fbpixel

Search icon
Search
Έλλειψη πρωτεϊνών; Τα συμπτώματα που τη μαρτυρούν
HEALTH

Έλλειψη πρωτεϊνών; Τα συμπτώματα που τη μαρτυρούν

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας


Ο οργανισμός για να καταφέρει να αντεπεξέλθει και να διατηρείται σε υγιή επίπεδα χρειάζεται να διαθέτει μια ισορροπία στα στοιχεία του. Πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, θα πρέπει να φροντίσουμε να τα καταναλώνουμε όλα σε επαρκή ποσότητα. Γι' αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να πραγματοποιούμε εξετάσεις αίματος, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, προκειμένου να εντοπίζουμε εγκαίρως τυχόν ελλείψεις.

Στην περίπτωση των πρωτεϊνών, τα συμπτώματα που θα εκδηλωθούν στον οργανισμό μας θα είναι εύκολα αντιληπτά. Κι αυτό γιατί, οι πρωτεΐνες αποτελούν βασικά συστατικά για την ομαλή λειτουργία του συστήματός μας. Ακόμη και εάν ανήκετε στους vegetarian ή vegan θα πρέπει να ενημερωθείτε κατάλληλα για τις τροφές που είναι πλούσιες σε όλα τα απαραίτητα συστατικά, ειδάλλως μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα 

Τι είναι οι πρωτεΐνες;

Η πρωτεΐνη είναι ένα δομικό στοιχείο των μυών, που ενισχύει τον μεταβολισμό και τη δυνατότητα καύσης λίπους. Χρησιμοποιείται καθημερινά για τη στήριξη του οργανισμού, ενώ επίσης ελέγχει σχεδόν κάθε σωματική λειτουργία, από το σάκχαρο μέχρι την επούλωση τραυμάτων και την καταπολέμηση των βακτηριδίων. Τις λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας και βρίσκονται σε πολλά διαφορετικά είδη. Μερικά από αυτά είναι βεβαίως στα κρέατα, στα αβγά, στα ψάρια, στα γαλακτοκομικά. Επιπλέον, και σε κατηγορίες λαχανικών, όπως χαρακτηριστικά γνωρίζουμε για τα μανιτάρια.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν δεν λαμβάνουμε την επαρκή ποσότητα;

Συνεχίστε να διαβάζετε & ανακαλύψτε παρακάτω τα σημάδια που δείχνουν πως πάσχετε από ανεπάρκεια πρωτεΐνης!

Κίνδυνος καταγμάτων

shutterstock-219757786.jpg

Όταν δεν τη διαθέτουμε στα επιτρεπόμενα επίπεδα, τότε τα οστά αποδυναμώνονται και υποφέρουν. Επομένως, αυξάνεται η πιθανότητα να προκληθούν προβλήματα κατάγματος.

Μειωμένη όρεξη

1-cekwa.jpg

Οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στην παραγωγή ορμονών, όπως είναι η ντοπαμίνη και η σεροτίνη, οι οποίες ενεργοποιούν τη χαρά. Αυτό σημαίνει πως αυτομάτως αυτή η διαδικασία σταματάει. Έτσι, τα άτομα διακατέχονται κυρίως από αρνητικά συναισθήματα, στρες και κακή διάθεση.

Απώλεια μνήμης

zimmermann-fall-winter-2018-campaign-1.jpg

Η λειτουργία του εγκεφάλου εξαρτάται από τις πρωτεΐνες. Είναι αυτές που τον διατηρούν υγιή και τον βοηθούν να αντεπεξέρχεται. Εάν, λοιπόν, εσείς αντιληφθείτε πως αντιμετωπίζετε θέματα με την μάθηση ή ξεχνάτε εύκολα, τότε θα πρέπει να ελέγξετε το ποσοστό πρωτεϊνών που περιλαμβάνετε.

Δυσπεψία

shutterstock-772570780.jpg

Επίσης, επηρεάζονται σημαντικά και οι πεπτικές λειτουργίες. Τα συμπτώματα θα είναι μυϊκές συσπάσεις στον γαστρεντερικό σωλήνα, διαταραχές πέψης, μειωμένη παραγωγή ενζύμων. Όλα αυτά θα φέρουν και τακτική αίσθηση κόπωσης.

Φθορές στην εξωτερική εμφάνιση

2.jpg

Τα άκρα, η επιδερμίδα και τα μαλλιά δημιουργούνται από τις πρωτεΐνες. Έτσι, οι επιπτώσεις θα αποτυπωθούν και σε αυτά τα σημεία. Τα νύχια γίνονται αδύναμα και εμφανίζουν άσπρες γραμμές, το δέρμα μας δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα νεκρά κύτταρα, με αποτέλεσμα να γίνεται ξηρό. Επιπλέον, οι τρίχες μας θα γίνουν πιο λεπτές, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και έντονη τριχόπτωση. Εάν δεν το γνωρίζατε, τα μαλλιά μας είναι 90% πρωτεΐνη, γνωστή ως κερατίνη.

Απώλεια μυϊκής μάζας

a07de70f-3a1a-45d4-aabe-124a4dc89b13.jpeg

Αυτό συμβαίνει λόγω το ότι εάν στην καθημερινή μας βάση δεν καταναλώνουμε τροφές με την απαραίτητη πρωτεΐνη, αντιθέτως την περιορίζουμε, τότε ο οργανισμός χρειάζεται να την εισπράξει από αλλού. Την απορροφά από τους σκελετικούς μύες, προκειμένου να διατηρούνται οι σωματικές λειτουργίες.

Αϋπνία

1-g6BKX.jpg

Οι πρωτεΐνες που λαμβάνουμε από τις τροφές δρουν ως δομικά στοιχεία για την τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που προκαλεί άστατο ύπνο. Εάν παρατηρήσετε πως ξαφνικά αντιμετωπίζετε δυσκολίες μες τη νύχτα και κάνετε έναν «κακό» ύπνο, τότε θα μπορούσε να είναι κι αυτό ένα σημάδι.