fbpixel

Search icon
Search
EQ: Οι συνήθειες που δείχνουν αν είστε πραγματικά συναισθηματικά ευφυής
PSYCHOLOGY

EQ: Οι συνήθειες που δείχνουν αν είστε πραγματικά συναισθηματικά ευφυής

Ανακαλύψτε τες και εξασκηθείτε…


Η συναισθηματική νοημοσύνη, που συχνά αποκαλείται EQ, παίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία μιας ικανοποιητικής και ουσιαστικής ζωής. Ο καθένας διαθέτει διαφορετικά επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης, και ευτυχώς, μπορεί να καλλιεργηθεί με την πάροδο του χρόνου. Η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης, η έκφραση συναισθημάτων και η προσοχή στους άλλους είναι πτυχές που μπορείτε να δουλέψετε. Για να κατανοήσουμε καλύτερα όσους έχουν υψηλή EQ, πρέπει να εξερευνήσουμε τις μοναδικές συμπεριφορές και συνήθειές τους. 

Και δεν είναι κάτι που θα σας "χρησιμεύσει" μόνο στην προσωπική σας ζωή. Σύμφωνα με την έκθεση "Future of Jobs 2023" του Word Economic Forum, οι ιδιότητες που σχετίζονται με τη συναισθηματική νοημοσύνη, όπως η ανθεκτικότητα, η περιέργεια, η δια βίου μάθηση, τα κίνητρα και η αυτογνωσία, είναι ιδιαίτερα πολύτιμες για τις επιχειρήσεις και θα συνεχίσουν να είναι έτσι για τα επόμενα χρόνια. 

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τα 8+1 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

1. Στρατηγική αναβλητικότητα

Το να κατέχετε την τέχνη της στρατηγικής αναβλητικότητας είναι ένα σημάδι συναισθηματικής νοημοσύνης. Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι εξισορροπούν την ολοκλήρωση των εργασιών με σκόπιμες καθυστερήσεις, επιτρέποντας στο υποσυνείδητό τους να πυροδοτήσει δημιουργικές ιδέες και λύσεις. 

shutterstock-2353344647.jpg

2. Αγκαλιάζοντας την ασάφεια

Τα άτομα με υψηλό EQ εκτιμούν και ανέχονται την ασάφεια και την αβεβαιότητα. Αποδέχονται ότι δεν θα έχουν όλες οι καταστάσεις ξεκάθαρα αποτελέσματα. Αυτή η δεξιότητα όχι μόνο τους βοηθάει να αντιμετωπίσουν τα σκαμπανεβάσματα της ζωής, αλλά τους κάνει και πιο συνειδητοποιημένους και ευαίσθητους.

3. Ανάγνωση των ανθρώπων

Οι άνθρωποι με υψηλό EQ υπερέχουν στην ανάγνωση της γλώσσας του σώματος και των μη λεκτικών ενδείξεων των άλλων. Λαμβάνουν αυτά τα σήματα για να κατανοήσουν καλύτερα τους ανθρώπους, να ανιχνεύσουν απειλές και να εκτιμήσουν αν βρίσκονται ανάμεσα σε φίλους ή εχθρούς. Αυτή η δεξιότητα τους βοηθά τόσο σε προσωπικές όσο και σε επαγγελματικές σχέσεις.

4. Παύση πριν από την αντίδραση

Τα συναισθηματικά ευφυή άτομα σπάνια ενεργούν παρορμητικά. Σταματούν για να σκεφτούν πριν αντιδράσουν σε συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις, γεγονός που τους κάνει να φαίνονται ήρεμοι ή και στωικοί. Αυτή η παύση τους βοηθάει να αντιδρούν σκεπτόμενα και όχι βιαστικά.

shutterstock-2377314961.jpg

5. Μικροδιαλογισμοί

Τα άτομα με υψηλό EQ κάνουν τακτικά διαλείμματα "μικρο-διαλογισμού" κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτές οι σύντομες συνεδρίες διαλογισμού τους βοηθούν να διαχειριστούν το άγχος και να παραμείνουν προσγειωμένοι.

6. Διαχείριση συναισθημάτων μέσω playlists

Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη χρησιμοποιούν συγκεκριμένες λίστες μουσικής για να πλοηγηθούν στις συναισθηματικές τους καταστάσεις. Αν αισθάνονται πεσμένοι, ακούνε τραγούδια που τους βοηθούν να εξερευνήσουν αυτή τη θλίψη. Ασχολούνται πλήρως με τα συναισθήματά τους, είτε βιώνουν χαρά, έμπνευση ή θυμό.

7. Προσαρμογή στο περιβάλλον

Τα άτομα με υψηλό EQ προσαρμόζουν με δεξιοτεχνία το περιβάλλον τους για να βελτιώσουν τη διάθεση και την παραγωγικότητα. Ρυθμίζουν το φωτισμό, τους ήχους και τις μυρωδιές για να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα που υποστηρίζει τους στόχους τους.

shutterstock-1898016691.jpg

8. Περιορισμός της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Οι άνθρωποι με υψηλό EQ εμβαθύνουν στα δικά τους συναισθήματα, την ταυτότητα και την πραγματικότητά τους και γίνονται πιο σίγουροι για τους στόχους της ζωής τους. Αυτό συνεπάγεται την αποκοπή των περισπασμών, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δημιουργούν αυστηρά όρια γύρω από τη χρήση τους για να προστατεύσουν την ψυχική τους ευεξία, αποφεύγοντας τις αρνητικές επιρροές που μπορεί να έχουν στη διάθεση και την αυτοαντίληψη.

9. Αλλαγή του narrative

Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι ξαναγράφουν διαρκώς τις προσωπικές τους αφηγήσεις για να αναδείξουν την ανάπτυξη και τη μάθηση. Αντί να θεωρούν τις αποτυχίες του παρελθόντος ως ήττες, τις βλέπουν ως πολύτιμα μαθήματα. Βοηθούν επίσης τους άλλους να αναδιαμορφώσουν τις ιστορίες τους με έναν ενδυναμωτικό τρόπο.