fbpixel

Search icon
Search
Δυσκολεύεστε να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα νερού; Πώς να ενυδατωθείτε τις ημέρες με καύσωνα
WELLNESS

Δυσκολεύεστε να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα νερού; Πώς να ενυδατωθείτε τις ημέρες με καύσωνα

Ανακαλύψτε όλους τους εναλλακτικούς τρόπους που βοηθούν εξίσου


Το καλοκαίρι, οι ανάγκες του οργανισμού για ενυδάτωση αυξάνονται σημαντικά λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και της έντονης εφίδρωσης. Αν και το νερό είναι ο πιο προφανής τρόπος για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι, υπάρχουν και άλλες αποτελεσματικές επιλογές που μπορούν να προσφέρουν ποικιλία σε θρεπτικά συστατικά και να μας δροσίσουν. 

Ας δούμε μερικούς από αυτούς τους τρόπους, σε περίπτωση που σας είναι δύσκολο να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα νερού!

1. Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε νερό 

Ορισμένα φρούτα και λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην ενυδάτωση του οργανισμού. Κάποια από αυτά είναι:

  • Καρπούζι: Αποτελείται από 92% νερό και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C. 
  • Αγγούρι: Περιέχει 95% νερό και είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών. 
  • Φράουλες: Με περιεκτικότητα νερού περίπου 91%, είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες.
  • Ντομάτες: Περιέχουν περίπου 94% νερό και είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. 
shutterstock-1991249528.jpg

2. Φυσικοί χυμοί 

Οι φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών αποτελούν μια εξαιρετική πηγή υγρών και θρεπτικών συστατικών. Προτιμήστε τους φρέσκους χυμούς χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, καθώς προσφέρουν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Δοκιμάστε τους εξής χυμούς:

  • Χυμός πορτοκάλι: Πλούσιος σε βιταμίνη C και κάλιο.
  • Χυμός καρότο: Περιέχει βήτα-καροτίνη και βιταμίνη Α, ωφέλιμα για την υγεία του δέρματος και των ματιών. 

3. Σούπες και ζωμοί 

Αν και μπορεί να μην φαίνονται ελκυστικές το καλοκαίρι, οι κρύες σούπες όπως το γκασπάτσο μπορούν να είναι δροσιστικές και ενυδατικές. Οι ζωμοί επίσης, ειδικά οι λαχανικών, είναι πλούσιοι σε νερό και ηλεκτρολύτες. 

shutterstock-2466903075.jpg

4. Ροφήματα με ηλεκτρολύτες 

Τα ροφήματα με ηλεκτρολύτες είναι σημαντικά για την αναπλήρωση των αλάτων που χάνονται μέσω της εφίδρωσης. Μπορείτε να φτιάξετε σπιτικά ροφήματα με φυσικά συστατικά όπως νερό καρύδας, που είναι φυσική πηγή ηλεκτρολυτών, ή να προσθέσετε λίγο αλάτι και ζάχαρη σε νερό με χυμό λεμονιού.  

5. Γαλακτοκομικά προϊόντα 

Κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην ενυδάτωση. Το γιαούρτι, ειδικά το ελληνικό, είναι πλούσιο σε νερό και περιέχει πρωτεΐνες και προβιοτικά. Το κεφίρ είναι ακόμα μια καλή επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε υγρά και προβιοτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. 

shutterstock-2462128679.jpg

6. Φυτικά ροφήματα 

Τα φυτικά ροφήματα, όπως το τσάι από βότανα, μπορούν να προσφέρουν ενυδάτωση και ταυτόχρονα να έχουν χαλαρωτικές ή αναζωογονητικές ιδιότητες. Το τσάι μέντας είναι δροσιστικό, ενώ το χαμομήλι μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση. Ακόμα, μπορείτε να φτιάξετε δροσιστικά ροφήματα χρησιμοποιώντας νερό και φρέσκα φρούτα, λαχανικά ή βότανα. Για παράδειγμα, το νερό με φέτες αγγούρι και δυόσμο είναι εξαιρετικά δροσιστικό κι ενυδατικό. Ένας καλός τρόπος για να χαρίσετε ευχάριστη γεύση κι extra δροσιά στο νερό σας.

Αν και το νερό είναι απαραίτητο, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη ενυδάτωση. Προσθέτοντας αυτές τις επιλογές στη διατροφή μας, μπορούμε να απολαμβάνουμε το καλοκαίρι με πολλή ενέργεια!