fbpixel

Search icon
Search
Ατζέντα Εβδομάδας: Τι νέο περιμένουμε στη Θεσσαλονίκη αυτές τις ημέρες
AGENDA

Ατζέντα Εβδομάδας: Τι νέο περιμένουμε στη Θεσσαλονίκη αυτές τις ημέρες

Οι καλύτερες προτάσεις για την πόλη είναι εδώ


Η νέα εβδομάδα μάς βάζει σε καλοκαιρινό mood, καθώς υποδεχόμαστε τον Ιουλίου, ο οποίος φέρνει ανανεωμένες προτάσεις στην πολιτιστική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Παρακάτω, καταγράψαμε τις καλύτερες προτάσεις σε δρώμενα και events για όλα τα γούστα, που θα σας κρατήσουν με αμείωτο το ενδιαφέρον.

Κρατήστε σημειώσεις...

Δευτέρα

43ο Φεστιβάλ Βιβλίου στον Λευκό Πύργο

festival-vivliou-paralia.jpg
Image source: ThessalonikiGuide.gr

Το 43ο Φεστιβάλ Βιβλίου πραγματοποιεί την επίσημη έναρξή του στην παραλία του Λευκού Πύργου. Και φέτος θα μας κρατήσει συντροφιά με χιλιάδες τίτλους βιβλίων παρουσιάζοντας όλη την σύγχρονη βιβλιοπαραγωγή στα 110 εκθετήρια του που απλώνονται στην έκταση της παραλίας. Την παρουσία τους θα δώσουν 400 εκδοτικοί οίκοι απ' όλη τη χώρα ενώ περισσότεροι από 500 συγγραφείς θα υπογράψουν τα βιβλία τους. Το φετινό φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένο στα κυπριακά γράμματα και στην κυπριακή ποίηση. Στους δύσκολους και ταραγμένους καιρούς που διανύουμε το βιβλίο εξακολουθεί να φωτίζει το μονοπάτι της ανθρώπινης συλλογικής διαδρομής προς την γνώση.

Info: Λευκός Πύργος, έως τις 21 Ιουλίου.

Locomondo Live στη Μονή Λαζαριστών

locomondo.jpg

Οι Locomondo γιορτάζουν είκοσι ένα χρόνια συναυλιών και συνεχίζουν να το γιορτάζουν -χειμώνα ή καλοκαίρι- στην Ελλάδα και το εξωτερικό! Η μεγάλη μουσική παρέα των reggae, ska και latin ρυθμών έχει κερδίσει -πλέον- τις καρδιές όλων –μικρών και μεγάλων– εδώ και χρόνια παντού, αφού «κρύο δεν κάνει στην Ελλάδα, κρύο δεν έκανε ποτέ», στίχος που δεν έχει αφήσει ασυγκίνητο ούτε το κοινό στις συναυλίες στην Ευρώπη. Oι Locomondo, ένα από τα πιο γνωστά, νεανικά και αγαπητά συγκροτήματα στην Ελλάδα, έρχεται να χαρίσει ένα αξέχαστο συναυλιακό πάρτι.

Info: Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη), Δευτέρα στις 20:30.


Τρίτη

Μαρίνα Σάττι στο θέατρο Δάσους

satti-2.jpg

Pop, mainstream και ethnic, σαγηνευτική, αισθησιακή αλλά και τρυφερή, κυρίαρχη και λαμπερή, η Μαρίνα Σάττι, εκπροσώπησε φέτος την Ελλάδα στην Eurovision με το ΖARI της ξεσηκώνοντας το κοινό εντός και εκτός της χώρας ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να μεταφέρει, σε κάθε σκηνή το καλοκαίρι ένα δυναμικό live. Η Μαρίνα δε σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει, κάθε χρόνο φέρνει και μια νέα πρόταση στη μουσική της, μέσα από ένα χαρμάνι αναφορών, επιρροών και επιλογών που ξαφνιάζουν και ανανεώνουν διαρκώς τη σχέση της με το κοινό. Φέτος, ειδικά, μας καλεί στις συναυλίες της με φόρα και διάθεση ανατροπής. Μέσα από απρόσμενες προσεγγίσεις και πειραματισμούς με pop και urban στοιχεία, η Μαρίνα δεν σταματά να αναδομεί με απαράμιλλη φρεσκάδα όλο το εύρος από την παραδοσιακή μουσική των Βαλκανίων ως την trap. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών.

Info:
Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη), Τρίτη στις 21:30.

The Bohemians Live "A Night of Queen" στη Μονή Λαζαριστών

the-bohemians-the-band.jpg

Η καλύτερη Tribute Band των Queen έρχεται την Πέμπτη 4 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών. Όσα μας έκαναν να τους αγαπήσουμε, όσα μας δίδαξαν με την στάση τους απέναντι στη δημιουργία της μουσικής, όσα άφησαν πίσω τους και μένουν ακόμη αναλλοίωτα. Σε όλα αυτά θα μας μυήσουν οι "The Bohemians" που φέρνουν τους "Queen" μέσα από το δικό τους καλλιτεχνικό βλέμμα στο φετινό Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών.

Info: Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη), Τρίτη στις 21:30.

"Maîtrise des Hauts-de-Seine" της Opéra National de Paris, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

tch-home-banner.jpg

Η Maîtrise des Hauts-de-Seine, η επίσημη παιδική χορωδία της Opéra National de Paris, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για μία μοναδική συναυλία την Τρίτη 9 Ιουλίου στις 21:00 στην πλατεία του Μεγάρου. Για περισσότερα από είκοσι χρόνια, η σπουδαία αυτή χορωδία, εκπαιδεύει χορωδούς και σολίστες για το μεγάλο ρεπερτόριο της όπερας. Έχει δημιουργήσει έναν αυξανόμενο αριθμό συνεργασιών με γαλλικές όπερες, οι οποίες την αναζητούν για την ποιότητα των σολίστ της, ιδίως των ανδρών σολίστ της. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, τα αγόρια και τα κορίτσια της Maîtrise des Hauts-de-Seine προετοιμάζονται να ερμηνεύσουν τους ρόλους του Ygnold στο Pelléas et Mélisande του C. Debussy, του Miles και της Flora στο Le Tour d'Ecrou του B. Britten ή του βοσκού στην Tosca του G. Puccini.

Info: Πλατεία Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Τρίτη στις 21:00.


Τετάρτη

Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο Θέατρο Γης

bill-news.webp

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται την Τετάρτη 10 Ιουλίου στο Θέατρο Γης. Ο σπουδαίος ερμηνευτής, ο οποίος έχει σημαδέψει την ελληνική δισκογραφία με τη φωνή και τα τραγούδια του, θα πραγματοποιήσει μια από τις μεγαλύτερες και πιο ξεχωριστές εμφανίσεις της πλούσιας καριέρας του. Από τις πλέον αναγνωρίσιμες προσωπικότητες του ελληνικού τραγουδιού, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου μετράει περισσότερα από 50 χρόνια σταθερής παρουσίας στη δισκογραφία και έχει αποκτήσει εκατομμύρια θαυμαστές, κάθε ηλικίας και από κάθε φάσμα της εγχώριας μουσικής σκηνής.

Info: Θέατρο Γης (Νταμάρι Τριανδρίας), Τετάρτη στις 21:30.

Φεστιβάλ Επταπυργίου 2024: Ruggero Leoncavallo ''I Pagliacci''

869709.jpg

Ένα από τα γνωστότερα πρώιμα έργα του ιταλικού βερισμού που αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή και εξακολουθεί να αποτελεί έργο ρεπερτορίου σε όλα τα μεγάλα λυρικά θέατρα. Η «γεμάτη» μουσική του Λεονκαβάλο αναδύεται σχεδόν φυσικά μέσα από τη δραματουργία του έργου και ενισχύει την τραγικότητα τόσο των χαρακτήρων όσο και της ιστορίας, που μακριά από τα δεδομένα του ρομαντισμού, σκύβει σε καθημερινά προβλήματα απλών ανθρώπων. Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ιστορία, παρακολουθεί τη σχέση των δύο πρωταγωνιστών ενός περιοδεύοντος θιάσου της Commedia del Arte. Μπροστά μας εκτυλίσσεται ένα ψυχολογικό παιχνίδι, με φόντο ένα ιταλικό χωριό. Ο βίαιος χαρακτήρας του Canio και η ανάγκη της Nedda να ξεφύγει προς μια πλασματική ελευθερία, μέσω της αγκαλιάς ενός άλλου άνδρα, αποτελούν ένα εκρηκτικό συνδυασμό, που πυροδοτείται από τον Tonio, ένα χαρακτήρα που βρίσκεται εκεί για να καθορίσει την εξέλιξη της ιστορίας, ωθώντας τους πρωταγωνιστές στα όρια των αντοχών τους και οδηγώντας τους σε μια παρανοϊκή βουτιά.

Info: Επταπύργιο, Τετάρτη - Κυριακή στις 21:15.

Thievery Corporation ζωντανά στη Μονή Λαζαριστών

contact-scaled.jpg

Οι Thievery Corporation, το πρωτοποριακό ντουέτο από τo Washington D.C., είναι μια από τις σταθερές αξίες της ηλεκτρονικής μουσικής, εδώ και χρόνια, με μια ανεξάντλητη δεξαμενή επιρροών που ξεκινά από τις παραδόσεις της dub/reggae και φτάνει έως τη jazz και τη bossanova των 60s. Ιδρύθηκαν το 1995, από τον Rob Garza και τον Eric Hilton, και στις δεκαετίες που ακολούθησαν όχι μόνο εξελίχθηκαν σε ένα από τα πιο επιτυχημένα ονόματα του είδους, αλλά καθόρισαν την downtempo/trip hop σκηνή με τις καινοτόμες παραγωγές και τα εξαιρετικά τραγούδια τους.

Info: Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη), Τετάρτη στις 21:00.


Πέμπτη

«Μπαμπάδες με ρούμι» των Θανάση Παπαθανασίου - Μιχάλη Ρέππα στο Θέατρο Δάσους

879085.jpg

Η θρυλική νεοελληνική κωμωδία των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για μία αιχμηρή σάτιρα που διακωμωδεί την ελληνική κοινωνία. Μία κοινωνία που ακόμη και σήμερα συνεχίζει να είναι δυστυχώς μεγαλύτερη από τον εαυτό της, «πιο μικρή» στη συμπεριφορά της, άπληστη, ρατσιστική, προσβλητική σε όλες τις εκδηλώσεις της. Πρωταγωνιστούν: Βίκυ Σταυροπούλου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Σοφία Βογιατζάκη, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Νίκη Λάμη και η Κωνσταντίνα Μιχαήλ.

Info: Θέατρο Δάσους (Δάσος Σέιχ Σου), Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:15.

«Απόκοπος» του Μπεργαδή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

apokopos.jpg

Η Ναταλία Κωτσάνη και ο Τάσος Κοφοδήμος, δύο από τους πιο δραστήριους ερμηνευτές και δημιουργούς της νεότερης εγχώριας μουσικής σκηνής, ενώνουν τις δυνάμεις τους μελοποιώντας και ερμηνεύοντας για πρώτη φορά τον Απόκοπο του Μπεργαδή, σε μια πρωτότυπη μουσική παράσταση. Με όχημα τις συνθέσεις τους, τις φωνές τους και τα μουσικά τους όργανα, παρουσιάζουν την πρωτότυπη μελοποίηση του ποιήματος μέσα από συνθέσεις άρρηκτα συνδεδεμένες με τις ρίζες της ελληνικής μουσικής παράδοσης αλλά και με στοιχεία από παραδοσιακά ιδιώματα της Μεσογείου.

Info: Πλατεία Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Πέμπτη στις 21:00.

Παρασκευή & Σαββατοκύριακο

Κωνσταντίνος Κερεστετζής - Έκθεση «Ακουαρέλες από το Άγιον Όρος»

881904.jpg

Η Αγιορειτική Εστία παρουσιάζει στον εκθεσιακό της χώρο την έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Κερεστετζή με τίτλο «Ακουαρέλες από το Άγιον Όρος». Ο εικαστικός Κωνσταντίνος Κερεστετζής ταξιδεύει τακτικά στο Άγιον Όρος και αποτυπώνει με τον χρωστήρα και τις ακουαρέλες του «όψεις ιστορικών μονών, σκητών και ασκηταριών, υμνώντας τη μοναξιά τους σε απόκρημνα σημεία κι ακτές» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς στο εισαγωγικό κείμενο της έκθεσης. Η ενότητα των έργων του στην συγκεκριμένη έκθεση είναι το αποτέλεσμα της πιο πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθωνική πολιτεία, το 2023, ενώ περιλαμβάνει και μεγάλο αριθμό έργων που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Info: Αγιορειτική Εστία - Κτίριο Νεδέλκου (Εγνατία 109), Παρασκευή 09:00 - 20:00, Σάββατο 09:00 - 15:00.

Διεθνής έκθεση "Pablo Picasso: Εξορία και Νοσταλγία"

fpcn-1820-toro-r-tavros.jpg

Μικρά σχέδια ταύρων, ταυρομάχων, πικαδόρων ή άλλες σκηνές της αρένας, η αγάπη για τη Μεσόγειο, η αγάπη και η νοσταλγία για την πατρίδα, η αλληλεγγύη για τον συναγωνιστή και (συν)εξόριστο συμπατριώτη, σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις και καλλιτεχνικές χειρονομίες βασισμένες στον απόλυτο αυθορμητισμό, όλα ιδωμένα μέσα από την πολύχρονη αλληλογραφία δύο πολύ καλών φίλων, του Pablo Picasso και του Eugenio Arias, αποτελούν τους βασικούς άξονες της νέας, διεθνούς έκθεσης του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη με τίτλο "Pablo Picasso: Εξορία και Νοσταλγία". Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση με το Museo Casa Natal Picasso στη Μάλαγα, θα παρουσιαστεί στο Μουσείο του MOMus, στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη και έχει ως επίκεντρο την πολύχρονη και πολυδιάστατη φιλία του Pablo Picasso με τον κουρέα και φίλο του Eugenio Arias, εξόριστο αντιστασιακό. Μέσα από την αλληλογραφία των δύο ανδρών φωτίζεται με έναν εξαιρετικά ιδιαίτερο τρόπο η ταραχώδης περίοδος του εμφύλιου πολέμου στην Ισπανία και της μετέπειτα εποχής (1936-1952), όπως οι δεσμοί με τη Γαλλική Αντίσταση και το παράνομο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας.

Info: Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη (Κολοκοτρώνη 21), Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 10:00 - 18:00.

«Ηρακλής Μαινόμενος» του Ευριπίδη στο Θέατρο Δάσους

872259.jpg

Ο Ευριπίδης στο σπάνια παιζόμενο έργο του «Ηρακλής Μαινόμενος», βάζει στο επίκεντρο τον Ηρακλή. Το μυθικό αυτό πρόσωπο, θα κατρακυλήσει στην πιο επώδυνη συντριβή και από ημίθεος θα γίνει μίασμα, μέσα από ένα ανελέητο παιχνίδι των Θεών. Σ' αυτό, το πιο σκοτεινό και πιο ανθρώπινο έργο του Ποιητή, τόπος δράσης είναι η Θήβα, που βρίσκεται σε καθεστώς τυραννίας από τον Λύκο, αφότου ο Ηρακλής έφυγε για τον τελευταίο του άθλο. Ο πατέρας και η σύζυγος του Ηρακλή, εξόριστοι και μελλοθάνατοι, δεν έχουν καμία ελπίδα. Το ίδιο και ο Χορός που βρίσκεται ξαφνικά δούλος στο καθεστώς του Τυράννου Λύκου. Όταν ο Ηρακλής έρχεται από τον Άδη έχοντας καταφέρει όλους τους άθλους, ανατρέπει τον Λύκο και όλα δείχνουν ότι το τέλος τους θα είναι αίσιο. Αλλά η βούληση των Θεών - η Τυραννία του Ηρακλή - βάφει τα χέρια του ήρωα με το πιο νοσηρό αίμα. Το αίμα της γυναίκας και των παιδιών του, που θα σκοτώσει κεντρισμένος από τη μανία της Λύσσας. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς. Πρωταγωνιστούν: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Γιώργος Γάλλος, Στεφανία Γουλιώτη κ.ά.

Info: Θέατρο Δάσους (Δάσος Σέιχ Σου), Κυριακή στις 21:30.