fbpixel

Search icon
Search
Μύθοι και αλήθειες για τη διατροφή που πολλές φορές μας οδηγούν σε αδιέξοδο
WELLNESS

Μύθοι και αλήθειες για τη διατροφή που πολλές φορές μας οδηγούν σε αδιέξοδο

Τελικά οι υδατάνθρακες παχαίνουν;


Γύρω από το κομμάτι της διατροφής επικρατούν πολλά ερωτήματα που ταλαιπωρούν χιλιάδες κόσμο, αναρωτώμενοι τι τελικά ισχύει και πόσα από αυτά είναι απλώς μύθοι. Πολλές φορές αρκετές πληροφορίες που εκλαμβάνουμε, ειδικότερα από μη αξιόπιστα site, μπορούν να μας τις μεταδώσουν με ανακρίβειες, με αποτέλεσμα να πορευόμαστε βάσει λάθος προτύπων. Πόσο μάλλον, όσον αφορά το πλαίσιο του φαγητού είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δείχνουμε παραπάνω προσοχή και για κάθε τι που μας προβληματίζει να παίρνουμε την γνώμη ενός ειδικού επί του θέματος, ώστε να θέσουμε σωστά θεμέλια στη διατροφή μας. Πραγματοποιώντας μια έρευνα, ανακαλύψαμε και συγκεντρώσαμε τους πιο γνωστούς διατροφικούς μύθους, που σύμφωνα με διατροφολόγους και γιατρούς δεν υφίστανται και πως η αλήθεια διαφέρει από όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Συνεχίστε να διαβάζετε τα παρακάτω, καθώς θα σας φανούν χρήσιμα στο μέλλον, εάν επιθυμείτε να επιτύχετε μια υγιή ρουτίνα.

Η μαύρη ζάχαρη δεν παχαίνει

Στην προσπάθεια για χάσιμο περιττού βάρους πολλοί καταφεύγουν στην λύση της μαύρης ζάχαρης, που ναι μεν σε αντίθεση με την κοινή δεν επεξεργάζεται, αλλά η συχνή και υπερβολική κατανάλωση σε κάθε ρόφημα ή γεύμα θα σας προσδώσει extra θερμίδες. Το βασικό είναι να τηρείται το μέτρο και στις δύο περιπτώσεις.

shutterstock-291921743.jpg

Κατανάλωση νερού

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως πρέπει να πίνουμε 8-10 ποτήρια την μέρα, αλλά δεν σημαίνει πως αυτό ισχύει για όλους τους οργανισμούς. Αυτό ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου, πόση ποσότητα νερού χρειάζεται προκειμένου να μην αντιμετωπίσει θέματα αφυδάτωσης. Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος οφείλει να καταναλώνει περισσότερο από τα αναγραφόμενα ποτήρια ημερησίως.

Μόνο με τους κοιλιακούς γραμμώνει η κοιλιά 

Η γυμναστική συνεισφέρει απίστευτα το σώμα μας, αλλά πάντα σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή. Οι κοιλιακοί θα μας βοηθήσουν να γυμνάσουμε τους κοιλιακούς μας μύες, όμως αν δεν μειώσουμε τις θερμίδες παράλληλα, το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς δεν θα μειωθεί και έτσι οι γραμμωμένοι κοιλιακοί μας δεν θα φαίνονται. Γι αυτό μην πραγματοποιείτε μεγάλα σετ πιστεύοντας πως έτσι θα αλλάξετε το σωματότυπό σας, αλλά προτιμήστε να κάνετε όσες επαναλήψεις αντέχει ο οργανισμός και ταυτόχρονα να επιλέγετε τις σωστές τροφές.

shutterstock-1366250951.jpg

Οι υδατάνθρακες παχαίνουν

Η αυξημένη κατανάλωση θερμίδων, απ’ όπου κι αν προέρχονται προκαλεί αύξηση του βάρους. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι όσοι ακολουθούν δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες χάνουν βάρος προσωρινά, αλλά ένα χρόνο μετά έχουν επαναπροσλάβει το χαμένο βάρος, ενώ συχνά ζυγίζουν ακόμη περισσότερο.

Αλόγιστη προσθήκη φρούτων στη διατροφή 

Το γεγονός πως τα φρούτα αποτελούν υγιή επιλογές, πλούσιες σε βιταμίνες δεν ισχύει πως δεν παχαίνουν. Η λύση για πολλούς στο να χάσουν βάρος είναι να επιλέγουν μόνο φρούτα σε μεγάλες ποσότητες, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε πως η ανεξέλεγκτη κατανάλωσή τους προφανώς και επιβαρύνει το θερμιδολόγιό σας.

Αποφυγή βραδινού 

Ένας διατροφικός μύθος που υπερισχύει είναι όσον αφορά το βραδινό γεύμα και τις θερμίδες. Αυτό που έχει σημασία είναι το τι επιλέγουμε να φάμε και πότε θα το φάμε, καθώς οι θερμίδες έχουν την ίδια επίδραση στο σώμα ανεξαρτήτως της ώρας που καταναλώνονται. Επιπλέον, αν αποφεύγεις βασικά γεύματα είναι πιθανόν το χάσιμο βάρους να μην είναι από το λίπος, αλλά από την μυϊκή μάζα. Με τις κατάλληλες κατευθυντήριες γραμμές για το κάθε σώμα, μπορείτε όλοι σας να βρείτε τα ιδανικά για εσάς βραδινά για να μην ανησυχείτε πια.

shutterstock-680665888.jpg

Μόνο πρωτεΐνη

Μεγάλη προσοχή στην οργάνωση του καθημερινού σας μενού, γιατί καμία μονοφαγική διατροφή δεν έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Τα γεύματά σας καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να διατηρούν μία ισορροπία στις διατροφικές ομάδες που επιλέγουμε, δηλαδή να κυριαρχεί και η πρωτεΐνη, ο υδατάνθρακας και γενικά να υπάρχουν οι σωστές αναλογίες για άμεσα και επιτυχή αποτελέσματα.