fbpixel

Search icon
Search
3 συνταγές με ψάρι που «μυρίζουν» καλοκαίρι
TASTE

3 συνταγές με ψάρι που «μυρίζουν» καλοκαίρι

Γευτείτε μοναδικά απολαυστικές γεύσεις


Η καλοκαιρινή περίοδος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις μοναδικές γεύσεις της θάλασσας και φυσικά, με αγαπημένα πιάτα που πατροπαράδοτα την τιμούν. Εάν κι εσείς είστε λάτρεις της ψαροφαγίας και σας αρέσει να δημιουργείτε νέες γευστικές εμπειρίες, αλλά και να δοκιμάζετε συνεχώς παραλλαγές άλλων παραδοσιακών συνταγών με ψάρι, τότε δεν έχετε παρά να ανακαλύψετε τις παρακάτω υπέροχες fish recipes, που θα «στολίσουν» κάθε καλοκαιρινό τραπέζι σας!

Γαριδοκεφτέδες

shutterstock-1857031843.jpg

Υλικά

Για τους γαριδοκεφτέδες

  • 500 γρ. γαρίδες καθαρισμένες
  • 50 γρ. ασπράδι
  • 100 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, χοντροκομμένο
  • 10 γρ. βασιλικό
  • 10 γρ. σκόρδο
  • 20 γρ. ούζο
  • 15 γρ. κορν φλάουερ
  • 5 γρ. αλάτι
  • 250 γρ. φρυγανιά πάνκο ή τριμμένο ψωμί του τοστ
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα πιπεριάς

  • 30 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. ξύδι λευκό
  • 250 γρ. πιπεριές κόκκινες, κομμένες σε φιλέτα
  • 30 γρ. πελτές ντομάτας
  • 80 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
  • 130 γρ. ελαιόλαδο
  • 5 γρ. σκόρδο
  • 50 γρ. φέτα
  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 10 γρ. μαϊντανό
  • 15 γρ. βασιλικό
  • 5 γρ. αλάτι
  • νερό αν χρειάζεται αραίωμα

Εκτέλεση 

Τοποθετούμε τα 400 γρ. από τις γαρίδες και όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα πολυμηχάνημα και αλέθουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά πολύ καλά και να έχουμε την υφή μίας πάστας. Κόβουμε τις υπόλοιπες γαρίδες σε μικρά κομμάτια . Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και ενσωματώνουμε τις κομμένες γαρίδες. Πλάθουμε σε κεφτέδες των 40 γρ. και τους βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Για μεγαλύτερη ευκολία στο τηγάνισμα, τους βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή στην κατάψυξη για λιγότερο ώστε να σφίξει το μείγμα. Στη συνέχεια, σε ένα μπολ τοποθετούμε το πάνκο και περνάμε τους κεφτέδες προσεκτικά, μέχρι το πάνκο να έχει καλύψει καλά όλη την επιφάνεια του κεφτέ. Βάζουμε αρκετό ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι, έτσι ώστε να καλύπτει τους κεφτέδες μέχρι τη μέση του ύψους τους και το ζεσταίνουμε στους 160°C με 170°C. Τοποθετούμε τους κεφτέδες στο λάδι και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Γυρίζουμε πλευρά και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει και αυτή. Αποσύρουμε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί, αλατίζουμε και σερβίρουμε με τη σάλτσα πιπεριάς στο πλάι.

Συνταγή: Γιάννης Λουκάκος

Σολομός με σάλτσα μουστάρδας

shutterstock-1897991029.jpg

Υλικά

Για τον σολομό

  • 800 γρ. σολομό, (4 φιλέτα)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά
  • 2 κ.σ. φύλλα θυμαριού

Για τη σάλτσα μουστάρδας

  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 250 γρ. νερό
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος light
  • 2 κ.σ. μουστάρδα, ντιζόν
  • 2 κ.σ. μαϊντανό

Για τη γαρνιτούρα

  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια
  • 150 γρ. μανιτάρια champignon
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 400 γρ. σπανάκι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Για τον σολομό

  • Αλείφουμε τα φιλέτα σολομού με το ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνουμε, και τα πασπαλίζουμε με την πάπρικα και το φρέσκο θυμάρι.
  • Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Σοτάρουμε τα φιλέτα του σολομού για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά ξεκινώντας από την πλευρά της πέτσας.
  • Αφαιρούμε τα φιλέτα από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.

Για τη σάλτσα μουστάρδας

  • Λιώνουμε το βούτυρο στο τηγάνι που ετοιμάσαμε τον σολομό.
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για 1 λεπτό.
  • Προσθέτουμε το νερό, τον κύβο λαχανικών, και αφήνουμε να βράσει το νερό για 3 λεπτά.
  • Ξύνουμε με μια κουτάλα τον πάτο του τηγανιού για να πάρουμε όλη τη γεύση από τον σολομό που ψήσαμε προηγουμένως.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος με τη μουστάρδα.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο τηγάνι και αφήνουμε να βράσει η κρέμα γάλακτος για 2-3 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα.
  • Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.

Για τη γαρνιτούρα

  • Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά το μισό ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες, τα ρίχνουμε στο τηγάνι, και σοτάρουμε για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, προσέχοντας να μην καούν.
  • Αφαιρούμε τα κρεμμύδια από το τηγάνι και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσαφίσουν ελαφρά.
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
  • Προσθέτουμε στο τηγάνι το σπανάκι, το σκόρδο, και σοτάρουμε για ακόμα 3-4 λεπτά μέχρι να μειωθεί ο όγκος του σπανακιού.
  • Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια που καραμελώσαμε.
  • Αδειάζουμε τη γαρνιτούρα στο τηγάνι με τη σάλτσα μουστάρδας και ανακατεύουμε με τη ξύλινη κουτάλα.
  • Σερβίρουμε τον σολομό με τη γαρνιτούρα.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης

Λαβράκι μαριναρισμένο σε σόγια και λεμόνι

shutterstock-1683449182.jpg

Υλικά

  • 200 γρ. λαυράκι φιλέτο, σε μέτρια καρέ
  • 40 γρ. ηλιέλαιο
  • 50 γρ. λεμόνι χυμός
  • 25 γρ. σάλτσα σόγιας
  • 1 γρ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
  • 1 γρ. πάπρικα καπνιστή
  • 4 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Εκτέλεση

Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι εάν χρειάζεται.

Καλή απόλαυση!