Συγκεντρώνοντας το 33.5% των ψήφων ο Εθνικός Συναγερμός, το ακροδεξιό κόμμα της Marine Le Pen κατέλαβε την 1η θέση στον 1ο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας και ήδη, η κατάσταση που διαμορφώνεται τόσο εντός της χώρας, όσο και γενικότερα στην Ευρώπη είναι πολύ-πολύ ιδιαίτερη. Οι ισορροπίες αλλάζουν κι όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε σε μία νέα εποχή, αν και το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως στον 2ο γύρο που θα ακολουθήσει στις 7 του Ιούλη.
Τι μπορούμε να κρατήσουμε από τη χθεσινή εκλογική διαδικασία και ποια είναι τα πρώτα σχόλια, με φόντο τις εξελίξεις στη Γαλλία;
Το τοπίο αλλάζει!
The elections
Όλο το τελευταίο διάστημα, οι ειδικοί αναλυτές, αλλά κι εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής έκαναν σε κάθε ευκαιρία λόγο για μία ιστορική εκλογική διαδικασία για τη Γαλλία - κι όχι μόνο. Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και το ακροδεξιό κόμμα, Rassemblement National, του οποίου ηγείται η Marine Le Pen διπλασίασε τα ποσοστά του σε σχέση με τις εκλογές του 2022, όταν έφτασε το 18.7%, για να αναλάβει τα ηνία της χώρας η 55χρονη, η οποία έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις με τις θέσεις και την ιδεολογία της. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο ήρθε δεύτερο με 28%, ενώ ο κεντρώος συνασπισμός του προέδρου Εmmanuel Macron έλαβε το 20% των ψήφων, με τα διεθνή media να υποστηρίζουν πλέον πως ο 2ος γύρος αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα κρίνει ποιο κόμμα θα κληθεί να σχηματίσει Κυβέρνηση.
Première victoire des électeurs RN !
— Marine Le Pen (@MLP_officiel) June 30, 2024
Quand le peuple vote, le peuple gagne ! https://t.co/tzxLMCtdQa
Από την πρώτη στιγμή, η Marine Le Pen ζήτησε απόλυτη πλειοψηφία, στις δηλώσεις που έκανε μετά το αποτέλεσμα, ενώ από την άλλη πλευρά ο Emmanuel Macron δήλωσε πως θα πρέπει να υπάρξει ένας ξεκάθαρος συνασπισμός Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στον 2ο γύρο, με το France 24 να κάνει λόγο για μία βιαστική απόφαση του τελευταίου, αναφορικά με τις εκλογές, που τελικά δεν του βγήκε σε καλό, με τη χώρα να μπαίνει σε ένα τελείως διαφορετικό μονοπάτι και τα ερωτηματικά να είναι πολλά. «Οι πρόωρες εκλογές που κήρυξε ο Emmanuel Macron του γύρισαν boomerang», σημειώνουν οι Γάλλοι, επιχειρώντας να ερμηνεύσουν την στάση των πολιτών και όλα όσα κρύβονται πίσω από αυτή την εκλογική διαδικασία και τα αποτελέσματά της.
Σε αυτή τη φάση κι ενόψει του 2ου γύρου, αυτό που ισχύει είναι πως για να καταφέρει κάποιος να αναδειχθεί πραγματικός νικητής, θα πρέπει να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία, καταλαμβάνοντας τουλάχιστον 289 από τις συνολικά 577 έδρες της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και δίχως την απόλυτη πλειοψηφία, το κόμμα της Le Pen δε θα μπορεί να περάσει τα -σκληρά- σχέδιά του για τη μετανάστευση, αλλά και τις φοροαπαλλαγές που έχει υποσχεθεί κατά την προεκλογική περίοδο κι αυτό, είναι από μόνο του ένα σημαντικό στοιχείο που μπορεί να παίξει τον δικό του, καθοριστικό ρόλο...
The new page
«Είναι ένα ιστορικό αποτέλεσμα. Η Εθνική Συσπείρωση δεν είχε ποτέ εκλεγμένους αντιπροσώπους στον 1o γύρο των βουλευτικών εκλογών και σήμερα, υπάρχουν αρκετές δεκάδες αιρετοί στον 1o γύρο. Νομίζω ότι όλα αυτά είναι ένα στοιχείο μεγάλης ελπίδας για εκατομμύρια Γάλλους», σημείωσε -μεταξύ άλλων- στην πρώτη της τοποθέτηση στους εκπροσώπους των ΜΜΕ η Marine Le Pen, τονίζοντας πως τώρα ο μόνος δρόμος είναι η «απόλυτη πλειοψηφία» στην Εθνοσυνέλευση. Η Γαλλίδα είναι κεντρικό πρόσωπο τις τελευταίες ώρες και βρίσκεται στο επίκεντρο όχι μόνο στη χώρα της, αλλά και συνολικά στην Ευρώπη, με τα διεθνή media να κάνουν focus στις εκλογές και να επιχειρούν να ερμηνεύσουν - «μεταφράσουν» τα πρώτα αποτελέσματα.
«Ο Macron έχει ήδη τελειώσει. Μπορεί κανείς να σταματήσει τη Le Pen;», σημειώνει στην πρώτη του ανάλυση το ευρωπαϊκό Politico, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα του 1ου γύρου «ταπεινωτικό» για τον 46χρονο Γάλλο πρόεδρο, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Financial Times, σχολιάζοντας: «Ο Macron και η γαλλική αριστερά τώρα τρέχουν να απαντήσουν στη νίκη της Le Pen. O Macron πήρε ένα απερίσκεπτο ρίσκο όταν αποφάσισε να οδηγήσει τη Γαλλία σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές έπειτα από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου». «Η αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου Emmanuel Macron να πάει σε πρόωρες εκλογές φαίνεται πως απέτυχε παταγωδώς, χαρίζοντας στον Εθνικό Συναγερμό μια αποφασιστική νίκη», αναφέρουν από τη δική τους μεριά οι New York Times, με τη Le Monde να σχολιάζει: «Ο συνασπισμός των πολιτικών δυνάμεων υπό τον Macron αποδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο έπειτα από τον 1ο γύρο των εκλογών. Ο συνασπισμός του Macron είναι διχασμένος για το πώς θα... μπλοκάρει την ακροδεξιά».
Τέλος, ο Economist μιλάει για ένα μεγάλο ρίσκο που πήρε ο 46χρονος Γάλλος πρόεδρος, τονίζοντας πως η στάση του, αυτή, είχε τελικά τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, με τη χώρα να μπαίνει σε μία νέα εποχή, στην οποία τίποτα δε μοιάζει να είναι βέβαιο. Όλα αυτά, την ώρα που υπάρχουν και ΜΜΕ που υποστηρίζουν πως δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και το ενδεχόμενο της παραίτησης του Macron από την προεδρία πριν από τις εκλογές του 2027, με τη Γαλλία να βρίσκεται στο επίκεντρο και την Ευρώπη να παρακολουθεί τις εξελίξεις με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, με φόντο και τον 2ο γύρο που αναμένεται να είναι... καυτός!