fbpixel

Search icon
Search
The Evolution of Beach Clubs: Μια αναδρομή στη «χρυσή εποχή» τους και μια ματιά στην επικράτηση και στην εξέλιξη της κουλτούρας τους
MAGAZINE

The Evolution of Beach Clubs: Μια αναδρομή στη «χρυσή εποχή» τους και μια ματιά στην επικράτηση και στην εξέλιξη της κουλτούρας τους

Μια τάση που άλλαξε μια για πάντα τον τρόπο που απολαμβάνουμε τις διακοπές μας, συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο με ακόμα πιο συναρπαστικές προτάσεις


Ήταν στις αρχές του 20ού αιώνα όταν άρχισε να διαμορφώνεται το concept των beach clubs, μεταμορφώνοντας καθοριστικά τη σχέση μας με τις καλοκαιρινές διακοπές. Τότε, ο κόσμος ανέκαμπτε από τον Μεγάλο Πόλεμο και, με τα Roaring Twenties, ήρθαν και οι πρώτες εγκαταστάσεις πλάι στο κύμα κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου, αρχικά αποκλειστικά ως ελιτίστικα καταφύγια. Όντως η ιδέα υπήρξε επαναστατική: ένα μέρος όπου η πολυτέλεια απολαμβανόταν με θέα το γαλάζιο, όπου η απόδραση στη θάλασσα έδενε με τις καλύτερες ανέσεις. Εμβληματικοί προορισμοί αναδείχθηκαν μέσα από την τάση που «άπλωνε» σιγά σιγά τα δίχτυα της παντού...

old-hollywood-beach-vacations-ss04.jpg
Η Natalie Wood και ο Steve Στιβ Ρόουλαντ (15 Ιουλίου 1956) σε ανέμελες διακοπές τους στην Ίμπιζα


Ξεκινώντας από την Ελλάδα, η εξέλιξη της Μυκόνου σε μίνι Χόλυγουντ ξεκίνησε όταν προέκυψαν οι αρχαιολογικές ανασκαφές της Δήλου, το 1930, κάτι που προκάλεσε τους socialites της Αθήνας να την επισκεφτούν. Από στόμα σε στόμα, κατά τη δεκαετία του ’50, η φήμη της θα διαδιδόταν μεταξύ των κοσμικών κύκλων, που διαμόρφωναν, από καλοκαίρι σε καλοκαίρι, την αμίμητη φινέτσα της. Μεταξύ τους, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Σταύρος Νιάρχος και η Τίνα που «έδεναν» συχνά στο λιμάνι της με τα κότερά τους. Σύντομα, με την εργατικότητα και την επιχειρηματική αντίληψη των ανθρώπων της, τα ελάχιστα εστιατόρια και τα μόλις δύο μπαρ που υπήρχαν θα πολλαπλασιάζονταν. Έτσι και το Νο1 εμπορικό σήμα παγκοσμίως, και ίσως το πιο πολύτιμο οικόπεδο στην Ελλάδα, το Nammos, έκανε την αρχή του το 2003 ως η ταπεινή ψαροταβέρνα του Κυριάκου Αγγελετάκη και της συζύγου του, Ελένης, για να εξελιχθεί σ’ ένα από τα καλύτερα και ακριβότερα beach bars του πλανήτη. Ακόμα παλαιότερο, το εμβληματικό Paradise Beach στέκει από το 1969, γιορτάζοντας τη μουσική, τον ήλιο και την αγάπη.

acapulco-mexico-picture-shows-mike-todd-and-elizabeth-news-photo-1655414931.jpg
Η Elizabeth Taylor και ο Mike Todd σε θερινές τους διακοπές στη Γαλλική Ριβιέρα, την εποχή που η φήμη της περιοχής είχε ξεκινήσει να εξαπλώνεται


Στην Ιταλία, οι μαζικές έξοδοι προς τα παραθαλάσσια κλαμπ που βρίσκονται διάσπαρτα στις ακτές της ξεκίνησαν πριν από δύο αιώνες. Eίναι δύσκολο να πούμε ποιο είναι το παλαιότερο beach club στη χώρα, αλλά σίγουρα το Viareggio ως πόλη διαθέτει τα περισσότερα από αυτά. Η οικονομική άνθηση των δεκαετιών 1950 και 1960 έφερε τον λεγόμενο «ιταλικό Αύγουστο»: ένα κύμα παραθεριστών κατά τη διάρκεια της πολύμηνης διακοπής λειτουργίας των μεγαλύτερων εργοστασίων της χώρας. Ένα από τα πιο δημοφιλή κλαμπ εκείνη την εποχή ήταν αναμφίβολα το Kursaal, το οποίο για δεκαετίες αποτελούσε σύμβολο της Όστια. Δεν ήταν τυχαίο ότι αποτέλεσε το σκηνικό για ταινίες που έγραψαν Ιστορία, από μερικούς από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες, όπως ο Federico Fellini και ο Dino Risi. Με τα καλοκαίρια να περνούν, όλη αυτή η τάση για αποδράσεις των Ιταλών στις θάλασσες οδηγεί στο σήμερα, που υπολογίζεται ότι το 60% της αμμώδους ακτογραμμής της χώρας καταλαμβάνεται από beach clubs.

shutterstock-editorial-1388406a.jpg
Η Jackie Kennedy καταφτάνει με σκάφος στο αγαπημένο της νησί, τη Μύκονο


Περνώντας στη Γαλλική Ριβιέρα, η παραλία Pampelonne, κοντά στο Saint-Tropez, έχει πλούσια Ιστορία που συνδέεται με την εξέλιξη των beach clubs. Η αμμώδης ακτογραμμή της αποτελεί εδώ και δεκαετίες την παιδική χαρά των πλουσίων και των διάσημων κάθε καλοκαίρι. Από τη δεκαετία του 1960 έως το 1980, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους τα κορυφαία beach clubs που φιλοξενεί, το καθένα από τα οποία προσέφερε τη δική του μοναδική ατμόσφαιρα. Το Tahiti Beach club σηματοδότησε την έναρξη μιας θρυλικής εποχής, ενώ το Nikki Beach εισήγαγε μια πιο παρεΐστικη πρόταση. Το Club 55 παραμένει η κομψή υπενθύμιση της ανόδου της φήμης της περιοχής, ένα ορόσημο που προέκυψε από μια καταπληκτική ιδέα: μεταξύ των γυρισμάτων του «Και ο Θεός δημιούργησε τη γυναίκα» με την Brigitte Bardot, που λάμβαναν χώρα ακριβώς απέναντι, οι ιδιοκτήτες του έδιναν οικογενειακά γεύματα στο συνεργείο από την ψαροκαλύβα τους.

02-hollywood-golden-age-vacations.jpg
Μια από τις πρώτες εγκαταστάσεις σε στιλ beach club στο Malibu της Καλιφόρνια


Όσον αφορά στην Ίμπιζα, αυτό που την έκανε τόσο μοναδική στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, ήταν ο τρόπος με τον οποίο ελεύθερα πνεύματα από διαφορετικά μέρη του κόσμου, με διαφορετικό υπόβαθρο και κοινωνική κατάσταση, ενώνονταν και μπορούσαν να εκφραστούν ελεύθερα. Το πρώτο beach club, το Tropicana, άνοιξε πριν από 30 χρόνια. Ο Toni Marí, ο ιθύνων νους πίσω από αυτό, επενέβη στο τοπίο για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, γνωρίζοντας ότι οι τουρίστες που αναζητούν την ποιότητα θέλουν την ηρεμία τους. Κι ενώ η αίγλη έχει ενισχυθεί στο νησί, τα beach clubs του διατηρούν ακόμα αυτό το μοναδικό μποέμικο πνεύμα.


The True Icons

Όταν ο χρυσός ήλιος «φιλάει» τον ορίζοντα και τα γαλαζοπράσινα κύματα «ψιθυρίζουν» ιστορίες γαλήνης, τα πιο εμβληματικά beach clubs του κόσμου ζωντανεύουν. Αυτά τα παραδεισένια καταφύγια προσφέρουν κάτι περισσότερο από μια εμπειρία πολυτέλειας - είναι η απόλυτη συμφωνία στιλ, αποκλειστικότητας και μιας απαράμιλλα γοητευτικής ατμόσφαιρας, που πραγματικά είναι αδύνατο να βρει κανείς κάπου αλλού. Γι’ αυτό και δίκαια τους χαρίζεται η αναγνώριση. Ακολουθεί ένα ταξίδι στην crème de la crème των beach clubs, που διατηρούνται στο προσκήνιο και η λάμψη τους δε θα σβήσει όσα καλοκαίρια κι αν περάσουν.

Nammos, Μύκονος Vibe: Πολυτελής διασκέδαση

nammos-mykonos-vip-table.jpg
Κάτω από τα πυκνά δέντρα στο Greek style εστιατόριο του Nammos, οι εκλεκτές γεύσεις απολαμβάνονται με θέα τα καταγάλανα νερά της Ψαρρούς

Το θρυλικό Nammos είναι το έμβλημα της Μυκόνου κι ένας προορισμός για όσους αποζητούν τα καλύτερα πράγματα στη ζωή. Με το ασυναγώνιστο επίπεδο υπηρεσιών του, προσελκύει τo jet set του κόσμου, ενώ έχει αφήσει όνομα για τα μεγάλα γεύματα που μετατρέπονται συνήθως σε βακχικά πάρτι. Οι χαρακτηριστικές ριγέ ομπρέλες του το καθιστούν αναγνωρίσιμο παντού, τα εστιατόριά του ανεβάζουν διαρκώς τον πήχη, ενώ οι αποκλειστικές μπουτίκ ανταγωνίζονται σε αίγλη η μία την άλλη στο απίθανο project του Nammos Village. Ένας προορισμός που εξελίσσεται συνεχώς για να παραμένει πρωτοπόρος!

La Fontelina, Κάπρι Vibe: Ρομαντική απόδραση

la-fontelina-xxi.jpg
Σκαρφαλωμένο στους βράχους του Κάπρι, το La Fontelina θυμίζει τις παλιές χρυσές εποχές, αποπνέοντας ιταλική φινέτσα

Από την ίδρυσή του, το 1949, το La Fontelina, με την εκπληκτική θέα στους βράχους Faraglioni, αποτελεί την επιτομή της ιταλικής κομψότητας. Προσβάσιμο μόνο με σκάφος ή μέσα από ένα απότομο μονοπάτι, αυτό το απομονωμένο καταφύγιο έχει επιβιώσει από αμέτρητες φουρτουνιασμένες θάλασσες. Ωστόσο, εξακολουθεί να ανήκει στις ίδιες δύο οικογένειες, έχοντας μια μακρά συνέχεια να χαρίσει σε εραστές και ονειροπόλους. Στο αχυρένιο εστιατόριό του, κάθε γεύμα είναι μια γιορτή της γαστρονομικής υπεροχής της Ιταλίας, που συνδυάζεται με λευκή σαγκρία με ζουμερά κομμάτια ροδάκινου. Το κλαμπ προσελκύει πελατεία υψηλού προφίλ, η οποία αναζητά την αποκλειστικότητα, όντας όμως καθόλου επιτηδευμένο.

Le Club 55, Σαιν-Τροπέ Vibe: Διαχρονική κομψότητα

club-55-st-tropez.jpg
Το Le Club 55 στο Σαιν-Τροπέ διατηρεί τον κλασικό χαρακτήρα του από την εποχή που ξεκίνησε να γράφεται ο μύθος του

Ιδρύθηκε το 1955 από τους Geneviève και Bernard de Colmont στην παραλία Pampelonne και υπήρξε το στέκι όπου ροκ σταρ, κυβερνητικά στελέχη και ηθοποιοί του Χόλιγουντ έπιναν ροζέ με τους ντόπιους ανενόχλητοι. Διατηρώντας το απλό αλλά εκλεπτυσμένο σκηνικό του, καταλαβαίνει κανείς πως διαθέτει κάτι το βαθιά χαρισματικό. Η γαστρονομική εμπειρία εδώ είναι μοναδική, ειδικά όταν ο ίδιος ο σημερινός ιδιοκτήτης, Patrice de Colmont, οδηγεί τους επισκέπτες στα τραπέζια τους, που βρίσκονται πίσω, σ’ ένα κατάστρωμα κάτω από αρμυρίκια.

Nikki Beach, Ίμπιζα Vibe: Ανεπιτήδευτο glamour

global-home-our-beach-clubs-square-02.jpg
Στο Nikki Beach Ibiza, που αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα του διάσημου brand, η πολυτέλεια έχει άλλη αίσθηση

Προσθέτοντας στο κύρος του ονόματος Nikki Beach, το Nikki Beach Ibiza αποτυπώνει την ουσία της high-energy λάμψης. Τοποθετημένο στις εκπληκτικές ακτές της Santa Eulalia, ανήκει στην πρώτη και πρωτότυπη ιδέα που πρεσβεύει το brand και συνδυάζει στοιχεία μουσικής, εστίασης, ψυχαγωγίας, μόδας, κινηματογράφου και Τέχνης σε ένα. Η ολόλευκη διακόσμησή του, η χαρακτηριστική μουσική και οι εξαιρετικές γαστρονομικές προτάσεις του δημιουργούν μια ζωντανή ατμόσφαιρα που θα είναι πάντα σημείο αναφοράς για τα πιο καυτά καλοκαίρια.


The Fashion Take-Overs

Στον κόσμο της μόδας, μια νέα τάση που κερδίζει έδαφος είναι η ανάληψη του design διάσημων beach clubs από τα κορυφαία fashion brands. Αυτή η πρωτοβουλία συνδυάζει την υψηλή αισθητική με την πολυτέλεια των καλοκαιρινών προορισμών αναψυχής, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους λάτρεις της κομψότητας και του στιλ.

ounass20dolcegabbana20cloud20copy.jpg
Στην κορυφή του Atlantis The Royal στο Ντουμπάι, η Dolce & Gabbana έφερε τη μεσογειακή αισθητική της


Έτσι και η Dolce & Gabbana συνεργάστηκε με την Ounass για το Cloud 22 στο Ντουμπάι, δημιουργώντας ένα ιταλικό όνειρο σε μπλε και λευκό χρώμα στο κατάστρωμα της οροφής του Atlantis The Royal, που «αγγίζει» τον ουρανό. Σε ύψος 96 μέτρα πάνω από το The Palm, oι ξαπλώστρες, τα φουσκωτά της πισίνας, οι τοίχοι και οι ομπρέλες του εκλεπτυσμένου pool club «ντύθηκαν» με το εμβληματικό σχέδιο majolica του brand, φέρνοντας ένα μαγευτικό αποτέλεσμα που ξεπερνά κάθε προσδοκία.

miu-miu-summer-club-ambience-1-scaled.jpg
Μια εκδήλωση της Miu Miu κατά το φετινό Φεστιβάλ Καννών είχε τη μορφή ενός σούπερ cool beach club


Στο Plage L'Ecrin στις Κάννες, η Miu Miu διαμόρφωσε τον Μάιο το δικό της “Summer Club”, φιλοξενώντας μια αποκλειστική εκδήλωση κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Η ηθοποιός και μοντέλο Cara Delevingne συνδιοργάνωσε το γεύμα, το οποίο περιλάμβανε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες αναψυχής - από τάβλι μέχρι ηλιοθεραπεία. Η περιοχή της παραλίας, τα παιχνίδια και τα καροτσάκια με τις λαχταριστές λιχουδιές ήταν όλα διακοσμημένα με vintage λωρίδες εμπνευσμένες από το εμβληματικό σήμα της Miu Miu, δημιουργώντας μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα για τους καλεσμένους Α-listers.

indie-beach-x-jacquemus-parasols.jpg
Ο Jacquemus παραμένει και το φετινό καλοκαίρι στο Saint-Tropez, όπου έχει αποκτήσει τη δική του παραλία


Kαι πάλι στη Γαλλική Ριβιέρα, ο Jacquemus άνοιξε ένα pop-up κατάστημα στη Ramatuelle, σε συνεργασία με το Indie Beach. Η παραθαλάσσια μπουτίκ αναδεικνύει την ηλιόλουστη γοητεία του Saint-Tropez, με φωτεινά ανοιχτά δωμάτια και τοξωτές εισόδους. Στον εξωτερικό χώρο, στην πρώτη επώνυμη παραλία του Jacquemus, υπάρχουν έπιπλα παραλίας εμπνευσμένα από τη δεκαετία του 1970 με ριγέ τέντες, ομπρέλες και μαξιλάρια στο χρώμα των εσπεριδοειδών, καθώς και τις διακοσμητικές σανίδες του σερφ που τόσο αγαπά ο Simon Porte.

schermafbeelding-2023-07-20-om-152729.jpg
Το Missoni Resort Club στο Porto Cervo της Σαρδηνίας περιβάλλεται από το πιο επιβλητικό τοπίο


O ιταλικός οίκος Missoni ανέλαβε το Nikki Beach Costa Smeralda στην Cala Petra Ruja του Porto Cervo, εγκαινιάζοντας έναν νέο προορισμό για διακοπές, που συνδυάζει την πολυτέλεια με τη φυσική ομορφιά της Σαρδηνίας. Το Missoni Resort Club αντικατοπτρίζει την αισθητική του brand, προσφέροντας στους επισκέπτες μια εμπειρία γεμάτη χρώμα και κομψότητα.

dior-1-e1709207402438.jpg
Η άρρηκτη σχέση μεταξύ Dior και Nammos στο Ντουμπάι διατηρείται ακλόνητη, μιας και ο οίκος έχει ταυτιστεί με την εικόνα του beach club


Kι επειδή κάποιες αγάπες δεν τελειώνουν ποτέ, ο Dior έχει παραμείνει στο Nammos Dubai, στολίζοντας κάθε σημείο της παραλίας με το σχέδιο Dioriviera και διατηρώντας την εκπληκτική εγκατάσταση του logo του στην είσοδο του εστιατορίου. Η εικόνα της εκπληκτικής μπουτίκ στην ακτή έχει κάνει τον γύρο του κόσμου ως μια από τις πιο ιδιαίτερες που έχουν δημιουργηθεί ποτέ. 

mk2.jpg
Στο Μαϊάμι, ο Michael Kors δημιούργησε, με τη σειρά του, τη δική του beach club πρόταση


Τέλος, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, το pop-up Club Kors του Michael Kors στο Joia Beach του Μαϊάμι συγκέντρωσε για έξι μέρες τον Μάιο όλο το ενδιαφέρον. Οι ξαπλώστρες, οι ομπρέλες και οι πετσέτες παραλίας ήταν στολισμένες με το γαλαζοπράσινο μονόγραμμά του, προσφέροντας την τέλεια ευκαιρία για φωτογραφίες και στιγμές χαλάρωσης.


The New Wave

Σήμερα, τα νέα beach clubs που κάνουν το ντεμπούτο τους σε όλο τον κόσμο συνιστούν κάτι περισσότερο από απλά μέρη όπου απολαμβάνουμε τον ευεργετικό ήλιο. Είναι κόμβοι πολιτισμού, καταφύγια ευεξίας, γαστρονομικοί προορισμοί, παράδεισοι του shopping, κέντρα εκλεκτής ψυχαγωγίας. Αυτή η χρονιά σηματοδοτεί την αποκάλυψη του νέου προφίλ των beach clubs, που είναι τόσο δυναμικά και διαφορετικά όσο και οι προορισμοί που αποτελούν το «σπίτι» τους.

Sirene by Gaia: Το μεγαλοπρεπές θαύμα του Ντουμπάι

discover-sirene-by-gaia-dubais-largest-beach-club-opens-in-september-2-1200x900.jpg
Στο Ντουμπάι, το φιλόδοξο έργο Sirene by Gaia ετοιμάζεται να ονομαστεί το μεγαλύτερο beach club στον κόσμο

Έτοιμο να γίνει το μεγαλύτερο beach club στον κόσμο, το Sirene by Gaia στο Jumeirah στο Ντουμπάι αποτελεί απόδειξη της προτίμησης της πόλης για μεγαλοπρέπεια και καινοτομία. Το πολυτελές νέο beach club θα ξεδιπλωθεί σε 9.000 τετραγωνικά μέτρα στη νέα ανάπτυξη J1 Beach.

Scorpios Bodrum: To μποέμικο καταφύγιο

row1-1-wicker-sculptures-1.jpg
Το νεοαφιχθέν Scorpios Bodrum προσφέρει ένα τέλειο μείγμα διασκέδασης, υψηλής γαστρονομίας και πνευματικότητας

Η διάσημη ακτή της Τουρκίας υποδέχεται ένα νέο είδωλο, που αποτελεί προέκταση του φημισμένου hotspot της Μυκόνου. Σκαρφαλωμένο σ’ έναν απομονωμένο όρμο, το Scorpios Bodrum διαθέτει οργανική αρχιτεκτονική που εναρμονίζεται με το περιβάλλον. Η ολιστική προσέγγισή του περιλαμβάνει θεραπευτικές τελετουργίες, εργαστήρια ευεξίας και καθηλωτικές ζωντανές μουσικές παραστάσεις.

Nammos Cannes: Ένα μεσογειακό στολίδι

img-9047.jpg
Το Nammos Cannes είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους απανταχού glitterati που είναι πιστοί στο brand name του

Στο ανακαινισμένο ξενοδοχείο Palm Beach, το Nammos Cannes άνοιξε μόλις τις πόρτες του, αποτελώντας το ακριβότερο project του διάσημου μυκονιάτικου brand. Το καινούριο seaside εστιατόριο αποτίνει φόρο τιμής στις ελληνικές καταβολές του, ενώ εδώ προσφέρονται υπηρεσίες που δεν υπάρχουν στις υπόλοιπες τιρκουάζ ναυαρχίδες, όπως η δυνατότητα μεταφοράς των rich & famous με lear jet και ελικόπτερο.

The Lemon Tree & Co.: Η νέα όαση της Αθήνας

the-lemon-tree-co-hacienda-white-north-coast-egypt-new-scaled.jpg
Με την υπογραφή των KKMK Architects, το νέο The Lemon Tree & Co. γιορτάζει το πλούσιο μωσαϊκό του αιγυπτιακού πολιτισμού

Αυτό το αστικό beach club στη Βούλα προσφέρει ένα καταφύγιο από την πολύβουη πόλη, τυλιγμένο στο πανέμορφο τοπίο, που ενθαρρύνει τη δημιουργία μιας κοινότητας μοναδικών ανθρώπων. Το The Lemon Tree & Co. ξεχωρίζει για τη μεσογειακή γοητεία του που συναντά την αιγυπτιακή μυσταγωγία.

Luna Beach Club: Η ειδυλλιακή πρόταση του Μπαλί

utopia-cave-club-1.jpg
Η πισίνα κάτω από το σκίαστρο του “Utopia VIP Club” του ολοκαίνουριου Luna Beach Club στο Μπαλί μοιάζει με λιμνοθάλασσα

Σε μια παραθαλάσσια έκταση 2 εκταρίων, στην άγρια τροπική φύση του Nyanyi στη δυτική ακτή του Μπαλί, περίπου 90’ από το αεροδρόμιο, αυτό το νέο μεγαθήριο διαθέτει μια είσοδο με τεράστια γλυπτά που ζωντανεύουν τη νύχτα με τρισδιάστατη χαρτογράφηση προβολής. Έπειτα, αποκαλύπτονται τεράστιες πισίνες σε σχήμα όασης και πέντε εστιατόρια και μπαρ.

Κεντρική φωτογραφία: La Fontelina, Κάπρι, Gray Malin

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2024