπληρώνει ιδανικά την όλη ατμόσφαιρα, αναδεικνύοντας υπέροχα ακόμα και το παραμικρό σημείο. 

Η ανοιχτή διαρρύθμιση του σπιτιού Thyta ενώνει τους εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους. Οι εξωτερικοί χώροι του σπιτιού, όπως οι βεράντες, η περιοχή της πισίνας και ο αυλόγυρος, ενσωματώνονται αρμονικά με το εσωτερικό, δημιουργώντας μια συνεχόμενη εμπειρία διαβίωσης. Το ευρύχωρο σαλόνι και η κουζίνα, ανοίγουν προς όλες τις πλευρές. Στον επάνω όροφο, ένας διάδρομος συνδέει το οικογενειακό δωμάτιο και δύο υπνοδωμάτια που βλέπουν στον επάνω κήπο και την ελλειπτική ταράτσα. Το κατώτερο επίπεδο ενσωματώνει ένα στούντιο μέσα σε έναν από τους πέτρινους τοίχους συγκράτησης που διαμορφώνουν το τοπίο.

thyta-houses-curvilinear-silhouettes-run-along-the-mountainous-landscape-of-lefkada-4-wExLo.jpg


Η ενσωμάτωση βιοκλιματικών αρχών παρέχει προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία και την υπερβολική ζέστη, ενώ ο ανοιχτός σχεδιασμός επιτρέπει τον φυσικό αερισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συγχρόνως, οι φυτεμένες οροφές λειτουργούν ως θερμική μάζα, μειώνοντας την ανάγκη για ψύξη και θέρμανση. Το σπίτι εναρμονίζεται με το περιβάλλον του χρησιμοποιώντας μια παλέτα ουδέτερων χρωμάτων με αποχρώσεις του μπλε, του γκρι και του πράσινου.

Παράλληλα, η κατασκευή αξιοποίησε προκατασκευασμένα στοιχεία από CNC, σχεδιασμένα και συναρμολογημένα από τους LASSA Architects, μειώνοντας τα κόστη και καλύπτοντας συγκεκριμένους περιορισμούς κατασκευής. Οι κήποι του σπιτιού είναι διαμορφωμένοι με τοπική παράκτια βλάστηση που απαιτεί ελάχιστο πότισμα, περιλαμβάνοντας άγρια ελαιόδεντρα, θάμνους και μικρούς αρωματικούς κήπους. Αυτές οι επιλογές δημιουργούν μια αισθητηριακή εμπειρία και ενισχύουν την αίσθηση ενσωμάτωσης στο φυσικό τοπίο.

thyta-houses-curvilinear-silhouettes-run-along-the-mountainous-landscape-of-lefkada-1-1536x768-9SG9A.jpg

Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!

Φωτογραφίες: NAARO – Marcela Spadaro