fbpixel

Search icon
Search
Αυτή η υπέροχη κατοικία στη Φολέγανδρο αποτελεί επιτομή της αρχαίας γοητείας του νησιού
INTERIORS

Αυτή η υπέροχη κατοικία στη Φολέγανδρο αποτελεί επιτομή της αρχαίας γοητείας του νησιού

Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Block722


Τι ορίζει την πλήρη συγχώνευση της φύσης και των χώρων που δημιούργησε ο άνθρωπος; Πώς μπορεί να διατηρηθεί στο πέρασμα των αιώνων η διαχρονική κυκλαδίτικη παράδοση, ανέγγιχτη από πρακτικές αρχιτεκτονικού υπερσχεδιασμού; Και ποια είναι η τέλεια αναλογία για τη σύγχρονη διαβίωση που ευθυγραμμίζεται με τις αιώνιες αρχές της αρχιτεκτονικής; Αυτή η κατοικία όχι μόνο αποτελεί παράδειγμα αλλά και ενσαρκώνει τη συνέργεια μεταξύ φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, διατηρώντας παράλληλα τις βασικές αρχιτεκτονικές αναλογίες στους χώρους του.

block722-gundari-photogr-ana-santl-highres-3.jpg


Φωλιασμένο στην καρδιά της μαγευτικής Φολεγάνδρου, σκαρφαλωμένο στους απόκρημνους βράχους που αγναντεύουν το απέραντο Αιγαίο Πέλαγος, το Gundari -το όνομα του σπιτιού- είναι κάτι περισσότερο από ένας απλός προορισμός - είναι ένα αρμονικό μείγμα αρχιτεκτονικής μορφής και αγνής φύσης.

Το Block722 οραματίστηκε το Gundari ως οργανική προέκταση των βράχων της Φολεγάνδρου και ως πλαίσιο για το ανεκτίμητο έργο τέχνης που είναι η αδιάλειπτη θέα στη θάλασσα. Τα υδάτινα χαρακτηριστικά φέρνουν το λαμπερό γαλάζιο του Αιγαίου σε κοντινή απόσταση και κάθε προσεκτικά επιλεγμένο υλικό αποτελεί μέρος μιας ορχήστρας του εγγενούς ρυθμού της φύσης, πάνω στον οποίο η ζωή στο Gundari χορεύει στον όμορφο σκοπό της.

block722-gundari-photogr-ana-santl-highres-18.jpg


Το ξενοδοχειακό συγκρότημα 80 στρεμμάτων δένει άψογα με τη Φολέγανδρο, αντλώντας έμπνευση από το διαχρονικό πνεύμα του νησιού για κάθε αρχιτεκτονικό στοιχείο. Η πέτρα, η ραχοκοκαλιά και ο πυρήνας της κυκλαδίτικης γης, χρησιμοποιείται με τέχνη στην κατασκευή γραμμικών τοίχων που ακολουθούν το φυσικό τοπίο. Ανάμεσα στις στιβαρές πέτρινες γραμμές και τις γαλήνιες επιφάνειες των τοίχων, οι λεπτεπίλεπτες ξύλινες κατασκευές μπαίνουν στο παιχνίδι ως συνδετικοί κρίκοι, δίνοντας ζωή στους μεταβατικούς χώρους που βρίσκονται ανάμεσά τους.

Κάθε μία από τις 27 σουίτες και βίλες είναι κατασκευασμένη με τέχνη από φυσικά υλικά και διακοσμημένη με προσεκτικά επιλεγμένα έπιπλα, που δένουν αβίαστα με την ίδια τη γη κάτω από αυτές. Η παρουσία ενός υπαίθριου ιδιωτικού ντους αναζωπυρώνει μνήμες ξεχασμένων τελετουργιών που συνδέονται με τη φύση, προκαλώντας μια αίσθηση νοσταλγίας και μια επιστροφή στις απλές απολαύσεις της ζωής σε αρμονία με τον φυσικό κόσμο.

block722-gundari-photogr-ana-santl-highres-7.jpg


Τοποθετημένο στη βορειοδυτική πλευρά του συγκροτήματος, το μπαρ-εστιατόριο εξελίσσεται φυσικά σε ένα εξέχον σημείο εστίασης, δημιουργώντας έναν περίτεχνο και φιλόξενο χώρο συγκέντρωσης για όλους τους επισκέπτες. Με τη στρατηγική του θέση και τη γοητευτική του ατμόσφαιρα, λειτουργεί ως κόμβος όπου οι επισκέπτες μπορούν να συναντηθούν για να κοινωνικοποιηθούν μέσα στο εκπληκτικό περιβάλλον.

Στην κατώτερη ζώνη του συγκροτήματος, διαμορφώνεται μια ξεχωριστή αλληλεπίδραση μεταξύ της αρχιτεκτονικής και του φυσικού περιβάλλοντος, παρέχοντας ένα καταφύγιο για το σπα και τις σουίτες των στελεχών του συγκροτήματος, πλήρως κρυμμένο μέσα στη γη για να δημιουργήσει μια οικεία και αρμονική ατμόσφαιρα. Εδώ, το κτίριο φαίνεται να υποκύπτει στα περιγράμματα του τοπίου, επιτρέποντας στις γραμμές του εδάφους να υπαγορεύσουν τη μορφή του και να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα χαλάρωσης, γαλήνης και ιδιωτικότητας.

block722-gundari-photogr-martha-vosdou-highres-6.jpg


Είναι σαν τα αρχιτεκτονικά στοιχεία να αναμειγνύονται με τους βράχους. Η διαμονή στο Gundari σημαίνει ότι οι επισκέπτες γίνονται ένα αναπόσπαστο κεφάλαιο στη διαρκή αφήγηση του νησιού, όπου η αρχιτεκτονική τέχνη και τα θαύματα της φύσης ενώνονται σε τέλεια αρμονία.

Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!

Φωτογραφίες: Ana Santl, Martha Vosdou