fbpixel

Search icon
Search
Μήπως τελικά υπάρχει όντως σοβαρός λόγος ανησυχίας για τον Joe Biden;
PEOPLE & MOMENTS

Μήπως τελικά υπάρχει όντως σοβαρός λόγος ανησυχίας για τον Joe Biden;

Το debate έφερε -ξανά- στο φως ένα σημαντικό ζήτημα που συζητιέται πλέον ανοικτά στις ΗΠΑ


«Απλά λυπηρό!». Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «New York Post» αντανακλά στον μέγιστο βαθμό το κλίμα που επικρατεί στις ΗΠΑ και κυρίως, στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, με φόντο τη συνολική παρουσία του Joe Biden στο debate με τον Donald Trump. Είναι μία ιδιαίτερη στιγμή για τους Αμερικανούς και πλέον, ακόμη κι αυτοί που στέκονταν στο πλευρό του νυν προέδρου, παίρνουν θέση απέναντί του. 

shutterstock-2474173167.jpg

Μήπως τελικά υπάρχει όντως λόγος ανησυχίας για τον Biden και την επόμενη μέρα; Τα ερωτηματικά αυξάνονται και τα περιθώρια δείχνουν να στενεύουν περισσότερο από ποτέ...

Τι θα συμβεί στις ΗΠΑ;

Η απογοητευτική εμφάνιση

Το τελευταίο διάστημα, όλοι περίμεναν με ενδιαφέρον το debate του Joe Biden με τον Donald Trump και τις απαντήσεις που θα είχαν να δώσουν αμφότεροι, για σημαντικά ζητήματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των Αμερικανών - κι όχι μόνο. Οι δύο πολιτικοί άνδρες πήραν θέση ο ένας απέναντι από τον άλλον κι έχοντας -όπως είναι γνωστό- τελείως διαφορετικές απόψεις, πολιτικές και νοοτροπίες, για 90 λεπτά περίπου κλήθηκαν να εκφράσουν τις θέσεις τους για όλα. Μετά το τέλος αυτής της «μονομαχίας» ωστόσο, αυτό που κρατούν οι περισσότεροι τόσο στα διεθνή media, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήταν η αμφιλεγόμενη -το λιγότερο- παρουσία του Joe Biden σε όλη αυτή τη διαδικασία. Φάνηκε σε πολλές διαφορετικές στιγμές να χάνει τον ειρμό της σκέψης του, ήταν αμήχανος κι ακόμη κι ο τρόπος με τον οποίο του μίλησε η σύζυγός του, Jill προκάλεσε μία σειρά από αντιδράσεις, με τους Αμερικανούς να κάνουν λόγο για μία εξαιρετικά άστοχη αντιμετώπιση από την πλευρά της, που ίσως να μας δείχνει την πραγματική κατάσταση του προέδρου των ΗΠΑ. 

Είναι ικανός ο 81χρονος, Joe Biden από όλες τις απόψεις -ψυχολογικά, διανοητικά και σωματικά- να ανταπεξέλθει πλέον στο ρόλο του και να φέρει εις πέρας μία δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο; Το ερώτημα αυτό απασχολεί όλο και περισσότερο τους Αμερικανούς και είναι γεγονός ότι ο προβληματισμός είναι πλέον πολύ-πολύ μεγάλος στις τάξεις των Δημοκρατικών. Είναι πολλοί αυτοί που στέκονται στην πνευματική οξύτητα, αλλά και στη φυσική κατάσταση του πλανητάρχη κι ακόμη περισσότεροι, αυτοί που υποστηρίζουν πως κάτι πρέπει να αλλάξει, πριν να είναι αργά κι αυτό είναι κάτι που όπως φαίνεται ασπάζονται πλέον και Δημοκρατικοί που υποστήριζαν μέχρι πρότινος πως ο Biden ήταν πράγματι κατάλληλος για μια δεύτερη θητεία. Το θέμα της αντικατάστασής του στην προεδρική κούρσα μοιάζει να είναι περισσότερο από ποτέ στο επίκεντρο και σε αυτή τη φάση, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, με τους Αμερικανούς να μιλούν για μία -συνολικά- απογοητευτική εμφάνιση, που μάλλον θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για τη συνέχεια. 

Η έντονη κριτική και η επόμενη μέρα

«Στην πρώτη τηλεμαχία, ο Biden απέδωσε όπως ακριβώς φοβόντουσαν οι Δημοκρατικοί. Με έλλειψη δύναμης και διάθεσης να αγωνιστεί. Ο Trump, από την άλλη, κατάφερε περιέργως να διατηρήσει την ψυχραιμία του στο 90λεπτο debate, που ήταν γεμάτο προσβολές και πολιτικές διαφορές», σημειώνει σήμερα η Wall Street Journal, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι New York Times αναφέροντας: «Μπροστά στις παραπλανητικές επιθέσεις του Trump, ο Biden φαινόταν χαμένος και αβέβαιος. Οι απαντήσεις του δεν είχαν ειρμό. Ο Trump δεν κέρδισε, αλλά ο Biden έχασε, αφού φαινόταν να υπεκφεύγει στις ερωτήσεις του Trump». 

«Καληνύχτα και αντίο! Ήταν καταστροφή για τον Biden. Εκατομμύρια Αμερικανών μόλις παρακολούθησαν το τέλος της προεδρίας του σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Ήταν ντροπή. Δεν φαινόταν γέρος, φαινόταν αρχαίος. Ήταν λυπηρό», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η New York Post, δίνοντας μία γεύση από το κλίμα που επικρατεί γενικότερα στις ΗΠΑ και -τέλος- ανάλογος είναι και ο σχολιασμός της Washington Post: «Ο Biden δεν είχε τη δύναμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του debate. Έδωσε μια δυναμική ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης του Έθνους τον Μάρτιο. Αλλά μια συζήτηση με έναν πολιτικό αντίπαλο είναι πολύ διαφορετική από την εκφώνηση μιας ομιλίας. Στη συνέχεια της τηλεμαχίας, ο Biden ήταν λίγο πιο ζωηρός, αποκαλώντας τον Trump γκρινιάρη και παιδί, αλλά δεν είχε τη δύναμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του debate. Ακριβώς αυτή ήταν συνολική απόδοση του Δημοκρατικού προέδρου».

Οι δύο άνδρες τοποθετήθηκαν για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τις ΗΠΑ -κι όχι μόνο- όπως η άμβλωση, η μετανάστευση, ο πόλεμος στην Ουκρανία και τη Γάζα, αλλά και η συνολική διαχείριση της οικονομίας, την ώρα που όλο το τελευταίο διάστημα οι μετρήσεις έδειχναν πως δεν έχει κανείς από τους δύο ξεκάθαρο προβάδισμα με φόντο την τελική εκλογή. Στις τάξεις των Δημοκρατικών -ωστόσο- πλέον επικρατεί τεράστια ανησυχία, με τα διεθνή media να υποστηρίζουν ανοικτά πως όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά, ενόψει της επόμενης ημέρας και το μόνο σίγουρο μετά από αυτό το debate, είναι πως ο Joe Biden αντί να ισχυροποιήσει τη θέση του, την αποδυνάμωσε. Για αρκετούς, ήταν απλά η επιβεβαίωση ότι κάτι δεν πάει καλά και για άλλους, η Αμερική παρακολούθησε σε ζωντανή μετάδοση την απόλυτη αποκαθήλωση. Μπορεί να βγει κερδισμένος από όλο αυτό ο Donald Trump; Η απάντηση θα δοθεί σύντομα...