fbpixel

Search icon
Search
Trans λιπαρά: Γιατί θεωρούνται «εχθροί» της ισορροπημένης διατροφής;
WELLNESS

Trans λιπαρά: Γιατί θεωρούνται «εχθροί» της ισορροπημένης διατροφής;

Σας αποκαλύπτουμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε


Στους διατροφικούς όρους που είναι δημοφιλείς και άκρως γνωστοί στο ευρύ κοινό συγκαταλέγονται και τα trans λιπαρά. Ωστόσο, πολλοί δεν γνωρίζουν σε βάθος την πραγματική τους έννοια, ποια τρόφιμα περιέχουν το συγκεκριμένο συστατικό και με ποιον τρόπο μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε.

Αν επιθυμείτε, λοιπόν, να επεκτείνετε τις γνώσεις σας και να μάθετε περισσότερα για τα trans λιπαρά δεν έχετε παρά να συνεχίσετε να διαβάζετε παρακάτω.

Τι είναι τα trans λιπαρά;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, ώστε να κατανοήσουμε σε βάθος το συγκεκριμένο θέμα, ορίζοντας την δεδομένη έννοια. Τα trans λιπαρά είναι τεχνητώς υδρογονωμένα λίπη, τα οποία είναι φθηνά, βελτιώνουν την υφή του φαγητού και επιμηκύνουν το χρόνο διατήρησης του στα ράφια των καταστημάτων. Μάλιστα, πρόσφατη επιστημονική έρευνα κατέδειξε πως περίπου το 84% των συσκευασμένων τροφίμων που θεωρείται πως δεν περιέχουν trans λιπαρά, είχαν μερικώς υδρογονωμένο έλαιο, το οποίο αποτελεί την κύρια διατροφική πηγή αυτών των λιπαρών.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως στη φύση υπάρχουν trans λιπαρά σε μικρές ποσότητες στο γάλα και στο κρέας, συνεπώς ο αντίκτυπος τους στην υγεία μας βρίσκεται σε μειωμένα επίπεδα.

shutterstock-296395484.jpg

Αντιθέτως, η βιομηχανική επεξεργασία των ελαίων που ονομάζεται υδρογόνωση έχει σοβαρές επιπτώσεις, τις οποίες αξίζει να λάβουμε υπόψη. Η υδρογόνωση πραγματοποιείται για να μετατρέψει την μορφή των ελαίων σε στερεή και για να αυξήσει την διάρκεια ζωής των προϊόντων που τα περιέχουν.

Ποια είναι η επίδραση τους στην υγεία μας;

  • Κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου (στένωση, δηλαδή, των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα και θρεπτικά συστατικά την καρδιά)
  • Αύξηση των επιπέδων της κακής και μείωση της καλής χοληστερόλης
  • Κίνδυνος περαιτέρω καρδιαγγειακών νοσημάτων
  • Συσχετισμός με ορισμένες μορφές καρκίνου
  • Επίδραση στην φυσική κατάσταση

Ποιες τροφές χρειάζεται να αποφεύγουμε;

  • Οτιδήποτε τηγανητό
  • Έτοιμα γλυκά, μπισκότα, τούρτες και προϊόντα ζαχαροπλαστικής που έχουν χαμηλή διατροφική αξία
  • Burger
  • Κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα
  • Μαργαρίνη
  • Παγωτά
  • Έτοιμα μείγματα για βάφλες και κρέπες
  • Κρέμα καφέ σε μορφή σκόνης
  • Μπάρες δημητριακών (προσέξτε τα συστατικά τους, τα οποία αναγράφονται στην ετικέτα του προϊόντος)
  • Έτοιμες συσκευασίες με pop corn
  • Φυστικοβούτυρο (μερικές εταιρίες χρησιμοποιούν υδρογονωμένα έλαια, για αυτό επιλέξτε το κατάλληλο προϊόν)
  • Τορτίγιες
  • Κρακεράκια (στα περισσότερα προστίθενται υδρογονωμένα έλαια, σάκχαρα, επιπρόσθετα χρώματα και ουσίες που τους προσδίδουν έντονη γεύση)

Εναλλακτικές προτάσεις

Επειδή δεν θέλουμε να στερούμαστε τίποτα, αλλά να απολαμβάνουμε όλα τα τρόφιμα ήρθε η στιγμή να μοιραστούμε μαζί σας λαχταριστές συνταγές, με τις οποίες μπορείτε να αντικαταστήσετε ορισμένα από τα προαναφερθέντα τρόφιμα. 

Δημιουργήστε τα και επιλέξτε την πιο υγιεινή εκδοχή τους.

Σπιτικά πατατάκια φούρνου

shutterstock-1419274286.jpg

Υλικά

  • 600 γρ. πατάτες
  • Μείγμα μπαχαρικών της αρεσκείας σας
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ηλιέλαιο
Εκτέλεση

    Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς στον αέρα. Πλύνετε και ξεφλουδίστε τις πατάτες ή τις αφήνετε με τη φλούδα. Τις κόβετε σε φέτες με πάχος περίπου 3 χιλιοστά. Σκουπίστε τις πατάτες με απορροφητικό χαρτί, για να απομακρυνθεί η περίσσεια του νερού. Πάρτε ένα ταψί και τοποθετήστε μια λαδόκολλα και ψεκάστε με λίγο λάδι. Τοποθετήστε τις πατάτες και πασπαλίστε με το μίγμα μπαχαρικών και με το αλάτι και πιπέρι. Στην συνέχεια, ψήνετε και μετά από 7-8 λεπτά, αλλάξτε τον φούρνο από αέρα σε γκριλ. Μετά από 5 λεπτά, γυρίστε τις πατάτες και ψήστε από την άλλη μεριά. Τις σερβίρετε ζεστές και μπορείτε να τις συνοδεύσετε με τις κλασικές σάλτσες όπως κέτσαπ, μουστάρδα.

    Πανεύκολα, σοκολατένια cookies

    shutterstock-1465404668.jpg

    Υλικά

    • 1 μπανάνα, μέτρια, ώριμη
    • 70 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    • 60 γρ. ζάχαρη καστανή
    • 80 ml ηλιέλαιο
    • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
    • 120 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
    • 170 γρ. βρόμη χωρίς γλουτένη
    • 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
    • 1/4 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
    • 1 πρέζα αλάτι
    • 85 γρ. κουβερτούρα, σε σταγόνες
    • 30 γρ. καρύδα, τριμμένη

    (Εάν δεν επιθυμείτε να προσθέσετε ζάχαρη μπορείτε να χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε άλλη γλυκαντική ουσία έχετε στην διάθεση σας)

    Εκτέλεση

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα. Απλώνουμε λαδόκολλα σε 2 ταψάκια και αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μπανάνα και με ένα πιρούνι την πιέζουμε κάνοντάς την πουρέ. Προσθέτουμε τις ζάχαρες, το ηλιέλαιο, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι, τη βρόμη, τη σόδα, την κανέλα, το αλάτι, τις σταγόνες σοκολάτας και την τριμμένη καρύδα στο μπολ. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά. Το μείγμα μας θα είναι αρκετά πηχτό. Πλάθουμε στρογγυλά μπισκότα και απλώνουμε στα ταψάκια το ένα δίπλα στο άλλο. Φροντίζουμε να αφήσουμε κενό μεταξύ τους. Βρέχουμε τα χέρια μας και πιέζουμε ελαφρά τα μπισκότα μας να γίνουν πιο επίπεδα. Κάποια κομμάτια σοκολάτας πιθανόν να ξεχωρίζουν από τα μπισκότα. Με τα χέρια μας απλά τα πιέζουμε πίσω στα μπισκότα. Ψήνουμε στον φούρνο για 12-14 λεπτά.

    Υγιεινή πίτσα

    shutterstock-312007967.jpg

    • Υλικά για τη ζύμη
    • 500 γραμμ. περίπου αλεύρι λευκό
    • 320 ml χλιαρό νερό
    • 1 κύβο νωπή μαγιά 25 γρ. (ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά)
    • 1 πρέζα ζάχαρη
    • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1½ κ. γλ. αλάτι

    (Σε συνδυασμό με το λευκό αλεύρι μπορείτε να προσθέσετε και ολικής άλεσης ή βρώμης για να κάνετε τη ζύμη σας ακόμα πιο θρεπτική)

    Εκτέλεση

    Για να φτιάξουμε τη ζύμη, βάζουμε σε ένα μπολ το δυνατό αλεύρι για πίτσα και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Δημιουργούμε μια λακκούβα στο κέντρο. Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο από το νερό και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια, είναι έτοιμη. Ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά στο αλεύρι. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο νερό, και όλο μαζί το ρίχνουμε στο αλεύρι. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε. Όταν γίνει μάζα η ζύμη (θα είναι αραιή), αδειάζουμε όλα τα υλικά στον πάγκο, καθώς και όσο αλεύρι έχει μείνει στον πάτο του μπολ. Με αλευρωμένα χέρια αρχίζουμε το ζύμωμα. Η ζύμη για πίτσα πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη. Λαδώνουμε ή αλευρώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή 1 ώρα σε ζεστό σημείο.

    Δροσερό παγωτό φράουλα

    shutterstock-1171646743.jpg

    Υλικά

    • 6-8 ώριμες μπανάνες
    • 1 κιλό φράουλες

    Εκτέλεση

    Κόψτε σε φέτες τις μπανάνες και τις φράουλες και στρώστε τις σε ένα ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Αφήστε να παγώσουν στην κατάψυξη για 2 ώρες. Μόλις τις βγάλετε (αφήστε λίγα λεπτά για να μην κολλήσουν στο χαρτί), βάλτε τις στο μπλέντερ και χτυπήστε για μερικά λεπτά. Το μείγμα πρέπει να γίνει τελείως κρεμώδες και ομοιογενές. Μπορείτε να το καταναλώσετε απευθείας ή να το ξαναβάλετε στην κατάψυξη για λίγες ώρες.

    Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αποφύγουμε τα trans λιπαρά. Το σημαντικότερο είναι να φροντίζουμε την υγεία μας και να επιλέγουμε τα κατάλληλα προϊόντα που μπορούμε να καταναλώσουμε.