fbpixel

Search icon
Search
Πώς να καθαρίζετε τα μαξιλάρια σας σε απλά βήματα
WELLNESS

Πώς να καθαρίζετε τα μαξιλάρια σας σε απλά βήματα

Κι όμως ο σωστός καθαρισμός τους είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζετε!


Αφού αλλάξετε σεντόνια και μαξιλαροθήκες, μπορεί να νομίζετε ότι έχετε εκπληρώσει τα καθήκοντά σας για τον καθαρισμό του κρεβατιού σας. Παρόλα αυτά, η δουλειά σας δεν έχει τελειώσει πραγματικά μέχρι να πλύνετε και τα μαξιλάρια σας! Ναι, τα ίδια τα μαξιλάρια σας πρέπει να καθαριστούν!

«Ξοδεύουμε πολύ ποιοτικό χρόνο με τα μαξιλάρια μας», λέει η Angela Bell, ειδική σε θέματα βιώσιμου καθαρισμού στο Mydοmaine. Και κατά τη διάρκεια ενός έτους, τα μαξιλάρια μπορούν να συγκεντρώσουν κάθε είδους μικρόβια -συμπεριλαμβανομένων των ακάρεων της σκόνης, του λαδιού, του ιδρώτα, του νεκρού δέρματος, του σάλιου, των βακτηρίων και άλλων... Και αυτή η παρατεταμένη έκθεση μπορεί να προκαλέσει ακμή και άλλα δερματικά προβλήματα, ακόμη και την έξαρση των αλλεργιών σας.

Με αυτά τα δεδομένα, έχουμε κάποια νέα να μοιραστούμε μαζί σας: Πρέπει να αρχίσετε να πλένετε τακτικά τα μαξιλάρια σας. Μην ανησυχείτε όμως γιατί το πλύσιμο των μαξιλαριών σας δεν είναι και τόσο δύσκολο - και δεν χρειάζεται να το κάνετε τόσο συχνά, όσο καθαρίζετε τα σεντόνια σας.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα μαξιλάρια σας;

Αν σας αρέσει να διατηρείτε το κρεβάτι σας σε άριστη κατάσταση, πιθανότατα έχετε συνηθίσει να καθαρίζετε τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες σας περίπου μία φορά την εβδομάδα. (Τόσο συχνά συνιστούν οι ειδικοί να πλένετε τα κλινοσκεπάσματά σας για να τα διατηρείτε καθαρά.) Ευτυχώς, δεν θα χρειαστεί να πλένετε τα μαξιλάρια σας τόσο συχνά. 

Αν είστε επιρρεπείς σε αλλεργίες, κάντε το μία φορά κάθε δύο μήνες. Αν έχετε καλά προστατευτικά μαξιλαριών για τα ακάρεα της σκόνης και κλείνουν με φερμουάρ, τότε πλύνετέ τα δύο φορές τον χρόνο. 

Πώς να καθαρίζετε τα μαξιλάρια που πλένονται στο πλυντήριο

shutterstock-2479566515.jpg

Πράγματα που θα χρειαστείτε:

  • Σπρέι αφαίρεσης λεκέδων
  • Απορρυπαντικό πλυντηρίου

Βήμα 1: Ελέγξτε τις οδηγίες φροντίδας του μαξιλαριού σας

Πρώτα απ' όλα: ελέγξτε τις οδηγίες φροντίδας του μαξιλαριού σας. Αυτό θα σας πει αν αυτό πλένεται στο πλυντήριο. Θα σας δώσουν επίσης σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο πλύσης του, όπως ποια θερμοκρασία νερού πρέπει να χρησιμοποιήσετε, ποιος κύκλος πλύσης πρέπει να εκτελεστεί και πολλά άλλα.

Βήμα 2: Καθαρίστε τυχόν λεκέδες 

Αν παρατηρήσετε λεκέδες στο μαξιλάρι σας, θα πρέπει να τους καθαρίσετε πριν το τοποθετήσετε στο πλυντήριο. Ξεκινήστε με ένα σπρέι λεκέδων, ειδικό στη διάσπαση των λεκέδων, και διατήρησης των υφασμάτων. Εφαρμόστε το σπρέι σε κάθε σημείο που βλέπετε. Στη συνέχεια, αφήστε το να δράσει για περίπου 15 λεπτά πριν πλύνετε το μαξιλάρι σας στο πλυντήριο.

Βήμα 3: Τοποθετήστε το μαξιλάρι σας στο πλυντήριο

Μόλις τελειώσετε με τον επιτόπιο καθαρισμό, προχωρήστε και τοποθετήστε το μαξιλάρι σας μέσα στο πλυντήριο. Αν οι οδηγίες φροντίδας του μαξιλαριού σας σας έλεγαν να πλένετε το μαξιλάρι σας μόνο του, φροντίστε να το κάνετε. Αν όχι, μπορείτε να σκεφτείτε να πλύνετε το μαξιλάρι σας με κάποια άλλα πράγματα.

Βήμα 4: Πλύνετε απαλά το μαξιλάρι σας με δροσερό νερό

Πριν πλύνετε το μαξιλάρι, ελέγξτε τις οδηγίες του κατασκευαστή και ακολουθήστε τις. Ενώ τα περισσότερα μπορούν να πλυθούν σε απαλό κύκλο πλύσης με κρύο ή ζεστό νερό, είναι πάντα καλύτερο να το ελέγχετε. Σε περίπτωση αμφιβολίας, καλό είναι να επιλέξετε ήπια πλύση με κρύο νερό. 

shutterstock-2428909019.jpg

Πώς να καθαρίζετε μαξιλάρια μόνο με το πλύσιμο στο χέρι

Πράγματα που θα χρειαστείτε:

  • Σπρέι αφαίρεσης λεκέδων
  • Απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων

Βήμα 1: Ελέγξτε τις οδηγίες φροντίδας του μαξιλαριού σας

Ενώ τα περισσότερα μαξιλάρια πλένονται στο πλυντήριο, ορισμένα, όπως αυτά από αφρό, λατέξ και φαγόπυρο, δεν το κάνουν. 

Βήμα 2: Αφαιρέστε και πλύνετε το κάλυμμά του 

Ορισμένα μαξιλάρια διατίθενται μέσα σε αφαιρούμενα καλύμματα. Και μερικές φορές, αυτά τα καλύμματα πλένονται στο πλυντήριο, ακόμη και όταν τα ίδια τα μαξιλάρια δεν πλένονται. Εάν το μαξιλάρι σας έχει κάλυμμα, προχωρήστε και αφαιρέστε το. Στη συνέχεια, ελέγξτε τις οδηγίες φροντίδας του. Εάν μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο, καθαρίστε το χρησιμοποιώντας ένα σπρέι αφαίρεσης λεκέδων. Στη συνέχεια, ρίξτε το στο πλυντήριο. Εάν το κάλυμμα μπορεί να πλυθεί μόνο στο χέρι, καθαρίστε το όταν καθαρίζετε το μαξιλάρι σας.

Βήμα 3: Καθαρίστε επιτόπου τυχόν λεκέδες στο μαξιλάρι σας

Αν εντοπίσετε λεκέδες στο μαξιλάρι σας, θα πρέπει να τους αντιμετωπίσετε πριν το πλύσιμο. Ψεκάστε με ένα απαλό σπρέι αφαίρεσης λεκέδων πάνω στα σημεία. Στη συνέχεια, αφήστε το να κάνει τα μαγικά του για 15 λεπτά περίπου. Μόλις περάσουν, προχωρήστε στο πλύσιμο του μαξιλαριού σας με το χέρι.

Βήμα 4: Πλύνετε το μαξιλάρι σας με δροσερό ή ζεστό νερό

Ελέγξτε τις οδηγίες φροντίδας για να δείτε αν πρέπει να το καθαρίσετε με ζεστό ή κρύο νερό. Στη συνέχεια, βυθίστε το μαξιλάρι στο νερό και κάντε απαλό μασάζ με το απορρυπαντικό. Μπορείτε να πλύνετε με το χέρι, βυθίζοντάς το σε σαπουνόνερο για λίγα λεπτά. Πλύντε το πιέζοντας απαλά και ξεπλύνετε καλά. Φροντίστε να συνεχίσετε να ξεπλένετε το μαξιλάρι σας μέχρι να μην βλέπετε ίχνος σαπουνάδας.