fbpixel

Search icon
Search
Υπερκόπωση: Που ακριβώς οφείλεται και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε;
HEALTH

Υπερκόπωση: Που ακριβώς οφείλεται και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε;

Αυτά είναι τα σημάδια πρέπει να μας θορυβήσουν


Οι γρήγοροι, πιεστικοί, πολλές φορές, ρυθμοί της καθημερινότητας δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια για ξεκούραση και χαλάρωση. Παρόλα αυτά, το άγχος, η έντονη εργασία και οι ανεπαρκείς ώρες ύπνου συμβάλλουν δραστικά στην εξάντληση μας, έχοντας ως άμεσο αποτέλεσμα την αδυναμία ανταπόκρισης στις εβδομαδιαίες μας υποχρεώσεις. Παρόλα αυτά, ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε μαζί ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν και πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την υπερκόπωση με άκρως αποτελεσματικό τρόπο.

Ποια είναι τα συνηθέστερα σημάδια υπερκόπωσης;

Η εξάντληση που αισθανόμαστε συνοδεύεται από κάποια συμπτώματα, όπου μέσω αυτών ο οργανισμός μας, μας κρούει έμμεσα το «καμπανάκι» του κινδύνου. Ορισμένα εξ αυτών είναι, φυσικά, το αίσθημα κούρασης, η τριχόπτωση, το συναίσθημα μοναξιάς και αυτοαμφισβήτησης, η ανάγκη απομόνωσης, η αργοπορία στις υποχρεώσεις, η θλίψη, η απαισιοδοξία και το αδρανοποιημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, όταν παρατηρείτε κάποια από τα παραπάνω προειδοποιητικά σημάδια να προσπαθείτε να μειώνετε τους ρυθμούς, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο στον εαυτό σας, ώστε να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει.

551cccd1c3c5d60b20e16e087cf94585.jpg

Για ποιον λόγο εμφανίζεται η υπερκόπωση;

Μια από τις συνηθέστερες ερωτήσεις που αφορούν την υπερκόπωση, σχετίζεται με τα αίτια της. Ποιες είναι, λοιπόν, οι «πηγές» του κακού, στις οποίες πρέπει να επιρρίψουμε τις ευθύνες; Το στρες, η κατάθλιψη, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, ανθυγιεινών τροφών και καφεΐνης, η παχυσαρκία, η έλλειψη ύπνου, τα καρδιολογικά προβλήματα, ο υποσιτισμός και τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι ελάχιστα μόνο από τα αίτια εμφάνισης της εξάντλησης του οργανισμού μας.

Ωστόσο, κάτι που ενδεχομένως να μην γνωρίζετε πως συμβάλλει στην εμφάνισης της είναι και η συνεχής έκθεση μας στο μπλε φως όλων των ηλεκτρικών συσκευών, καθώς όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά επηρεάζει την έκκριση μελανίνης (ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την ρύθμιση του ύπνου) για αυτό και χρειάζεται να περιορίσουμε τον χρόνο ενασχόλησης μας με αυτά, ιδιαίτερα λίγο πριν κοιμηθούμε.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την εξάντληση που αισθάνεστε δραστικά;

Υπάρχουν συγκεκριμένοι πολύ απλοί τρόποι, στους οποίους οφείλετε να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση, εάν επιθυμείτε να καταστείλετε δραστικά το αίσθημα έντονης κόπωσης που δυσχεραίνει την καθημερινότητα σας και επηρεάζει σε αξιοσημείωτο βαθμό την ποιότητα ζωής σας. Αναλυτικότερα, μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου, μέσω της κατανάλωσης τροφίμων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αυτόν, όπως είναι για παράδειγμα το σπανάκι, το μπρόκολο, οι φακές και το κόκκινο κρέας. Άλλωστε, οι επιστήμονες έχουν συσχετίσει την σιδηροπενική αναιμία (κατάσταση κατά την οποία λείπει ο σίδηρος από τον οργανισμό μας) με τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας, τις ζαλάδες, τους πονοκεφάλους, αλλά και την αστάθεια του σώματος μας.

Ακόμη, όσο περίεργο κι αν ακούγεται η ενασχόληση με δραστηριότητες που σας κάνουν να νιώθετε πλήρεις συμβάλλουν δραστικά στην αντιμετώπιση της υπερκόπωσης. Έτσι, δεν θα αφήσετε την εργασία σας να «κυριεύσει» τη ζωή σας, επηρεάζοντας σας πολλές φορές αρνητικά, αλλά θα σας δοθεί η δυνατότητα να διατηρήσετε την κοινωνική σας ζωή σε ικανοποιητικά επίπεδα, κάνοντας σας να νιώθετε πιο ενεργοί από ποτέ.

opi-sept-1.jpg


Παρόλα αυτά, αν δεν παρατηρήσετε αξιοσημείωτες αλλαγές με αυτούς τους φυσικούς και απλούς τρόπους μπορείτε να στραφείτε στον Παθολόγο σας, ο οποίος είτε θα σας συστήσει να ξεκουραστείτε όσο περισσότερο μπορείτε, είτε θα σας συμβουλεύσει να ακολουθήσετε μια εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή το συντομότερο δυνατόν.

Επομένως, όπως κατανοήσατε η υπερκόπωση είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο των καιρών μας, το οποίο χρειάζεται να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε και μάλιστα αμεσότατα. Ακούστε τον οργανισμό σας, ιδιαίτερα όταν σας «κρούει» τον κώδωνα του κινδύνου, σεβαστείτε τις ανάγκες του και μην φτάνετε στα όρια σας. Φροντίστε τον εαυτό σας και δείξτε την αγάπη σας με κάθε δυνατό τρόπο. Άλλωστε, κανείς και ποτέ δεν ενοχοποίησε τις στιγμές ξεκούρασης, καθώς και αυτές είναι απαραίτητες στην καθημερινότητα μας.