fbpixel

Search icon
Search
Η visual artist και φωτογράφος, Σάντρας Χωρέμη, ανοίγει τις πόρτες του υπέροχου σπιτιού της στην Πάρο
MAGAZINE

Η visual artist και φωτογράφος, Σάντρας Χωρέμη, ανοίγει τις πόρτες του υπέροχου σπιτιού της στην Πάρο

Το οποίο έχει διαμορφώσει με τη μοναδική αισθητική και την καλλιτεχνική της μάτια


Έχοντας εννηθεί στην Αθήνα και ζώντας μεταξύ πρωτεύουσας και Πάρου, η φωτογράφος Σάντρα Χωρέμη δημιουργεί έργα που εκπέμπουν μια αισθητική αρμονία. Η Τέχνη ήταν πάντα σταθερός σύντροφός της στη ζωή. Μεγάλωσε σ’ ένα σπίτι με καλαισθησία, με τη μητέρα της να της την έχει καλλιεργήσει. Έτσι, η ίδια ανέπτυξε την έμφυτη αίσθηση αισθητικής, την οποία επιδιώκει να μεταδίδει σε οτιδήποτε δημιουργεί. «Στη μητέρα μου, πέρα από την ενασχόλησή της με την Τέχνη, άρεσε καθετί όμορφο, στοιχείο που είχε έμφυτο.

Η καλαισθησία είναι ένα χάρισμα το οποίο ή το έχεις ή δεν το έχεις και το καλλιεργείς όσο επενδύεις σε αυτό και είσαι μέσα στα πράγματα», λέει. Η Σάντρα σπούδασε Γραφικές Τέχνες και Εσωτερική Διακόσμηση στη Σχολή Βακαλό. Πάντα ακολουθούσε το καλλιτεχνικό της ένστικτο γύρω στη ζωή και στα 50 της εξέδωσε το βιβλίο μαγειρικής της “Sandra Loves” με αγαπημένες της συνταγές ζωής. Η συνεργασία της με τον αξιόλογο φωτογράφο Nicky Economou και η ανακάλυψη του food styling έφεραν στο φως την αληθινή της αγάπη: τη φωτογραφία, ξεκινώντας την ως χόμπι και εξελίσσοντάς την στη συνέχεια σε επάγγελμα. «Αφού παρακολούθησα φωτογραφικά workshops στο εξωτερικό, κατέληξα στην αγαπημένη μου Πάρο στο ‘The Aegean Center of the Fine Arts’, ένα ίδρυμα Kαλών Τεχνών. Εδώ είχα το προνόμιο να με διδάξει ο φωτογράφος John Pack. Υπό την καθοδήγησή του, έμαθα να εμβαθύνω στη σφαίρα της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, συνδυάζοντας και τις γνώσεις μου στο graphic design. Αυτό αρχικά οδήγησε στη δημιουργία μιας σειράς 18 ασπρόμαυρων εκτυπώσεων με τα λουλούδια Calla Lilies», μου αναφέρει. Τα τελευταία χρόνια, η ίδια έχει εξελίξει το καλλιτεχνικό της όραμα, για να κατανοήσει ακριβώς το τεχνικό κομμάτι, που θεωρεί θεμέλιο λίθο του έργου της.

THE ISLAND

22-1-RLBkg.jpg

Σήμερα, η Σάντρα μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα σε Αθήνα και Πάρο. Στο νησί έχει δημιουργήσει το δικό της καταφύγιο, τον χώρο όπου εμπνέεται, δουλεύει, δημιουργεί και εκθέτει τα έργα της. «Η Πάρος, προσωπικά, αυτήν τη στιγμή μού προσφέρει γείωση και δημιουργικότητα. Εδώ, δουλεύω και αντλώ όλη μου την έμπνευση, καθώς έχει το φως που θέλω για να μπορώ να φωτογραφίσω. Επίσης, εδώ βρίσκεται και ο μέντοράς μου, John Pack, με τον οποίο κάνουμε μαζί όλη τη διαδικασία μέχρι να τυπωθεί η φωτογραφία».

Για την Πάρο, η αγάπη της γεννήθηκε πριν από περίπου 20 χρόνια. Πλέον, της αρέσει πολύ να βρίσκεται εδώ όλο τον χρόνο, και ειδικά τον χειμώνα, για να φωτογραφίζει. «Είναι υπέροχο να απαθανατίζεις στιγμές του νησιού τον χειμώνα, γιατί έχει αυτό το σύννεφο το μαγικό που λειτουργεί σαν ένα είδος φίλτρου, ενώ το καλοκαίρι που έχει τόσο πολύ ήλιο, καλό είναι να βρεθείς κάπου που έχει σκιά. Έτσι, κυνηγάω τις σκιές και το φως. Εδώ, επίσης, ασχολούμαι πολύ με τον κήπο μου, καθώς αγαπώ τη φύση. Λατρεύω τις βόλτες στα βουνά, τα μοναστήρια, τους περιπάτους, να μαζεύω αγριολούλουδα. Βλέπεις συνέχεια τον ορίζοντα σε αντίθεση με την Αθήνα που σε περιορίζει».

22-2-utAoS.jpg
Στο living room, πάνω από το τζάκι, βρίσκεται ένα έργο της από τη σειρά με τις κάλλες | H μοναδική συλλογή της Σάντρας Χωρέμη από κεραμικά αντικείμενα


Όσον αφορά στο αγαπημένο της σημείο στο σπίτι της, αυτό είναι ένα τραπεζάκι μικρό που έχει στην κουζίνα, το οποίο από πίσω κρύβει όλη της τη συλλογή από κεραμικά. Σε αυτήν τη γωνιά, της αρέσει να βρίσκεται όλες τις ώρες της ημέρας, να κάθεται είτε μόνη είτε με παρέα, να πίνει καφέ, να μιλάει, να τρώει και να αγναντεύει έξω τη θάλασσα.

THE PHOTOGRAPHY

22-3-F1F47.jpg
Η αιγαιοπελαγίτικη και minimal αισθητική είναι διάχυτα στοιχεία στη διακόσμηση του σπιτιού

Στα έργα της Σάντρας, υπάρχουν πάντα βαθύτερα νοήματα να εξερευνήσει κανείς. Για την ίδια, δε φτάνει μόνο το να δεις κάτι ωραίο και να το φωτογραφίσεις. «Δεν είναι αυτό φωτογραφία. Έχει πολλά στάδια αυτή η διαδικασία και εμπεριέχει πολλή Τέχνη μέχρι να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Για το τύπωμα, για παράδειγμα, επιλέγω ειδικό φωτογραφικό χαρτί, διότι δίνουμε εγώ και κι o John, τεράστια σημασία στο τελικό αποτέλεσμα. Ειδικά στις ασπρόμαυρες που φτιάχνουμε, πρέπει να δίνεται πολύ μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια. Θεωρώ πως μια ασπρόμαυρη φωτογραφία πρέπει να έχει όλους τους τόνους του άσπρου μέχρι να φτάσει στο μαύρο και να μην είναι τα γκρίζα “λασπωμένα”. Εκεί φαίνεται η τεχνική των καλλιτεχνών», σημειώνει.

Για να φτάσει στο τελικό φωτογραφικό έργο της, η αρχή γίνεται πάντα από την έμπνευση. «Αν το έχεις, είσαι σε πολύ καλό δρόμο», δηλώνει. Γιατί υπάρχουν και φορές, όπως τονίζει, που οι φωτογράφοι και οι καλλιτέχνες ταλανίζονται να τη βρουν, κυκλοφορώντας πολλές φορές με μια φωτογραφική μηχανή δίχως να αποτυπώσουν κάτι ουσιαστικό. «Οπότε πρώτο στάδιο είναι η έμπνευση και μετά να φωτογραφήσεις αυτό που έχεις εμπνευστεί, το οποίο πολλές φορές δεν ξέρεις που θα σε πάει. Η συνέχεια, πάρα πολλές φωτογραφίες από κάτι που μου αρέσει σε άλλο φως, με άλλο φόντο. Επιλογή και ειδική επεξεργασία. Έχω δημιουργήσει το studio μου στην Πάρο, όπου παρουσιάζω τα έργα μου μέσα από το κυκλαδίτικο φως». Παράλληλα με τη φωτογραφία, ασχολείται και με τα monoprints ακολουθώντας collage technique, μια πιο δημιουργική και «αυθόρμητη» για την ίδια ενασχόληση. Σε αυτήν τη διαδικασία, όπως λέει, δε σκέφτεται με το μυαλό, αλλά με την καρδιά και το μάτι.

THE ADVICE

22-4-NMn6A.jpg

Η κουβέντα μας γύρω από τη δημιουργία, την Τέχνη, την έμπνευση, την Πάρο, κλείνει με μια δική μου ερώτηση για το ποια θα ήταν η συμβουλή που θα έδινε στον νεότερο εαυτό της. «Μη σταματάς και μην υπολογίζεις την ηλικία σου. Δεν πρέπει να θέτει κάποιος την ηλικία σου ως περιορισμό. Προχώρα! Και το βασικό είναι πως δεν έχει νόημα να βλέπεις τι έκανες, αλλά τι κάνεις από εδώ και πέρα», απαντά, συμπληρώνοντας με το αγαπημένο της motto της Georgia O’Keeffe: “To create one’s world takes courage”.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ SANDRA CHOREMI, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΡΤΡEΤΟΥ BEATRICE DELLA VOLPE

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2024